Ligy a hráčská unie podají kvůli nabitému kalendáři stížnost na FIFA

23.07., 13:16
Aktuality
Sídlo FIFA (© AFP)

Hráčská organizace FIFPRO a asociace evropských lig si budou kvůli přeplněnému termínovému kalendáři stěžovat na mezinárodní fotbalovou federaci FIFA. Stížnost adresují regulačním orgánům Evropské unie, vyplývá z jejich dnešního společného prohlášení.

Před měsícem podala hráčská organizace na FIFA žalobu k Evropskému soudnímu dvoru z podobného důvodu - kvůli mistrovství světa klubů, které se má v příštím roce poprvé konat v rozšířeném formátu s 32 týmy. Podle FIFPRO zneužívá FIFA svého postavení, navyšováním počtu zápasů v sezoně ohrožuje zdraví fotbalistů a porušuje Listinu základních práv Evropské unie.

Nyní organizace konstatovaly, že kalendář mezinárodních zápasů je přeplněný a narušuje národní soutěže. "FIFA si nárokuje roli globálního regulátora fotbalu a zároveň je sama pořadatelem soutěží. To vede ke střetu zájmů. Bohužel FIFA nadále odmítá přizvat národní ligy a hráčskou unii ke svému rozhodovacímu procesu," uvedly.

Příští ročník mistrovství světa klubů se má uskutečnit ve Spojených státech v létě 2025, čímž by si fotbalisté i v lichém roce mezi Eurem a mistrovstvím světa prodloužili sezonu. MS v roce 2026 se pak poprvé bude hrát s 48 reprezentačními mužstvy, takže turnaj bude o týden delší.

Autor: ČTK

Komentáře (32)

Přidat komentář
Mönchengladbach

Liga národů a nové MS klubů jsou za mě už prostě přes čáru. Předkola LM (např. Slovan Bratislava) začínala už během SF ME, právě LM a EL navíc rozšířily základní skupiny na osm zápasů, kdy dva poslední budou v lednu, čímž našim TOP klubů padá i celá zimní příprava... Je toho moc, kvantita zlikvidovala kvalitu, čehož "krásným" důkazem bylo letošní ME.

Reagovat
kilobyte

UEFA a FIFA dělají všechno proto, aby vznikla superliga.

Reagovat
Mönchengladbach

Možná i globální, kde budou i Miami a pět arabských Al Alláhů.

Reagovat
kilobyte

To spíš ne. Pro kluby by nedávalo moc smysl tam tahat arabáče. To by museli hodně zaplatit a asi by chtěli nějaké finanční stropy.

Reagovat
Mass

Spíš bych tipnul, že by evropský kluby tahali hrát do Arábie, viz. španělskej pohár.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Cotton

Liga národů vadí v čem? Akorát nahradila přáteláky, nejsou to zápasy navíc.

Reagovat
kilobyte

Protože už to nejsou přáteláky. Máš rozdíl v nasazení, plánování, střídání atd.

Reagovat
GjøvikFF

Je to soutěž, ne přátelský zápas, kde si sám dohodneš soupeře a tomu uzpůsobíš nominaci, nasazení atd.

Reagovat
icemike

Silné národy si můžou stavět náhradníky , ale ti menší hrají pořád s tím nejlepším a rotace žádná

Reagovat
Cotton

Ti menší mají málokdy hráče v top klubech, takže stejně nehrají tolik zápasů jako nejlepší týmy PL třeba.

Reagovat
Grupma

A co těm klubům brání si z toho udělat srandu a na to MS klubů poslat třeba náhradníky nebo juniorku nebo co já vím, třeba tým uklízeček? Nebo tam prostě nejet?

Reagovat
icemike

Většinou smlouva

Reagovat
Grupma

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
smazaný uživatel

Nové MS klubů a rozšíření MS na 48 týmů je prostě strašná sračka, oni prostě chtějí ty hráče úplně zničit!

Dobrý případ bude Yamal, s takovým vytížením bude mít ve 30ti po kariéře místo toho aby třeba jako Messi hrál o 10 let déle!

Reagovat
ACSeRw!n

tak at proste ty tymy svoje nejvetsi hvezdy stavi jen na ty nejdulezitejsi zapasy.. tymy maji hracu jako sracek, tak at hrajou

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
mistr129

Co je na tom? Je směšný když si Klopp nebo Arteta stěžují na program, přitom mají v kádru 25 hráčů.

Tenista taky nevymete každý turnaj, protože není blbej a ví, že si akorát přívodí zranění

Reagovat
GjøvikFF

A to je právě ono. Tenista si volí sám. Kluby si samy nevolí. A protestují proti tomu nesmyslnému navyšování zátěže.

Reagovat
Firkraag

Ale hráčů tři prdele mají, to je zase pravda.

Reagovat
GjøvikFF

Je, ale v zájmu koho je sledovat "B" tým, protože základ je vyčerpanej? Majitel sype prostředky, ať si rozhoduje...sledovat vrcholný turnaj (ME), kde se na hřišti promenují zombici, je uzasnej zážitek.

Reagovat
ratusek

Ale tenisti mají taky povinné turnaje ne? Nejsem si jist, jen se ptám

Reagovat
mistr129

Jj, povinných turnajů maji tuším 12, ke kterým se jim připočítává 6 dalších nejlepších výsledků (s nějakými limity, kolik jakých turnajů mají absolvovat)

Reagovat
mistr129

Kluby si volí, jaké hráče postaví. Namátkou třeba Elneny asi loni netrpěl přetížením, mohl tedy hrát o několik zapasů víc klidně

Reagovat
fenixLFC

smiesny je samotny fakt ze ked ma niekto v kadri 25 hracov tak je vlastne v pohode hrat milion zapasov. a obzvlast vtipne je argumentovat aby hrali najlepsich hracov len na najdolezitejsie zapasy, pretoze tym vlastne potvrdzuje ze tie dalsie zapasy su uplne zbytocne/menej podstatne. takze sa realne nic nestane keby sa zrusili. nehovoriac o tom ze jednak timy mozu dostat pokuty ked nebudu staviat najsilnejsie zostavy.

Reagovat
Maximm9

Ja mam takovy pocit, ze to je nejak i osetreno, aby si z toho kluby nedelali prdel a nepostavili treba komplet team B nebo team U21.

Zrovna Live a Klopp s tim mel problem pokud se nepletu. Byl to tusim anglicky pohar, kde Klopp postavil zaklad mix nejakeho B tymu a U21 a potom byl od FIFA kritizovan a psalo se, ze klub se ma vzdycky snazit postavit to nejsilnejsi co muze. A Klopp chtel pouze posetrit hrace

Reagovat
fenixLFC

akoze bud to bola ta situacia kde hrali den predtym MS klubov na druhom konci sveta alebo odveta pocas pauzy ked bolo vsetkym z acka slubene ze budu mat volno

Reagovat
mistr129

Jo, já souhlasím s tím, že by se měly zrušit, ale nemám rád argumentaci, že "hráči jsou tolik zranění protože hrají tolik zápasů, může za to FIFA/UEFA".

Nepamatuji si kdy naposled Arsenal nasadil v Carabao Cupu nejsilnější sestavu a žádný trest za to nikdy nedostal. A je blbost, aby ho někdo dostal za situaci, že Saka začne 30 zápasů v sezoně a zbylých 20 dostane Nelson, to je přeci normální rotace

Reagovat
Me2win

Reagovat
Talker

To rozšíření MS je zlo. Už teď vidíme na rozšíření eura, jak to zasahuje kvalitu, kdy se týmy do semifinále dostávají aniž by porazily jediného špičkového soupeře. Na MS to bude ještě větší průser.

Reagovat
Cotton

Počet týmů na turnaji ti nijak neovlivní, koho musíš porazit při cestě do SF. Tam se pořád dostanou jenom 4 nejlepší.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele