Letošní evropský šampionát očima moderátorů: Trochu to připomnělo Řecko z roku 2004

23.07., 08:36
Rozhovory
Mikel Oyarzabal (© AFP)

Euru jsme se v podcastu Livesport Daily věnovali v několika dílech, a to i po jeho konci. Dnešní epizodou návraty k šampionátu končíme, ale tuto epizodu jsme si nemohli odpustit. Společně s Lukášem a našimi kameramany jsme totiž každý strávili na ME polovinu turnaje. Najezdili jsme tisíce kilometrů po celém Německu, viděli na vlastní oči několik zápasů a dostali se do zákulisí největšího kontinentálního turnaje.

Rozhodli jsme se nenechat naše dojmy a zážitky pro sebe, a tak vznikl díl, kterým provádí naše nová moderátorská posila. Pokud sledujete naše sociální sítě, tak už víte, o koho jde. Příjemný poslech.

Prožitek z tak velké sportovní akce, jakou Euro bezpochyby je, je rozdílný, pokud jste přímo na místě. Vnímáte daleko více příběhů, momentů a intezivněji vnímáte atmosféru. "A ta byla úžasná. Zážitek z fanzóny ve Frankfurtu před duelem Německa s Maďarskem, kdy to bylo úplně impozantní. Bylo tam asi 40 tisíc fanoušků a bylo to možná lepší než na stadionu,” vrací se k prožitkům minulých týdnů moderátor Lukáš Pečeně.

Mnohdy horší zážitek už však mohl být ze samotných fotbalových výkonů. "Je několik způsobů, jak se k výhře dostat. Všichni si pamatujeme Řecko v roce 2004, kdy sice vyhráli, ale všichni normální fanoušci svorně tvrdí, že už nikdy nic podobného nechtějí zažít. A tohle to trochu připomnělo,” dodává svůj pohled na fotbalovou atraktivitu Jakub Burian.

Spojený je s tímto tématem i výrok, který pronesl francouzský trenér Didier Deschamps. "Kdybychom vyhlašovali nejodpornější výrok turnaje, tak je to za mě jasně Deschamps a jeho hláška, že když vás náš fotbal nebaví, tak se na něj nedívejte. To mi přijde jako úplné nepochopení toho, proč jsou na tom turnaji. Chápu, že ve chvíli, kdy novinář položí otázku na téma, že hrají natraktivně, tak ho to naštve, ale to musí očekávat. Čekal bych ale, že si to obhájí fotbalově namísto takové arogantní reakce,” připomíná Lukáš Pečeně kontroverzní moment před startem semifinále mezi Francií a Španělskem.

V úterní epizodě Livesport Daily jsme také probírali:

Jaký byl TOP moment šampionátu?

Lze vůbec mluvit o hvězdě turnaje?

Je budoucnost velkých turnajů právě v obranné hře?

Všechny díly Livesport Daily najdete také na oblíbené podcastové platformě - Apple Podcasts.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (34)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Naprosto souhlasím s panem Deschampsem a naprosto nesouhlasím s panem Burianem.

Nasazení, bojovnost, dodržování taktiky- to bylo Řecko 2024 (kvalitní práce pana Rehhagela). To se normálnímu fanouškovi nelíbí?

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
pantondavo

Ne, normální fanoušek chce vidět atraktivní hru a góly.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím, pořád víc ocením nasazení než gól, který padne třeba proto, že se soupeř vyprdne na bránění.

Reagovat
Csaplárova past

Když bude tým A zalezlý v deseti, tak ty s napětím čekáš, jestli ta obrana povolí a padne když do ní celý zápas buší tým B. Je tam takový napětí. Když je ten bránící nějaký outsider, tak mu fandíš. Naopak když je to 3:0 v poločase, můžeš to vypnout.

Po skupinách si každý chrochtal blahem, jak padají góly a teď najednou velký špatný. Atraktivní zápas může skončit taky 1:0. Záleží, jestli se díváš na hru a vnímáš taktiku nebo se jen díváš na 20 chlapů jak běhají po trávě a zajímají tě góly

Reagovat
mistr129

Reagovat
Neutron

Recko 2004...

a hej, 20 rokov po tom s chladnou hlavou konstatovat, ze hrali to na co mali a trener im naordinoval system na mieru je fajn a Rehhagel rovnako ako hraci zasluzia obdiv. Pozerat na ich zapasy sa vsak proste nedalo, neviem kolki si to tu vobec pamataju a ci to tak ospevovali aj vtedy, ale neviem kolko ludi si zatlieska po uspesnom obrannom zakroku, ak tomu timu nefandi...

Reagovat
pantondavo

Řecko 2004 mělo hlavně obří kupu štěstí, s námi mohli mít klidně tři fíky do poločasu a byli jsme ve finále, to, že golman chytí naprostej úlet, nebo soupeř trefí tyčku fakt není o taktice, velebit tu jejich haluz (možná krom finále, to už se dá považovat za taktiku) může jen blázen

Reagovat
Neutron

Vzhladom na to, ze z teba citit zatrpknutost a ohybanie reality nemienim s tebou pokracovat v diskusii.

Reagovat
pantondavo

No trochu samozřejmě jo, to nepopírám, pamatuju si hlavně to semifinále, nicméně zrovna v tom zápase to prostě bylo o štěstí, popírej si realitu, jak chceš.

Reagovat
Neutron

V pohode, kasli na to, hoci ti rozumiem tak proste nesuhlasim.

Reagovat
Txapeldun

Velkej rozdíl mezi Řeckem 2004 a Anglií, Francií, Portugalskem 2024 je v tom, že Řekové tehdy byli v roli outsiderů a hráli systémem, který jim jako jedinej mohl přinést vítězství. Naopak letos tímhle stylem hrály týmy s ohromným útočným talentem, takže bych to vůbec neporovnával.

Reagovat
smazaný uživatel

S tím Řeckem souhlasím. To je právě umění trenéra, ušít systém na míru hráčům.

Jednou jsem v TV zaslechl pana Trpišovského, jak po zápase chválí soupeře, že hraje dobře. Přitom Slavie vyhrála asi 5:0 . To mi přišlo dost komické.

Reagovat
Rudnevs

Asi tak. Kebyže to týmto spôsobom vyhrajú trebárs Slovinci, tak by to bol zaujímavý bizár a každý by mal niečo, na čo by mohol spomínať. Ale keď to týmto štýlom hrajú Francúzi s Angličanmi, ktorí majú najlepší hráčsky materiál, tak je to proste len hnus.

Reagovat
Kejza

Reagovat
monty25

Reagovat
oli9

Reagovat
Kucka

Reagovat
LyEX

Reagovat
Rustin Spencer Cohle

Reagovat
loki5

Já fandil Španělákům od začátku. A sledoval jsem hlavně jejich zápasy a za mě EURO nemohlo být v lepších rukou. Ale zase hra některých byla velkým zklamáním Francie hrála systém Mbapé to nějak zachrání (a podle toho to dopadlo Mbapé byl zraněný a nebyl úplně ve formě a tak konečná). Anglie vše zachraňovala na poslední chvíli až jí to nevyšlo. Portugalci také nic moc nehráli hlavně s tím kádrem co měli (ne vždy se dá proremízovat k titulu jak v roce 2016). A ukázalo se že mladé pušky s elánem si namazali na chleba přeplacené utahané superhvězdy.

Reagovat
El Cid z City

Kdo je přeplacenej?

Reagovat
Rudnevs

Skoro kazdy PL hrac

Reagovat
Kejza

chudák Coufal

Reagovat
Witcher

Nebo Hladký

Reagovat
El Cid z City

To sou hrozný hovna

Reagovat
Csaplárova past

No když to srovnáš s jinými kluby, tak asi jo. Jenže v PL je daleko víc peněz, takže ten poměr může být i nižší. Nebo minimálně stejný. Mančaft ze středu tabulky PL má víc na přestupy než AC Milán a neznamená to, že pro oba je to stejný výdaj.

Máš Premier League, Real, Barcelonu a zbytek světa ....

Reagovat
mistr129

A Bayern, ten má platy větší než prakticky kdokoliv z PL

Reagovat
sergi

Tak toto ma celkom prekvapilo. Pozrel som a niečo na tom bude. Tvl.

Reagovat
Uwe háže buly

Máš Real, Bayern, dejme tomu už City a pořád ještě Barcelonu a pak je PL s PSG.

Reagovat
pantondavo

Barcelonu

Reagovat
pa3ce

Reagovat
Pokahontas

Paralel mezi 2004 a 2024 by se určitě pár našlo.

Obojí vyhrál tým z poloostrova ze Středomoří,obojí sice odlišným herním stylem,ale zcela zaslouženě-mj.proto,že měl asi nejtěžší možné soupeře (Espaňa letos celou zbylou velkou pětku,Hellas 2004 právě Španělsko,obhájce z Francie,v životní formě hrající Česko a dokonce 2x domácí Portugalce).

V obou případech od čtvrtfinále po výhrách vždy o gól,ani jednou na penalty.

V obou případech po vyřazení mj.velmi silných domácích týmů.

A taky v obou případech tým,kterému to člověk přál už jen lidsky,za tu pokoru co měl a že se nechvástali,narozdíl od mnoha jejich soupeřů.A že si tak logicky triumfu daleko víc považovali.

(neskutečně komické bylo,jak se v tom 2004-ém po vypadnutí začali mnozí tzv.favorité vymlouvat,jak byli vlastně straašně unavený A někteří to snad dokonce brali vážně,jakkoliv je to nesmysl jak hrom.Dalo by se to brát vážně,kdyby to řekli před turnajem-jsme unavený,moc od nás nečekejte.To ale nikdo z nich tehdy neříkal...)

Výmluva je to o to hloupější,že v sezóně 03/04 poprvé odpadla osmifinálová skupina LM,což ušetřilo týmům,co postoupily do ČF,hned 4 těžké zápasy.Nikdy předtím si na únavu po sezóně nikdo tak masově nestěžoval,i když zápasů bývalo víc.A kostru finalistů 2004 Portugalců tvořily opory Mourinhova Porta,které v té sezóně sehrálo největší možný počet zápasů-kromě ligy došly i do finále domácího poháru i LM).

Reagovat
raduinho

Bla bla bla.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele