Ligue 1 - souhrn 9. kola: Derby de la Côte d'Azur ovládlo Nice

25.10., 22:50, aktualizováno dnes, 18:59
Komentáře a souhrny
V říjnové bitvě o Azurové pobřeží mezi Nice a Monacem plály emoce (© Valery HACHE / AFP)

Brest se nadále posouvá tabulkou Ligue 1 směrem vzhůru, další krok za poháry udělal na hřišti Remeše, kde zvítězil o gól. Lille se v Derby du Nord na půdě Lens pořádně nadřelo, šlágr dne ovšem ovládlo brankami v samotném závěru. Lyon překvapivě neporazil Auxerre, a nenapravil tak porážku z evropské scény proti Besiktasi. Bitva o Azurové pobřeží byla nečekaně v režii Nice.

OGC Nice - AS Monaco 2:1

27.10.2024 17:00

Góly: 45+1. Evann Guessand, 71. Gaëtan Laborde - 39. Breel Embolo

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Racing Strasbourg - FC Nantes 3:1

27.10.2024 17:00

Góly: 17. Andrey Santos, 57. Andrey Santos, 73. Dilane Bakwa - 83. Bahereba Guirassy

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Montpellier HSC - Toulouse FC 0:3

27.10.2024 17:00

Góly: 5. Zakaria Aboukhlal, 8. Zakaria Aboukhlal, 27. Joshua King

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Olympique Lyon - AJ Auxerre 2:2

27.10.2024 15:00

Góly: 45+5. Georges Mikautadze (pen.), 62. Georges Mikautadze - 47. Sinaly Diomandé, 72. Hamed Junior Traorè

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

RC Lens - Lille OSC 0:2

26.10.2024 21:00

Góly: 90+8. Jonathan David (pen.), 90+11. Mohamed Bayo

Nastavení běželo už déle než sedm minut, když Jonathan David otevřel skóre svým šestým gólem v sezoně. Krátce po rozehrávce navýšil vedení Mohamed Bayo, takže svěřencům Bruna Génésia bude patřit po devíti kolech čtvrtá pozice. Racing však zaostává o pouhé tři bodíky.

Už ve 4. minutě zkoušel štěstí Anass Zaroury, ale Lucas Chevalier dokázal pravou nohou vyrazit do bezpečí. Další šance patřila Edonu Zhegrovovi a zasahovat musel Brice Samba. Gólem do poločasového hvizdu neskončily ani další dvě střely hráčů, kteří aktuálně nastupují pod koučem Willem Stillem.

Do šatny se tedy šlo za nerozhodného stavu, přičemž diváci a divačky na tribunách věřili, že druhé dějství nabídne výživnější fotbal. Když aktéři podruhé vyběhli na hrací plochu, trvalo čtvrt hodiny, než se zrodila první střela mezi tři tyče. Postaral se o ni Adrien Thomasson, nicméně muže v rukavicích nijak nepřekvapil.

Obranné linie obou celků byly nadále velice pozorné, dokud ve čtvrté nastavené minutě nezahrál Kevin Danso ve vlastní šestnáctce rukou. Benoît Bastien se ještě šel podívat na video, čímž si potvrdil své původní správné rozhodnutí. Jonathan David cílil po své pravé ruce, což se ukázalo býti nejoptimálnějším řešením - 0:1.

Po dvou žlutých kartách a následné rozehrávce zažili fotbalisté a fanoušci LOSC další výbuch radosti. Mohamed Bayo sebral ještě na vlastní polovině přihrávku od Matiase Fernandez-Parda a z levé strany pelášil Sambovým směrem. Individuální akci zakončil přízemní střelou pravačkou na bližší (levou) tyč - 0:2. Pro Lens se jednalo o první porážku v tomto ročníku, zatímco tým ze čtyřicet kilometrů vzdáleného Lille popáté vyhrál.

Více informací k zápasu

Stade Reims - Stade Brestois 1:2

26.10.2024 19:00

Góly: 29. Joseph Okumu - 4. Romain Faivre (pen.), 18. Mama Baldé

Les Pirates válčí na vícero frontách. Účast v Lize mistrů se zatím vyvíjí nad očekávání, na rozdíl od domácí soutěže, kde svěřenci Érica Roye prohráli z osmi kol hned polovinu. Teď se provizorně posunuli do horní poloviny tabulky, kde Les Rouges et Noirs ztratili šanci vyšplhat se na post zaručující start v Champions League.

Po necelých 120 sekundách zahrál na Stade Auguste-Delaune rukou Joseph Okumo a Romain Faivre se chopil rozehrávky pokutového kopu, který poslal k pravé tyči, kdežto Yehvann Diouf volil opačný směr - 0:1. Pro Elsnerovu skvadru šlo o velice nepříjemný moment, ze kterého se jí nedařilo sebrat. Místo pokusu o odpověď podruhé inkasovala.

Běžela 18. minuta, když úspěšný exekutor penalty pobídnu Mamu Baldého, který si tváří v tvář gólmanovi věděl rady - 0:2. Tohle už vypadalo hodně nadějně, kór když následnou střelu Aurélia Buty kryl Marco Bizot. Hostující jednička kapitulovala až ve dvaatřicáté minutě. Joseph Okumu uklidil na místo určení centr Junyy Itoa od rohového praporku, přičemž platnost zásahu musel posoudit VAR - 1:2.

Po změně stran si hráči Brestu spíše těsný náskok hlídali, než aby jej chtěli pojistit. Po pozoruhodných příležitostech se ve druhém dějství zem slehla. Až v 77. minutě to hlavou zkusil Ibrahim Salah a Diouf se musel činit. V nastaveném čase se ještě dostal do šance Emmanuel Agbadou, ale ta se s úspěchem podle očekávání nesetkala.

Brest bude o pátou výhru v sezoně bojovat za týden doma v duelu s Nice, a pak se v rámci milionářské soutěže představí na Letné proti Spartě. Remeš zakončila minulý ročník na deváté příčce, tudíž se jí evropské poháry netýkají. V 10. kole se představí na Stadium Municipal v Toulouse, kde zvítězila naposledy před pěti rokama.

Více informací k zápasu

Angers SCO - AS Saint-Étienne 4:2

26.10.2024 17:00

Góly: 7. Himad Abdelli, 39. Jean-Eudes Aholou, 69. Ibrahima Niane (pen.), 90+3. Bamba Dieng - 16. Zurab Davitašvili (pen.), 57. Zurab Davitašvili

Pět roků čekali borci hájící barvy SCO na to, až znovu pokoří Les Verts. Díky tomu po devátém kole tým ze Stade Raymond Kopa vystoupal nad barážovou pozici. Svěřenci Oliviera Dall’Oglia potřetí v ročníku inkasovali minimálně čtyři góly. Celkem jich dostali už čtyřiadvacet, což z nich činí druhý nejhůře bránící celek Ligue 1.

Už v 7. minutě převzal od Jima Allevinaha přihrávku Himad Abdelli, vyhnul se Yunisovi Abdelhamidovi a z hranice malého čtverce po zemi skóroval - 1:0. Pierre Ekwah s odpovědí nepochodil, jelikož cílil nad. V minutě jedenácté trefil Lefort ve vlastním pokutovém území Lucase Stassina a kopala se penalta, kterou Zuriko Davitašvili neproměnil.

Záhy využil nepřehledné situace ve vápně Augustine Bokaye, jehož hlavičku zachytil Yahia Fofana až za brankovou čarou. Branka však na popud VARu neplatila. Místo toho se opakovala "pětka", neboť domácí jednička při exekuci porušila pravidla a pohnula se z čáry příliš brzy. Druhý pokus z puntíku vyšel reprezentantovi Gruzie o poznání lépe - 1:1.

Nadále se hrálo v dobrém tempu a ofenzivně, jelikož oba mančafty cítily příležitost na bodový zisk. Po půl hodině hry měl výbornou možnost Allevinah, nicméně Larsonneur dokázal včas zasáhnout. Ve 39. minutě už nestačil na střelu Jeana-Eudese Aholoua, ke které se rodák z Pobřeží slonoviny dostal po sérii nedobrých odrazů v šestnáctce ASSE - 2:1.

Do konce úvodní pětatyřicetiminutovky pálil ještě Farid El Melali. K odraženému míči se dostal Allevinah, jenže ve výborné pozici selhal. Po změně stran se jako první osmělil Louis Motoun. Prosadil se však až v 57. minutě Zuriko Davitašvili. Při své střele zpoza velkého čtverce musel poděkovat za teč jednoho z bránících hráčů, tady Fofana nemohl zasáhnout - 2:2. Dvanáct minut poté padnul El Melali na zem po kontaktu s Dylanem Batubinsikou a rozhodčí Marc Bollengier nechal pokutový kop zahrávat i domácí.

Ibrahima Niane cílil po své pravé ruce, zatímco muž v rukavicích skákal na opačnou stranu - 3:2. V 86. minutě našel Mathieu Cafaro svým centrem Léa Pétrota, leč strážce svatyně Angers stál přesně tam, kde stát měl. Davitašvili hattrick nedokonal, nicméně v nastaveném čase využil Bamba Dieng toho, že obránci propadnul mezi nohama centr od Nianeho a přízemní zakončení všechno jistilo - 4:2.

Více informací k zápasu

Stade Rennes - Le Havre AC 1:0

25.10.2024 20:45

Góly: 54. Carlos Andrés Gómez

Není pochyb, že si Didier Digard svou trenérskou štaci u Les Ciel et Marine představoval docela jinak. Dvě vítězství po třech kolech nebyl vůbec špatný počin, avšak záhy se tým dostal do krize, která neskončila ani v Bretani, kde Christopher Operi uviděl v závěru v rychlém sledu dvě žluté karty. Jeho klub proto může v tabulce po devátém zápase sezony spadnout pod barážovou pozici, zatímco Rennes setrvá ve středu tabulky.

Během úvodní čtvrthodiny se ani jeden ze soupeřů nechtěl pouštět do žádných větších akcí. Až v 18. minutě se uvnitř pokutového území dostal do zakončení Ludovic Blas. Střela by jistě zapadla k levé tyči, nebýt vynikajícího zákroku Arthura Desmase. Bývalý záložník Nantes potom přihrával Mikayilovi Fayemu, jehož hlavičku srazila obrana do bezpečí.

Albert Grønbæk se ve 30. minutě řádně opřel do míče, nicméně razance nešla ruku v ruce s přesností. Le Havre zatím vsítil sedm branek, ovšem o žádnou z nich se nepostaral André Ayew. Naprázdno vyšel i při své hlavičce ve čtyřiatřicáté minutě. A protože mířidla neměl optimálně seřízená ani Adrien Truffert, odcházeli aktéři do šaten za bezbrankového stavu.

Po změně stran trvalo jen devět minut, než se skóre pohnulo. Truffertův centr z levé strany nakonec propadnul až ke Carlosi Gómezovi, na jehož rychlý pohyb nedokázal navázat Oussama Targhalline a následná krásná střela levačkou přinesla domácím vedení - 1:0. O okamžitou odpověď se pokusil Timothée Pembélé, jenže nebyl úspěšný.

V 82. minutě se míč dostal k Arnuadu Kalimuendovi, jehož vychytal bez problémů Desmas. Ve druhé nastavené minutě se dokázal Assignonovi a Woohovi v šestnáctce vyhnout Loïc Négo, nicméně zakončoval v pádu a na Mandandu nevyzrál. Poté se ještě Christopher Operi pustil do ostřejší komunikace s rozhodčím Battou, za což uviděl žlutou kartu. A jelikož ve svých nevybíravých slovech neustával, dočkal se záhy druhé. Více toho v Roazhon Parku k vidění už nebylo.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Paris Saint-Germain
8
6
2
0
25 : 8
20
2
AS Monaco
9
6
2
1
15 : 6
20
3
Olympique Marseille
8
5
2
1
21 : 8
17
4
Lille OSC
9
5
2
2
15 : 8
17
5
RC Lens
9
3
5
1
9 : 6
14
6
Olympique Lyon
9
4
2
3
16 : 14
14
Stade Reims
9
4
2
3
16 : 14
14
8
OGC Nice
9
3
4
2
18 : 9
13
9
Racing Strasbourg
9
3
4
2
19 : 17
13
10
Stade Brestois
9
4
1
4
13 : 15
13
11
Stade Rennes
9
3
2
4
13 : 12
11
12
FC Nantes
9
2
4
3
11 : 12
10
13
AJ Auxerre
9
3
1
5
13 : 18
10
14
Toulouse FC
9
2
3
4
10 : 11
9
15
Angers SCO
9
1
4
4
10 : 16
7
16
AS Saint-Étienne
9
2
1
6
8 : 24
7
17
Le Havre AC
9
2
0
7
7 : 20
6
18
Montpellier HSC
9
1
1
7
8 : 29
4

Zbývající zápasy

27.10. 20:45
Olympique Marseille - Paris Saint-Germain

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
domingo

To byly strasny nervy

Bod z Lyonu dobrej, i kdyz tohle nebyl zapas, ktery by mel nakonec rozhodovat o zachrane. Minimalne pro sebevedomi je to ale mimoradne dulezitej moment, prerusit tu serii proher na venkovnich hristich, po te pitome penalte do satny... skoda tech dvou Bairovych strel na konci, nakonec Perri regulerne zachranoval Lyonu aspon bod.

Predloni byl kazdej vyjezd na hriste silnejsiho klubu hlavne o tom, jestli dostanem trojku nebo ctyrku. Vubec jsme si nedokazali takticky poradit s individualne lepsima muzstvama. Letos proti Monaku, Nice a OL zatim jeden vybuch a dva dustojne vykony zakoncene 4 body. To je super

Od nas nejlepsi na hristi Raveloson, po jeho prichodu to zacalo vypadat uplne jinak + Diomande a poprve v sezone i Hoever, snad se do toho konecne dostava. Z Lyonu me krome obvyklych podezrelych zaujal Tessmann, z toho muze vyrust solidni Toulalan 2.0.

Reagovat
Seydou Doumbia

Diomandé za 4 roky v Lyonu 0 golu, dnes 1 gol dal, a 2 zařídil pokud teda tu penaltu vyrobil on, to jsem si si v tom chaosu nevšiml co to bylo za černocha

Reagovat
Seydou Doumbia

Sice má Montpellier pár klíčových hráčů na marodce, ale aktuálně tam ta nálada a systém je otřesný a regulérně to zatím vypadá na boj o udržení. Plus určité finanční problémy, protože ligové týmy nedostali tolik peněz co se očekavalo, Montpellier to zasáhlo určitě dost. Savanier nezklamal.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele