Liga Portugal - preview 6. kola: Sporting se dotahuje na čelo

22.09.2023, 08:40, aktualizováno 25.09.2023, 12:38
Previews

Sporting v pondělní dohrávce šestého kola Ligy Portugal hostí Rio Ave, a jestliže naplní pozici favorita, bodově se dotáhne na vedoucí FC Porto. Hostující klub naopak balancuje těsně nad sestupovým pásmem...

Sporting CP - Rio Ave FC

pondělí 21:15

Sporting Lisabon za sebou má nejlepší vstup do sezóny pod vedením Rubéna Amorima a bez zaznamenané porážky se drží na čele ligové soutěže. V domácí pondělní dohrávce 6. kola hostí Rio Ave a výhra by ho bodově dotáhla na první Porto.

Ještě před začátkem tohoto kola se na čele tabulky vyhřívaly dva portské celky a v závěsu se stejným počtem bodů Sporting. FC Porto své utkání zvládlo a je se šestnácti body na prvním místě. Boavista ale prohrála vysoko v Braze, a pokud Sporting nechce nechat FC Porto na čele o samotě, musí porazit svého nadcházejícího soupeře.

Pondělní termín se Sportingu velice hodí, protože ještě ve čtvrtek hrál první zápas základní skupiny Evropské ligy v rakouském Grazu. Tam po změně stran prohrával, ale v závěru díky gólům Gyokerese a Diomandeho zvrátil průběh zápasu a odvezl si tři body za výhru 2:1.

Náročnému zápasu, ve kterém si neodpočinul skoro žádný člen stabilní základní jedenáctky, předcházel ligový mač s nováčkem Moreirense. I v tom si Sporting pošetřil góly až na druhý poločas a střelci byli stejní jako v Grazu, jenom se k nim přidal ještě Hjulmand, který vstřelil soutěžní gól po takřka čtyřech letech.

Zatím však Sporting začátek ročníku navzdory předsezónní skepsi fanoušků zvládá a proti Rio Ave je favoritem. Tým z Vila do Conde od svého loňského návratu do ligy nevstřelil ve třech vzájemných zápasech ani gól a na Amorimův tým se mu nedaří.

Celkově bude muset vedení Rio Ave přehodnotit vstup klubu do sezóny. Úvodní výhra nad Chaves se s postupujícími týdny začíná jevit jako povinná a krom ní už získal tým vedený Luísem Freirem jen dva body. Oba v posledních dvou zápasech za remízu 1:1 prvně s Casa Pia a poté s Famalicaem.

Sporting se bude muset nadále obejít bez nizozemského stoper St. Justeho, který ještě do této sezóny nezasáhl. Rio Ave by naopak mohlo počítat se zkušeným středopolařem Gomesem, jeho brankářská jednička Jhonatan je však stále mimo hru.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.16 - 7.89 - 19.50

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

GD Chaves - Estrela Amadora

neděle 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.65 - 3.41 - 2.67

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Portimonense SC - SL Benfica

neděle 19:00

Obhájce mistrovského titulu SL Benfica zatím hledá dominantní formu ze začátku minulé sezóny a po nečekané domácí prohře v úvodním zápase Ligy mistrů, musí napravit svou reputaci. Šanci na to má na půdě Portimonense, které už úvod sezóny klasicky odkázal do spodní části tabulky.

Benfica od těžce nevydařeného a prohraného zápasu v prvním kole nedopustila v lize další zaváhání a má momentálně šňůru čtyř poměrně hladce vyhraných zápasů v řadě. Naposledy v lize vyhrála ve Vizele a patří jí momentálně čtvrté místo za Sportingem, Portem a dosavadním překvapením sezóny Boavistou.

Bohužel stejně jako do domácí ligy ani do Ligy mistrů nevstoupila vítězně. Ve středu totiž hostila rakouský Salzburg a proti nevyzpytatelnému soupeři nesplnila roli favorita a prohrála 0:2. Hru ovlivnila hlavně brzká červená karta pro mladého stopera Silvu a také neproměňování šancí, s čímž má Benfica od začátku sezóny v některých zápasech problémy.

Ty by mohla vyřešit na půdě Portimonense, proti kterému se obhájcům titulu tradičně střelecky daří. V posledním vzájemném utkání, které se odehrálo v jihoportugalské metropoli v květnu, nastřílela Benfica pět gólů.

To si domácí celek bezpochyby pamatuje a opakování tohoto zápasu nechce dopustit. Ostatně forma Portimonense zejména v defenzivních řadách stoupá. Po prvních dvou zápasech, kde dostala s součtu devět gólů od Gil Vicente a Boavisty, obdržela už jen tři góly a klub si díky tomu připsalo pět bodů. Sebevědomí a energii hráčům Portimonense rozhodně přidal minulý týden. V tom se totiž představili na hřišti Vitórie a odvezli si tři body za výhru 2:1.

Na lavičku Benficy se v utkání se Salzburgem vrátil David Jurásek, který by se mohl po měsíční pauze znovu ukázat na hřišti. Sestava Benficy by tak měla být kompletní, což se nedá říct o domácích, kterým kvůli zranění chybí středopolař Ventura, jež nedohrál minulý zápas.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 14.10 - 7.38 - 1.20

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

SC Braga - Boavista FC

neděle 21:30

Zápas mezi Bragou a Boavistou bývá tradičně soubojem týmu z čela tabulky s týmem z poklidného středu. Tato tradice je dodržená i v 6. kole letošního ročníku Ligy Portugal, byť s jednou změnou. Domácí Braga je v tabulce až osmá, zatímco stále neporažená Boavista okupuje s nejlepším skóre celé soutěže druhou příčku.

Jak k této situaci došlo asi více řeší v Braze, která si vstup do nové sezóny rozhodně představovala jinak. Po rozsáhlém posilování kádru a úspěšném loňském ročníku posílaly předsezónní tipy Bragy opět mezi portugalskou elitu. Úvodní kola však ukázala, že trenéra Artura Jorgeho čeká hodně práce, aby nový tým sehrál.

Ještě před začátkem Ligy mistrů musela Braga projít dvěma předkoly, které kádru rozhodně ubraly nějaké síly do ligových zápasů. Hned v úvodním kole podlehla Famalicãu. Pak sice porazila Chaves, uhrála cennou remízu se Sportingem a vyhrála na hřišti Moreirense, ale kvalitní výkony tyto bodové zisky nedoprovázely.

To, že Braga stále hledá herní pohodu, potvrdilo opět minulé kolo. V tom se vydala na dlouhou cestu přes celé Portugalsko do Fara, aby s místním nováčkem Farense prohrála 1:3. Špatné rozpoložení pak potvrdil i úvodní zápas základních skupin Ligy mistrů. V té se Braga představila po dlouhých jedenácti letech a prohrála úvodní domácí duel s Neapolí 1:2.

Třetí porážku a druhou domácí v řadě už si Arsenalistas rozhodně nesmí dovolit, ale stojí před nimi těžký soupeř - Boavista. Tým z Porta zažívá pod vedením své hráčské legendy ze zlatých let Petita vůbec nejlepší vstup do sezóny od svého návratu do ligy v roce 2014.

Dobrou sezónu naznačil už vůbec úvodní ligový zápas, ve kterém Boavista hostila obhájce titulu Benficu a po dramatickém průběhu vyhrála 3:2. Na toto vítězství navázala dalšími čtyřmi výhrami a jedinou ztrátou pro ní je domácí remíza 1:1 s Casa Pia.

Petit ještě ve svých trenérských začátcích proslul jako trenér zaměřený na zodpovědnou obranu, ale v posledních dvou sezónách a zejména v této jeho tým exceluje hlavně směrem dopředu. Po pěti kolech má Boavista nejvíc nastřílených gólů a také nejlepší celkové skóre. V minulém kole její formu odnesl Chaves, který přejela 4:1. Dvěma góly se v tomto zápasy blýskl slovenský útočník Róbert Boženík, který momentálně vévodí tabulce střelců.

Je pravděpodobné, že Petit nebude chtít na rozjeté a vítězné sestavě nic měnit. Ostatně zranění ani jiné indispozice mu v tom nebrání. Jediným absentujícím hráčem je dlouhodobě zraněný brankář César. Hůře se předvídá základní jedenáctka domácích, neboť Braga bojuje na vícero frontách a i vzhledem k výsledkům je pravděpodobné, že Jorge sestavu protočí. Výhodou pro něj je, že nemusí řešit jedinou absenci v kádru.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.49 - 6.25

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Moreirense FC - SC Farense

sobota 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.14 - 3.47 - 3.49

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Estoril Praia - FC Vizela

sobota 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.58 - 3.42 - 2.75

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Casa Pia AC - Vitória SC Guimarães

sobota 19:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.46 - 3.09 - 3.19

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

FC Porto - Gil Vicente FC

sobota 21:30

FC Porto obstojně zvládlo úvod letošní sezóny a s největší pravděpodobností se opět zařadí mezi celky bojující v Portugalsku o nejvyšší příčky. Potvrdit svou silnou pozici v zemi může proti již tradičně nevyzpytatelnému a nebezpečnému Gil Vicente.

Po fiasku v Superpoháru, ze kterého si Porto krom porážky odneslo také stopku pro trenéra Conceiçãa, to nevypadalo na Estádio do Dragão moc růžově. Porto sice vyhrávalo, ale proti papírově slabším soupeřům urvávalo body na poslední chvíli v nastaveném čase a celkově se na výsledek velmi natrápilo.

Nevydařenou sérii, ve které favorité jen horko těžko hledali herní dominanci, završilo utkání 4. kola. Porto hostilo Aroucu a alespoň bod za remízu 1:1 vyválčilo až 19. minutě nastaveného času. Byl to poslední zápas před reprezentační pauzou a také poslední zápas bez Conceiçãa na lavičce.

Ten se vrátil na scénu minulý týden v Amadoře a byl svědkem dalšího trápení svých svěřenců. Ti díky gólu Taremiho v prvním poločase zvítězili nejtěsnějším rozdílem, ale byly momenty, kdy se Porto muselo o výhru strachovat. Opravdu povedený výkon a klidné vítězství prožilo Porto až tento týden, kdy v úvodním utkání základních skupin Ligy mistrů vyhrálo v Hamburku nad Šachťarem Doněck 3:1.

Právě na tento výsledek a zejména výkon by rádo navázalo i na domácí scéně proti houževnatému Gil Vicente. Tomu se po loňském výprodeji podařilo s přehledem udržet prvoligovou příslušnost a vypadá to, že i letošní prodeje by mohlo přežít ve zdraví.

Nejvýdělečnějším přestupem a také velmi citelnou ztrátou byl odchod španělského útočníka Frana Navarra právě do Porta. Za hráče, který ve dvou sezónách nastřílel 37 soutěžních gólů vyinkasovalo 7 milionů eur.

V ofenzivní fázi se ale Gil Vicente netrápí. Z pěti odehraných kol vyhrálo dvě. V úvodním kole vyprovodilo Portimonense v poměru 5:0 a v tom posledním odehraném nedalo šanci Estorilu, který porazilo 5:3. Má na svém kontě také tři prohry, ale trápit ho může hlavně ta ve Vizele, protože proti Benfice ani proti Vitórii favoritem nebylo.

Kádr FC Porto bohužel v posledních dnech zahltily špatné zprávy. Tou první je zranění stoperské opory Marcana, který si po třech letech znova přetrhl přední křížový vaz a do konce sezóny si nezahraje. Druhé zranění si přivodil proti Šachťaru Doněck krajní obránci Sanusi. Zdravotní probémy má také brazilská dvojice Evanilson-Veron a jejich start je nejistý. Dvě zraněná jména jsou také na soupisce hostů - mimo hru je brankářská jednička Kricjuk a útočník Alipour.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.24 - 6.34 - 12.30

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Famalicão - FC Arouca

pátek 21:15

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.14 - 3.27 - 3.70

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Boavista FC
5
4
1
0
14 : 6
13
2
Sporting CP
5
4
1
0
10 : 4
13
3
FC Porto
5
4
1
0
8 : 4
13
4
SL Benfica
5
4
0
1
13 : 6
12
5
Vitória SC Guimarães
5
3
0
2
6 : 7
9
6
Casa Pia AC
5
2
2
1
7 : 4
8
7
FC Famalicão
5
2
2
1
4 : 3
8
8
SC Braga
5
2
1
2
10 : 10
7
9
Gil Vicente FC
5
2
0
3
13 : 9
6
10
SC Farense
5
2
0
3
9 : 7
6
11
FC Arouca
5
1
3
1
8 : 8
6
12
Rio Ave FC
5
1
2
2
5 : 6
5
13
Portimonense SC
5
1
2
2
5 : 12
5
14
FC Vizela
5
1
1
3
6 : 9
4
15
Estrela Amadora
5
1
1
3
3 : 6
4
16
Moreirense FC
5
1
1
3
5 : 9
4
17
Estoril Praia
5
1
0
4
10 : 13
3
18
GD Chaves
5
0
0
5
4 : 17
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele