Lídr ligy Sparta přivítá Hradec Králové, Slavia bude hostit Liberec

15.03., 19:18
Aktuality
Jan Trousil (© FC Viktoria Plzeň)

Vedoucí tým tabulky a obhájce titulu Sparta ve víkendovém 25. kole první ligy přivítá jedenáctý Hradec Králové. Druhou Slavii, jež před týdnem snížila manko na městského rivala na jediný bod, čeká doma duel s Libercem. Oba pražské celky půjdou do zápasů po vypadnutí v osmifinále Evropské ligy. Na postup do čtvrtfinále Evropské konferenční ligy bude chtít navázat třetí Plzeň, která rovněž v neděli nastoupí v Jablonci. Poslední Karviná se po odvolání trenéra Juraje Jarábka utká v sobotu v domácím záchranářském souboji s předposledními Českými Budějovicemi.

Sparta má za sebou nevydařené dva týdny. Po bezbrankové remíze v derby se Slavií na úvod osmifinále Evropské ligy prohrála s Liverpoolem 1:5 a následovaly další debakly 0:4 v domácí soutěži v Plzni a 1:6 v odvetě na Anfieldu. "Zápasy s Liverpoolem tak trochu dáváme stranou, je to zkrátka jiný svět. Plzeň ale samozřejmě nemůžeme opomenout. Teď je naším úkolem dostat se zpátky, stavět můžeme třeba na podpoře fanoušků v domácím prostředí," uvedl dánský trenér Sparty Brian Priske, jemuž bude chybět kvůli trestu za červenou kartu kapitán Ladislav Krejčí.

Hradec v nejvyšší soutěži pětkrát po sobě bodoval a minule ve východočeském derby s Pardubicemi si připsal první vítězství pod koučem Davidem Horejšem (2:0). Na Letné v samostatné lize ze 17 zápasů šestnáctkrát prohrál a jednou remizoval.

V případě dalšího zaváhání obhájců titulu by se mohla poprvé od 13. kola posunout do čela tabulky Slavia. Vršovický celek podlehl ve čtvrtek AC Milán doma 1:3 a v součtu s venkovní porážkou 2:4 z Evropské ligy vypadl, v domácí soutěži má ale aktuálně dobrou formu. Svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského, jenž před angažmá v Edenu vedl mezi lety 2015 až 2017 Liberec, bodovali desetkrát po sobě a v posledních pěti domácích ligových zápasech zvítězili.

Osmý Slovan prohrál poslední tři ligová venkovní utkání a na stadionech soupeřů čeká na premiérový tříbodový zisk v ročníku. "Nedávno jsme hráli na Spartě. Slavia samozřejmě hraje trochu jinak, ale co se týče síly týmu, bude to asi podobný zápas. Nemyslím si, že po Milánu úplně protočí všechny hráče, před reprezentační pauzou nemívají ve zvyku je šetřit," řekl asistent trenéra Liberce Josef Petřík. Hlavní kouč Slovanu Luboš Kozel v minulosti hrával za Slavii.

Plzeň jako jediný český tým prošla v pohárech do čtvrtfinále, když udolala po penaltovém rozstřelu Servette Ženeva. Viktorii se daří i v lize, v níž zvítězila pětkrát po sobě a minule rozdrtila Spartu. I Jablonec ale má na jaře slušnou formu. Z posledních čtyř kol získal osm bodů a posunul se na desáté místo.

"Čeká nás náročné utkání, protože Jablonec se na jaře zvedl. Už na konci podzimu předváděl velmi dobré výkony a teď na to navazuje. Začal dávat hodně gólů, dal tři branky Slavii," upozornil asistent plzeňského trenéra Jan Trousil. Oba celky se na severu Čech utkají i ve čtvrtfinále poháru, které bylo kvůli mlze z konce února odloženo na začátek dubna.

Karviná po sérii 11 ligových zápasů bez výhry odvolala v týdnu slovenského kouče Jarábka, který v září nahradil Jozefa Webera. V důležitém domácím souboji proti Českým Budějovicím povedou nováčka soutěže dosavadní trenéři třetiligové rezervy Marek Bielan s Radimem Grussmanem. Dynamo, které má na Karvinou dva body k dobru, je venku nejhorším týmem a spolu s Libercem tam v této ligové sezoně ještě nevyhrálo.

Kromě záchranářského duelu v Karviné se v sobotu odehraje souboj dvou týmů s ambicemi na nadstavbovou skupinu o titul mezi šestou Mladou Boleslaví a sedmou Olomoucí. Zlín přivítá Bohemians 1905, kteří už devět kol čekají na vítězství.

Šestizápasovou domácí ligovou sérii bez porážky budou chtít potvrdit Teplice v utkání proti čtvrtému Slovácku, které na jaře prohrálo čtyři z pěti kol. V nedělním programu doplní zápasy prvních tři týmů tabulky duel třináctých Pardubic s pátou Ostravou.

Autor: ČTK

Komentáře (16)

Přidat komentář
ratusek

Vyškov

Reagovat
Pablos

?

Reagovat
FCSL

Ti snad ani nechtěj postoupit, když to tekhle rozprodali

Reagovat
ratusek

tak ještě to v klidu můžou dát, ostatní budou ztrácet taky. Ale zatím ty velkohubé kecy působí usměvně

Reagovat
Salfovic

Kolik toho v zimě prodali ?

Reagovat
FCSL

Souaré Plzen, Metsoko Plzen, Kanakimana Jablonec. Eneme je taky mimo, snad kvůli vízům nebo co a to je taky duležitej hráč. 4 z 5 nej hráčů podzimu nemaj. Poslední 2 roky měli nejlepší křídla v lize a ted tam nemaj nikoho, možná Diallo, ale ten je nevyrovnanej. Hodně si slibovali od toho Lotyše z Itálie a ten nic moc zatim. Asi ani v kabině to nebude žádná velká chemie

Reagovat
Salfovic

Dík, tak to je dost.

Reagovat
Mass

Ale kšeft je to dobrej.

Reagovat
ratusek

Reagovat
KingMaster13

Tak co by tam dělali s tím zázemím. To je fakt klub vhodný tak akorát na to generování peněz (skauting a prodej Afričanů). Samozřejmě v menších relacích než ligové kluby ale furt nějaké ty miliony za rok jsou na druhou ligu dobré.

Reagovat
ratusek

Někdo tu psal, že budou přínos pro první ligu. Jako v čem. V tom, že kdo trochu umí kopnout do míče, tak ho střelíme lepšímu klubu nebo rovnou do top3? Díky, ale takových týmů je už v první lize dost. Ukopat klidný střed a ekonomicky nějak přežít fakt takovej další tým, navíc bez zázemí v té lize fakt chybí

Reagovat
0:1

Na podzim jasně nejlepší, ale změny přes zimu se projevují. Hlavně ale doplácí na to, že drtivá většina eurofotbalových diskutérů před startem jara tvrdila, že určitě vyhrají. To byl polibek smrti.

Reagovat
Mass

Reagovat
fabec1222

Já psal, že to klasicky prodaj Jen jsem ten prodej myslel v trochu jiném smyslu

Reagovat
Uwe háže buly

Očekávané, když mají zájem o ligový mancaft.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele