Liga Portugal - preview 13. kola: Prodlouží Moreirense sérii bez porážky?

08.12.2023, 09:14, aktualizováno 11.12.2023, 08:52
Previews

Odlišné rozpoložení mají před dohrávkou 13. kola portugalské nejvyšší soutěže Gil Vicente a Moreirense. Zatímco domácí od začátku října naplno nebodovali, svěřenci trenéra Ruie Borgese na ligové scéně sedmkrát za sebou nepoznali přemožitele...

Gil Vicente FC - Moreirense FC

pondělí 21:15

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.87 - 3.40 - 2.49

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Estrela Amadora - Boavista FC

neděle 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.27 - 3.44 - 3.20

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

FC Arouca - Rio Ave FC

neděle 19:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.13 - 3.17 - 3.90

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Estoril Praia - GD Chaves

neděle 21:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.87 - 3.77 - 4.15

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Portimonense SC - FC Famalicão

sobota 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.60 - 3.19 - 2.88

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Vitória SC Guimarães - Sporting CP

sobota 19:00

Od minulého kola staronový lídr ligové tabulky Sporting CP se představí v rámci 13. kola Ligy Portugal na půdě silné Vitórie Guimarães. Zatímco hosté si mohou v případě výhry vybudovat čtyřbodový náskok na čele, domácím by se výhra pro udržení bodového kontaktu s prvními čtyřmi týmy ligy.

Obavy Sportingu z toho, že po nepovedeném derby s Benficou, které se konalo před reprezentační pauzou, bude po většinu sezóny jen stíhat svého rivala vzaly za své už minulý týden. Sporting se totiž okamžitě vrátil na vítěznou vlnu a je zpět v čele ligy, kde má nyní šanci si vypracovat náskok.

Zatímco Benfica od derby po dvou dalších zápasech na ligovou výhru čeká, Sporting v minulém kole doma s Gil Vicente bodoval naplno. V utkání sice prohrával, ale ještě do poločasu vyrovnal a po změně stran si zajistil výhru 3:1.

Svými góly a celkovým výkonem v útoku Sporting táhne zejména švédský kanonýr Viktor Gyökeres. Ten od svého letního příchodu nastřílel v lize devět gólů a dalších šest přidal ve zbývajících soutěžích. Získal dokonce cenu pro nejlepšího hráče ligy za měsíce říjen a listopad.

Pokud Sporting udrží nastolený trend a porazí Vitórii posedmé v řadě, vybuduje si pohodlný čtyřbodový náskok na čele ligy. Na Estádio D. Afonso Henriques si ovšem od nástupu Álvara Pacheca na lavičku na začátku října zvykli neprohrávat. Jedinou výjimku tvoří zápas takřka měsíc starý zápas s FC Porto, kdy Vitória po nadějném výkonu prohrála 1:2.

Po reprepauze ale už zase kádr Vitórie splňuje náročné požadavky přísného a početného tábora svých fanoušků. Po vysoké pohárové výhře 4:1 nad Vilvaverdense vyhrál minulý týden těžký zápas na půdě Farense, když o výsledku 1:2 rozhodl v dramatickém závěru Jota.

Domácí celek do hry rozhodně nepošle z těžkého zranění zotavujícího se Arcanja a otazníky visí i nad zdravotním stavem Villanuevy a Gaspara. Také hosté řeší tři absence - do konce kalendářního roku se už na hřiště s největší pravděpodobností neobjeví Fresneda, Braganca a St. Juste.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.91 - 3.98 - 1.70

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

FC Porto - Casa Pia AC

sobota 21:30

FC Porto v podstatě od začátku sezóny kouká své ligové konkurenci na záda a nálada mezi fanoušky nenasvědčuje velkým titulovým ambicím. Ztráty všech favoritů v letošní sezóně ovšem výrazně dramatizují pohyb na čele tabulky a Porto má ve 13. kole ligy v domácím utkání proti Casa Pia šanci dostat se na druhé místo.

Nutno dodat, že hlavní zásluhu na tom mají samozřejmě hlavně samotní "Draci". Ti zvládli ještě před reprezentační pauzou těžký zápas v Guimarãesi a minulý týden zaznamenali svou nejvyšší ligovou výhru v letošním ročníku. Na půdě Famalicãa vyhráli po gólech Evanilsona, Taremiho a Francisca Conceiçãa 3:0 a vše začalo nasvědčovat tomu, že se hlavní konkurent lisabonských týmů dostává do formy.

Ve středu ovšem hrálo Porto v rámci Ligového poháru v Estorilu. Sestava složená i z několika většinou náhradníků nepředvedla příliš dobrý výkon a zápas spěl k zasloužené remíze 1:1. V nastaveném čase se ale Estoril urval a dvěma góly rozhodl o svém překvapivém vítězství 3:1.

Proti Casa Pia tedy hráči Porta nemají jenom šanci na postup na 2. místo, ale hlavně mají co napravovat před svými fanoušky po těžce pochopitelném středečním výpadku. Nic jiného než výhru fanoušci brát nebudou, Porto je jasným favoritem.

Jestli ale někomu v posledních týdnech zápasy proti favoritům sedly, byl to právě Casa Pia. Lisabonský tým po loňském velmi povedeném ročníku letos bude asi bojovat o záchranu, ale proti silným týmum hraje dobře. Na konci října uhrál překvapivou remízu 1:1 na půdě Benficy a hned vzápěti úplně stejný výsledek v poháru v Braze. Nyní po dvou ligových prohrách Casa Pia vyhrál doma 1:0 nad Portimonense a do Porta cestuje v dobrém rozpoložení jako 11. tým ligy.

Domácí celek se musí vypořádat hned s několika absencemi. Zpět v tréninkovém procesu je Veron, ale jeho start je nepravděpodobný. Mimo hru je pak bek Wendell a náhradní brankář Samuel Portugal a zcela jinou kategorií je Marcano, jehož problémy s kolenem ho už nejspíš do konce letošní sezóny do hry nepustí. Otazník navíc ještě visí nad Varelou, který nedohrál zápas Famalicãem a v pohárovém utkání nebyl k dispozici. Hosté by měli kvůli zdravotním komplikacím postrádat Kikiho Silvu a Rafaela Brita.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.25 - 5.89 - 14.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Vizela - SC Braga

pátek 16:30

Nepřesvědčivý vstup Bragy do ligového ročníku je již minulostí a vzhledem ke ztrátám konkurentů na čele nakonec ne tak kritický, jak se původně zdálo. Arsenalistas mají od minulého kola jen tříbodovou ztrátu na druhé místo a dobrou pozici by udrželi i po utkání ve Vizele. Ta je na až na patnáctém místě a pod trenérem Villarem zatím hledá svou herní identitu.

Termín páteční předehrávky se Braze v nabitém zápasovém programu velmi hodí. Už v úterý totiž Bragu čeká důležitý zápas Ligy mistrů v Neapoli. Nyní je ale pro tým Artura Jorgeho prioritou úspěch ve Vizele a je třeba poznamenat, že fanoušci, kteří mají před sebou jen třicetikilometrový výjezd, ho očekávají.

Braga totiž v lize naposledy ztratila před zhruba měsícem a půl v přestřelce v derby s Gil Vicente a od té doby se jí daří. Momentálně má na svém kontě tři vyhrané ligové zápasy v řadě a ráda by v tomto trendu pokračovala.

Naposledy se s v dobrém rozpoložení hrající Bragou musel vypořádávat Estoril, ale navzdory tomu, že se v zápase ujal vedení, nakonec se vracel ze severu Portugalska bez bodů po výsledku 3:1. Hráči Bragy tak před domácími fanoušky napravili nepřílliš vydařený domácí zápas v Lize mistrů s Unionem Berlín, kde sice i přes oslabení uhráli remízu 1:1, ale stále tak můžou skončit i na posledním místě skupiny.

Vizela žádné evropské starosti pochopitelně nemá, ale zatím se pro ní třetí sezóna v řadě mezi elitou nevyvíjí příliš přívětivě. Španělský trenér Villar zatím hledá ideální herní styl, díky kterému by se Vizela odlepila ze spodních pater tabulky, ale to se mu příliš nedaří. V lize minulý týden po dvou zápas bez porážky a postupu do čtvrtfinále poháru, které udrželo Villara na lavičce, prohrála v Chavesu a patří jí až patnácté místo v ligové tabulce. Hlavní problémem ale je, že většina výsledků Braga stála a padala na výkonech letní posily Samuela Essendeho.

Ten do utkání proti Braze samozřejmě nastoupí. Kdo si ovšem odpočine je Bruno Wilson, který byl v Chavesu vyloučen a odpyká si tak disciplinární trest. Braga naopak těží z náročné ale kvalitní předsezónní přípravy Artura Jorgeho a má zdravý kádr.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.47 - 4.26 - 1.60

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

SL Benfica - SC Farense

pátek 19:00

Jen po dobu jednoho kola se Benfica ohřívala na výsluní Ligy Portugal. Po velmi cenné výhře v lisabonském derby totiž svěřenci Rogera Schmidta v minulém kole remizovali s nováčkem Moreirense a jsou zpět na druhém místě. Nyní doma čelí dalšímu nováčkovi, který je v horní polovině tabulky, Farense.

Během reprezentační přestávky byla nálada na Estádio da Luz snad vůbec poprvé v sezóně na dobré úrovni. Benfica se totiž po seznačním obratu v derby proti Sportingu dostala do čela ligy a opět se začalo mluvit o návratu k loňským výkonům a výsledkům.

Bohužel pro Benficu okamžitě po reprezentační pauza přišla realita letošní sezóny. Tedy prvních 45 minut prvního zápasu po reprepauze proti Interu bylo vše víc než v pořádku, ale Benfica v utkání ztratila poločasové vedení 3:0 a zápas skončil remízou 3:3. V lize minulý víkend si na půdě Moreirense náladu nezlepšila, neboť utkání skončilo bezbrankovou remízou a do čela ligy se dostal zpět Sporting.

Hlavním a dokola opakujícím se problémem úřadujícího mistra je v letošní sezóně zejména útočná produktivita nebo spíše neproduktivita. Nedá se říct, že by Benfica dávala málo gólů, ale od letního odchodu Ramose jí chybí spolehlivý střelec na hrot útoku. Tím se zatím nestal Musa, Tengstedt ani dvacetimilionová letní posila Cabral. V útočné fázi hry se tak Schmidt spoléhá hlavně na výkony pětatřicetiletého Ángela Di Maríi, který se ovšem po zranění nevrátil do hry v nijak oslnivé formě.

Naopak velmi dobrou formu má kompletní kádr SC Farense. Klub, který se před třemi lety jen narychlo otočil v nejvyšší soutěži a hned sestoupil, se očividně poučil z poslední zkušenosti a nyní mu patří v ligové tabulce sedmé místo. Zatímco Moreirense spoléhá hlavně na defenzivu, Farense svůj nováčkovský entuziasmus pod vedením Josého Moty investovalo do ofenzivní hry a v jeho zápasech padá hodně gólů. V minulém kole Farense doma podlehlo silné Vitórii 1:2, ale ještě před reprezentační pauzou získalo cenný skalp Boavisty, na jejímž stadiónu vyhrálo 3:1.

Nutno dodat, že výsledkovou nestabilitu Benficy značně ovlivnily zdravotní problémy v kádru, které se s týmem táhnou v podstatě od začátku sezóny. Ani proti Farense nemůžou nastoupit všichni hráči. Kvůli zranění je mimo hru Bah, Neres a Bernat, na straně hostů nemůže hrát disciplinárně potrestaný Isidoro a nejistota panuje okolo Mattheuse, kterého kvůli zranění v minulém zápase střídal právě Isisdoro.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.18 - 7.70 - 16.50

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sporting CP
12
10
1
1
26 : 12
31
2
SL Benfica
12
9
2
1
23 : 9
29
3
FC Porto
12
9
1
2
18 : 8
28
4
SC Braga
12
8
2
2
33 : 19
26
5
Vitória SC Guimarães
12
7
1
4
20 : 14
22
6
Moreirense FC
12
6
3
3
14 : 10
21
7
SC Farense
12
5
1
6
21 : 17
16
8
FC Famalicão
12
4
4
4
11 : 13
16
9
Boavista FC
12
4
3
5
19 : 24
15
10
Portimonense SC
12
4
2
6
13 : 26
14
11
Casa Pia AC
12
3
4
5
9 : 13
13
12
Estrela Amadora
12
3
3
6
12 : 17
12
13
Gil Vicente FC
12
3
2
7
24 : 25
11
14
Estoril Praia
12
3
1
8
20 : 23
10
15
FC Vizela
12
2
4
6
12 : 18
10
16
Rio Ave FC
12
2
4
6
13 : 20
10
17
GD Chaves
12
3
1
8
15 : 31
10
18
FC Arouca
12
2
3
7
13 : 17
9

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele