Lvíčata jdou do závěru kvalifikace o Euro "21" i se čtyřmi nováčky

25.05.2022, 11:02
Aktuality
Český výběr do 21 let se před červnovými závěrečnými kvalifikačními duely na "malé Euro” sejde i se čtyřmi nováčky, z nichž dva patří Baníku Ostrava. Svěřenci Jana Suchopárka mají už teď jasnou alespoň baráž, 3. června v Českých Budějovicích však s Anglií v přímém souboji zabojují o přímý postup.

Na mistrovství Evropy, které v příštím roce hostí Rumunsko s Gruzií, postupují přímo vítězové devíti kvalifikačních skupin a tým s nejlepší bilancí na druhém místě. Dalších osm týmů z druhých míst se utká o čtyři zbývající volné pozice na turnaji. Lvíčata musí Anglii porazit nejméně o dvě branky, aby umazali manko z prvního zápasu (1:3) a skončili první.

"Věřím, že proti Anglii máme šanci uspět, ustrašený a bojácný výkon z Anglie se nebude opakovat. Stojí proti nám soupeř, jehož hráči hrají Premier League. Museli jsme přihlédnout k tomu, abychom udrželi soudržnost týmu,” prohlásil trenér Suchopárek.

Lodivod české "21” na dvojzápas s Anglií a Andorrou povolal čtyři nováčky: za výtečný finiš ligové sezony byli odměněni brankář Jakub Markovič, který ze Slavie hostoval v Pardubicích, a pravý bek David Pech z Mladé Boleslavi. Šanci na debut by mohli dostat také Petr Jaroň z Baníku Ostrava a další kmenový hráč slezského celku, stoper Karel Pojezný (Pardubice).

Nadcházející sraz naopak vynechají kvůli zranění obránci Jan Knapík, Robin Hranáč, Michal Fukala, záložník Tomáš Solil a další středopolař Tomáš Ostrák, který vypadl ze zápasové rotace 1. FC Köln.

Mezi prvním utkáním s Anglií a druhým zápasem s Andorrou je nezvyklé dlouhá pauza 10 dní, což trenérský ansámbl vyřeší rozpuštěním srazu. V sobotu 4. června se tedy lvíčata rozejdou, aby se znovu potkala 9. června, tedy čtyři dny před vrcholem kvalifikace. "Hráči budou mít uprostřed srazu volno, určitě jim nebudeme říkat, aby ho strávili nějakým sprintováním v uzavřeném prostoru,” vysvětloval Suchopárek.

"Někteří hráči se po Anglii mohou přesunout k áčku do Ligy národů, ale to předbíhám. Věřím, že kluci budou natěšení a zápas zvládneme,” naznačil vzápětí Suchopárek, patrně v narážce na Davida Juráska ze Slavie, potažmo Tomáše Čvančaru ze Sparty.

Nominace "21” na zápasy s Anglií a Andorrou:

Brankáři: Vítězslav Jaroš (Notts County / Ang.), Matěj Kovář (Burton Albion / Ang.), Jakub Markovič (FK Pardubice).

Obránci: Martin Cedidla (FC Fastav Zlín), Denis Donát (MFK Chrudim), Adam Gabriel (AC Sparta Praha), David Jurásek (SK Slavia Praha), David Pech (FK Mladá Boleslav), Karel Pojezný (FK Pardubice), Martin Vitík (AC Sparta Praha).

Záložníci: Lukáš Červ (FK Pardubice), Kryštof Daněk (SK Sigma Olomouc), Petr Jaroň (FC Baník Ostrava), Filip Kaloč (FC Baník Ostrava), Adam Karabec (AC Sparta Praha), Michal Kohút (1. FC Slovácko), Filip Souček (AC Sparta Praha), Pavel Šulc (FC Viktoria Plzeň), Matěj Valenta (SK Dynamo České Budějovice), Jan Žambůrek (Viborg / Dán.).

Útočníci: Tomáš Čvančara (AC Sparta Praha), Daniel Fila (SK Slavia Praha), Václav Sejk (FK Teplice).

Autor: Tomáš Daníček / repre.fotbal.cz, twitter.com/OndraZlamal

Komentáře (39)

Přidat komentář
John Obi Mikel

Jurásek mohl být klidně v A

Markovič

Reagovat
JeséRodriguez

Matějů, Havel, Zelený, to se fakt mohlo pomoct někomu mladýmu...

Reagovat
fantomas

Jurásek vynechá Švýcarsko a na Španělsko už bude.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
$$CaptainKokotko

Zahraje zápas proti Anglii a pak tam snad bude a vyzkouší ho. Kdyby ne, tak by to byla velká chyba.

Reagovat
bobis21

Vlkanova v áčku

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
doshcz

tam mohl jet jako hrac Baniku co

Reagovat
zelda

Kromě Vitíka nemáme jinýho stopera?

Markovič - Jurásek, Vitík, Donát, Gabriel - Kaloč, Šulc, Karabec - Fila, Čvančara, Sejk

I když to by proti Anglii byla hodně útočná sestava.

Markovič - Jurásek, Vitík, Donát, Gabriel - Daněk, Souček, Šulc, Karabec, Kohút - Čvančara

Reagovat
fantomas

Pojezný? Zahraje ho případně i Cedidla, když bude nejhůř.

Reagovat
zelda

Myslel jsem právě někoho lepšího jako Plechatý nebo Chaluš, ale ti už jsou starší.

Heidenreich? Samek?

Reagovat
fantomas

Heidenreich nehraje, pokud vim, Samek by tam nejprv musel nastupovat a i tak ještě nedozrál uplně. Knapík a Hranáč jsou zranění, lepší volby nemáme.

Reagovat
Neyjrayx

Co má cedidla jako hlavní post? Mě přijde že ho ve Zlíně vidím v záloze na stoperu i na levé obraně

Reagovat
fantomas

Teď hrál skoro jen RB.

Reagovat
veikko

Tak Vitíkovi s Donátem to docela klapalo, akorát Donát se po zranění už nedostal v Hradci zpět do základu, tak šel hostovat do druhé ligy. Pojezný taky hrál celkem slušně. Úplně bych se o střed obrany asi nebál.

Reagovat
ratusek

Jaroň, Pojezný

Reagovat
oli9

Hložek do Leverkusenu... Takže Schick směr Bayern

Reagovat
$$CaptainKokotko

Leverkusen nesleduju. Nemohli by hrát spolu?

Reagovat
JeséRodriguez

Taky bych je tam rád viděl, Bayern sezónu počká. A po podařeném podzimu by se k nim do Leverskusenu mohl přidat ještě Černý

Reagovat
bobis21

Oni by ho podle mě spíš brali na křídlo, kde je momentálně jen Diaby, stárnoucí Bellarabi a Adli který zatím moc neodhrál.

Reagovat
andrew96

A Paulinho.

Jestli setrvá Schick, tak Hložka vidím pod ním, alespoň do návratu Wirtze. Případně na křídlo, pokud odejde Diaby.

Reagovat
Neyjrayx

Na křídlo přijde Murdyk ze Šachťaru, Hložek bude podle mě budoucí náhrada za Wirtze +může střídat do útoku i na křídla kde zrovna bude tlačit bota

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo Schick směr lavička

Reagovat
Beči

Já si nemůžu pomoct, ale připadá mi ta "21" silnější, než momentálně seniorská repre

Reagovat
Neyjrayx

No to asi ne ale přijde mi každý cyklus že ta u21 je silnější a silnější, ale nevím co může být na tom pravdy

Reagovat
Bakary3

Tak ja ti pomuzu - ani nahodou

Na zaklad by mel akorat Jurasek, s primhourenim oka Cvancara

Reagovat
Beči

Samozřejmě jsem to myslel s nadsázkou, ale každopádně na kategorii 21 je to poměrně silný tým.

Reagovat
verv

plus Vitík

Reagovat
JeséRodriguez

Čvančara určitě ne, přes Schicka bez šance (ok asi brals v potaz, že je zraněnej), a Kuchta je taky určitě mnohem dál. Jurásek už tam být určitě měl. A když vidím ty stopery, tak by se mi líbila stoperská dvojice Vitík - Zima, ať se vyhrají a pak zabojujeme o MS, Euro dáme i tak ale to by asi hořelo, zvlášť když by na LB byl ještě další mladej hráč Jurásek.

Reagovat
smazaný uživatel

Zima Pobavil si

Reagovat
JeséRodriguez

Smát se můžeš jak chceš, ale stopera, kterej by hrál lepší ligu, nemáme.

Reagovat
fantomas

Pokud tam může bejt Matějů, tak i Pech nebo Cedidla.

Pokud tam může bejt Černý, tak i Daněk.

Pokud tam může bejt Krejčí II (v současný formě), tak i Červ nebo Valenta (v současný formě).

Reagovat
veikko

Vždycky když vidím Matějů, že chce odcentrovat, tak si jen přeju, ať se to odrazí od toho prvního hráče aspoň na roh a ne rovnou do brejku. Fakt horšího krajního beka směrem do ofenzivy si snad ani v lize za poslední roky nedokážu vybavit (možná ten Chorvat v Baníku za Šafarčíka, myslím Lučić?). Jinak třeba právě v tom Pechovi vidím fakt potenciál. Akorát si myslím, že jeho primární post je o něco výš, ne? Nehrává spíš křídlo nebo halfbeka?

Co se týče toho Červa, tak se přiznám, že mě absolutně ničím nezaujal, ale neviděl jsem ho tolikrát, abych byl schopný docenit třeba poziční hru nebo tu méně viditelnou práci v záloze. Každopádně když jsem ho viděl, tak to byla průměrnost sama. Třeba u hráčů jako Kaloč, Žambůrek nebo i ten Valenta na první pohled vidíš něco, čím ten kluk zaujme (Kaloč vystihování přihrávek, Žambůrek technika, Valenta taktické myšlení), u Červa ten pocit nemám.

Reagovat
fantomas

Pech poslední dobou v MB nastupoval na klasickym RB za Douděrou, ale začínal jako RW, to jo. Červ spolu s Markovičem a Patrákem společně posunuly Pardubice do úplně jiný dimenze v nadstavbě a má právě dost zajímavých kvalit - je to přirozenej vůdce, na hřišti neustále burcuje a strhává i jako první chválí spoluhráče (u Krejčího vidim jen agresivní výlevy, spíš negativní emoce), a ze záložní řady se rve do zakončení, má celkem jemnou techniku, kterou snoubí s důrazem a houževnatostí v soubojích - i to nám v záloze chybí (trošku se timhle blíží M. Sadílkovi).

Reagovat
veikko

Musel jsem mít smůlu na zápasy

Reagovat
verv

Vy slávisti jste tím Krejčím fakt posedlí On právě taky povzbuzuje a burcuje spoluhráče (i podle videí z kabiny). Negativní emoce tam jsou taky, ale jenom na rozhodčí, případně protihráče.

Reagovat
fantomas

Posedlí no určitě ne jenom, v závěru sezony tam toho bylo ažaž i směrem ke spoluhráčum, ale předevšim jsem to myslel tak, že se těma negativníma emocema nechává pohltit a vyvést z míry. Ukázkou budiž takřka každý derby.

Reagovat
smazaný uživatel

Na Kaločovi tedy nevidím nic

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele