Lijnders zahájil novou éru Salcburku. Kloppův učeň dává pod Alpami vzpomenout na Liverpool

Včera, 13:58
Aktuality
Pepijn Lijnders ještě loni působil v Liverpoolu po boku Jürgena Kloppa. (© ALAN MARTIN /Colorsport / DPPI via AFP)

Red Bull Salcburk poprvé od sezony 2012/13 nezískal v rakouské Bundeslize titul a přes léto prošel řadou změn. Nejdůležitější personou ambiciózního klubu se stal Pepijn "Pep" Lijnders (41). A i díky blízkému spolupracovníkovi Jürgena Kloppa možná začíná nová a docela vzrušující éra klubu.

Red Bull začal letošní ročník působivým postupem do ligové fáze Ligy mistrů, kde díky osmi nastříleným gólům vyřadil FC Twente a Dynamo Kyjev. Bylo znát, že se Pepijn Lijnders po šesti letech na postu asistenta Liverpoolu v rakouském prostředí rychle adaptoval. A i díky němu čekají v nadcházejících měsících Salcburk setkání s týmy, jakými jsou Real Madrid, Paris Saint-Germain či Bayer Leverkusen.

Svěží holandský vítr pro Red Bull

V posledních letech si Salcburk v Evropě získal pověst týmu, který hraje dynamicky a zároveň velmi pracovitě. To bývá pro soupeře vždycky velmi nepříjemná kombinace. Tuto identitu, která přispěla i k vítězné mentalitě, vtiskli týmu zejména v poslední dekádě bývalí trenéři Marco Rose, Jesse Marsch a Matthias Jaissle. Salcburk má ve vitríně vzpomínky na 17 ligových trofejí, 14 z nich ale získal v posledních 17 letech.

Sezona 2023/24 nebyla pro Red Bulls zrovna příjemná. Nečekaný odchod trenéra Jaissleho se snažilo vedení zalepit Gerhardem Struberem a následně Onurem Cinelem, Red Bull ale nakonec zůstal po více než deseti letech jen stříbrný.

Průběžně ale také probíhal výběr nového kouče a za ideálního kandidáta byl označen nizozemský odborník Pepijn Lijnders. Nejen kvůli tomu, že byl zrovna volný, Rakušany zaujal svou prací, kterou předváděl po boku Jürgena Kloppa v Liverpoolu.

Uplynulo pár měsíců a první náznaky vypadají slibně. Nizozemský trenér už stihl jasně ukázat, že od svých hráčů vyžaduje agresivní přístup a ofenzivní hru. "Když ztratíme míč, chceme ho získat zpět," vysvětloval Lijnders v jednom z rozhovorů v průběhu léta. "Měli bychom hrát náš fotbal na soupeřově polovině. Protiútok není volba, ale pravidlo," dodal.

Podobně jako během svého působení na Merseyside preferuje Lijnders rozestavení 4-3-3 s vysokým presinkem. Ruku v ruce s tím přichází intenzivní pohyb hráčů a hlad po gólech. Proto není překvapením, že Salcburk v dosavadních devíti zápasech sezony skóroval už 25krát.

Lijndersova filozofie vypadá dobře nejen na hřišti. Jsou z ní nadšení i fanoušci. Ti odvážný fotbal vždycky dokázali ocenit a navíc se dokonale hodí k ambicioznímu a progresivnímu myšlení klubu.

Lijnders (uprostřed) slaví po výhře Salcburku v play-off Ligy mistrů nad Dynamem Kyjev. (©CHRISTIAN BRUNA / Getty Images via AFP)

Pod vlivem Anfieldu

Nejde však jen o příchod Lijnderse. V létě přestoupil z Anfield Roadu do Wals-Siezenheimu také Portugalec Vitor Matos, který v Liverpoolu u elitního týmu působil čtyři a půl roku v roli kouče pro rozvoj herních dovedností. Právě jeho má nyní nizozemský hlavní kouč k dispozici jako asistenta.

Matos byl klíčovou součástí realizačného týmu Liverpoolu a během velmi úspěšné éry Reds fungoval jako důležitá spojka mezi klubovou akademií a seniorským týmem. Tuto funkci převzal právě od Lijnderse, který se následně stal asistentem Jürgena Kloppa.

A protože oba nejdůležitější trenéři Salcburku úzce spolupracovali se zajímavými talenty Liverpoolu, nebylo překvapením, že rakouský klub v přestupovém období provedl velmi zajímavé transfery. Nejprve podepsal za 10 milionů liber 19letého záložníka Bobbyho Clarka a následně si na hostování vypůjčil na jednu sezonu často chváleného Stefana Bajcetiće.

Clarkova schopnost vyvážet míč ze středu hřiště a nacházet spoluhráče v poslední třetině hřiště může dodávat útočné hře Salcburku kvalitu. Bajcetićův klid na pozici defenzivního záložníka pak vypadá ideálně pro Lijndersovu taktiku se třemi záložníky. Pro oba bude středeční zápas na pražské Letné debutem v dresu Red Bullu a také příležitostí znovu najít formu, díky které v posledních dvou sezonách nakoukli i do prvního týmu Liverpoolu.

Líhnou se další hvězdy

Díky působivým výsledkům ve výchově budoucích hvězd, kterými se během posledních let stali Sadio Mané, Erling Haaland či Dominik Szoboszlai se zdá, že Salcburk bude mít dveře pro talenty otevřené nastálo. Na druhé straně pak existuje i ochota mladíků do líhně pro velký fotbal přicházet.

Rakouský klub, který spolupracuje s německým RB Lipsko, je považován za jeden z nejlepších v Evropě, pokud jde o výchovu mladých hráčů a jejich výhodný prodej.

Jednou z posledních hvězd, které vzešly z proslulého salcburského systému a zatím ještě čeká na velký přestup, je Oscar Gloukh. Izraelský ofenzivní univerzál v minulé sezoně zaujal v loňské sezoně i góly v Lize mistrů proti Interu Milán a Benfice.

Gloukh letos na úvod sezony zapsal hattrick při vítězství Salcburku 5:1 nad BW Linec a jen potvrdil, že si drží výkonnost a má na to, aby se brzy prosadil v nějaké z nejlepších evropských lig. Dalšími výraznými mladíky, na které si soupeři Salcburku budou muset dávat pozor, jsou i útočník Karim Konaté, defenzivní záložník Lucas Gourna Douath a dravý pravý obránce Amar Dedič.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Danny Clark

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny

Komentáře (8)

Přidat komentář
eder

Pep dnes naváže na jarní dvojzápas proti Spartě po boku svého učitele Kloppa a napodobí i tehdejší výsledek.

Reagovat
$dolar$

1:5?

Reagovat
Beči

Však Clark s Bajčetičem neodehráli ještě ani minutu.

Reagovat
eder

To je fakt divné, když Clark přestoupil do Red Bullu 22.srpna, Bajčetič zahájil hostování dokonce 30.srpna a jediné utkání od té doby odehrál RB Salzburg 1.9.

Reagovat
Beči

Máš recht, toho jsem si nevšiml

Reagovat
eder

Reagovat
eder

Chlapci si sotva stihli nafasovat mundúr, tepláky a mapku kudy na stadion a ty už bys je hnal do práce, chudáky...

Reagovat
772jozef

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele