Konferenční liga - preview prvních zápasů předkola play-off

15.02., 09:24
Previews
Jordan Henderson (© AFP)

Podruhé za sebeou si vyřazovací část Konferenční ligy zahraje Slovan Bratislava, jehož soupeřem bude Sturm Graz. Betis, který ve skupině Evropské ligy narazil na Spartu, čeká Dinamo Záhřeb, jenž se muselo ve třetí evropské soutěži sklonit před Plzní. Frankfurt bude o osmifinále bojovat proti Royale Union SG.

Molde FK - Legia Varšava

čtvrtek 18:45

Molde se vrhá do boje o postup, ale má jednu vážnou nevýhodu - už několik týdnů nehrálo soutěžní zápas. Jak se to projeví při jeho prvním ostrém testu, uvidíme ve čtvrtek navečer. To se Molde doma představí proti návštěv z Polska.

Polovina prosince. Tehdy hrálo Molde poslední soutěžní zápas. A nebyl to zrovna zápas, který by stál za řeč, protože v posledním utkání skupinové fáze Evropské ligy dostalo Molde v Německu od Bayeru Leverkusen dokonce pět branek! Hodně špatný výkon podtržený jen jednou vstřelenou brankou a mnoha dalšími šancemi evidentně se bavícího Bayeru. Od té doby Molde nehrálo jediné soutěžní utkání, takže zápasová kondice jeho hráčů je ve hvězdách.

Nová ligová sezona v Norsku začne až v dubnu a Molde se mezitím pokusí dojít co nejdál v pohárech. Třiapadesátiletý rodák z Molde Erling Moe v prosinci sledoval, jak se jeho hráči usadili až na finální páté příčce v lize, nicméně zase ovládli ligový pohár, když ve finále porazili FK Bodø/Glimt. A bylo to hodně dramatické vítězství, Fredrik Gulbrandsen o něm totiž rozhodl až minutu před koncem utkání.

S Legií už má Molde nějaké zkušenosti, protože oba týmy se potkaly už v roce 2013. Tehdy se hrála kvalifikace do základních skupin Ligy mistrů a po dvou remízách postoupil polský tým na základě pravidla o počtu branek na půdě soupeře.

Legia vedená koučem Kostou Runjaićem, rodákem z Vídně, se na duel s Molde naladila těsnou ligovou výhrou proti Ruchu Chorzów, kterou mu zajistil jedinou brankou Španěl Marc Gual. Tahle výhra ale pořád stačí až na průběžné čtvrté místo v tabulce Ekstraklasy. Legia ale v evropských pohárech nezáří a prohrála už 13 z posledních patnácti venkovních utkání.

Molde FK - pravděpodobná sestava:
Petersen - Haugan, Oyvann, Bjornbak - Linnes, Eriksen, Kaasa, Moller Daehli, Haugen - Gulbrandsen, Eikrem

Legia Varšava - pravděpodobná sestava:
Tobiasz - Pankov, Kapuadi, Yuri Ribiero - Wszolek, Augustyniak, Elitim, Kun - Josue, Pekhart, Marc Gual

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.15 - 3.46 - 3.44

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Olympiakos Pireus - Ferencvárosi TC

čtvrtek 18:45

Řecko-maďarská konfrontace se uskuteční v Evropské konferenční lize a Olympiakos Pireus se pokusí odstavit z cesty nevyzpytatelný Ferencváros. Klub z athénského přístavu neuspěl v Evropské lize a účast až ve třetí pohárové soutěži je pro něj spíše zklamáním.

Olympiakos jsme byli dlouhá leta zvyklí vídat v Lize mistrů, potažmo v Evropské lize, jenomže kdysi velký hegemon řeckého fotbalu se trápí a platí to jak na domácí, tak i evropské scéně. V řecké Super League je až čtvrtý za PAOKem, Panathinaikosem a AEK. V důsledku toho byl od mužstva odvolán trenér Carlos Carvalhal a jeho nástupcem se stal Jose Luis Mendilibar, vítěz Evropské ligy se Sevillou.

Mendilibar má před sebou jasný úkol, dotáhnout se na čelo řecké špičky, získat titul a dokráčet co nejdále v Konferenční lize. Je toho ale Olympiakos vůbec schopen? V Evropské lize se nevypořádal s konkurencí West Hamu respektive Freiburgu a dvě výhry získal jen nad srbskou Bačkou.

Každopádně Olympiakos se dokázal oklepat z porážky od konkurenčního Panathinaikosu a čtyřmi brankami rozdrtil OFI Kréta, přičemž na první místo ztrácí sedm bodů.

To Ferencváros je ve své soutěži přesvědčivější, i když ani on aktuálně maďarské lize nevévodí. Na vedoucí Paksi SE ztrácí navzdory víkendové výhře na hřišti Debrecenu jeden bod.

Ferencváros zahájil letošní pouť evropskými poháry v předkole Ligy mistrů a senzačně vypadl s Klaksvikem. Proto rovnou zamířil do Konferenční ligy, kde ale přešel přes všechny tři soupeře v předkolech. Skvělou bilanci šesti výher si nepokazil ani v základní skupině, kde zůstal bez porážky, nicméně čtyři remízy zapříčinily "jen" druhé místo.

Olympiakos na Ferencváros dlouhá léta nenarazil, naposledy v roce 1996 v rámci Poháru UEFA. Maďarský klub byl úspěšnější a po výhře z Budapeště v Řecku remizoval.

Olympiakos Pireus - pravděpodobná sestava:
Paschalakis - Rodinei, Biancone, Carmo, Ortega - Chiquinho, Hezze - Masouras, Fortounis, Podence - El Kaabi

Ferencvárosi TC - pravděpodobná sestava:
Dibusz - Wingo, Mmaee, Cissé, Ramírez - Loncar, Maiga, Abu Fani - Zachariassen, Varga - Marquinhos

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.96 - 3.47 - 4.09

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

RU Saint-Gilloise - Eintracht Frankfurt

čtvrtek 18:45

Ve čtvrtek vypukne také play-off o osmifinále Konferenční ligy a tento duel mezi belgickým celkem RU Saint-Gilloise a německým Frankfurtem slibuje nesmírně dramatickou podívanou. Celkově je za mírného favorita považován bundesligový klub, ovšem v domácím prostředí by přeci jen trochu navrch mohl mít výběr z hlavního belgického města Bruselu, i když se spíše očekává vyrovnaný průběh.

Svěřenci trenéra Alexandera Blessina obsadili v předešlém ročníku Juplier Pro League třetí místo a přes jedno předkolo prošli do skupinové fáze Evropské ligy. V ní si určitě brousili zuby alespoň na druhou pozici, ovšem ze šesti duelů vyhráli pouze dvakrát a s osmi body tedy skončili až třetí s tříbodovým mankem na francouzské Toulouse. V belgické nejvyšší soutěži naopak předvádějí parádní výkony.

RU se naposledy radovalo z mistrovského titulu před devětaosmdesáti lety v sezóně 1934/1935. Loni jim utekl belgický trůn vskutku jen o vlásek, avšak letos vévodí celé soutěži se ziskem devětapadesáti bodů o osm bodů před druhým Anderlechtem. Nicméně generálka na toto střetnutí jim příliš nevyšla, protože se v domácím prostředí rozešli smírně se zachraňujícím se Westerlo po výsledku 2:2.

Eintracht letos musel projít závěrečným předkolem třetího nejprestižnějšího evropského klubového poháru a pak plnil úlohu velkého favorita ve skupině G, jenže hned třikrát prohrál a byla z toho druhá příčka s devíti body, přičemž za vítězným řeckým PAOK zaostal o propastných sedm bodů. V Bundeslize se aktuálně trápí, v minulých čtyřech případech totiž porazil jen Mohuč (1:0), poté nečekaně prohrál v Kolíně nad Rýnem (0:2) a uplynulý víkend získal bod s Bochumí (1:0).

Výběr vedený koučem Dinem Toppmöllerem je teď mezi německou elitou šestý s dvaatřiceti body a bojuje tedy o pohárovou Evropu i v nadcházejícím ročníku. "Náš soupeř určitě není na čele belgické ligy náhodou - v posledních letech si udělal velké jméno a nám je jasné, že proti nám stojí nesmírně kvalitní protivník," prohlásil Toppmöller s respektem. Ten nemůže využít služeb Ebimbeho, Larssona, Louneho a možná ani brankářské jedničky Trappa, jeho protějšek Blessin se musí obejít bez zraněného dua Amani - Rodriguez i vykartovaného Sadikiho.

RU Saint-Gilloise - pravděpodobná sestava:
Moris - Burgess, Mac Allister, Machida - Castro-Montes, Rasmussen, Vanhoutte, Puertas, Lapoussin - Amoura, Nilsson

Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Grahl - Buta, Koch, Pacho, Max - Skhiri, Götze - Knauff, Chaibi, Ekitike - Marmoush

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.23 - 3.31 - 3.40

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

SK Sturm Graz - Slovan Bratislava

čtvrtek 18:45

Aktuální suverénní lídr slovenské nejvyšší soutěže vstoupí do předkola play-off Konferenční ligy na půdě Sturmu. Celek ze Štýrského Hradce je stavěn do role mírného favorita i proto, že hosté do Rakouska pocestují bez šesti hráčů. Domácím se každopádně všeobecně velmi dobře daří, na rakouské scéně třeba zatápějí Salzburgu a okupují v tabulce parádní druhou příčku.

Během podzimní části evropských pohárů bratislavský výběr nakonec potvrdil, že v konkurenci KÍ a lublaňské Olimpije je na evropské frontě bezpochyby daleko více políbeným, a postoupil do jarní fáze ze druhé pozice skupiny A. Lepší v ní bylo už pouze Lille, což nebyla žádná překvapivá záležitost. Los mu nyní přihrál do osudí mužstvo ze zhruba 250 kilometrů vzdáleného Liebenau, které se pralo v Evropské lize. Ostřílenější protivníci Sportingu a Atalanty byli nad síly Die Schwoazn, kteří mimochodem minulý pátek remizovali ve šlágru ze salcburským velikánem, a zvládli tak generálku na tenhle mač poměrně slušně, aspoň ale skončili v pořadí před Rakówem.

Hostující kouč Vladimír Weiss musel na předzápasové tiskové konferenci hodně smutnit, když vyjmenovával všechny své absence. Milan Borjan a Kevin Wimmer jsou vykartovaní, César Blackman je nemocný, zranění pak trápí Spyrose Risvanise, Zuberua Sharaniho a dlouhodobě také Richarda Križana. To domácí na tom jsou v tomto ohledu podstatně lépe, chybět by trenérovi Christianovi Ilzerovi měli pouze Kjell Scherpen a pravděpodobně i Seedy Jatta.

Na druhou stranu Slovan můžou vyburcovat jeho fanoušci, jichž se prý do Rakouska chystá na patnáct stovek. Stadion tak jako nemusí být vyprodaný, ze zhruba 12 tisíc vstupenek ještě ve středu nebyla udána všechna místa na tribunách. "Od našeho soupeře očekávám bojovnost a kompaktnost. V jeho systému je to hlavně o běhavosti a osobních soubojích,” představoval svého oponenta Weiss. "My zase máme zkušenější mužstvo, někteří naši hráči jsou možná o něco více techničtější. Když se srovnáme v bojovnosti a taktické vyspělosti, máme šanci na úspěch. Bez toho to ovšem nebude možné,” dodával.

SK Sturm Graz - pravděpodobná sestava:
Jaroš - Affengruber, Wüthrich, Lavalée - Gazibegovič, Horvat, Gorenc Stankovič, Prass - Sarkaria, Kiteišvili - Biereth

Slovan Bratislava - pravděpodobná sestava:
Trnovský - Pauschek, Kašia, Bajrič, Zmrhal - Kankava, Savvidis, Kucka - Barseghjan, Rodrigues, Strelec

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.76 - 3.68 - 4.89

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

AFC Ajax - FK Bodø/Glimt

čtvrtek 21:00

Stále nejslavnější nizozemský klub zažívá v tomto ročníku velmi krušné časy, protože krátce po polovině odehraných zápasů v Eredivisi je téměř bez šance na zisk ligového titulu a ani v pohárové Evropě nikterak nezáří. V tuto chvíli se představí v play-off o osmifinále Konferenční ligy s norským týmem FK Bodø/Glimt a je považován za favorita, na druhou stranu do něho nepůjde v úplně nejlepším rozpoložení.

Ajax až do minulého víkendového duelu na ligové scéně sice neprohrál dvanáctkrát za sebou a z toho hned devětkrát zvítězil, jenže v neděli zahájil naprosto katastrofálně zápas v Heerenveenu a i přes zlepšený výkon po změně stran už tříbrankové manko nesmazal (2:3). V tabulce mu tedy patří pátá příčka se ziskem pětatřiceti bodů, přičemž za suverénním PSV zaostává o hrozivých čtyřiadvacet bodů.

Nizozemský celek se trápil v podzimní části i v základní skupině Evropské ligy - v šesti případech utrpěl hned tři porážky a zaznamenal jediné vítězství na závěr s řeckým týmem AEK Atény, které mu nakonec vyneslo třetí příčku zaručující právě toto play-off. "Letos nemáme na kontě ani jednu trofej, vypadli jsme z KNVB Beker a Konferenční liga je tak jediná soutěže, kde to ještě můžeme změnit. Bodø/Glimt nám však nedá nic zadarmo a o osmifinále se bude prát od začátku až do konce," má jasno domácí trenér John van 't Schip.

V dresu Ajaxu působí od poloviny ledna tohoto roku anglický záložník Jordan Henderson, jenž dlouhých dvanáct let působil ve slavném anglickém Liverpoolu a po krátkém angažmá v Saúdské Arábii odehrál v novém působišti dva zápasy, přičemž se však ani v jednom neradoval z vítězství. Ten teď zřejmě premiérově nastoupí na trávník s kapitánskou páskou, kterou převezme od aktuálně zraněného Stevena Bergwijna.

Van 't Schip kromě Bergwijna nemůže využít služeb ani argentinského obránce Ávily, mimo hru pravděpodobně budou i Godts s Van Axelem Dongenem. Hostující outsider se na podzim představil v KL a v těžké skupině D skončil druhý s deseti body o šest bodů za přímo postupujícím belgickým týmem Clubem Bruggy. Právě s tímto protivníkem odehrál před dvěma měsíci poslední soutěžní utkání a jeho nevýhodou tedy může být nerozehranost.

Bodø/Glimt se loni po roční pauze vrátilo na norský trůn, neboť ve třiceti střetnutích získalo sedmdesát bodů a druhý SK Brann za sebou nechalo o devět bodů, v národním poháru prohrálo až finálovou bitvu s Molde (0:1). Kouč Kjetil Knutsen nenasadí Espejorda, Chajkina, Skeideho ani Vettiho, před necelým týdnem navíc opustil klub kanonýr Amahl Pellegrino, který se v MLS připojil k celku San Jose Earthquakes.

AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Ramaj - Gooijer, Šutalo, Hato, Sosa - Henderson, Taylor - Akpom, Hlynsson, Berghuis, Brobbey

FK Bodø/Glimt - pravděpodobná sestava:
Kaug - Wembangomo, Moe, Gundersen, Bjorkan - Saltnes, Berg, Evjen, Gronbaek - Sorli, Hauge

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.51 - 4.77 - 5.73

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Real Betis - Dinamo Záhřeb

čtvrtek 21:00

Real Betis vstupuje do předkola play-off Konferenční ligy domácím duelem s Dinamem Záhřeb a pokusí se vylepšit svou domácí formu. Má k tomu ostatně ideálního protivníka, protože chorvatský celek se při výjezdech oslav zas tak často nedočkává a tím spíš to platí v zápasech proti Španělům.

Už sedmkrát v řadě se totiž stalo, že Dinamo jelo do Španělska k utkání evropských pohárů, ale odjíždělo jako tým, který dokázal maximálně remizovat. A to je bilance, která dává domácímu Realu Betis přeci jen naději na to, že si vystaví dostatečně silný základ pro postup a zvládne i odvetu v Záhřebu. Real Betis se do téhle pozice dostal tím, že prohrál své dva poslední klíčové duely v Evropské lize a musel se tedy spokojit s play-off Konferenční ligy.

Nicméně na každé situaci se dá vidět něco pozitivního. A je pravda, že Betis patří k nejsilnějším týmům v Konferenční lize, takže by možná mohl prolomit smůlu a vyhrát svoji první evropskou trofeji za celou dobu své existence. A to je nabídka více než lákavá. Dobrou zprávou pro trenéra Manuela Pellegrina je fakt, že jeho svěřenci se na tento duel naladili páteční výhrou v LaLize. Díky trefám Williana Josého a Pabla Fornalse totiž předčili Cádiz a dostali se díky tomu už na šesté místo elitní španělské ligy.

I když ale platí, že Béticos už ve třech posledních duelech neprohráli, tak stejně tak platí, že na stadionu Benita Villamarína se jim moc nedaří. Pokud budeme počítat všechny soutěžní duely dohromady, tak Real Betis nevyhrál doma už šest dlouhých utkání! Nedaří se jim ani ve vyřazovacích zápasech evropských soutěží, protože doma v nich nevyhráli už sedmkrát v řadě.

Trenér Pellegrini připravuje svůj tým na bitvu s Chorvaty bez několika hráčů. Na marodce jsou Isco, Abner, Marc Bartra, Ayoze Pérez a Guido Rodriguez. Ani Dinamo ale nepřijede kompletní, neboť postrádá trojici Josip Drmić, Marko Rog a Luka Stojković.

Dinamo Záhřeb vyhrálo v základní skupině Konferenční ligy tři z šesti duelů a vysloužilo si místenku v play-off. Dinamo má svým fanouškům co splácet, protože naposledy se mu povedlo jen remizovat v derby s Lokomotivem a díky dvěma zásahům Petkoviće pokračuje v lize až na třetím místě. Má ale jedno utkání k dobru, na Hajduk ztrácí čtyři body.

Real Betis - pravděpodobná sestava:
Silva - Bellerin, Pezzella, Riad, Miranda - Johnny, Altimira - Diao, Fékir, Rodri - Willian José

Dinamo Záhřeb - pravděpodobná sestava:
Zagorać - Ristovski, Theophile-Catherine, Perković, Ogiwara - Sučić, Mušić - Kaneko, Baturina, Hoxha - Petković

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.60 - 3.94 - 5.93

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Maccabi Haifa - KAA Gent

čtvrtek 21:00

Gent si ve druhé polovině kalendářního roku 2023 počínal velmi stabilně. Jenže po vánočních svátcích chytl krizi, kterou se mu nedaří utnout. Cestu za úspěchem se tedy pokusí vyhledat v Konferenční lize, nicméně zrovna na této frontě ho čeká hodně nepříjemný oponent, a nebude tak lehké uspět. Narazí totiž na aktuálního lídra izraelské nejvyšší soutěže na Maccabi Haifa.

V novém roce odehrál výběr KAA celkem šest zápasů na domácí frontě, v pěti případech prohrál, konal se také konec v Belgickém poháru. Takové statistiky nejsou před nynějším střetem rozhodně pozitivní zprávou, pokud se naopak podíváme na bilanci Maccabi. V posledních devatenácti utkáních napříč evropskou i izraelskou scénou padl celek ze stadionu Sammyho Ofera v základní hrací době pouze jednou. Připomeňme jen, že tenhle duel se uskuteční kvůli přetrvávajícímu válečnému izraelsko-palestinskému konfliktu na neutrální půdě v Budapešti.

I hostující obránce Stefan Mitrovič si moc dobře uvědomuje, že Gent nevykazuje v současné chvíli pozitivní výsledky. Potřeboval by zkrátka urychleně získat nějakou vzpruhu. "Evropské dění je ale úplně něco jiného,” povídal srbský rodák. "Sice je pro nás prioritou liga v Belgii, ta pro nás zůstává cílem číslem jedna, ovšem i tady máme svoje ambice. Je vždy příjemné hrát s evropskou konkurencí. A uděláme všechno pro to, abychom do odvety vstupovali v dobré pozici. Teď musíme všichni přebrat odpovědnost, ti zkušenější ještě víc.”

Maccabi Haifa - pravděpodobná sestava:
Keouf - Feingold, Seck, Gershon, Podgoreanu - Kandil, Muhammad, Show, Lesovoj - Kinda, Pierrot

KAA Gent - pravděpodobná sestava:
Roef - Kandouss, Watanabe, Mitrovič - Samoise, Gerkens, De Sart, Brown - Gandelman - Tissoudali, Sonko

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.52 - 3.35 - 2.85

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Servette Ženeva - Ludogorec Razgrad

čtvrtek 21:00

Servette se doma na Stade de Genève představí v play-off Konferenční ligy proti Ludogorci a doufá v úspěch. I proto, že vyřazovací fáze evropské soutěže se domácích týká vůbec poprvé od vzdálené sezony 1978/1979.

Servette se nachází na druhé příčky probíhající sezony švýcarské Swiss Super League a potřebuje zabrat. Od vedoucího Young Boys ji totiž v tuhle chvíli dělí už sedm bodů. A to mimo jiné proto, že v minulém kole se Servette vůbec nedařilo. Hosté sice na půdě Yverdon-Sport vedli poměrně brzy, leč domácí mužstvo dokázalo rychle reagovat a především potom zcela otočit průběh utkání. Tím skončila vítězná série Servette, která trvala tři duely.

Svěřenci trenéra Reného Weilera tak budou chtít znovu reagovat na negativní výkon a poženou se za vítězstvím v play-off. Proti bulharskému mužstvu by se jim to mohlo podařit, protože se zástupci této země má doposud velmi dobré zkušenosti. V obou předchozích kláních s Bulhary Servette zvládlo svůj part a zvítězilo.

Ludogorec bude pro mužstvo ze Ženevy asi problémem, protože když se dostane do tempa, špatně se zastavuje. Nicméně je fakt, že Ludogorec v tomto roce sehrál jen jedno soutěžní utkání, naposledy vyběhli jeho hráči na trávník k soutěžnímu utkání v sobotu ve finále bulharského poháru proti CSKA Sofia. A můžou na sebe být hrdí, protože zvládli svého rivala díky penaltám porazit, takže teď budou v lajfu.

Servette Ženeva - pravděpodobná sestava:
Frick - Tsunemoto, Severin, Magnin, Mazikou - Kutesa, Ondua, Cognat, Bolla - Antunes - Crivelli

Ludogorec Razgrad - pravděpodobná sestava:
Padt - Son, Verdon, Sundberg, Witry - Piotrowski, Naressi, Vidal - Tekpetey, Delev, Duah

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.35 - 3.29 - 3.17

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
ratusek

Škoda, že se Slovan kryje se Spartou

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele