Komise rozhodčích: Sudí hrubě chybovali v Liberci. Orel měl přímo vyloučit Prebsla

02.09., 16:37
Aktuality
Ondřej Pechanec v zápase Liberec - Plzeň hrubě chyboval. (© ČTK / Petrášek Radek)

Komise rozhodčích FAČR vytkla Ondřeji Pechancovi a Stanislavu Volkovi hrubé chyby v utkání první ligy mezi Libercem a Plzní. Hlavní sudí s videorozhodčím je podle ní udělali dvakrát. Nesrovnalosti komise shledala podle komuniké také v duelu Slavie s Pardubicemi a Olomouce s Ostravou. Naznačila, že u chybujících rozhodčích to bude mít vliv na jejich obsazení v dalších utkáních.

Duel u Nisy se rozhodčím nevyvedl. Již ve 12. minutě měli domácí kopat pokutový kop za ruku plzeňského Cadua. Po přezkoumání u videa se však chybně hrálo dál. "Ruka hráče byla zjevně od těla v úrovni ramene v nepřirozené poloze. Před hraním rukou tento hráč lehce tečoval míč nohou, nedošlo však k výrazné změně směru míče. Z tohoto důvodu se jedná o přestupek. Rozhodčí i videorozhodčí v tomto případě hrubě chybovali," oznámila komise po svém zasedání.

Další zjevné pochybení nastalo v 87. minutě, kdy měl být liberecký Aziz Kayondo vyloučen za zmaření zjevné brankové možnosti držením Erika Jirky. "Ponechaná výhoda ve hře neměla předpokládaný účinek, proto se rozhodčí měl k přestupku vrátit a nařídit přímý volný kop pro hostující družstvo a udělit červenou kartu. Rozhodčí i VAR v tomto případě hrubě chybovali," vyzdvihla komise. Zápas skončil 1:1.

Rozhodčí Petr Hocek chybně neudělil olomouckému Janu Klimentovi žlutou kartu za bezohledné kopnutí do soupeře v 32. minutě duelu s ostravským Baníkem, který skončil smírně 2:2.

Slávisté během utkání s Pardubicemi (2:0) protestovali, že hostující Louis Lurvik měl být v 77. minutě vyloučen za zákrok na Lukáše Provoda. Sudí Pavel Orel podle komise správně udělil žlutou kartu. "Hostující hráč ve snaze hrát míčem bezohledně zasáhl podrážkou nárt soupeře, který měl nohu nad zemí. Pokud by zasáhl nohu soupeře napřímo nebo jeho stojnou nohu, jednalo by se o surovou hru a rozhodčí by udělil červenou kartu," vysvětlila.

Slávista Filip Prebsl byl vyloučen na základě správné intervence videorozhodčího Tomáše Kocourka za zmaření zjevné brankové možnosti. Orel původně udělil chybně žlutou kartu, přestože se jednalo o zřejmou situaci, kterou měl vyřešit sám na hrací ploše.

Problém nastal také ve druhé lize. V 83. minutě utkání Jihlavy s Žižkovem (2:1) sudí Jan Machálek chybně neuznal regulérní branku hostujícího družstva. "Míč překročil celým svým objemem brankovou čáru v prostoru branky. Rozhodčí ve spolupráci s asistentem hrubě chybovali," vytkla komise.

Komise rozhodčích se podle schváleného manuálu vyjadřuje ke čtyřem situacím, jež vyberou média. Tentokrát vzhledem k počtu chyb udělala výjimku. Další situace z víkendových zápasů nekomentuje.

Autor: ČTK

Komentáře (40)

Přidat komentář
John Obi Mikel

Komise rozhodčích se podle schváleného manuálu vyjadřuje ke čtyřem situacím, jež vyberou média. Tentokrát vzhledem k počtu chyb udělala výjimku.

Reagovat
monty25

Tentokrát se vyjádřila i ke 2. lize. Doufám, že Machálka a Dohnálka hodně dlouho neuvidím...

Reagovat
FKVZLFC

Reagovat
kilobyte

Reagovat
lampas

Druhou půlku se Pechanec záhadně uklidnil, ale co předváděl první poločas, to bylo něco šíleného...

Reagovat
Salfovic

Mně ta jeho show přišla tedy v obou poločasech stejná.

Reagovat
Bex5

Akorat pokazdy na jinou stranu

Reagovat
Imos

Kayondo měl jediný štěstí, že ten plzeňák běžel dál

Reagovat
Bex5

Jako Jirka je fakt v tomhle dobrej, ze nespadnul ... asi vedel, ze mimo vapno by to byla polovicni vyhra

Reagovat
Imos

asi tak

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Mentalni akrobacie komise pri vyhodnoceni zakroku na Provoda je vskutku obdivuhodna.

Tygri skok zezadu vs uklouznuti Ghaliho...

https://x.com/lukas_pecene/status/1830588565308285236

Reagovat
thewall

Neskutečné

Reagovat
Mass

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
Axelrose

Měl vyhodit jak Lurvika, tak potom i Douděru, za ten nesmyslný faul někdy v 95 minutě u lajny, a za simulování a provokování měl dostat žlutou už tak v 50 minutě.

Prebsl měl redku dostat hned, nechápu jak to nemohl nevidět a hlavně, jak to nemohl vidět pomezní.

Tam to tedy totálně posral Bořil svým autem

Jako fanoušek SKS jsem se za ten výkon v neděli docela styděl, ale asi mě namlsala středa, no

Reagovat
mrtvej ofsajd

Reagovat
Profesor Ikebara

Reagovat
Petr325

Jasná redka

Reagovat
mrtvej ofsajd

Tohle je červená.

Reagovat
Kily

u toho zákroku Lurvinka prostě není o čem, tohle je hrozný fail

Reagovat
Bakary3

A ještě teda tam motají nárt jako nějakou polehčující okolnost asi, beztak ji podle mě koupil spíš na kotník

Reagovat
GrimeBaller98

Jsem zvedav teda na stopky pro rozhodci, kdyz se hracum davaji stopku za uklouznuti na 2 mesice.

Roucek a Pechanec by si meli od fotbalu odpocinout na hodne dlouhou dobu.

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Jak jsem tady psal driv, to posveceni rozhodnuti vyloucit Ghaliho se jim ted bude furt vracet.

Reagovat
Imos

taky že nastavili naprosto špatný precedens s tím Ghalim

Reagovat
Salfovic

No ty vole, takže ono už neplatí, že když hráč před rukou nejdřív zahraje nohou, tak se penalta nepíská, ona jsou tam ještě další kritéria To mi neříkejte, že není úmysl ta pravidla o ruce udělat co nejsložitější.

Reagovat
Kucka

Reagovat
Mass

Už sem to psal v preview, kde sem se o tom dohadoval s dolarem.

V pravidlech je:

"Kdy rozhodčí ruku nepíská:

míč je nastřelen na ruku u těla

hráč se po pádu nechtěně dotkne míče rukou

hráč při vstávání používá ruku jako podporu

po vědomém odehrání míče jinou částí těla si trefí míčem ruku

po odehrání míče neočekávaně trefí ruku spoluhráče v těsné blízkosti"

To jak píšeš zahraní nohou byla lehká teč, kterou musel var hledat dvě minuty. Lehká teč není odehrání ani nastřelení. Ta formulace "vědomé odehrání" je tam právě pro tyhle situace, kdy hráč třeba jde do hlavičkovýho souboje, jen ho to lízne a místo toho plácne rukou do míče a zabrání tak útočníkovi skórovat. Nebo jako tady v tom Cadově případě se snaží o odkop, netrefí, míč se mu otře o nohu a on do míče plácne rukou.

Reagovat
Salfovic

Jen je tedy zajímavé, že jsem viděl několikrát situaci, kdy se míč odrazil od nohy do ruky, aniž by šlo o vědomé odehrání, a penalta se nepískala. Nebo tohle je nějaká letošní novinka ?

Reagovat
Mass

Letošní novinka to není, je to výklad pravidel z minulýho roku.

Reagovat
BaggioRoberto

Hele a jakto ze na jare v Budejcich hrac Zlina, bratr reprezentanta zahral rukou a var to odvolal, protoze mu to predtim milimetrove lizlo dres v oblasti bricha? A komise to schvalila. Oni jen cekaji kdo da vic a Koubek nemel.

Reagovat
Imos

já z těch záběrů ani ten dotek nevidím maximálně matnej jak píšou, tu trajektorii míče to vůbec nezměnilo

Reagovat
Nad dopisy diváků

V případě ruky Cadua by mělo být přihlédnuto k působení protihráče - mně připadalo , že ruku natahuje aby držel balanc , a ne že sní hraje - tedy pohyb ruky ovlivňoval soupeř....

Reagovat
C-M@ster

Mně to tak taky přišlo, ale je to ruka, takže netuším, jak to je pravidlově.

Reagovat
BaggioRoberto

Takze Kliment mel byt vyloucen, Liberec mel mit penaltu, ale taky mel dohravat v deseti... no docela zasadni veci.

Reagovat
ratusek

vůbec jsem nepochopil, jak mohl Kliment vůbec dohrát zápas

Reagovat
BaggioRoberto

A pak je za hrdinu, ze dal dva goly.

Reagovat
inferno08

"Před hraním rukou tento hráč lehce tečoval míč nohou, nedošlo však k výrazné změně směru míče. Z tohoto důvodu se jedná o přestupek."

Naprostý nesmysl. Další nejednoznačné kritérium, které dává rozhodčímu šanci si vybrat. Co je výrazná změna směru míče? Buď se toho míče dotknul, tak je to prostě dotyk a na nějakou výraznou či nevýraznou změnu míče sere pes, nebo se toho míče prostě nedotknul... Kdyby komise řekla, že není patrné, zda se toho míče předtím dotknul nohou, a proto byla nařízená penalta, neřekl bych ani popel. Ale oni uznají, že se toho míče dotknul, ale soudí, že to bylo málo, a proto měla být nařízená penalta... To je prostě nesmysl a tyhle nejednoznačný výklady pěkně kurví fotbal.

Reagovat
Petr325

Tohle už se tady vůbec probíralo a je to debilní... když seš dřevák a nakopneš si vlastní ruku, tak to je OK

Reagovat
inferno08

Samozřejmě, to je druhá věc. Tohle pravidlo o nakopnutí vlastní ruky jsem nikdy nepochopil. Ale z nějakého důvodu to tedy platí, a teď se bude ještě zkoumat, zda ten tvůj dotyk byl dostatečný, nebo jen takový lehký... To už je fakt neskutečnej guláš.

Reagovat
dave30

To jsou neskuteční kašpaři. On mu skočí kolíky na kotník (nebo nárt, to je jedno) a jenom proto, že měl nohu asi 10 cm ve vzduchu, tak je to jenom žlutá. Kdyby došlápnul o desetinku sekundy dříve (a to Lurvik opravdu nemohl mít vypočítáno, že to tak nebude), tak si Provod asi dost dlouho nezahraje. Takto se chrání zdraví hráčů.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele