Ligue 1 - preview 6. kola: OM reaguje na výhry konkurentů

27.09., 09:08, aktualizováno dnes, 08:45
Previews
Mason Greenwood (© AFP)

PSG i AS Monaco připsaly tři body a dnes je na tahu Marseille, ta se na úspěchy konkurence pokusí zareagovat ve Štrasburku. Lyon cestuje do Toulouse, otevřeny budou i stadiony v Angers a Nantes.

Toulouse FC - Olympique Lyon

neděle 15:00

Jenom těsně nad sestupovým pásmem se nacházel Lyon po sobotním programu šestého kola Ligue 1. Jako by se navracel do minulé sezóny, konkrétně do podzimní části, kdy sbíral body poskrovnu a rovněž se nacházel na chvostu tabulky. Na půdu Toulouse ale bude cestovat jistě povzbuzený o úspěch na evropské scéně, v Evropské lize se mu povedlo skolit Olympiakos.

Pět zápasů, čtyři body, tři porážky. Taková je současná ligová bilance Les Gones, jimž zkraje tohoto ročníku zatím ujíždí vlak. Zpoždění se dá dohnat, bezpochyby ano. Takové zápasy, jakým je ten nynější proti Toulouse, však musejí jednoznačně zvládat, pokud se chtějí přiblížit aspoň příčkám zaručující pohárovou Evropu. "Konečně se nám podařilo vyhrát utkání, v němž jsme si zvítězit zasloužili,” byl spokojený po skalpu řeckého soupeře lyonský stratég Pierre Sage.

Vstup do ligové fáze Evropské ligy se OL opravdu vydařil, domácí scéna ovšem píše jiný příběh. Především minulý duel určitě neudělal fanouškům hostujícího celku vůbec radost, Choc des Olympiques totiž připadlo do rukou rivala z Marseille, ten přitom drtivou většinu času hrál o jednoho muže v poli méně. "V posledních dvou kolech v Ligue 1 jsme poztráceli body, i když jsme na hřišti měli navrch. Je důležité, že jsme teď proměnil dobrý výkon v pozitivní výsledek,” dodával Sage po mači s Olympiakosem.

Toulouse se v tabulce nachází jen o jednu příčku výše než jeho aktuální protivník, i Fialky by zkrátka potřebovaly zabrat, aby se jim nálada zlepšila. Mužstvo kouče Carlesa Martíneze Novella doposud skolilo pouze Le Havre, před týdnem padlo na půdě Brestu. Pokud se podíváme na vzájemnou bilanci Le Téfécé s Lyonem, hovoří jasně v neprospěch domácích. Naposledy se konala výhra klubu z Okcitánie v roce 2014, v 16 předchozích případech výběr OL uhrál vždy alespoň plichtu.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.59 - 3.58 - 2.77

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Angers SCO - Stade Reims

neděle 17:00

Angers se zlepšuje. Asi takový vzkaz byl poslán v posledních dvou kolech ostatním sokům z Ligue 1 poté, co Les Scoïstes uhráli dvě remízy, třikrát předtím přitom padli. Aby se nicméně svěřencům kouče Alexandreho Dujeuxe přece lépe dýchalo, zapotřebí bude od postupu do nejvyššího patra první vítězství, o nějž se pokusí proti zatím slušně se prezentující Remeši.

Svěřenci trenéra Luky Elsnera sice na samém startu padli před vlastními fanoušky s Lille, od té doby ale ve čtyřech případech v řadě neprohráli. A před týdnem si připsali opravdu velmi cenný výsledek, vždyť jako první v letošním ročníku obrali o body šampiona z Paříže. "Musíme být stále opatrní,” důrazně varoval celou kabinu slovinský lodivod ve službách klubu z Marne.

Jeho ekipa bude pasována na Stade Raymond-Kopa do role favorita. Přece jenom vyzve nováčka francouzské nejvyšší soutěže, doposud si i vedla lépe než domácí. Na papíře má minimálně zkušenější kádr než Angers. "Výkon, jaký jsme předvedli proti PSG, nás nesmí uspat. Možná si budeme myslet, že když jsme uhráli remízu s takovým soupeřem, že teď bude všechno snadnější. Mým úkolem je, abychom takhle vůbec nepřemýšleli,” dodával Elsner.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.55 - 3.33 - 2.24

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Nantes - AS Saint-Étienne

neděle 17:00

Nantes zatím prožívá skvělý vstup do tohoto ročníku a hřeje se na sedmém místě tabulky s pěti body, v dosavadním průběhu Ligue 1 nestačilo jen na Remeš (1:2). Teď bude plnit úlohu favorita proti nováčkovi ze Saint-Étienne, kterému se po dvou sezónách strávených ve druhé lize nedaří úplně podle představ a s pouhými třemi body je předposlední sedmnácté jen o bod před jiným nováčkem Angers.

Domácí celek nejprve zavítal do Toulouse a vybojoval bod za bezbrankovou remízu, poté si poradil s Auxerre (2:0) i Montpellierem (3:1) a uplynulý víkend se rozešel smírně s Angers (1:1). Nyní by se rád vrátil na vítěznou vlnu, nicméně hosté mají rozhodně co napravovat - svěřenci trenéra Oliviera Dall'Oglia totiž před týdnem utrpěli potupný debakl 0:8 na půdě Nice a za každou cenu se z něho chtějí oklepat.

Saint-Étienne letos bodovalo pouze jednou a to díky senzační výhře nad Lille (1:0), jinak kromě Nice nestačilo na Brest (0:4), Le Havre (0:2) ani Monaco (0:1). Oba nedělní protivníci na sebe naposledy narazili v roce 2022 a úspěšnější bylo Nantes, které získalo čtyři body (1:0, 1:1).

Domácí lodivod Antoine Kombouaré věří, že se jeho tým vrátí do elitní ligové pětky. "Soupeř se nás pokusí něčím zaskočit a bude mít obrovskou motivaci, jelikož s drtivou prohrou v Nice se nehodlá smířit. My musíme být obezřetní a soustředit se na svou hru." Nantes postrádá Briancona, Boakyeho, Wadjiho, Bentayga, Monconduita, Macona a Cornuda, hosté se musí obejít bez Guirassyho, Centonzeho, Duverneho i Kadewereho.

FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Lafont - Amian, Castelletto, Pallois, Cozza - Augusto, Chirivella - Thomas, Lepenant, Simon - Abline

AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Larsonneur - Appiah, Batubinsika, Abdelhamid, Petrot, Nade - Davitashvili, Ekwah, Old, Cafaro - Sissoko

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.74 - 3.91 - 5.02

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Racing Strasbourg - Olympique Marseille

neděle 20:45

Marseille by se v této sezóně ráda vrátila po dlouhých patnácti letech na francouzský trůn a především v konkurenci suverénního PSG to opět bude mít nesmírně složité, ovšem vstup do Ligue 1 zatím vychází na jedničku. Olympique totiž v dosavadních pěti zápasech hned čtyřikrát vyhrál a jen jednou remizoval, teď se pokusí potvrdit dobrou formu na půdě průměrně hrajícího Štrasburku.

Hostující celek se v této sezóně může plně koncentrovat na domácí scénu, protože do evropských pohárů se vůbec neprobojoval. Hned ve svém prvním soutěžním utkání tohoto ročníku deklasoval Brest (5:1), následně po zaváhání s Remeší (2:2) vyloupil Toulouse (3:1) a přehrál Nice (2:0). V minulém šlágru 5. kola zavítal do Lyonu a i přes brzké vyloučení po necelých pěti minutách si domů odvezl nesmírně cenné tři body za výhru 3:2.

"Byl to strhující zápas plný zvratů. My jsme ukázali charakter a obrovskou vůli vyhrát, což se i s trochou štěstí nakonec povedlo. Všem hráčům musím poděkovat za nasazení i v oslabení, teď se už však musíme připravovat na další utkání," prohlásil spokojený trenér Roberto De Zerbi. Marseille je momentálně třetí se třinácti body a v případě dalšího úspěchu se může bodově dotáhnout na vedoucí PSG i druhé Monako.

Racing se bude chtít pohybovat v klidném středu tabulky a aktuálně je desátý se šesti body - jedinou dosavadní prohru utrpěl v Lyonu po divokém výsledku 3:4, jinak se rozešel smírně s Montpellierem, Angers (v obou případech 1:1) i Lille (3:3) a porazit dokázal Rennes (3:1). S nedělním protivníkem má dlouhodobě velmi vyrovnanou bilanci vzájemných duelů, jelikož s ním remizoval již čtyřikrát v řadě.

Roberto De Zerbi postrádá "hříšníka" Balerdiho, který bude pykat za červenou kartu v Lyonu, na marodce se k tomu nacházejí Meïté, Merlin, Rubén Blanco, Nadir a Moumbagna. Naopak svou premiéru v novém působišti by si po odchodu z italského Juventusu mohl odbýt zkušený Adrien Rabiot. Domácí stratég Liam Rosenior nenasadí Wileyho, Delaineho, Bellaaroucha, Sahiho ani Lukoviče.

Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Petrovič - Doue, Sow, Sylla, Moreira - Doukouré - Bakwa, Diarra, Santos, Nanasi - Emegha

Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Rulli - Murillo, Cornelius, Kondogbia, García - Hojbjerg, Koné - Greenwood, Harit, Henrique - Wahi

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.03 - 3.85 - 2.29

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

RC Lens - OGC Nice

sobota 17:00

Lens se poslední dobou stává specialistou na remízy a je dost pravděpodobné, že tenhle trend jen tak neskončí. Naneštěstí pro Nice, Lens není Saint-Étienne, s nímž by asi hrálo nejradši každé kolo. Lens má mnohem lepší obranu a pro hosty bude dost těžké se skrz ni prokousat.

Lens se opět představí před vlastními fanoušky na Stade Bollaert-Delelis, kde se v sobotu odpoledne utká s Nice. Pod vedením nového kouče Willa Stilla se Lens zatím může na svou sezonu dívat s klidem a optimismem. Pravda, vypadlo sice z pohárové Evropy, když v předkole Konferenční ligy nestačilo na Panathinaikos, ale jinak se mu daří. Po dvou výhrách a třech remízách se usídlilo na skvělém čtvrtém místě, které by v konečném zúčtování pro něj určitě představovalo úspěch.

Nicméně pořád platí, že ty tři remízy se všechny udály v posledních třech duelech, takže je zase na čase vyhrát. Les Sang et Or si ale budou muset poradit bez trojice Kevin Danso, Jimmy Cabot a Martin Satriano. Hosté dorazí do Lens bez hráčů jako Mohamed Ali-Cho, Hichem Boudaoui, Morgan Sanson, Terem Moffi, Gaetan Laborde a Jérémie Boga.

Domácí příznivci určitě ještě nezapomněli na to, že právě trenér hostí Franck Haise měl lví podíl na úspěších Lens a dovedl ho dokonce až do Ligy mistrů. A to po dlouhých dvou dekádách! Teď se vrací jako oponent a chce další tři body. Pravdou je, že historicky se Nice proti Lens skvěle daří a v body doufá i nyní. A to i proto, že už ve dvou venkovních kláních prohrálo. Díky osmi gólům do sítě Saint-Étienne se ale pyšní třetí nejlepší ofenzivou ligy.

RC Lens - pravděpodobná sestava:
Samba - Gradit, Chusanov, Medina - Frankowski, Thomasson, Diouf, Jhoanner Chaves - Zaroury, Sotoca, Nzola

OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Bulka - Ndayishimiye, Bombito, Dante - Clauss, Rosario, Ndombélé, Bard - Bouanani, Guessand, Moukoko

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.94 - 3.51 - 4.37

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Le Havre AC - Lille OSC

sobota 19:00

Už pět zápasů v řadě se Lille povedlo obrat svého soka z Le Havre o všechny tři body. A v sobotu navečer bude na Stade Océane doufat, že se mu podaří opět. Pár dní před snovým utkáním s Realem Madrid by se výhra hodila jako sůl.

Domácí Le Havre zažil skvělý přelom srpna a září, v němž se utkal se Saint-Étienne a Auxerre. A dařilo se mu výborně, neboť nad oběma svými soupeři dokázal vyhrát. Jenže pak se zase vše vrátilo do starých kolejí a následné dva duely Le Havre nezvládl. Nejprve si neporadil s Toulouse, aby následně padl i v knížecím klubu, jenž si pár dní předtím poradil s Barcelonou. Monaco překonalo brankáře Desmase hned třikrát.

Mužstvo trenéra Didiera Digarda si zatím připsalo jen šest bodů a to mu stačí až na dvanáctou příčku. Le Havre navíc s Lille prohrál už posledních pět duelů a pokud prohraje i šestý, stane se tak poprvé od roku 1951. Lille ale také není ve zrovna ideální formě a trenér Bruno Génésio by zoufale chtěl bodovat. Jeho Dogy zatím posbíraly jen sedm bodů a k tomu se katastrofálně prezentují v Lize mistrů. V ní zatím po vyřazení Slavie hráli se Sportingem a v kole, kdy se všem francouzským týmům dařilo, jediné Lille prohrálo.

Le Havre AC - pravděpodobná sestava:
Desmas - Sangante, Salmier, Lloris - Nego, Touré, Kuzjajev, Kechta, Targhalline, Operi - Casimir

Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Chevalier - Meunier, Alexsandro, Diakité, Bakker - Angel Gomes, André, André Gomes - Zhegrova, David, Bayo

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.26 - 3.56 - 1.95

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

AS Monaco - Montpellier HSC

sobota 21:00

AS Monaco slaví sto let od založení klubu a součástí oslav má být výhra nad Montpellier. Knížecí celek na tohoto soupeře umí, loni ho porazil v obou zápasech a neinkasoval ani jednu branku, oba duely skončily výsledkem 2:0.

"Klub slaví výročí a hrát za něj v takové sezoně je něco zvláštního. Všude je cítit hrdost a nadšení, sobotnímu utkání navíc bude přítomna řada monackých legend a jsou naplánované velké oslavy. A je na nás, hráčích, abychom veškerou pozitivní energii přenesli na trávník, podali dobrý výkon a vyhráli," uvědomuje si obránce Thilo Kehrer.

Domácí celek za sebou má vynikající vstup do sezony, ještě neokusil hořkost porážky a jedinou ztrátu představuje remíza před vlastními fanoušky s RC Lens (1:1). Povedl se rovněž start do Ligy mistrů, Knížata před devíti dny vyhrála nad Barcelonou a katalánskému klubu přichystala zatím jedinou letošní porážku.

Důležitým prvkem monacké hry je kvalitní defenzíva. "Už před sezonou jsem si říkal, že se budeme muset více zaměřit na defenzivní fázi a to se nám daří, bráníme lépe než v loňské sezoně, přestože došlo ke změnám ve složení obrany. S pokrokem v tomto směru jsem velmi spokojen," pochvaluje si trenér Adi Hütter.

"Jak si asi dovedete představit, sté výročí od založení klubu je velkou událostí pro všechny. Na zápas dorazí i několik bývalých hráčů a trenérů AS Monaco a my můžeme být pyšní na to, že se toho zúčastníme. Zároveň je třeba být opatrný a koncentrovat se maximálně na zápas. Na sobotu se musíme poctivě připravit a oslavy podpořit výhrou," dodává kouč.

Montpellier začal sezonu domácí remízou se Štrasburkem a následně třikrát za sebou odcházel poražen. První výhry se fanoušci dočkali až minulý týden, jejich hráči před nimi zvládli přestřelku s nováčkem z Auxerre.

Na marodce domácích jsou tři hráči a ze zdravotních důvodů budou chybět Mamadou Coulibaly, Edan Diop a Radoslaw Majecki. Hosté jsou na tom v tomto směru podstatně hůře, k dispozici nejsou Mousa Al-Tamari, Joris Chotard, Axel Gueguin, Theo Sainte-Luce, Othmane Maamma, Christopher Jullien a Yanis Issoufou.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.28 - 6.56 - 9.73

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

AJ Auxerre - Stade Brestois

pátek 19:00

Šesté kolo francouzské elitní soutěže začne podle zvyku už v pátek a to rovnou dvěma zápasy. Na Stade de l'Abbe Deschamps do Auxerre se dostaví Brest, jenž by si rád připsal třetí soutěžní výhru v řadě.

Nováček letošní sezony, který v té loňské ovládl Ligue 2 se 74 body, začal novou sezonu naprosto ideálně. V překvapivě efektivním utkání nasázel dvě branky (jednu z nich v samotném nastavení) do sítě Nice a zcela jasně bral tři body. Jenže jedna vlaštovka jaro nedělá a tohle pořekadlo na Auxerre dokonale platí. Tým trenéra Christopha Pelissiera, který se kormidla Auxerre ujal v říjnu 2022, totiž další čtyři zápasy prohrál.

Smutné na tom je, že mu odešla zejména jeho obrana, neboť ve třech z těch čtyř porážek Brest pokaždé inkasovalo tři branky. Pravdou ale je, že v minulém kole nehrálo Auxerre vůbec špatně a proti Montpellieru to dlouho vypadalo na bod. Nakonec zkušenějšímu mužstvu podlehlo těsným rozdílem 2:3. Výsledek znamenal, že se Auxerre propadlo až na 16. místo a teď zoufale potřebuje bodovat. Proti Brestu by se mu to mohlo povést, neboť ani hosté nejsou ve zcela optimální formě.

Mužstvo, které minulou sezonu zakončilo na skvělém třetím místě a zajistilo si díky tomu kvalifikaci do Ligy mistrů, zatím nenaplňuje očekávání. Aktuálně mu patří až jedenácté místo, hned na úvod ho pěti góly smetla Marseille a prohrálo i s PSG. Nicméně poslední dva soutěžní duely muži trenéra Roye vyhráli a rádi by zkompletovali hattrick.

AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Leon - Hoever, Diomande, Raveloson, Osho, Akpa - Traoré, Owusu, Danois, Sinayoko - Ayé

Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Bizot - Zogbe, Cardinal, Ndiaye, Haidara - Lage, Magnetti, Martin - Doumbia - Salah, Ajorque

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.06 - 3.45 - 2.43

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - Stade Rennes

pátek 21:00

Pozdější páteční střet by mohl být reklamou na francouzský fotbal, protože se střetnou dva elitní kluby. Paris Saint-Germain na domácím stadionu Parc des Princes přivítá ambiciózní Rennes a plánuje potvrdit svou současnou dominanci.

Potom, co hlavní hvězda posledních let pařížského giganta, Kylian Mbappé, vyslyšel volání z Madridu a coby volný hráč odešel k Bílému baletu, hodně lidí muselo očekávat mírný pád PSG. Jenže ten se nedostavil, PSG dál válcuje francouzskou konkurenci a v prvních šesti soutěžních duelech nové sezony ještě ani jednou neprohrálo. I přes mírné obtíže s koncovkou zvládlo svou premiéru v Lize mistrů a pokračuje v dobrém trendu z úvodu sezony. Ten se Pařížanům povedl na výbornou.

První čtyři duely totiž Pařížané vyhráli a to s celkovým skóre 16:3, takže je jasné, že Mbappého přísun alespoň zčásti nahradili jiní. Nicméně je pravda, že poslední dobou můžeme sledovat mírný pokles a úbytek sil. V minulých dvou duelech se PSG trochu zhoršilo. Jednak ve zmiňovaném úvodu do Ligy mistrů to dlouho vypadalo na bezbrankovou remízu a pařížskému celku pomohla až brutální chyba brankáře Girony Paula Gazzanigy. V minulém kole Ligue 1 pak PSG poprvé nebralo tři body a se Stade Reims si jen rozdělilo body.

Dost možná za tím stojí i fakt, že aktuálně hraje PSG bez vyloženého strikera. Po odchodu Mbappého se totiž odehrála ještě jedna klíčový věc - zranil se na delší dobu Gonçalo Ramos, do něhož vedení vkládalo velké naděje. A to hned v prvním ligovém zápase. To vede mimo jiné k tomu, že největší porce branek je rozložena na hráče křídelních prostor, takže Rennes si musí dávat pozor zejména na tato místa.

Kromě Ramose ale trenér Enrique nemůže počítat ani s hráči jako Gianluigi Donnarumma, Marcos Asensio, Presnel Kimpembe, Desiré Doué a Lucas Hernandéz. Hosté pak dorazí bez Joty, Andrése Goméze a Dogana Alemdara.

Rennes jde do souboje s francouzským hegemonem v celkem dobrém rozmaru. Muži trenéra Juliana Stéphana si zatím vybojovali sedm bodů v pěti kláních, dvakrát vyhráli a jednou remizovali. Hned na úvod sice porazili jasně Lyon, dali mu tři branky, jenže pak následovaly dvě porážky za sebou. Nicméně po jasném vítězství nad Montpellierem se zase trochu zvedli a v minulém kole s Lens dlouho vedli. V šesté minutě nastavení ale inkasovali a brali jen bod.

Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Safonov - Hakimi, Marquinhos, Pacho, Mendes - Zaïre-Emery, Vitinha, Ruiz - Dembélé, Kolo Muani, Barcola

Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Hateboer, Wooh, Østigård - Assignon, Santamaria, Matusiwa, Truffert - Blas, Gronbaek - Kalimuendo

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.43 - 5.02 - 7.51

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Paris Saint-Germain
5
4
1
0
17 : 4
13
2
Olympique Marseille
5
4
1
0
15 : 6
13
3
AS Monaco
5
4
1
0
10 : 2
13
4
RC Lens
5
2
3
0
5 : 2
9
5
FC Nantes
5
2
2
1
7 : 4
8
6
Stade Reims
5
2
2
1
7 : 7
8
7
OGC Nice
5
2
1
2
14 : 6
7
8
Stade Rennes
5
2
1
2
9 : 6
7
9
Lille OSC
5
2
1
2
8 : 7
7
10
Racing Strasbourg
5
1
3
1
11 : 10
6
11
Stade Brestois
5
2
0
3
8 : 10
6
12
Le Havre AC
5
2
0
3
7 : 10
6
13
Toulouse FC
5
1
2
2
4 : 6
5
14
Olympique Lyon
5
1
1
3
6 : 11
4
15
Montpellier HSC
5
1
1
3
5 : 15
4
16
AJ Auxerre
5
1
0
4
5 : 12
3
17
AS Saint-Étienne
5
1
0
4
1 : 15
3
18
Angers SCO
5
0
2
3
3 : 9
2

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
blaugrana

Dnes bude zasa PSG odpaľovať tikety...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele