Malé stadiony, extrémní vedra i mise ambasadora. To vše čeká Ronalda v Saúdské Arábii

25.01.2023, 23:13
Aktuality
Cristiano Ronaldo (© AFP)

Cristiano Ronaldo už zažil ve fotbalovém světě leccos. Vystřídal několik angažmá, hrál s největšími hvězdami fotbalové historie, vítězil v nejprestižnějších ligách Evropy. Nyní je však na startu nové mise. Podepsal lukrativní smlouvu se saúdskoarabským klubem Al-Nassr, čekají ho ale o poznání jiné podmínky, než na jaké byl zvyklý.

Cristiano Ronaldo podle svých slov rád přijímá nové výzvy. Takovou prý dostal i ze saúdské profesionální soutěže. I když pro hráče, který je zvyklý hrát spíše na stadionech jako jsou Santiago Bernabéu v Madridu nebo Old Trafford v Manchesteru, se může přestup do Saúdské Arábie jevit jako krok do neznáma.

Bonus za mistrovství světa 2030

Zákulisní zdroje uvádí, že Ronaldovi pomohla s rozhodováním částka, kterou má v novém angažmá slíbenou. Za 2,5 roku by si měl přijít na 400 milionů eur (cca 9,5 miliardy korun) a navíc může inkasovat i tučný bonus. Ten je svázaný s rolí ambasadora mistrovství světa, které chtějí Saúdové pořádat v roce 2030.

Ronaldo se už arabskému publiku představil dvakrát. V prvním případě Saúdové v exhibici proti Paris St. Germain postavili největší hvězdy domácí ligy, za francouzský klub pak hrál i Ronaldův rival Lionel Messi. Portugalec dal dva góly, ale spokojenější byl po zápase evropský celek, který vyhrál 5:4. První ligový zápas odehrál Ronaldo za Al-Nassr o víkendu. Neskóroval, tým ale vyhrál 1:0 a udržel postavení na čele tabulky.

Stadiony v poušti

Saudi Premier League hraje 16 týmů a Ronalda čekají výlety například do Dammámu na pobřeží Perského zálivu, do Džidy u Rudého moře i do provinčních měst v poušti. Třeba Majma'ah nebo Hofuf jsou centra saúdskoarabského obchodu s datlemi.

Domácím stadionem týmu Al-Nassr je Mrsool Park. Ten se nachází v univerzitním kampusu v hlavním městě Rijádu. Na Ronaldovu premiéru na začátku ledna se pořadatelům podařilo 25 tisíc sedaček zaplnit. Na venkovní zápasy pak budou portugalskou hvězdu a jeho spoluhráče přepravovat speciálně vypravená letadla, aby se tým vyhnul trmácení autobusem v pouštní scenérii.

Každopádně některé stánky na venkovních štacích kapitána portugalského národního týmu možná nemile překvapí. "Stadiony někdy nejsou v úplně nejlepším stavu. Ani návštěvnost, na kterou je Ronaldo zvyklý, tu nemáme. Nemíváme tu stadiony zaplněné do posledního místa," vyprávěl agentuře AFP Moqbel al-Zabni, šéfredaktor novin Al-Riyadiah.

Al-Nassr nemá největší stadion, vypadá však velmi moderně. Tabulkoví sousedi a nejslavnější týmy Al-Hilal a Al-Ittihad hrají v arénách s kapacitou 62 000 diváků. Několik týmů ale hraje na stadionech s kapacitou menší než 10 000 fanoušků. Některá hřiště navíc obklopují běžecké dráhy.

Největším vedrům se sezona v saúdské lize vyhýbá. Hraje se od srpna do května, takže teploty přesahující 40 °C se objeví jen zřídka. Ale stejně při večerních zápasech během začátku a konce sezony zůstávají teploty běžně nad třicítkou.

"Počasí bude pro Ronalda určitě velkou výzvou, ale věřím, že se přizpůsobí a bude tu vynikat," myslí si Saleh al-Khalif, zástupce šéfredaktora deníku Al-Riyadiah.

Žádná procházka růžovou zahradou

Saúdská liga vznikla v roce 1976 a patří k těm nejkvalitnějším v celé Asii. Národní tým odehrál na nedávném mistrovství světa šest zápasů a dokázal porazit i budoucí šampiony z Argentiny, když Messiho a spol. utavil fyzicky náročnou hrou.

Největší konkurenti Ronaldova týmu, již zmiňované kluby Al-Hilal a Al-Ittahad, získaly dohromady 6 titulů v asijské Lize mistrů. Tu pořádá asijská konfederace AFC pro nejlepší kluby lig na kontinentu. Po angažování portugalského střelce má nový cíl i Al-Nassr, trofej asijského šampiona nikdy nezískal.

Ačkoliv se Saudi Premier League nemůže kvalitou rovnat úrovním ve Španělsku, Anglii nebo Itálii, kde Ronaldo odehrál poslední roky, hodnotí jí komentátoři spíše jako velmi konkurenceschopnou.

Přenosy díky Ronaldovi míří do celého světa

Kvalitu tamní lize dodává i spousta cizinců, působí v ní hráči z bezmála 40 zemí světa. Podle pravidel smí každý tým podepsat osm zahraničních hráčů. V klubu Al-Nassr, který trénuje francouzský kouč Rudi Garcia, se po boku Ronalda představí třeba Kolumbijec a bývalý brankář Arsenalu David Ospina nebo brazilský záložník Luiz Gustavo, jenž dříve působil v barvách Bayernu Mnichov.

Ale samozřejmě, nyní přichází hráč z úplně jiné dimenze. I díky němu se saúdskoarabská liga najednou objevuje v servisu vysílání mnohých televizních společností po celém světě. "Ronaldo je legenda a všechny týmy budou hrát tak, aby ho porazily," říká Saleh al-Khalif.

Autor: Livesport.cz / Matěj Lucovič / AFP

Komentáře (22)

Přidat komentář
Witcher

I ve slavné PL hráli štístkove a mikolandy na highbery a boylen ground a postupně se to zvedlo

Reagovat
Stannis Baratheon

Co to je za porovnání? A ještě zmrvíš obě jména...

Reagovat
Unique

Nebyl čas, lámat si hlavu, kdo je kdo

Reagovat
xjert02

Jenze oba stadiony byly nadherne.

Reagovat
srandamač

Co je to za stanici, která v česku vysílá? Je to tak malé, že to nepřečtu.

Reagovat
ACSMan

Bebe TV

Reagovat
VersaceChain

Digisport

Reagovat
JacoBee

Reagovat
CHONG

Vedení klubu Al Nassr odmítlo spekulace médií, podle nichž má hvězdný útočník Cristiano Ronaldo ve smlouvě s klubem lukrativní klauzuli o podpoře kandidatury Saúdské Arábie na pořádání mistrovství světa v roce 2030. Sedmatřicetiletý Ronaldo přišel do Al Nassru na konci prosince, kdy podepsal smlouvu do roku 2025 s ročním příjmem 200 milionů eur (asi 4,8 miliardy korun). Dalších 200 milionů měl podle médií dostat jako ambasador saúdskoarabské kandidatury, to ale klub popřel.

Ale někteří si pořád pojedou to svoje

Reagovat
Pony Slaystation

Co řekne vedení klubu v zemi kde se nedodržují základní lidská práva, to platí, to je přece jasný

Reagovat
Beči

Reagovat
tunkic

Reagovat
Beči

Vyjádřením Al Nassru věřím asi tolik jako Babišovo blábolům.

Reagovat
CHONG

Takže je lepší věřit lidem, který Ronaldovu smlouvu a její podmínky nikdy neviděli, ok

Reagovat
Beči

To jsem netvrdil, mluvím jen o té důvěře v tento klub.

Reagovat
Bowie

za 200 mil. rocne by som fandil aj tottenhamu

Reagovat
vceradnesazitra

tak hluboko by si snad neklesl

Reagovat
xjert02

ban

Reagovat
Pony Slaystation

Reagovat
maxton

Z ekonomickeho hladiska ten rocny plat nemusi byt az tak velky. Nakolko Rondaldovi teoreticky len nahradi stratene prijmy z reklamy, ktore mu odchodom z Europy urcite klesli.

Reagovat
Batigol

Ty budeš asi ekonom když ti nepřijde ten plat velký

Reagovat
Pony Slaystation

Marxton

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele