Konferenční liga - preview 6. kola skupinové fáze

14.12.2023, 09:39
Previews
Stade Pierre-Mauroy (© AFP)

Dnes budou vyřešeny poslední otazníky rovněž v Konferenční lize a o druhé místo v plzeňské skupině se poperou Astana, Dinamo Záhřeb a Ballkani. Alkmaar potřebuje vyhrát ve Varšavě, zajímavá situace je ve skupině H.

Skupina A

Lille OSC - KÍ Klaksvík

čtvrtek 21:00

Lille potřebuje v Konferenční lize splnit poslední povinnost, a to zapečetit svou první příčku v tabulce, kterou bude bránit na dálku před bratislavským Slovanem. Po papírové stránce ho nečeká nijak těžká překážka, na sever Francie totiž přicestuje KÍ. Pokud se Les Dogues zdaří uzmout očekávané tři body, nebudou se muset vůbec ohlížet na střetnutí ze slovenské půdy.

Tenhle duel ve finále nepředstavuje pro LOSC takovou prioritu jako ten následující v Ligue 1, který podstoupí proti PSG. Očekává se, že domácí stratég Paulo Fonseca bude šetřit některé své základní články úvodní jedenáctky, že se třeba od začátku objeví na hřišti Ayyoub Bouaddi, teprve šestnáctiletý záložník, který mimochodem debutoval v dresu Lille zkraje října právě v prvním vzájemném zápase s výběrem z Klaksvíku.

A na ten nemají domácí ty nejlepší vzpomínky. Jako jasní favorité tehdy cestovali na Faerské ostrovy, ale odvezli si domů pouze bezbrankovou plichtu. Družina kouče Magneho Hosetha naopak brala takový výsledek všemi deseti, loni pátý celek francouzské nejvyšší soutěže udržela na uzdě a zároveň zapsala pro zemi z drsných vod Atlantského oceánu historicky první získaný bod ve skupinové fázi evropských pohárů.

Pochopitelně že před vlastními fanoušky nemíní nyní Les Lillois jakkoli váhat. Pořád totiž nemají jistou první pozici v uskupení písmene A, určitě nechtějí spadnout o patro níže, protože v tu chvíli by se zabouchly přímé dveře do osmifinále a na řadu by přišlo ještě únorové předkolo. Kdo každopádně ve čtvrtek na plac určitě nevyběhne, to je Jonathan David, hrotový útočník číslo jedna u domácí ekipy. Má totiž poraněné lýtko. "Myslím si, že na PSG bude už připravený. Ale upřímně si tím nejsem jistý,” vzkazoval nemilou zprávu fandům Paulo Fonseca.

Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Mannone - Tiago Santos, Yoro, Umtiti, Ismaily - André, Bouaddi - Zhegrova, Cabella, Haraldsson - Yazici

KÍ Klaksvík - pravděpodobná sestava:
Johansson - Pavlovič, Faerö, Forren - Danielsen, J. Andreasen, Joensen, Da Silva - Frederiksberg, Klettskard, Gussias

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.14 - 8.61 - 22.80

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Slovan Bratislava - Olimpija Lublaň

čtvrtek 21:00

Slovan si už zajistil postup do jarní fáze Konferenční ligy a v tomto ohledu může být zajisté spokojený. V posledním kole se každopádně ještě může pokusit o zkompletování úspěšného působení, a to poskočením na první příčku v tabulce, aby se vyhnul předkolu play-off. Jenže osud nemá ve vlastních rukou, stačit mu zkrátka nemusí ani závěrečná výhra nad Olimpijí.

Musí totiž ještě věřit v zaváhání vedoucího Lille v souběžně hraném utkání s KÍ, a to v takové podobě, aby nakonec francouzský celek měl méně bodů. Dogy totiž disponují lepší bilancí vzájemných zápasů se slovenským konkurentem a právě ta je rozhodujícím faktorem pro určování finálního pořadí ve skupině. Pokud však k sobě má být fotbalová veřejnost co nejvíce upřímná, opravdu se nečeká, že by ambiciózní klub ze severu Francie váhal zrovna se soupeřem z Faerských ostrovů.

Jakkoli zřejmě nastoupí v okleštěnější sestavě, přece má totiž svůj hlavní cíl, podobně jako bratislavský celek, splněný. A pravděpodobně tak dá prostor méně vytěžovaným hráčům, kteří budou hrát hlavně o přízeň trenérského štábu do budoucích týdnů, pevné pilíře základní jedenáctky si přitom odpočinou. Fakticky ale asi jen hrubé podcenění situace by mohlo vyústit na Stade Pierre-Mauroy v nějaký senzační výsledek, který by Slovanu nahrál do karet.

Slovinský výběr se bude v tomto klání prát na dálku o konečnou třetí pozici. Nutně potřebuje vyhrát, aby na ni nakonec mohl vůbec usednout. "Přijde spousta fanoušků, takže se pro nás nic nemění. Zase půjdeme na hřiště s cílem zvítězit,” byl nadšený domácí útočník David Strelec, jehož těšilo, že se už dva dny před utkáním prodalo přes 13 tisíc vstupenek. "Zodpovědně se připravujeme na duel s Olimpijí. Dáme do něho sto procent. Až pak uvidíme, k čemu nám to bude stačit,” komentoval také možné uzmutí prvního místa na úkor LOSC.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.55 - 4.20 - 6.35

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Lille OSC (FRA)
5
3
2
0
7 : 2
11
2
Slovan Bratislava (SVK)
5
3
1
1
7 : 5
10
3
KÍ Klaksvík (FRO)
5
1
1
3
5 : 6
4
4
Olimpija Lublaň (SLO)
5
1
0
4
2 : 8
3

Skupina B

Maccabi Tel-Aviv - KAA Gent

čtvrtek 21:00

Vlastně očekávaně dopadlo v rámci Konferenční ligy dění ve skupině B. Už teď je jasné, že se do jarního play-off podívají Maccabi Tel Aviv a Gent, jde jen o to, kdo postoupí přímo do osmifinále a kdo bude muset absolvovat předkolo. Karty jsou přitom jasně rozdané. Pokud se ještě domácí chtějí vecpat v tabulce před svého konkurenta na první místo, musejí zvítězit.

Pro svěřence trenéra Robbieho Keanea je určitě škoda, že tohle vyvrcholení podzimní fáze soutěže nebudou moci absolvovat před vlastním publikem. Kvůli izraelsko-palestinskému konfliktu se klání musí sehrát na neutrální půdě, jako hostitel se přitom o zápas postará TSC Arena, tedy domovský stánek srbského klubu z Bačky Topoly. Ostatně tak jako v případě listopadového mače se Zorjou.

Pouze jednou jedinkrát se tak v béčku představilo Maccabi svým fanouškům. A je i z tohoto pohledu v podstatě úctyhodné, že stále může usilovat o metu nejvyšší. Na kontě má v tuhle chvíli dvanáct bodů za čtyři vítězství, porazilo totiž dvakrát jak ukrajinský celek, tak islandský Breidablik. KAA na každý pád představuje po papírové stránce toho nejtěžšího protivníka. Ten doposud čtyřikrát vyhrál a jednou remizoval. "Myslel jsem si, že se rozhodne mezi námi a Maccabi,” uvedl hostující lodivod Hein Vanhaezebrouck. "To, že se bude hrát bez diváků, pro nás není ani výhoda, ani nevýhoda. Je to spíše trapné pro všechny. Určitě je to ovšem nevýhoda pro našeho soupeře.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.86 - 3.60 - 2.40

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Zarja Luhansk - Breidablik UBK

čtvrtek 21:00

Breidablik se jakožto první islandský klub zapsal do historie tím, že postoupil do hlavní fáze evropských pohárů. Pořád ale nemá na svém kontě další postupný milník, tedy aspoň nějaký získaný bod. Ve svém posledním vystoupení tohoto kalendářního roku pocestuje na neutrální půdu do Lublinu, kde zkusí uspět proti Zorje. Oba týmy již mimochodem postoupit nemohou.

Ukrajinský výběr skončí v tabulce skupiny B jistojistě na třetí příčce, ten ze severu Evropy zůstane poslední bez ohledu na to, jak dopadne tohle měření sil. Pro oba tedy bude představovat tenhle duel rozlučku s evropskými poháry pro letošní ročník. "Bohužel už nemáme šanci projít do play-off. Musíme však bojovat o prestiž,” sliboval Eduardo Guerrero, útočník mužstva z Luhansku, že se svými spoluhráči nic nepodcení.

Islandská nejvyšší soutěž skončila už na začátku října, od té doby Breidablik sehrává výhradně duely v pohárové Evropě. Pravidelný zápasový rytmus mu zkrátka citelně chybí. "Náš soupeř ovšem neustále trénuje a připravuje se na tohle utkání,” připomínal Guerrero. "Jak řekl náš trenér, vždy se dá připravit na jeden mač. Pro nás bude důležité, abychom se dívali především na sebe, ukázali to nejlepší a pokusili se vyhrát.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.78 - 3.94 - 4.45

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
KAA Gent (BEL)
5
4
1
0
15 : 4
13
2
Maccabi Tel-Aviv (ISR)
5
4
0
1
11 : 8
12
3
Zarja Luhansk (UKR)
5
1
1
3
6 : 11
4
4
Breidablik UBK (ISL)
5
0
0
5
5 : 14
0

Skupina C

Viktoria Plzeň - FC Astana

čtvrtek 21:00

Plzeňští čtvrtečním domácím zápasem s Astanou uzavřou premiérové a mimořádně úspěšné vystoupení ve skupině Evropské konferenční ligy. Svěřenci trenéra Miroslava Koubka mohou v "céčku" i pošesté zvítězit, čímž by ještě vylepšili český pohárový rekord. Utkání začne ve 21:00.

Letos začal třetí ročník Konferenční ligy, ale všech šest duelů ve skupině dokázal vyhrát pouze v minulé sezoně londýnský West Ham, který pak v pražském finále zdolal Fiorentinu 2:1. Plzeňští už po čtvrtém kole měli jistý postup do osmifinále z prvního místa, přesto před dvěma týdny i ve výrazně obměněné sestavě v Tiraně porazili kosovský Ballkani 1:0.

"Šesté vítězství ve skupině pro nás není otázka života a smrti. Kádru věříme, určitě zase dojde k nějaké rotaci hráčů. Pochopitelně budeme chtít vyhrát v domácím prostředí. Kdo přijde, zase bude mít možnost ukázat svou pozici v týmu," řekl Koubek na tiskové konferenci po nedělní ligové výhře 5:0 nad Českými Budějovicemi.

"Sestava určitě bude změněná, ve čtvrtek už budeme myslet na Olomouc (nedělní ligové utkání). Bylo by hezké nad Astanou zvítězit, je tam koeficient, finanční bonus od UEFA, je to evropská scéna. Tisíc motivů v zápase," doplnil dvaasedmdesátiletý kouč.

Západočeši v tomto ročníku Konferenční ligy včetně kvalifikace ještě neprohráli a zvítězili v 10 z 11 utkání. V pěti domácích pohárových duelech ještě neinkasovali. Viktoria má s jedním obdrženým gólem nejlepší defenzivu hlavní fáze soutěže.

Přestože Astana ve skupině získala pouhé čtyři body, stále má teoretickou šanci na postup z druhé pozice. Potřebuje k tomu ale vítězství v Plzni a současně domácí porážku Dinama Záhřeb s Ballkani, s nímž má lepší vzájemná utkání.

Kazachstánský tým ligový ročník zakončil už na konci října, obsadil druhé místo s pětibodovou ztrátou na mistrovský Ordabasy Šymkent a neobhájil mistrovský titul.

Viktoria se při zápase s Astanou během poločasové přestávky rozloučí s dlouholetou oporou obráncem Luďkem Pernicou, který v zimě Plzeň opustí. Třiatřicetiletý stoper po dubnové operaci kolena v této sezoně nenastoupil.

Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Baier - Hejda, Hranáč, Paluska - Holík, Bucha, Traoré, Mosquera - Jirka, Vydra - Kliment.

FC Astana - pravděpodobná sestava:
Čondrič - Harojan, Maročkin, Tomaševič - Hovhanisjan, Kuat, Lončar, Vorogovskij - Tomasov, Darboe, Astanov.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.67 - 4.07 - 5.03

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Dinamo Záhřeb - KF Ballkani

čtvrtek 21:00

Záhřebské Dinamo jistě čekalo, že si ve skupině C povede lépe. Místo dobrých výsledků se však trápilo, nakonec se ale zdá, že bude v evropských pohárech pokračovat i na jaře. Pokud tedy opět nepodcení Ballkani, které ještě rovněž pošilhává po druhém postupovém místu.

První vzájemný zápas před více než dvěma měsíci dost překvapil fanoušky Dinama. Jejich oblíbený tým totiž v kosovské Prištině nečekaně prohrál a zadělal si na problémy. Následně navíc dvakrát podlehl plzeňské Viktorii, načež mohl zapomenout na umístění na první pozici v pořadí skupiny. Před dvěma týdny ovšem celek ze Záhřebu porazil i podruhé Astanu a vystoupal ze dna tabulky na druhou příčku. Ta sice není tak lukrativní jako ta úplně nejvyšší, Dinamu ale v současné konstelaci musí stačit.

Zatímco chorvatský mančaft aspiroval patřil před vypuknutím podzimních bojů mezi favority skupiny, Ballkani mohlo jen překvapit. Nicméně přesně to se mu daří, byť za to může do značné míry děkovat neschopnosti Dinama i Astany. Vedle zmíněného skalpu záhřebského GNK získal zástupce kosovské kopané už jen bod za remízu s Astanou. Přesto se pořád může vyšplhat na druhou příčku. Potřebuje k tomu zvítězit v Záhřebu a zároveň to, aby Astana ve čtvrtek nezvítězila v Plzni.

Trumfy však v rukou drží spíše Dinamo, jemuž stačí neprohrát. Zároveň se GNK hodlá dobře naladit na následující víkend, během něhož ho čeká pikantní souboj v rámci nejvyšší chorvatské ligy proti Hajduku Split. Tento duel potřebují Záhřebští zvládnout, neboť na svého rivala z Dalmácie ztrácí v tabulce Prve HNL sedm bodů. To Ballkani ve své národní soutěži sídlí na první pozici, a to i navzdory první ligové porážce v probíhající sezóně, kterou lídr utrpěl uplynulou sobotu od třetího KF Llapi.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 4.73 - 8.58

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Viktoria Plzeň (CZE)
5
5
0
0
6 : 1
15
2
Dinamo Záhřeb (CRO)
5
2
0
3
7 : 5
6
3
KF Ballkani (KOS)
5
1
1
3
3 : 4
4
4
FC Astana (KAZ)
5
1
1
3
4 : 10
4

Skupina D

Club Bruggy - FK Bodø/Glimt

čtvrtek 21:00

Belgický celek patřil ve skupině D Konferenční ligy mezi hlavní favority na přímý postup do osmifinále a tyto prognózy zatím potvrzuje, ke splnění svého cíle je v tuto chvíli velmi blízko. Club Bruggy totiž v dosavadních pěti zápasech ani jednou neprohrál a z toho hned čtyřikrát vyhrál, se třinácti body je ve vedení o tři body právě před svým nadcházejícím konkurentem a i těsná porážka mu na nejlepší šestnáctku bude stačit.

Tento duel bude mít speciální náboj pro domácího kouče Ronnyho Deilu, který je právě norským rodákem a Bodø/Glimt velice dobře zná ze svého působení u Valerengy Oslo v letech 2017 - 2020. "Bodø/Glimt je nesmírně houževnatý tým, který se každým rokem zlepšuje a vždy má jen ty nejvyšší ambice. My máme postup na dosah, ovšem dobře víme, že ještě není vyhráno a proti takto silnému soupeři musíme předvést velmi dobrý výkon," pronesl Deila s respektem.

Jeho svěřenci ztratili jediné body hned na úvod s tureckým Beşiktaşem (1:1), od té doby vyhráli v Norsku 1:0, dvakrát si poradili se švýcarským Luganem (3:1, 2:0) a před čtrnácti dny deklasovali v Istanbulu právě s Beşiktaşem vysokým poměrem 5:0. Díky vynikajícímu skóre 12:2 je tedy pošle do osmifinále KL výhra, remíza a i prohra o jednu branku, porážka o dva góly by znamenala konečné druhé místo a tedy play-off o nejlepší šestnáctku.

Domácí favorit o víkendu nepřesvědčil, neboť z Mechelenu si odvezl pouze bod za bezbrankovou remízu s v tabulce Jupiler Pro League mu patří až nelichotivá šestá příčka se ziskem šestadvaceti bodů. Bodø/Glimt odehrálo poslední ligový duel začátkem prosince, když porazilo Sarpsborg 2:0. Se ziskem sedmdesáti bodů se celkem bez potíží vrátilo na norský trůn po roční pauze, druhý tým SK Brann nakonec za sebou nechalo o devět bodů.

Výběr vedený koučem Kjetilem Knutsenem prohrál v hlavní fázi KL v pěti případech jenom jednou a to právě s belgickým rivalem, jinak po bezbrankovém nerozhodném výsledku s Luganem dvakrát zdolal Beşiktaş (3:1, 2:1) a minule si definitivně zajistil jistotu druhé příčky díky divoké domácí výhře 5:2 nad švýcarským konkurentem. Deila nemá k dispozici Boyatu, Bursika, Sabbeho a Talbiho, Knutsen nenasadí Elabdellaouiho, Espejorda, Chajkina a pravděpodobně ani Dahla s Tjaerandsenem-Skauem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.74 - 4.16 - 4.43

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

FC Lugano - Beşiktaş JK

čtvrtek 21:00

Beşiktaş byl po losu základní skupiny D Konferenční ligy považován za jednoho z hlavních kandidátů na postup do osmifinále, jenomže istanbulský celek se momentálně nachází v nevídané krizi a před posledním kolem je jasné, že své cíle nenaplní. Turecký klub totiž v dosavadních pěti zápasech vybojoval jediný bod, a pokud teď na závěr nevyhraje alespoň o dva góly na půdě švýcarského klubu, tak skončí úplně poslední čtvrtý.

Ani jeden ze čtvrtečních soupeřů jistojistě nepostoupí do jarní fáze KL. Podceňované Lugano sice začalo nebojácně, když po úvodní bezbrankové remíze s norským Bodø/Glimt senzačně otočilo vývoj v Istanbulu právě s nadcházejícím soupeřem (z 0:2 na 3:2), jenomže od té doby nebodovalo - po dvou prohrách s belgickým gigantem Clubem Bruggy (1:3, 0:2) minule nezvládlo klíčové střetnutí na norské půdě a po porážce 2:5 definitivně přišlo o naději na postup, protože právě za druhým Bodø/Glimt zaostává o nedostižných šest bodů.

Svěřenci trenéra Mattii Crociho-Tortiho se poslední dobou alespoň chytili na ligové scéně, neboť z předchozích čtyř utkání vybojovali solidních devět bodů za tři výhry a rázem poskočili na solidní pátou pozici s pětadvaceti body. O víkendu si dokázali poradit s Winterthurem po výsledku 2:1. Teď už jim kromě bodů do koeficientu prakticky o nic nejde, konečnou třetí příčku obsadí i v případě prohry o jeden gól.

Beşiktaş aktuálně provází celá řada problémů, které se vedení klubu snaží řešit neustálým střídáním trenérů - tým od poloviny listopadu vede šedesátiletý Rıza Çalımbay. Jeho svěřencům se však stále nedaří překonat rozsáhlou krizi, protože o víkendu nezvládli ostře sledované městské derby s Fenerbahçe (1:3) a v tabulce jsou až pátí se šestadvaceti body. V KL bodovali jen na úvod s Clubem Bruggy, naposledy se stejným soupeřem utrpěli ostudný domácí debakl 0:5.

Oba trenéři se v současné chvíli musí vypořádat s početnou marodkou. Croci-Torti postrádá Alisedu, Bottaniho, Grgiče, Osigweho, Valenzuelu a Marquese, Çalımbay nemůže využít služeb Fernandese, Kilice, Masuakua, Merase, Rashici, Uzunhana ani Sanuce.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.73 - 4.03 - 4.63

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Club Bruggy (BEL)
5
4
1
0
12 : 2
13
2
FK Bodø/Glimt (NOR)
5
3
1
1
10 : 5
10
3
FC Lugano (SUI)
5
1
1
3
6 : 12
4
4
Beşiktaş JK (TUR)
5
0
1
4
5 : 14
1

Skupina E

Legia Varšava - AZ Alkmaar

čtvrtek 18:45

V rámci Eredivisie usiluje Alkmaar o pozici vicemistra, své výkony v Konferenční lize však pozitivně hodnotit v žádném případě nemůže. Tedy vše ještě může nakonec napravit v tom vůbec posledním střetnutí skupinové fáze, musí na každý pád uzmout vítězství, aby přeskočil v tabulce právě nynějšího soka. Aktuálně druhé Legii by naopak vyloženě nevadila plichta.

Ta by svěřence trenéra Kosty Runjaice poslala do jarní části této soutěže, od AZ je teď totiž dělí na první dobrou pohodlný tříbodový odstup. Nicméně v případě prohry varšavské ekipy by se nizozemský celek přece vecpal v pořadí výše, a to i za situace bodové shody, neboť by v tu chvíli získal na své konto lepší vzájemné zápasy. Právě ty jsou přitom klíčovým faktorem v určování konečného pořadí.

Parta trenéra Pascala Jansena by byla zřejmě stěží v současném postavení, kdyby tak krutě nepokazila úvodní duel v Bosně a Hercegovině. Na půdě Zrinjski, absolutního nováčka skupinového programu pohárové Evropy, vedla o tři branky do poločasu, po obrátce ale nastal maximální kolaps. Klub z Mostaru získal senzační výhru a postaral se o jeden z nejimpozantnějších obratů v historii evropských mezinárodních střetů. Alkmaar se poté krutou ztrátu snažil dohánět, působil ovšem jaksi kostrbatě.

Hosté si mimochodem nepočínali zdárně ani proti Aston Ville, favoritovi uskupení písmene E, takže zkrátka sumárně dostali sami sebe do nelehké pozice. Na druhou stranu vědí, co dělat, karty jsou jasně rozdané. A pokud na flopu, v pokerové terminologii řečeno, uvidí potřebný lupen v podobě vítězného trumfu, proklouznou alespoň do předkola play-off. "Na soupeři mě nejvíce zaujala intenzita, s jakou hrál. Má fanatický a pracovitý tým. I z tohoto pohledu se musíme na čtvrtek znovu dobře připravit," vracel se ještě k prvnímu vzájemnému klání Jansen, jehož mančaft zkraje října porazil Legii nejtěsnějším možným způsobem. "Během následujících sedmi dnů budeme hrát o vše, co nás v tomto období sezóny zajímá. A začíná to ve čtvrtek. Máme osud ve vlastních rukou,” vzhlížel zároveň k domácí scéně.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.71 - 3.51 - 2.56

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Zrinjski Mostar - Aston Villa

čtvrtek 18:45

Úvod do skupinové fáze Konferenční ligy nevyšel Aston Ville podle představ, po porážce na půdě Legie ovšem následně začala jakožto účastník Premier League potvrzovat roli favorita. A ve svém posledním podzimním vystoupení v rámci této soutěže potřebuje ještě podniknout závěrečný krok k tomu, aby udržela první místo v tabulce. Stačí jí plichtit na půdě Zrinjski.

Ostrovy obecně nabízejí náročnější program než na ostatních evropských frontách. Ligová scéna sebere každému účastníkovi třicet osm zápasů, do toho je v nabídce také Ligový pohár a FA Cup. Jakákoli úleva v počtu zápasů tak zajisté přijde The Villans vhod. Kdyby se jim přitom nepovedlo zůstat na první pozici, protože by výrazně pokazili svoje představení v Mostaru, museli by absolvovat ještě předvoj pro následné osmifinále Konferenční ligy. Což jsou další dvě utkání navíc.

Remíza by pro hostujícího stratéga Unaie Emeryho určitě nebyla uspokojivým výsledkem. Přece jsou oba celky na diametrálně jiné úrovni, co se stavby kádru, finančních možností či fanouškovské základny týče. Z matematického hlediska si ale bezpochyby stěžovat nebude, protože v tu chvíli osvobodí svůj tým od dvou duelů ve vyřazovací části. A to je v tuhle chvíli ambice číslo jedna. Birminghamský celek přitom obecně věří, že se to na bosensko-hercegovském hřišti podaří i v okleštěné sestavě.

Tedy alespoň Unai Emery doufá, že se úspěch podaří zapsat i s hráči, kteří v průběhu sezóny dostávali na place méně prostoru. "Respektujeme tuto soutěž a respektujeme našeho soupeře. Samozřejmě chceme být první ve skupině," uvedl. "Naším cílem nyní bude pokusit se zlepšit hlavně takticky a dát některým z kádru skutečnou šanci ukázat se,” naznačil, že základní jedenáctka bude zřejmě sestavena z netradičních jmen.

Nikdo už nesebere Krunoslavovi Renduličovi, že jakožto první trenér v historii dovedl klub z Bosny a Hercegoviny do skupinové části evropských pohárů. Zrinjski se tak jako tak v půlce listopadu rozhodlo pro změnu na postu hlavního šéfa lavičky, kormidlo přitom dočasně převzal Mario Ivankovič. A ten povede své mužstvo i při rozlučce s pohárovou Evropou. Už je teď je mimochodem jasné, že jeho družina skončí v tabulce skupiny E na poslední příčce.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.80 - 5.75 - 1.29

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Aston Villa (ENG)
5
4
0
1
11 : 6
12
2
Legia Varšava (POL)
5
3
0
2
8 : 6
9
3
AZ Alkmaar (NED)
5
2
0
3
7 : 10
6
4
Zrinjski Mostar (BIH)
5
1
0
4
5 : 9
3

Skupina F

KRC Genk - FK Čukarički

čtvrtek 18:45

Všechno, nebo nic. Tak popisují čtvrteční duel oficiální webové stránky Genku. Není divu, belgické mužstvo potřebuje porazit nejslabší tým skupiny Čukarički, jinak se s pohárovou Evropou rozloučí. A ani vítězství nezaručuje KRC postup do vyřazovací fáze.

Úkol pro Genk zní jasně: vyhrát minimálně o dva góly. Čím víc Čukarički rozstřílí, tím líp. Zároveň se ovšem KRC musí spoléhat na to, že Ferencváros podlehne Fiorentině. "Pro mě je důležité, že jsme v Konferenční lize dosáhli dobré úrovně. Bude důležité, abychom to přenesli i do zítřejšího zápasu a udělali z něj dobré utkání," prohlásil na středeční tiskové konferenci trenér domácích Wouter Vrancken.

Ten bude jistě hodně spoléhat na Yiru Sora, který skóroval ve dvou posledních zápasech belgické nejvyšší soutěže. "Pro mě jako útočníka je nejdůležitější dávat góly. Vím, že trenér věří v mou rychlost a další mé kvality. Na zítřejší zápas se nesmírně těším. Už před dvěma sezonami jsem v Konferenční lize dával hodně gólů. Tato liga se mi opravdu líbí. To, že se mohu představit na evropské scéně, je pro mě opravdu důležité," řekl někdejší útočník pražské Slavie.

Čukarički zůstává v tabulce skupiny F bez bodu. V Genku navíc bude postrádat hlavního trenéra Igora Matiće, neboť ten před dvěma týdny ve vypjatém utkání proti Ferencvárosi viděl červenou kartu. "Určitě to pro mě bude nezvyklé. Pravidla jsou taková, že při hře neprobíhá žádná komunikace s trenérským štábem a já mám důvěru ke svým kolegům. Na zápas jsme se připravovali dva dny. Věřím, že to bude, jako bych byl dole," uvedl lodivod srbského mužstva.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.15 - 8.47 - 19.10

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Ferencvárosi TC - ACF Fiorentina

čtvrtek 18:45

V Maďarsku se do sebe pustí první dva týmy skupiny F, přičemž domácí Ferencvárosi doufá, že mu zaplněné ochozy Groupama Areny pomohou ke třem bodům. V opačném případě totiž postupuje z prvního místa Fiorentina, které k tomu stačí neprohrát.

Tým vedený někdejším slavným záložníkem Dejanem Stankovićem si počíná ve skupinových bojích vcelku dobře a prozatím mu patří solidní druhé místo o dva body za Fiorentinou. Oba týmy zatím ve skupině ani jednou neprohrály a rozhodně s tím nehodlají začínat teď. Oba totiž touží po prvním místě, jelikož druhý kvalifikovaný tým čeká ještě dvojzápas v play-off. Což je něco, čemu by se kdokoli s ohledem na již tak náročný program moc rád vyhnul.

Domácí mužstvo chce před vlastními fanoušky v posledním kole uspět, protože výhra by ho posunula na první místo. Ferencvárosi si v minulém kole poradilo s Čukarički, i když se tahle výhra vůbec nerodila snadno. Domácí Čukarički totiž velmi brzy vedlo a snažilo se přidat další trefu. To se mu ale dlouho nedařilo a nakonec se díky zlepšenému výkonu radovali hosté. Obě své branky vstřelili v posledních patnácti minutách hry díky dlouhému nastavení!

K tomu si Stankovićův výběr připsal v dalších dvou kolech maďarské nejvyšší soutěže čtyři body. Minule už mu ale štěstí došlo a padl s týmem Paksi. Což ho muselo hodně mrzet, protože právě tohle je jeho největší konkurent v boji o mistrovský titul. A kvůli porážce na něj teď druhý Ferencvárosi ztrácí už čtyři body.

Ani s Fiorentinou nečeká na domácí nic snadného. Fialky překypují pohybem a ofenzivním talentem, byť se jim to primárně v této sezoně Konferenční ligy tak úplně nedaří opakovat. Minulou sezonu ale měly skvělou a dotáhly ji právě díky výborné ofenzivě až do finále s West Hamem. Zejména na domácí půdě je toskánský celek velmi silný. V rámci Serie A minule na Olimpicu vybojoval cenný bod s AS Řím a tentokrát bude chtít získat ještě lepší výsledek.

Ferencvárosi TC - pravděpodobná sestava:
Dibusz - Makreckis, Aeneba, Cisse, Civicć - Bešić, Zachariassen, Fani - Varga, Pešić, Marquinhos

ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Terracciano - Kayode, Martinez Quarta, Ranieri, Biraghi - Arthur, Duncan - Ikoné, Bonaventura, González - Nzola

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.46 - 2.97 - 2.40

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
ACF Fiorentina (ITA)
5
3
2
0
13 : 5
11
2
Ferencvárosi TC (HUN)
5
2
3
0
8 : 5
9
3
KRC Genk (BEL)
5
1
3
1
6 : 5
6
4
FK Čukarički (SRB)
5
0
0
5
2 : 14
0

Skupina G

PAOK Soluň - HJK Helsinky

čtvrtek 18:45

Řecká nejvyšší soutěž sice momentálně řeší velké potíže s chováním fanoušků na tribunách, zápas PAOKu proti helsinskému HJK by se nicméně měl odehrát ještě s diváky v ochozech. Domácí celek před nimi bude chtít potvrdit, že je zaslouženým vítězem skupiny G. Hosté se pak hodlají především důstojně rozloučit s rokem 2023.

PAOK je s působením ve skupinové fázi Evropské konferenční ligy velmi spokojen. "Dvakrát jsme porazili Eintracht (Frankfurt), čtyři zápasy jsme vyhráli a jednou remizovali, obsadili jsme první místo. Musíme ukázat a předvést vítěznou mentalitu," řekl na tiskové konferenci před čtvrtečním střetnutím manažer celku ze Soluně Răzvan Lucescu. Ten ovšem zároveň ostře kritizoval rozhodnutí řeckého fotbalového svazu uzavřít na dva měsíce tribuny v zemi.

Pro zápas s HJK však toto opatření ještě platit nebude. I fotbalisté finského mančaftu tak budou moct okusit bouřlivou atmosféru, kterou vášniví příznivci PAOKu umí vytvořit. Své spoluhráče už mimochodem stihl navnadit řecký středopolař celku z Helsinek Georgios Kanellopoulos.

HJK dle očekávání ve skupině G velkou díru do světa neudělalo. Dvakrát plichtilo s Aberdeenem, avšak ten ještě uhrál o jeden bod víc, a tak na posledním místě tabulky sídlí družina ze severu Evropy. Ta se pořád může před skotského soupeře dostat, to ovšem vzhledem k síle PAOKu není příliš pravděpodobné. I tak by dobrodruzi z Helsinek chtěli domácí potrápit a dát vydařené sbohem končícímu kalendářnímu roku, v němž protentokrát neobhájili titul šampióna Finska.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.30 - 5.44 - 11.10

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - Eintracht Frankfurt

čtvrtek 18:45

Domácí Aberdeen se na Pittodrie Stadium pokusí poprvé ve skupinové fázi zvítězit v posledním kole, ale nebude mít jednoduchého soupeře. Ani Eintrachtu už o nic zásadního nejde, ale po posledním soutěžním utkání bude mít sebevědomí na rozdávání.

Aberdeen má za sebou hodně nepovedené chvíle, protože v minulých týdnech prohrával jedno utkání za druhým. Svou sérii zápasů bez výhry dokázal natáhnout dokonce na šest klání po sobě ve všech soutěžích dohromady, což dokumentovalo jeho bídný stav. Svěřencům trenéra Barryho Robsona se ale nakonec povedlo tuhle sérii ukončit a to docela rázně, když si v minulém kole skotské Premiership poradili s Hearts.

Museli doma nejdřív dotahovat manko jedné branky, ale zvládli to. A výhra byla o to sladší, že vítěznou trefu zaznamenal mladý záložník Leighton Clarkson až ve druhé minutě nastavení. Mimochodem to byla jeho premiérová ligová trefa za patnáct odehraných utkání. Nicméně je pravda, že nálada ve skotském celku pořád nemůže být ideální, protože i přes zisk těchto tří bodů se Aberdeen pořád nachází až na devátém místě tabulky.

Zvládat dvě náročné soutěže najednou je prostě těžký úkol a často se stává, že menší týmy si nedokážou zvyknout na správnou distribuci sil a prioritu. Aberdeen má v tuto chvíli na kontě tři body a patří mu třetí místo, šanci na postup už dávno ztratil. Ještě ani jednou ve skupině nevyhrál a teď by to rád při své pohárové rozlučce doma stylově napravil. Minule při utkání s Eintrachtem nebyl daleko bodům, nakonec ale na domácího favorita těsně nestačil.

Hosté jsou na druhém místě a výš už skončit nemohou, postup ale mají už dávno zajištěn. Takže tentokrát se budou chtít pokusit hlavně o zlepšení koeficientu a zachování dobré nálady. Ta pramení z toho, že se Eintrachtu v posledním utkání povedla nevídaná věc. Nejenže porazil Bayern Mnichov, ale ještě bavorského velikána naprosto zesměšnil. Dal mu totiž potupných pět branek a stačilo mu na to jen 60 minut! Předtím ale prohrál čtyři soutěžní duely v řadě.

Aberdeen FC - pravděpodobná sestava:
Roos - Devlin, Gartenmann, Jensen - Milne, Clarkson, Shinnie, Hayes, McGrath - Miovski, Sokler

Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Buta, Tuta, Koch, Pacho, Max - Chaibi, Dina Ebimbe, Larsson, Knauff - Marmoush

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.38 - 4.28 - 1.61

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PAOK Soluň (GRE)
5
4
1
0
12 : 8
13
2
Eintracht Frankfurt (GER)
5
3
0
2
11 : 5
9
3
Aberdeen FC (SCO)
5
0
3
2
8 : 10
3
4
HJK Helsinky (FIN)
5
0
2
3
5 : 13
2

Skupina H

Ludogorec Razgrad - FC Nordsjaelland

čtvrtek 18:45

Pořádně zamotaný je před závěrečnými duely boj o postup ve skupině H. Avšak jelikož se nečeká, že by Fenerbahçe mělo mít potíže se slabou Trnavou, vytáhne si černého Petra pravděpodobně jeden z týmů, které se střetnou v bulharském Razgradu. Bude to domácí Ludogorec? Nebo se štěstí otočí zády vůči Nordsjællandu?

Ludogorec může ve čtvrtek těžit z výhody domácího prostředí. A to se mu jistě bude hodit, neboť by si neměl dovolit porážku. A vlastně ani remízu, pokud tedy nehodlá spoléhat na nečekaný triumf trnavského Spartaku v Istanbulu. To situace Nordsjællandu je o něco jasnější - jakýkoliv bodový zisk posune dánské mužstvo do jarní fáze soutěže. Otázkou však zůstává, zda pronikne z prvního místa rovnou mezi 16 nejlepších mužstev, nebo bude muset jako druhý nejlepší tým skupiny absolvovat ještě předkolo.

První vzájemný zápas dopadl jasně pro Nordsjælland, který si s chutí zastřílel i před 14 dny proti Fenerbahçe. To se mančaftu z Farumu nyní hodí, neboť skóre, které v případě bodové rovnosti hraje důležitou roli, má mnohem lepší než protivníci z Turecka i Bulharska. Ludogorec na rozdíl od dánského soupeře neměl dva týdny zpátky tak jednoduchou robotu. Vítězství v Trnavě nakonec vydřel až díky gólu z páté minuty nastaveného času.

Zatímco v Evropské konferenční lize je pozice obou mužstev podobná, ve svých národních soutěžích řeší trochu jiné starosti. Ludogorec sice nefiguruje na prvním místě pořadí první bulharské ligy, nicméně vedoucí Černo More Varna má na dohled a na rozdíl od konkurenta z pobřeží Černého moře má jeden zápas k dobru. Nordsjælland naopak v dánské nejvyšší soutěži zápasí se silnější konkurencí. Ta jej ve třech posledních kolech vždy obrala o body, kvůli čemuž FCN spadlo v tabulce Superligaen až na průběžné páté místo.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.48 - 3.49 - 2.82

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Fenerbahçe SK - Spartak Trnava

čtvrtek 18:45

Turecké Fenerbahçe zahájilo letošní ročník naprosto suverénním způsobem, na ligové scéně ovládlo úvodních deset zápasů, hladce prošlo do základní skupiny Konferenční ligy a v ní nezaváhalo v prvních třech duelech. Jenže i kvůli mnoha absencím upadlo začátkem listopadu do mírné krize a teď před posledním kolem bude mít co dělat, aby se vůbec udrželo v další fázi třetího nejprestižnějšího evropského klubového poháru.

Istanbulský tým předváděl v první polovině skupiny H naprosto dominantní výkony a zdálo se, že bez větších potíží přímo postoupí do osmifinále. Shodným poměrem 3:1 totiž zdolal dánský Nordsjaelland i bulharský Ludogorec, na Slovensku uspěl po výsledku 2:1. Avšak vzápětí prohrál v Bulharsku 0:2 a před čtrnácti dny utrpěl naprosto nevídaný debakl 1:6 v Dánsku, před závěrečným utkáním s Trnavou si tak svou situaci výrazně zkomplikoval.

V tuto chvíli je až třetí s devíti body a pokud Spartak nepřehraje, tak může v Evropě pro letošek skončit. Výhra nad outsiderem skupiny mu dá jistotu minimálně druhé pozice, první příčku zaručující účast mezi šestnáctkou nejlepších si zajistí za předpokladu, že souběžné hrané klání Nordsjaellandu s Ludogorcem skončí nerozhodně. Jasný favorit skupiny H tedy má nůž na krku a za každou cenu potřebuje Trnavu porazit.

Svěřenci trenéra İsmaila Kartala si alespoň částečně zvedli sebevědomí v turecké nejvyšší soutěži, protože po skalpu Sivassporu (4:1) o víkendu zvládli očekávané městské derby s Beşiktaşem (3:1) a v tabulce Süper Lig se vrátili na čelo se čtyřiceti body o skóre před druhý Galatasaray. Fenerbahçe se v tomto důležitém souboji musí obejít bez Lincolna, Luana Perese, Rodriga Becaa, Zajce a pravděpodobně i bez Azize.

"Vysoká prohra v Dánsku je samozřejmě nepřípustná a my teď musíme udělat všechno pro to, abychom zůstali v evropských pohárech. První místo nemáme ve svých rukách, nicméně našim úkolem je teď vyhrát a uvidíme, na co to bude stačit. Trnava nemá co ztratit a tento zápas si může užít, určitě nás zkusí něčím zaskočit," má jasno dvaašedesátiletý Kartal.

Hostům už jde pouze o koeficient, protože v pěti případech vybojovali jediný bod s Nordsjaellandem za remízu 1:1 a jistojistě skončí poslední. Spartaku vůbec nevyšla ani generálka na tento závěrečný duel v letošní sezóně evropských pohárů, neboť prohrál v Žilině 0:1 a v ligové tabulce je třetí s propastným devítibodovým mankem na vedoucí Slovan.

Kouč Michal Gašparík postrádá Bolajiho s Mikovičem, druhého jmenovaného by měl nahradit Martin Šulek. Mimo hru zřejmě budou i Kamenár, Rusov či Štetina. "Nezáleží na tom, kdo proti nám stojí. Momentálně máme několik zraněných hráčů, ale já věřím, že ti, co je nahradí, si s tímto utkáním poradí. Každý, kdo nastoupí, má své kvality," vyjádřil se Gašparík s optimismem v hlase.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.09 - 11.60 - 31.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
FC Nordsjaelland (DEN)
5
3
1
1
17 : 6
10
2
Ludogorec Razgrad (BUL)
5
3
0
2
10 : 11
9
3
Fenerbahçe SK (TUR)
5
3
0
2
9 : 11
9
4
Spartak Trnava (SVK)
5
0
1
4
3 : 11
1

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele