Liga Portugal - preview 15. kola: Vrátí se Sporting do čela?

23.12.2023, 09:17, aktualizováno 30.12.2023, 08:52
Previews
Viktor Gyökeres (© AFP)

Sporting jakožto favorit cestuje na hřiště Portimonense, a když vyhraje, vrátí se na první místo před lisabonského rivala Benficu. Braga si bude chtít upevnit čtvrté místo proti Casa Pia, zatímco Boavista doufá, že zastaví propad v souboji s Gil Vicente...

Gil Vicente FC - Boavista FC

sobota 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.20 - 3.47 - 3.31

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Estoril Praia - SC Farense

sobota 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.94 - 3.86 - 3.73

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Casa Pia AC - SC Braga

sobota 19:00

Braga odehraje závěrečný zápas tohoto kalendářního roku na půdě lisabonského celku Casa Pia a minimálně chce uhájit současné čtvrté místo tabulky, přičemž nehodlá ztratit další důležité body na úplné čelo tabulky. Hostitelé doposud vybojovali solidních devětadvacet bodů ve čtrnácti utkáních a za třetím Portem aktuálně zaostávají o bodů pět, jejich sobotní vyzyvatel celkově posbíral šestnáct bodů a je desátý.

Domácí výběr se i v této sezoně chce hlavně zachránit, úspěchem by pro něj bylo umístění v horní polovině tabulky. Aktuálně po necelé polovině soutěže nemá nic jistého, jelikož na sedmnáctou přímo sestupovou pozici Vizely má téměř nicotný čtyřbodový náskok. V předchozích třech duelech se mu poměrně dařilo, kromě očekávané prohry v Portu (1:3) totiž doma přehrál Portimonense (1:0) a naposledy uspěl s konkurenčním Chavesem (3:1).

Hostující favorit před týdnem zakončil skupinovou fázi Ligového poháru s druholigovým Nacionalem a díky výhře 3:1 postoupil do semifinálové fáze, která započne koncem ledna příštího roku. Na ligové scéně se naposledy představil před necelými čtrnácti dny a v očekávaném šlágru nestačil na Benficu nejtěsnějším poměrem 0:1. S Casa Pia se naposledy utkal letos začátkem listopadu a právě ve skupinové fázi Taça da Liga s ní remizoval 1:1.

Trenér Artur Jorge věří, že jeho svěřenci závěrečný zápas roku 2023 zvládnou. "Náš soupeř vychází ze zabezpečené obrany, a když to nejmíň čekáte, tak umí udeřit. V Ligovém poháru nás celkem překvapil, my se teď musíme mnohem lépe koncentrovat a být produktivnější. Nebude to jednoduché, ale s ničím jiným než se třemi body spokojeni nebudeme," má jasno jednapadesátiletý Jorge. Ten postrádá vykartovaného veterána Joseho Fonteho, Casa Pia nenasadí Vasca Fernandese s Kikim.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.41 - 4.17 - 1.61

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Portimonense SC - Sporting CP

sobota 21:30

Sporting v dohrávce 15. kola portugalské nejvyšší soutěže zakončí letošní kalendářní rok a do toho nového určitě chce vstupovat z první pozice, k tomu potřebuje vyhrát na stadionu zachraňujícího se Portimonense. Lisabonský klub získal v dosavadních čtrnácti duelech čtyřiatřicet bodů a vzhledem k páteční výhře Benficy nad Famalicãem (3:0) je druhý o dva body právě za obhájcem mistrovského titulu.

Svěřenci kouče Rúbena Amorima se tedy hodlají vrátit do čela tabulky a jsou považováni za favority. Domácí celek totiž posbíral patnáct bodů a zatím to vypadá, že jeho hlavním úkolem bude záchrana, protože s patnácti body je až třináctý a před sedmnáctým místem Vizely k tomu drží pouhý tříbodový odstup. Momentálně nedokázal zvítězit čtyřikrát po sobě, před necelými dvěma týdny utrpěl debakl 2:5 s Moreirense.

Na nadcházejícího vyzyvatele se mu navíc z dlouhodobého hlediska vůbec nedaří, protože s ním naposledy bodoval před více jak pěti lety, aktuálně s ním prohrál již desetkrát za sebou. Sporting ve čtrnácti zápasech na ligové scéně prohrál dvakrát a hned jedenáctkrát bodoval naplno. V předchozím kole zaskočil favorizované Porto a porazil ho 2:0, minule ve skupinové fázi Taça da Liga přehrál druholigovou Tondelu (2:1) a postoupil do semifinále.

Lodivod Portimonense Paulo Sérgio postrádá Igor Formigu a zřejmě i zkušeného záložníka Maurícia, hosté nemohou využít služeb Ivána Fresnedy, Coatese, St. Justeho a pravděpodobně ani Bragançy. "V Lize Portugal může být každá ztráta nepříjemná, konkurence je obrovská a ostatní soupeři také chybují minimálně. Portimonense určitě bude zodpovědně bránit a zkusí nás něčím zaskočit, my se však nacházíme ve skvělé náladě a věříme si," prohlásil Amorim optimisticky.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.60 - 5.82 - 1.30

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

SL Benfica - FC Famalicão

pátek 19:45

Předvánoční 14. kolo Ligy Portugal opět zahýbalo pořadím na čele soutěže a Benfica jde do vůbec posledního zápasu roku 2023 jako druhý tým tabulky. Proti ní se na Estádio da Luz postaví Famalicão, které od svého postupu do ligy před čtyřmi lety stále čeká na favoritův skalp.

Benfica v letošním ročníku střídá silnější období s těmi slabšími a právě nevyrovnanost výkonů a výsledků je důvodem, proč tým Rogera Schmidta nedominuje podobně jako před rokem. Na začátku prosince si Benfica po nečekaných dvou remizách s nováčky Moreirense a Farense zkomplikovala tabulkový postup. Druhá polovina měsíce ovšem potkala mužstvo v lepší formě a to ještě před vánočními svátky díky gólu Tengstedta vyhrálo v Braze.

Tři body z Bragy společně s prohrou Porta na půdě Sportingu znamenaly návrat "Orlů" na druhé místo s pouhým jednobodovým mankem. Stěžejní ale pro Benficu je, aby měl kdo střílet góly. Po odchodu Ramose do PSG nemá Benfica spolehlivého střelce. Na pozici jedničky v útoku se nyní snaží drát mladý Dán Tengstedt. Ten v posledním zápase v poháru proti Avesu při výhře 4:1 nijak neoslnil a nahradil ho Cabral, avšak i on také marně hledá střeleckou formu.

Hostující Famalicão je v lize od roku 2019 a v soutěži patří nejhůř do středu tabulky. Proti Benfice ale v lize od té doby bodovalo jen dvakrát a ani nyní jeho šance na body nejsou vysoké. Mančaft pod vedením Joaa Sousy je sice na slušném 8. místě, jenže na ligovou výhru čeká od začátku listopadu. A není pravděpodobné, že to zlomí právě na půdě lisabonského favorita.

Domácí před týdnem v poháru pošetřili několik svých opor, u kterých se čeká, že se v ligovém utkání již vrátí do sestavy. Mimo hru s absolutní jistotou zůstávají zranění Neres a Bernat, zdravotní stav Alexandera Baha se sice zlepšil, nicméně jeho start v základní sestavě není pravděpodobný. Obraně lisabonského celku bude chybět kvůli trestu za žluté karty také kapitán Otamendi. Hosté naopak přijeli do Lisabonu v kompletní sestavě, trenér Sousa může na hřiště poslat základní jedenáctku přesně podle svých představ.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.27 - 5.90 - 11.20

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Porto - GD Chaves

pátek 21:45

Před svátky proti prvnímu, po svátcích proti poslednímu. Ligový program připravil pro FC Porto po zdánlivě nejnáročnějším soupeři naopak toho nejsnazšího v podobě posledního Chavesu. Ten je jasný outsiderem zápasu, ale Porto se také nenachází v dobrém rozpoložení.

Poslední ligový duel před svátky Portu absolutně nevyšel. V souboji o první místo prohrálo na půdě Sportingu 0:2 a navíc dohrávalo bez vyloučeného kapitána Pepeho. Když tedy den před Štědrým dnem hrálo Porto pohárové utkání s Leixões, čekalo se, že si svěřenci Sérgia Conceiçãa spraví chuť. Nakonec vyhráli 2:1, jenže až díky penaltě v závěru, a tak za povinným postupem zůstala určitá pachuť.

Hlavní výhodou, kromě postupu, tak zůstává to, že trenér Conceição pošetřil síly několika svých pilířů, které proti Chavesu mohou nastoupit stoprocentně připravené. Za současného stavu ovšem nikdo nějak jednoznačnou oporou není. Střelecky tým alespoň táhne brazilský útočník Evanilson, který kompenzuje Taremiho střelecké trápení. Nedaří se ani v úvodu sezóny dobře hrajícímu Tonimu Martínezovi, v posledních týdnech se také rozpadá obrana.

Jejím nejstěžejnějším článkem je čtyřicetiletý kapitán Pepe. Ten však kvůli červené kartě z minulého zápasu nenastoupí a společně s ním v sestavě rozhodně nebude zraněný Marcano. A ani David Carmo, který po kritice trenéra skončil v druholigovém béčku. Conceição se tak bude muset spolehnout na Cardosa s Zé Pedrem, který mimochodem tenhle ročník začal právě v rezervním týmu.

Komplikované situace v kádru favorita by mohli hráči Chavesu využít, ale ani oni neprožívají vydařené období. Hosté se nacházejí na posledním místě ligové tabulky a za poslední dva měsíce vyhráli jen jednou. Momentálně mají za sebou dvě porážky s Estorilem a Casa Pia, a pod trenérem Morenem se tak kýve už druhá trenérská židle v této sezóně.

Výhodou pro FC Porto je, že kromě zdecimované obrany má zbytek party po zraněních zpět pohromadě. Jediným hráčem, který chybí kvůli zdravotním problémům, je již zmíněný Marcano. To hosté se musí obejít bez zraněného Sylly a Nogueiry. Nejistota pak panuje nad zdravotním stavem Pinha, který se každopádně během svátků vrátil do tréninkového procesu.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.21 - 6.90 - 13.40

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Estrela Amadora - FC Arouca

čtvrtek 21:15

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.89 - 3.12 - 2.63

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

FC Vizela - Moreirense FC

sobota 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.10 - 3.02 - 2.54

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Vitória SC Guimarães - Rio Ave FC

sobota 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.75 - 3.63 - 5.08

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sporting CP
14
11
1
2
30 : 15
34
2
SL Benfica
14
10
3
1
25 : 10
33
3
FC Porto
14
10
1
3
21 : 11
31
4
SC Braga
14
9
2
3
36 : 21
29
5
Vitória SC Guimarães
14
8
2
4
24 : 17
26
6
Moreirense FC
14
7
4
3
20 : 13
25
7
SC Farense
14
5
3
6
22 : 18
18
8
FC Famalicão
14
4
6
4
13 : 15
18
9
Estrela Amadora
14
4
4
6
15 : 18
16
10
Casa Pia AC
14
4
4
6
13 : 17
16
11
Boavista FC
14
4
4
6
21 : 28
16
12
Portimonense SC
14
4
3
7
16 : 32
15
13
Estoril Praia
14
4
2
8
25 : 24
14
14
FC Arouca
14
3
4
7
18 : 19
13
15
Gil Vicente FC
14
3
3
8
25 : 29
12
16
Rio Ave FC
14
2
6
6
16 : 23
12
17
FC Vizela
14
2
5
7
14 : 22
11
18
GD Chaves
14
3
1
10
16 : 38
10

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
Rudnevs

Ak bude hrat Gyökeres tak ano

Reagovat
SGD Fan

Letos je šance vyhrát opět ligu

Reagovat
Benjani

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele