Ligue 1 - preview 9. kola: Le Classique a Derby de la Côte d'Azur

25.10., 09:18, aktualizováno dnes, 09:31
Previews
Stade Vélodrome (© Olympique Marseille)

Auxerre se pokusí zaskočit venku Lyon, bitvu o jih Francie následně podstoupí výběry Nice a Monaca. Hlavní pozornost ale bude upínána na samotný večer, to je totiž nachystané největší derby v zemi. Le Classique spolu svede nesmiřitelné rivaly Marseille a PSG.

Olympique Lyon - AJ Auxerre

neděle 15:00

Lyon ve čtvrtek přerušil svou šňůru pěti výher v řadě v rámci domácí i evropské scény, doma, trochu nečekaně, nestačil na Besiktas a poněkud si pokazil reputaci. Získat zpět ztracené páky bude chtít v nedělním utkání Ligue 1 s Auxerre, v němž bude plnit roli favorita. Burgundský celek ovšem v posledních kolech nevykazoval špatné výsledky, a mohl by tedy obra potrápit.

Domácí aktuálně balancují na hraně příček, které zajišťují pohárovou Evropu, a jistě by se na nich rádi pevně usadili v co možná nejkratší možné době. Je ale prvotně potřeba zapomenout na nezdar s istanbulském soupeřem v Evropské lize a soustředit se již plně na francouzskou nejvyšší soutěž. "Stroj není zadřený,” sliboval lyonský stratég Pierre Sage. "Byl to proti Besiktasi zápas, do kterého jsme vložili to, co jsme vložit měli. Pokračovali jsme v práci z posledních týdnů, jen prostě neklapnul výsledek. Svým hráčům důvěřuji, zase budeme střílet góly, karta se obrátí,” dodal optimisticky.

Hosté aktuálně plní svoje cíle a drží se nad pásmem sestupu. K současnému postavení jim výrazně dopomohly dvě nedávné výhry z uplynulých třech kol, které zapsali před vlastními fanoušky proti Brestu a Remeši. Pokud se však svěřenci kouče Christopheho Pélissiera chtějí dlouhodobě držet v klidném středu tabulky, bude zapotřebí bodovat také venku, jakkoli určitě Parc Olympique Lyonnais představuje v tomto ohledu velmi těžkou barikádu. "Auxerre se už daří o něco lépe,” uvědomoval si Sage. "Bohužel pro našeho soupeře, my jsme před pár dny prohráli, a proto teď musíme předvést parádní výkon. Nejen pro nás, ale také pro naše fanoušky.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.41 - 5.48 - 6.90

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

OGC Nice - AS Monaco

neděle 17:00

Ze dvou klubů z jihu Francie zatím musí být daleko spokojenější Monaco. Knížecí celek se totiž drží na předních pozicích a směle konkuruje gigantovi z Paříže. A svou formu a dobré rozpoložení chce bezpochyby potvrdit také proti svému lokálnímu konkurentovi. Nice se po sobotním programu Ligue 1 nacházelo na desátém místě a určitě by se rádo vsunulo dopředu.

Oba francouzští účastníci evropských pohárů si v průběhu tohoto týdne vedli odlišně. Zatímco parta lodivoda Francka Haiseho v Evropské lize nestačila nejtěsnějším možným způsobem na Ferencváros, ASM si v Lize mistrů bez větších potíží poradilo před vlastními fanoušky s Crvenou Zvezdou, které nasázelo hned pět branek. I s ohledem na to, že od úterý měli hosté daleko více času na přípravu tohoto klání než soupeř, který naopak musel ve čtvrtek cestovat z Budapešti, sázkové kanceláře věří více Les Monégasques.

Především ale ekipa kouče Adiho Hüttera prostě oplývá lepšími výsledky než její rival. Vypadá prostě silněji, sebevědoměji. "Nemohu říct, že do tohoto utkání jdeme s nějakou výhodou. Protože tohle derby je vždy speciální,” byl opatrný před bitvou o Francouzskou Riviéru monacký stratég. ”Během své kariéry, když jsem byl hráč, i poté v roli trenéra, jsem takových derby odehrál hodně. Takže ze zkušenosti vím, že to bude zvláštní setkání. Oba týmy budou hrát o vítězství a já doufám, že budeme na tento duel připraveni.”

Nice neumí získávat tři body, v tom je asi ten největší problém. Les Aiglons na skalp jakéhokoli soka čekají od září, kdy před vlastními fanoušky deklasovali nováčka ze St. Étienne. Ostatně svou druhou výhru napříč všemi soutěžemi také datují proti novicovi, konkrétně ze začátku minulého měsíce proti Angers. "Momentálně jsme ve velmi dobré pohodě. A každý to ví,” povídal Hütter dále před Derby de la Côte d'Azur. "Sledoval jsem mač Nice v Maďarsku. Teď však očekávám, že proti nám vyrukuje jiný soupeř. Ten má velmi dobré mužstvo a také super trenéra,” vysekl poklonu.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.62 - 3.59 - 2.11

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Racing Strasbourg - FC Nantes

neděle 17:00

Nantes po velmi dobrém srpnovém vstupu do sezóny v následujících dvou měsících poněkud došlo a na výhru čeká už od konce posledního letního měsíce, kdy skolilo venku Montpellier. Teď se představí ve Štrasburku, který je přímým sousedem v tabulce bretaňského klubu. Oba celky každopádně mohou být spokojeny minimálně s tím, že jsou mimo sestupové pásmo.

Kdyby se Alsasanům i Kanárkům dařilo častěji vítězit, byli by bezpečně usazeni alespoň ve středu průběžného pořadí. Jenže na kontě mají za osm odehraných kol pouze dva tříbodové výsledky, což jim brání v jakémkoli větším rozletu. Na druhou stranu obě ekipy doposud utrpěly pouhé dvě porážky. "Budeme muset být silní v defenzivě a efektivně se prosazovat vepředu,” vytyčil jasný cíl před duelem na Stade de la Meinau hostující kouč Antoine Kombouaré.

Na to, že fanoušci Štrasburku nebyli úplně nadšení, když se ke kormidlu během července dostal ostrovní trenér Liam Rosenior, si nepočíná Le Racing nijak špatně. Před minulým duelem v Paříži například neprohrál čtyřikrát v řadě, dokonce během tohoto období skolil ambiciózní Marseille. "Nantes má dobrý tým s velmi dobrými hráči,” varoval kabinu anglický stratég před nynějším soupeřem. A zároveň ukázal na největší hrozbu: "Zejména je to Moses Simon. Tohoto znám opravdu moc dobře."

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.89 - 3.71 - 4.34

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Montpellier HSC - Toulouse FC

neděle 17:00

Tak špatný start do nějaké sezóny v Montpellieru nepamatují. Mužstvo od začátku nepůsobilo vůbec dobrým dojmem, logicky se tak ocitá po osmi odehraných kolech na dně pořadí. A pro vedení klubu bylo poslední kapkou to, co MHSC předvedlo před týdnem s Marseille. Tým už má nového trenéra, zkušený Jean-Louis Gasset si přitom premiéru odbude proti Toulouse.

Sedmdesátiletý francouzský stratég už odešel do důchodu poté, co v létě ukončil spolupráci v Marseille. V ústraní však vydržel jen pár měsíců, než přijal nabídku u La Paillade. Ve funkci nahradil Michela Der Zakariana, muže, jenž údajně neměl nejlepší vztahy s funkcionáři. Především ale neměl potřebné výsledky, vždyť Montpellier padl za osm kol hned šestkrát. "Vidím, jak spousta soupeřů přichází na Stade de la Mosson úplně v klidu. Tady to přitom bývalo minové pole. Na tohle nejsem zvyklý,” popisoval své první pocity po příchodu Gasset.

Bude s největší pravděpodobností zapotřebí hodně změn, aby se Montpellier vzchopil. Nejen pro nynější mač proti výběru kouče Carlese Martíneze Novella, jehož svěřenci mimochodem rovněž neprožívají povedené období. A jsou v tabulce odskočeni od svého aktuálního konkurenta jen na dva body. "Očekávám, že se teď mí hráči budou prezentovat lépe,” pokračoval domácí stratég. "K tomu ovšem budou muset chtít dobývat. Vždycky jsou to totiž hráči, kdo o zápasech rozhodují.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.35 - 3.81 - 2.14

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Angers SCO - AS Saint-Étienne

sobota 17:00

Angers a St. Étienne se po osmi odehraných kolech nacházely ve spodních patrech tabulky. A taková skutečnost není ničím překvapivá, připomeneme-li, že oba jsou v Ligue 1 pro letošní ročník nováčky. Přece si zatím o něco lépe vedli hosté, pokud by však nyní padli, bodově by na tom byli stejně jako jejich protivník. Ten dosud jako jediný z této soutěže ještě nezvítězil.

Klub z Pays de la Loire od startu této sezóny prohrál v polovině případů, v té druhé pak plichtil. Což není úplně špatná bilance na to, že si Les Scoïstes hlavně pořád ještě zvykají na pořádky na nejvyšší scéně ve Francii. Absence jakéhokoli tříbodového výsledku nicméně zapříčiňuje aktuální umístění na předposlední, tedy sestupové příčce. Po papírové stránce tak představuje nynější měření sil ideální příležitost, jak statistiky změnit k lepšímu.

Svěřenci hostujícího kouče Oliviera Dall'Oglia dostali v září velkou facku v podobě osmigólového debaklu na půdě Nice. Od té doby z možných devíti bodů vydolovali slušné čtyři. "Je pro nás pro všechny trochu speciální zápas. V tom smyslu, že oba celky potřebují vyhrát,” povídal před utkáním domácí stratég Alexandre Dujeux. "V minulém ročníku to pro nás v Ligue 2 bylo napínavé finále až do konce, neměli jsme si moc co vyčítat. Teď v sobotu chceme být lepší a získat převahu, i když náš soupeř získal do této chvíle více bodů než my.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.28 - 3.44 - 3.35

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Stade Reims - Stade Brestois

sobota 19:00

Stade Reims je zatím velmi příjemným překvapením dosavadní sezony Ligue 1, podobně jako v té minulé nečekaně zářil Brest. A právě tyhle dva týmy se utkají už v sobotu navečer na Stade Auguste-Delaune.

Remeš v minulém kole zažila nepříjemnou situaci, když poprvé po šesti dlouhých utkáních neuměla ze zápasu vytřískat ani jeden bod. Trochu překvapivě se o to postaralo Auxerre, které bylo tou dobou skoro na odpis. Málokdo si před tímto kláním myslel, že by snad ekipa z Marne mohla zaváhat, přesto se tak kvůli brankám Diomandeho a Juniora Traorého stalo. Po ztracených bodech se domácí stále nedokázali odlepit od šesté příčky směrem vzhůru.

Trenér Luka Elsner ovšem přesto může být hrdý na to, jak si jeho hráči zatím vedou. Nasbírali už 14 bodů a v osmi utkáních prohráli jen dvakrát. Nicméně s Brestem je nečeká snadná práce, vždyť Remeš nad bretaňským soupeřem nevyhrála už víc jak tři roky.

Brest nyní zakouší těžší harmonogram, protože se dostal do Ligy mistrů. A nevede si v ní vůbec špatně, vyhrál dva z prvních tří zápasů a nasbíral už sedm bodů. Postupně se utkal se Sturmem Graz a pak nadělil čtyři branky Salzburgu. Nejtěžší soupeř v podobě Bayeru Leverkusen už se ovšem porazit nenechal, Piráti byli rádi za remízu 1:1. Ligové dění každopádně už tak optimistické není, neboť z posledních šesti kol vyhráli svěřenci kouče Érica Roye jen v polovině případů a celkově mají na kontě jen 10 bodů. To jim stačí až na jedenáctou pozici, což je v porovnání s loňským ročníkem velký sešup.

Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Diouf - Buta, Kipre, Agbadou, Akieme - Munetsi, Edoa - Ito, Teuma, Nakamura - Salama

Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Bizot - Lala, Chardonnet, Ndiaye, Amarvi - Camara, Lees-Melou, Magnetti - Del Castillo, Ajorque, Sima

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.89 - 3.57 - 4.55

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

RC Lens - Lille OSC

sobota 21:00

Vrcholem sobotního programu Ligue 1 bude večerní utkání mezi domácím Lens a hosty z Lille. Lens v minulém kole zvládlo konečně vytvořit jiný výsledek než remízu a v nastoleném trendu bude chtít pokračovat i proti lehce unavenému účastníkovi Ligy mistrů z Lille.

Pět. To je číslovka, na které se zastavil příval remízových výsledků Les Sang et Or. Mužstvo vedené mladým koučem Willem Stillem remizovalo pětkrát po sobě a tuhle sérii chtělo ukončit v minulém kole. Povedlo se mu to na půdě Saint-Étienne, o což se svými góly postaralo duo Przemyslaw Frankowski a Rémy Labeau Lascary, jenž uzavíral skóre deset minut před koncem utkání. Výsledek pro ekipu z Pas-de-Calais znamenal pátou příčku a fakt, že se od svého sobotního soka liší už jen ve skóre.

Před Stillovým mužstvem se tak otevírá jedinečná možnost, jak se posunout v tabulce. Taky je to určitá pochvala pro jeho obranu, která za šest posledních utkání inkasovala víc než jednu branku jen v jednom případě. Pořád však platí, že Lille rozhodně není moc oblíbený soupeř klubu ze severovýchodu Francie. Naposledy ho totiž Lens porazilo před více než třemi lety. Teď se musí obejít bez zraněných hráčů jako Martín Satriano, Jimmy Cabot nebo Deiver Machado.

Ani Lille nedorazí v plné palbě, neboť mu chybí Mitchel Bakker, Samuel Umtiti, Rémy Cabella, Ethan Mbappé, Thiago Santos či Ismaily. Množství absencí se však na Dogách zatím moc neprojevuje. Trenér Bruno Génésio vedl své muže v milionářské soutěži k několika úspěchům a poradil si s Atléticem i Realem Madrid, což se navždy zapíše do klubových dějin. V Ligue 1 minule dokázal zastavit lídra celé ligy, když si rozdělil body s Monacem, a dál drží čtvrtou pozici.

RC Lens - pravděpodobná sestava:
Samba - Danso, Medina, Chusanov - Frankowski, Diouf, Thomasson, Chavez - Fulgini - Sotoca, Nzola

Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Chevalier - Alexsandro, Mandi, Diakité - Meunier, Gomes, André, Gudmundsson - Zhegrova, David, Sahraoui

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.41 - 3.85

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Stade Rennes - Le Havre AC

pátek 20:45

Páteční předehrávka 9. kola Ligue 1 proti sobě v Roazhon Parku postaví domácí Rennes a Le Havre. Oba týmy mají něco společné - dosavadní průběh sezony absolutně nezvládají. Le Havre se navíc potýká s velkými problémy v zakončení.

Po mnoha letech, kdy se Rennes několikrát umístilo na příčkách zaručujících start v evropských pohárech, ho minulá sezona zastihla naprosto nepřipravené. Pád na desáté místo a jen 46 nasbíraných bodů, což je o 22 bodů méně, než Rennes nasbíralo o rok předtím. Místo Bruna Génésia se dostal na lavičku Rennes Stéphan Julien, který ale zatím moc pozitivních výkonů s týmem nepředvedl.

Ani tato sezona není nijak optimistická, neboť Rennes v tuto chvíli najdeme až na třináctém místě s tím, že jej jen dva body dělí od 16. příčky. V minulém kole proti Brestu se Rennes alespoň povedlo ukončit sérii dvou porážek v řadě, když s ním remizovalo 1:1. Bylo to ale další nepříliš povedené vystoupení a situace kolem trenéra Stéphana začíná houstnout.

Le Havre by mohl představovat dobrý odrazový můstek, protože jeho forma je ještě mnohem horší. Le Havre si zatím na konto připsal jen šest bodů a právě tenhle tým dlí na 16. místě. Mužstvo ze známého přístavního města prohrálo už pět posledních duelů a co je nejhorší, dokázalo v nich dát jen jeden jediný gól!

Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Faye, Wooh, Seidu - Hateboer, Santamaria, Matusiwa, Truffert - Gouiri, Jota - Kalimuendo

Le Havre AC - pravděpodobná sestava:
Desmas - Nego, Salmier, Kinkoue, Lloris, Operi - Kechta, Ndiaye, Touré, Kuzjajev - Casimir

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.31 - 6.94

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Paris Saint-Germain
8
6
2
0
25 : 8
20
2
AS Monaco
8
6
2
0
14 : 4
20
3
Olympique Marseille
8
5
2
1
21 : 8
17
4
Lille OSC
8
4
2
2
13 : 8
14
5
RC Lens
8
3
5
0
9 : 4
14
6
Stade Reims
8
4
2
2
15 : 12
14
7
Olympique Lyon
8
4
1
3
14 : 12
13
8
OGC Nice
8
2
4
2
16 : 8
10
9
FC Nantes
8
2
4
2
10 : 9
10
10
Racing Strasbourg
8
2
4
2
16 : 16
10
11
Stade Brestois
8
3
1
4
11 : 14
10
12
AJ Auxerre
8
3
0
5
11 : 16
9
13
Stade Rennes
8
2
2
4
12 : 12
8
14
AS Saint-Étienne
8
2
1
5
6 : 20
7
15
Toulouse FC
8
1
3
4
7 : 11
6
16
Le Havre AC
8
2
0
6
7 : 19
6
17
Angers SCO
8
0
4
4
6 : 14
4
18
Montpellier HSC
8
1
1
6
8 : 26
4

Zbývající zápasy

27.10. 20:45
Olympique Marseille - Paris Saint-Germain

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele