Liga Portugal - preview 13. kola: V akci Benfica i Sporting

12.11.2022, 08:59, aktualizováno 13.11.2022, 09:07
Previews
Dosud Suverénní Benfica se postaví sestupem ohroženému Gil Vicente, městský rival Sporting bude pro změnu plnit roli favorita na půdě Famalicãa. Braga může potvrdit průběžnou třetí příčku proti Portimonense...

SL Benfica - Gil Vicente FC

neděle 19:00
Benfica po nepřesvědčivých sezónách opět dominuje na portugalské scéně a v posledním zápase před pauzou, kterou způsobil katarský světový šampionát, bude chtít potvrdit své postavení. Proti bude Gil Vicente, kterému sezóna po postupu do evropských pohárů nevychází a bojuje na dně tabulky.

Vedení Benficy po zásluze sklízí chválu za angažování německého trenéra Rogera Schmidta. Pod jeho vedení hra vzkvetla a společně s ní šly také nahoru výsledky. V lize Benfica zatím ztratila pouze jednou, když remizovala v Guimarãesi a na druhé Porto má na čele tabulky osmibodový náskok.

Za úspěšné mohou fanoušci bezpochyby považovat i zápolení jejich oblíbenců v Lize mistrů. Tam Benfica ovládla skupinu, ve které měla konkurenci Juventusu a hvězdného PSG. Úspěšně zatím "Orli" prolétávají i vyřazovacím systémem národního poháru.

V tom se ve středu tři dny po vzájemném ligovém zápase, který svěřenci trenéra Schmidta ovládli 5:1, opět představila v Estorilu a v gólové produkci byla v tomto případě skromnější. Vyrovnané utkání vyhrála díky gólů Davida Nerese 1:0.

Brazilský střelec patří mezi nejpilnější střelce domácích, ale ti mohou vytasit hned několik ofenzivních hrozeb. Před bránou se letos daří také Ramosovi, Silvovi nebo Máriovi. Na střeleckou vlnu už se dostává i letní posila z Boavisty Petar Musa.

Gil Vicente nezvládlo navázat na velmi vydařenou minulou sezónu a poprvé od návratu mezi ligovou elitu v roce 2019 se potuluje okolo nejnižších příček v tabulce. Ivo Vieira nedokázal na lavičce klubu z Barcelos navázat na skvělou práci Ricarda Soarese, který klub dovedl k 5. místu v tabulce, a po prohře v derby s Bragou ukončil své působení u klubu.

Na jeho pozici nastoupil Carlos Cunha, který od začátku sezóny působil u rezervního týmu a nemá zkušenosti s nejvyšší soutěží. V první utkání sérii proher nezlomil a Gil Vicente prohrálo doma s Portimonense 1:2. Větším vykřičníkem pak je úterní domácí pohárová prohra s Aroucou 1:4, která odhalila významné mezery v obraně.

Domácím na hřišti kvůli zranění určitě nepomůže Julian Draxler, který je mimo hru od Clásica s Portem, dalším absentujícím je Morato. Hostům nadále chybí brankářská jednička Andrew, kterého mezi třemi tyčemi s největší pravděpodobností nahradí Kricjuk, od začátku sezóny je mimo hru obránce Barros.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.12 - 9.53 - 23.30

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Portimonense SC - SC Braga

neděle 19:00
Soubojem dvou týmů z horní poloviny tabulky je duel 13. a zároveň posledního kola Ligy Portugal před dlouhou přestávkou mezi Portimonense a Bragou. Zatímco pozice Bragy mezi nejlepšími týmy byla zcela očekávaná, Portimonense je zatím příjemných překvapením sezóny.

Po prvním měsíci nové sezóny bylo na stadiónu Bragy vše zalito Sluncem. Sporting do nové sezóny vstoupil přesvědčivě - v lize byl největší konkurencí suverénní Benficy a dobře vstoupil i do Evropské ligy.

Bohužel po první reprezentační pauze přišla první zaškobrtnutí a Braze se nakonec nepodařilo postoupit do další fáze Evropské ligy. Také v domácí soutěži přišly první ztráty a Braga se propadla na 3. místo za Porto a na vedoucí Benficu ztrácí už 9 bodů.

Jejímu tabulkovému postavení rozhodně nepřispělo minulé kolo, ve kterém Braga hostila překvapení letošní sezóny Casa Pia. Po nevýrazném výkonu a hlavně výborném výkonu brankáře soupeře Braga doma prohrála 0:1. Svou reputaci částečně napravila ve čtvrtek, kdy hostila ve 4. kola domácího poháru druholigové Moreirense, které díky Lainezovu gólu v závěru porazila 2:1.

Nyní na Arsenalistas čeká další soupeř, který svými výkony v této sezóně příjemně překvapuje fotbalovou veřejnost. Portimonense mělo stejně jako Braga výborný vstup do sezóny a později přišel útlum. V minulém kole ovšem vyhrálo na půdě Gil Vicente (2:1) a v tom předcházejícím remizovalo 1:1 s nevyzpytatelným Estorilem.

Domácí celek má na seznamu zraněných hráčů už dlouho dvě stejná jména - od května chybí Carlinhos, ke kterému se v září přidal Pedro Sá a ani jeden se proti Braze do hry nevrátí.

Hostující celek musel během týdne řešit lehká zranění Andrého Horty a Abela Ruize, ale do ligového zápasu by měli být oba připravení. Jediným zraněným absentujícím hráčem by tak měl být Álvaro Djaló.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.91 - 3.70 - 1.94

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

FC Famalicão - Sporting CP

neděle 21:30
Lisabonskému Sportingu se úvodní část nové sezóny vůbec nevydařila a pokud chce udržet alespoň zdánlivý kontakt s čelem ligy potřebuje v posledním kole před přestávkou vyhrát. Proti bude Sportingu neoblíbené Famalicão, kterému se ale zatím v lize moc nedaří.

Po dvou sezónách vyhřívání se na výsluní a dominance v Lisabonu se musí Sporting v této sezóně opět pouze dívat na záda největšího rivala. Na Benficu totiž ztrácí už po 12 odehraných kolech stejný počet bodů a jeho šance na větší úspěch na domácí scéně je už nyní malá.

Rubén Amorim ani v polovině listopadu nemá svou ideální sestavu a výsledky i výkony Sportingu jsou jako na houpačce. Ve 12 kolech stihl už čtyřikrát prohrát a přestože v základní skupině Ligy mistrů dokázal poprvé v historii vyhrát první dva zápasy, nakonec z toho na jaře bude pouze Evropská liga.

Poslední kolo fanouškům Sportingu opět dalo nějakou energii. Sporting v něm po selhání s Frankfurtem v Lize mistrů hostil nevyzpytatelnou Vitórii Guimarães, se kterou si poradil hladce v poměru 3:0. Sporting dvěma góly podržel asi jejich nejnebezpečnější hráč v této sezóně Marcus Edwards, kterého chytrými přihrávkami podporoval uzdravený Morita.

Sporting má do utkání s Famalicãem jednu výhodu, kterou si rozhodně mít nepřál. Během týdne mohl pošetřit celou sestavu, neboť už nehrál ve 4. kole národního poháru, ze kterého vypadl o kolo dřív. Ve středu ale své pohárové utkání odehrálo Famalicão a porazilo Dumiense přesvědčivě 4:1.

Napravilo tak nevýrazné ligové výkony, které Famalicão dostaly na 14. místo v tabulce se čtyřbodovým náskokem na první sestupovou příčku. Tu obývá Marítimo, na které narazilo Famalicão v lize posledně a byla z toho nudná remíza 0:0.

Sportingu společně s poklesem výkonnosti narostl počet zraněných hráčů, ale poslední dobou se situace vrací do normálu. Mimo hru jsou jenom dlouhodobě zranění Neto s Bragancou a pravděpodobný není ani start Nuna Santose, který je důležitou postavou v kabině i na hřišti. Domácí tým postrádá o jednoho hráče méně než jeho soupeř - mimo hru jsou Theo Fonseca a Junior Kadile.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.96 - 4.01 - 1.60

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

FC Arouca - Rio Ave FC

sobota 19:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.34 - 3.11 - 3.40

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Boavista FC - FC Porto

sobota 21:30
Soubojem týmů, z nichž jeden formu ztratil a ten druhý jí konečně našel, bude první portské derby této sezóny. V něm poslední dobou trápící se Boavista přivítá svého slavnějšího rivala FC Porto, které se konečně odrazilo k lepším výsledkům.

Porto opět po roční pauze obhajuje mistrovský titul a jeho vstup do sezóny rozhodně nebyl tak dominantní jako loni. Tým Sérgia Conceicaa posbíral v dosavadním průběhu ligové sezóny už čtyři ztráty a na vedoucí Benficu ztrácí 8 bodů.

K té poslední došlo před dvěma koly, kdy Porto nezvládly náročný zápas na Azorských ostrovech a jen remizovalo se Santa Clarou. Remíza navazovala na šlágr podzimní části, ve kterém nestačilo doma na Benficu.

Minulé kolo už bylo pro Porto jednoznačně růžovější. Narazilo v něm na letos absolutně ztracený Paços Ferreira a podle očekávání zvítězilo navíc v přesvědčivém poměru 4:0. V úterý se pak Porto představilo v rámci 4. kola národního poháru na půdě druholigové Mafry, se kterou si bez větších problémů poradilo (0:3).

Boavista byla v souvislosti s odchodem několika opor v letním přestupovém období velkou neznámou této sezóny. Úvod soutěžních klání jí potkal ve velmi dobrém rozpoložení a druhý portský tým se po prvních kolech pohyboval ve stejných patrech tabulky jako jeho městský rival.

Dobrá forma ovšem tým okolo zkušeného trenéra Petita v posledních kolech opustila. Od výhry nad Sportingem v 7. kole Boavista už nevyhrála a v posledních pěti zápasech nasbírala pouhé dva body. Velkou ostudou bylo také vypadnutí ve třetím kole poháru s třetiligovým Machicem.

Petit si bude muset poradit s jednou nepříjemnou absencí - zranění do hry nepustí největší kometu letošní sestavy Boavisty Martima Tavarese. Porto do hry s největší pravděpodobností nepošle do hry uzdravujícího se Pepeho, který se ovšem nachází v nominaci Portugalska na světový šampionát. Dále si kvůli zraněním nezahraje Zaidu Sanusi ani Gabriel Veron.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 13.00 - 6.04 - 1.25

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
SL Benfica
12
11
1
0
34 : 6
34
2
FC Porto
12
8
2
2
27 : 8
26
3
SC Braga
12
8
1
3
27 : 11
25
4
Casa Pia AC
12
7
2
3
12 : 8
23
5
Sporting CP
12
7
1
4
24 : 14
22
6
Vitória SC Guimarães
12
6
2
4
13 : 13
20
7
Portimonense SC
12
6
1
5
11 : 12
19
8
FC Arouca
12
5
4
3
14 : 18
19
9
Boavista FC
12
5
2
5
13 : 19
17
10
Estoril Praia
12
4
4
4
13 : 15
16
11
GD Chaves
12
4
4
4
11 : 15
16
12
Rio Ave FC
12
4
3
5
15 : 18
15
13
FC Vizela
12
3
3
6
9 : 13
12
14
FC Famalicão
12
3
2
7
10 : 16
11
15
CD Santa Clara
12
2
4
6
8 : 12
10
16
Gil Vicente FC
12
2
3
7
10 : 18
9
17
CS Marítimo
12
1
3
8
8 : 26
6
18
Paços Ferreira
12
0
2
10
7 : 24
2

Ostatní zápasy

13.11. 16:30
Vitória SC Guimarães - CS Marítimo
13.11. 16:30
Paços Ferreira - FC Vizela
13.11. 19:00
Casa Pia AC - GD Chaves
14.11. 21:15
CD Santa Clara - Estoril Praia

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele