Liga se zvedla, ale pořád je hlavně o fyzičce, která nás nezachrání, řekl Týce k neúspěchu Česka na Euru

11.07., 10:22
Rozhovory
Roman Týce jako asistent v Unterhachingu. (© AFP)

Bývalý záložník národního týmu Roman Týce (47) žije už šestadvacet let v Německu, kde strávil i nejlepší roky své kariéry. Pamětník Eura 2004 nebo olympiády v Sydney odehrál devět let v Mnichově 1860, po konci hráčské kariéry v bavorské metropoli zůstal a aktuálně se věnuje výchově mladých fotbalistů ve vlastní akademii. V čem jsou největší rozdíly mezi životem v Česku a v Německu? Jaká je jeho trenérská filozofie a co je podle něj při výchově nejdůležitější? Co říká na letošní Euro a co by poradil českému fotbalu? To všechno jsme s bývalým reprezentantem probrali během evropského šampionátu přímo v Mnichově v jedné bavorské restauraci.

Týce nikdy nepatřil mezi zářivé hvězdy, kolem kterých by se točila světla reflektorů. Tak trochu nenápadný záložník ovšem odehrál v Bundeslize 110 zápasů s bilancí čtyř gólů a osmi asistencí, přičemž nejčastěji nastupoval na postu defenzivního záložníka. Dnes sedmačtyřicetiletý Týce zůstal i po kariéře v Německu, a tak sešel z očí českých fanoušků ještě víc. Daří se mu ovšem výtečně, s rodinou vede spokojený život a věnuje se svému projektu fotbalové akademie.

"Když jsem tady začínal, tak byl rozdíl mezi Německem a Českem obrovský. O každé auto, kterým jsem jel na návštěvu domů, jsem se bál, že mi ho ukradnou, to se podle mě v Česku zlepšilo. Fotbalově se to srovnávat samozřejmě vůbec nedá a největším důvodem je rozhodně konkurence. Tady hraje fotbal každý a já říkám, že Němci nevychovávají skvělé hráče, oni je z toho kvanta jenom vybírají. V českém podání bylo Euro odrazem české nejvyšší soutěže. Ano, kvalita šla v poslední době nahoru, ale pořád je ta liga hodně o fyzičce a ta nás už bohužel nezachrání," říká Týce.

V dnešní epizodě podcastu Livesport Daily jsme také řešili:

Pohled na výchovu mladých hráčů.

Vzpomínky na Euro 2004 a olympiádu 2000.

Ambice trénovat Bundesligu.

Nový díl Livesport Daily najdete také na - Apple Podcasts.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (11)

Přidat komentář
$dolar$

Dela pro Unterhaching?

Reagovat
vceradnesazitra

Jak zachránit českou repre? Začít dovážet plaváčky z Afriky tak jak to dělají jiné repre.

Reagovat
pistacik11

Ukrajina teraz vyváža

Reagovat
miguel bain

úplně přesně. Běhají jak dementi, uběhají Inter, ale když dostanou balon tak je to neštěstí

Reagovat
Igner Farnsworth

Tak zase byly časy kdy neměli ani techniku ani fyzičku a to bylo daleko horší na sledování.

Reagovat
Moshe Dajan

Má pravdu Týce. Jediné technické křídlo v lize kšiltovka dusí na lavici a ještě pořídí Chorégo na pravěký styl fotbalu. Takhle se nikdy neposuneme.

Reagovat
Modi6

Článek jsem nečetl. A tak napíšu svůj názor. Chyba je od těch nejmladších. Tam jde mnohdy jen o výsledky nikoli o hráčskou techniku. Dětského (dorosteneckého) soupeře Uběhat, Ukopat, Ujezdit po prdeli.

Obejit jednoho dva protihráče není potřeba. Hlavní je vyhrát nějakým tím Usmolencem.

Reagovat
Neri04

Moc jsem nepochopil, jak to myslis. Pises, ze chyba je od tech nejmladsich a pak pises o dorostencich. Jak je to mysleno?

Reagovat
Modi6

Tak to zjednoduším na slovo MLÁDEŽ. Od mládeže se u nás hraje hlavně na výsledky nikoli na individuální schopnosti hráčů. Tedy na techniku, schopnost obejít jeden na jednoho. Spíš se preferují BOJOVNÍCI, atleti, běžci, skluzující jedinci....

Reagovat
Neri04

Castecne nesouhlasim. Do U14 se to rozhodne zmenilo. Od U15 to jeste nekde potrebuje cas. Ale meni se to k lepsimu.

Reagovat
Modi6

Pokud to tak je, tím líp.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele