LaLiga - preview 9. kola: Večerní šlágr v Madridu

Včera, 08:47, aktualizováno dnes, 08:49
Previews
Jude Bellingham (© AFP)

Villarreal nedávno schytal debakl od Barcelony a nyní se postaví druhému gigantovi, v souboji třetího s druhým nastoupí na půdě Realu Madrid. Sobotní program španělské ligy servíruje hned pět utkání.

Espanyol Barcelona - RCD Mallorca

sobota 14:00

Tři zápasy v řadě bez bodu versus tři vítězství po sobě. I tak by se dala nazvat konfrontace Espanyolu s Mallorcou. V mnohem lepší formě jsou hosté, kteří se vyšplhali už na průběžné šesté místo.

Espanyol aktuálně okupuje až sedmnáctou příčku, a to kvůli porážkám od Realu Madrid, Villarrealu a Realu Betis. V těžkém rozlosování se Kataláncům nepodařilo získat ani bod, a to pochopitelně znamenalo propad tabulkou. Přesto lze najít některá pozitiva. Výkon z minulého týdne byl o poznání lepší a naděje na bodový zisk zhasla až kvůli brance v závěrečné pětiminutovce.

Katalánci teď potřebují zabrat a ukončit smolnou sérii. Výhodou jim bude domácí prostředí i relativně hratelný soupeř. Mallorca totiž nepatří do okruhu favoritů, nicméně podcenit jí domácí nemohou. Bermellones totiž mají na rozdíl od Espanyolu skvělou formu.

Mallorca vyhrála třikrát v řadě a celkem už po čtvrté, načež se posunula na pohárové příčky. Před týdnem ostrované zvítězili 2:1 na půdě Valladolidu a slepili už dvě venkovní výhry v řadě. Dokáží přivézt všechny body i z Katalánska?

V sobotním duelu se očekává vyrovnaná partie, koneckonců v předloňské sezóně vyhrál Espanyol domácí duel 2:1, zatímco na Mallorce se body dělily.

Espanyol bude bez služeb Leandra Cabrery a Edua Exposita. Rovněž Mallorca nebude v kompletním stavu, scházejí Takuma Asano, Vedat Muriqi, Siebe Van der Heyden a Javi Llabres.

Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Garcia - El Hilali, Gomez, Kumbulla, Romero - Carreras, Gragera, Kral, Puado - Veliz, Cheddira

RCD Mallorca - pravděpodobná sestava:
Roman - Maffeo, Raillo, Copete, Mojica - Navarro, Morlanes, Costa, Darder - D Rodriguez, Larin

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.48 - 2.92 - 2.51

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Getafe CF - CA Osasuna

sobota 16:15

Osasuna je ve skvělé formě a náladě, což se v sobotu odpoledne pokusí demonstrovat v Getafe. Na Coliseum Alfonso Perez se hosté pokusí získat třetí výhru ze čtyř posledních ligových duelů. Domácím ale kromě vlastních fanoušků pomáhá i fakt, že minule se jim konečně povedlo zvítězit.

Ještě před minulým kolem jsme v klidu mohli prohlásit, že Getafe zažívá velmi špatný start a dokonce že ani jednou v osmi odehraných kolech nedokázalo vyhrát. Tuhle nálepku ale dokázali hráči trenéra Josého Bordaláse strhnout a konečně si poprvé přivlastnili tři body. Za oběť jim padlo Deportivo Alavés, které nedokázalo skórovat. Na straně domácího mužstva se naopak prosadilo duo Mauro Arambarri a Luis Milla, jenž pečetil výhru z penalty.

Náhle se situace Getafe v tabulce změnila a mužstvo sídlící na okraji Madridu se posunulo z pásma sestupu. Momentálně mu patří stále ještě skromná patnáctá pozice, z níž se Getafe bude chtít dostat nahoru. Mluvíme totiž o týmu, který mimo elitní LaLigu strávil od roku 2004 jen jedinou sezonu! Pozitivem pro trenéra Bordaláse je taky fakt, že se mu minule nikdo nezranil a může tedy počítat s kompletním kádrem včetně vracejícího se Mayorala. Hosté dorazí bez zraněné trojice Jon Moncayola, Iker Muñoz a Kike Barja.

Nicméně soupeřem Getafe se stane Osasuna, které se úvod nového ročníku povedl až nečekaně dobře. Trenér Vicente Moreno momentálně koučuje sedmý tým tabulky, jemuž chybí jen dva body na příčky znamenající Ligu mistrů. Ne snad že by milionářská soutěž mohla být reálným cílem klubu z Pamplony, ale i ten občas dokáže nepředstavitelné věci. Jako v minulém kole, kdy se Osasuně povedlo porazit lídra celé soutěže a nastřílet Barceloně doma dokonce čtyři branky.

Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Soria - Dakonam, Berrocal, Alderete, Rico - Pérez, Arambarri, Milla, Sola - Uche, Mayoral

CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Herrera - Areso, Catena, Boyomo, Cruz - Ibañez, Torro, Oroz - Rubén García, Budimir, Zaragoza

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.20 - 3.00 - 4.16

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Real Valladolid - Rayo Vallecano

sobota 18:30

Real Valladolid se v sobotu večer na Estádio José Zorrilla pokusí zastavit sérii po sobě jdoucích porážek ve španělské nejvyšší soutěži a přivítá Rayo Vallecano. Domácí jsou v současné době na 19. místě tabulky a mohou se pochlubit pěti body z úvodních osmi zápasů, zatímco Rayo Vallecano je deváté a z prvních osmi zápasů ročníku 2024/25 nasbíralo 10 bodů.

Real Valladolid sice v úvodním ligovém utkání sezony proti Espanyolu zvítězil, ale z posledních pěti zápasů čtyři prohrál, včetně posledních dvou proti Seville a Mallorce. Nejhoršího bodu v dosavadním průběhu sezony dosáhl na konci srpna, kdy dostali výprask 0:7 od Barcelony, ale v posledních dvou zápasech se svěřencům Paula Pezzolana dařilo, když těsně prohráli se Sevillou a poté s Mallorkou.

Rayo vstoupí do zápasu po třech remízách v řadě, kdy si od domácího úspěchu 3:1 nad Osasunou v polovině září rozdělilo body s Atlétikem Madrid, Gironou a Leganésem. Svěřenci Iňiga Péreze jsou tak od porážky 2:1 s Espanyolem na konci srpna neporaženi a mají za sebou povzbudivý vstup do sezóny, přičemž v tabulce se nacházejí na devátém místě.

Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Hein - Pérez, Bah, Torrés, Rosa - Martin, Comert, Pérez - Moro, Latasa, Sánchez

Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Batalla - Ratiu, Lejeune, Mumin, Balliu - U López, Ciss - De Frutos, Rodríguez, A García - Camello

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.35 - 3.02 - 2.52

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

UD Las Palmas - Celta Vigo

sobota 18:30

Deváté kolo bude v rámci sobotního programu pokračovat utkáním Las Palmas, které na domácím hřišti přivítá Celtu. Zatím poslední Unión Deportiva bude chtít konečně zapsat první vítězství v nové sezoně a odlepit se od samého dna tabulky. O dost lépe je na tom celek z Galicie, který se po osmi odehraných kolech může pyšnit velmi solidním desátým místem se ziskem právě deseti bodů.

Ostrované mají za sebou velmi nepovedený vstup do nové sezony. Z úvodních osmi zápasů nasbírali pouhé tři body za tři remízy a v tabulce se propadli až na poslední, dvacáté místo. Carriónovi svěřenci naposledy padli ve Villarrealu, kde sice Silva dokázal těsně po pauze vyrovnat na 1:1, ale domácí nakonec rozhodli ve svůj prospěch dvěma góly v poslední desetiminutovce.

Celta je na tom o poznání lépe. Co ji může těšit kromě bodového zisku je také fakt, že hraje pro oko diváka velmi pohledný fotbal, ve kterém padá hodně branek. Co do počtu vstřelených gólů je na tom lépe pouze vedoucí trojice, naopak obdržených branek má na svém kontě více pouze předposlední Valladolid a právě poslední Las Palmas.

Los Celestes v minulém kole dokázali ukopat remízu 1:1 na domácím hřišti s katalánskou Gironou. Favorit se prosadil v první půli zásluhou Herrery a pak to dlouho vypadalo, že utkání dopadne lépe pro hosty. Deset minut před koncem se ale dokázal prosadit Iago Aspas a body se tak nakonec dělily.

UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Horkas - Suárez, Herzog, Muňóz, B Ramírez - Januzaj, Essugo, K Rodríguez, Moleiro - McBurnie, Silva

Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Guaita - J Rodríguez, Domínguez, Alonso - Carreira, Moriba, D Rodríguez, Mingueza - Aspas, Iglesias, González

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.34 - 3.57 - 2.23

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Real Madrid - Villarreal CF

sobota 21:00

Závěr sobotního programu 9. kola LaLigy slibuje zajímavý duel. Když se proti sobě totiž postaví Real Madrid s Villarrealem, tradičně jde o zápasy plné branek a šancí. Domácí Bílý balet má nyní navíc co napravovat po výbuchu v Lize mistrů, takže Žlutou ponorku rozhodně nečeká nic snadného.

Real Madrid bude určitě zdravě naštvaný a odhodlaný získat tři body. To se mu totiž v minulém soutěžním utkání ani náhodou nepovedlo. Bílý balet zavítal do francouzského Lille a i když musel svou největší francouzskou hvězdu, Kyliana Mbappého, nechat na lavičce, tak nějak se očekávalo, že si s Lille poradí. Neporadil. Svěřenci trenéra Carla Ancelottiho byli dokonale zaskočeni francouzskou efektivitou ztělesněnou kanadským šutérem Jonathanem Davidem. Jím úspěšně proměněná penalta z konce první půle totiž byla nakonec i trefou rozhodující.

Real Madrid kvůli tomu prohrál soutěžní duel po velmi dlouhé době - naposledy si s ním nějaký soupeř poradil v lednu tohoto roku. A v LaLize je jeho situace ještě lepší, protože v rámci elitní španělské ligy vydržel Real neprohrát už víc než rok. Všechny tři body ztratili Ancelottiho muži v lize naposledy v derby s Atléticem, které se hrálo v září 2023. Od té doby vlastní sérii neporazitelnosti a věří, že ji protáhnou i po dalším domácím utkání.

Ostatně s Villarrealem mají Merengues velmi dobré zkušenosti a platí to zejména tehdy, když jsou v roli hostitele. Naposledy Villarreal z Madridu odjížděl jasně poražen a se čtyřmi inkasovanými góly. Obecně jsou zápasy těchto dvou týmů gólově hodně bohaté - bez branek se oba týmy rozešly jen pětkrát za posledních dvacet let. Za minulých pět vzájemných duelů ve všech soutěžích jsme viděli neuvěřitelných 26 branek, což je průměrně víc než pět gólů na zápas.

Domácímu mužstvu stále schází brankářská jednička Thibaut Courtois a kromě něj taky Alaba, Ceballos a Diaz. Éder Militão už je ale připraven a stejně tak Kylian Mbappé. Hosté dorazí bez šestice Willy Kambwala, Gerard Moreno, Juan Foyth, Alfonso Pedraza, Denis Suárez či Ayoze Pérez.

Villarreal v minulé sezoně skončil na osmém místě, což se vzhledem k jeho obvyklým standardům dá označit jako neúspěch. Ve čtyřech předchozích sezonách totiž skončil dvakrát sedmý a dvakrát pátý. Na prvních čtyřech příčkách ale skončil naposledy v sezoně 2015/2016.

Aktuálně by si mohl vést lépe a zvlášť z posledních několika výsledků musí mít vedení klubu i fanoušci radost. Na výprask od vedoucí Barcelony totiž tým trenéra Marcelina reagoval výhrou nad domácím Espanyolem a následně dokázal porazit i Las Palmas. Gólů nasázel stejně jako Real Madrid, tedy sedmnáct, ale na rozdíl od madridského giganta nemá dobrou defenzivu. Oproti Realu, který inkasoval šestkrát, dostal Villarreal gólů rovnou patnáct.

Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Lunin - Carvajal, Tchouameni, Rüdiger, Mendy - Valverde, Camavinga, Bellingham - Rodrygo, Mbappé, Vinícius

Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Conde - Femenía, Bailly, Costa, S. Cardona - Akhomach, Parejo, Gueyé, Baena - Barry, Pépé

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.25 - 6.89 - 11.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

CD Leganés - Valencia CF

pátek 21:00

V pořadí už deváté kolo LaLigy začne tradiční páteční předehrávkou, které po pohárovém týdnu a těsně před reprezentační pauzou zahájí mužstva Leganésu a Valencie. Minimálně hostující Netopýři by se určitě do pohárů zase rádi podívali, ale to by museli razantně změnit své výkony.

Leganés vyhrál loňskou sezonu Segundy, a zajistil si tak návrat mezi španělskou špičku. V té chyběl dlouhé čtyři roky a teď bude dělat maximum pro to, aby v první lize vydržel co možná nejdéle. Obecně se dá říct, že jakákoli příčka na vyšším než osmnáctém místě bude ze strany vedení i fanoušků brána jako úspěch. Prozatím se dají na působení Leganésu vysledovat dvě věci. Negativním faktem je až šestnáctá příčka, jelikož za osm zápasů si hráči El Lega připsali jen sedm bodů.

Nicméně mezi pozitiva můžeme zcela jistě počítat fakt, že Leganés dostal jen pouhých devět branek. A to je s ohledem na jeho bídné postavení docela zázrak. Především forma v posledních pár týdnech dělá trenérovi Borjovi Jiménezovi oprávněné starosti, neboť jeho mužstvo si za posledních pět duelů připsalo jen dva body. Dobrou zprávou pro něj je, že Leganés s Valencií neprohrál už ve čtyřech minulých duelech.

A nevypadá to, že by se Los Che měli dočkat výhry právě teď, alespoň soudě dle jejich podprůměrných výkonů. Tradiční španělský klub, který byl dlouhá léta zvyklý chrlit talentované hráče, strádá. Do tohoto kola jde z pozice až osmnáctého týmu tabulky, neboť si při skóre 5:13 připsal jen pět bodů. Už tři poslední venkovní zápasy Valencia prohrála a dokonce v nich nevstřelila ani jednu branku. Naposledy se do její sítě trefili třikrát hráči domácího Realu Sociedad.

CD Leganés - pravděpodobná sestava:
Dmitrović - Rosier, González, Nastašić, Hernandez - Cissé, Tapia - Cruz, Lopéz, Alti - Haller

Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Mamardašvili - Foulquier, Tarrega, Mosquera, Correia - Canos, Guilllamón, Pepelu, Rioja - Duro, Guerra

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.00 - 2.79 - 2.99

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
FC Barcelona
8
7
0
1
25 : 9
21
2
Real Madrid
8
5
3
0
17 : 6
18
3
Villarreal CF
8
5
2
1
17 : 15
17
4
Atlético Madrid
8
4
4
0
12 : 4
16
5
Athletic Bilbao
8
4
2
2
12 : 8
14
6
RCD Mallorca
8
4
2
2
8 : 6
14
7
CA Osasuna
8
4
2
2
12 : 13
14
8
Real Betis
8
3
3
2
8 : 7
12
9
Rayo Vallecano
8
2
4
2
9 : 8
10
10
Celta Vigo
8
3
1
4
15 : 15
10
11
Deportivo Alavés
8
3
1
4
11 : 12
10
12
Girona FC
8
2
3
3
9 : 11
9
13
Sevilla FC
8
2
3
3
8 : 10
9
14
Real Sociedad
8
2
2
4
6 : 7
8
15
Getafe CF
8
1
4
3
5 : 6
7
16
CD Leganés
8
1
4
3
5 : 9
7
17
Espanyol Barcelona
8
2
1
5
7 : 12
7
18
Valencia CF
8
1
2
5
5 : 13
5
19
Real Valladolid
8
1
2
5
4 : 17
5
20
UD Las Palmas
8
0
3
5
9 : 16
3

Zbývající zápasy

06.10. 14:00
Girona FC - Athletic Bilbao
06.10. 16:15
Deportivo Alavés - FC Barcelona
06.10. 18:30
Sevilla FC - Real Betis
06.10. 21:00
Real Sociedad - Atlético Madrid

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
MystycMac

Villareal hra vyborne a v podstate je bez prehry, prehrali iba proti Barcelone kde ich roztrhali na kusy ale to ich nijako neznižuje, Barcelona je iný svet . Hra tam vo forme Baena technicky dynamicky kreatívny hráč... z remízou by boli asi obaja spokojný.

Reagovat
zasranej malíř

Lunin,Carvajal,Tchouameni,Rudiger,Mendy,Camavinga,Valverde,Modrič,Bellingham,Vini Jr,Mbappe

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele