Mbappé s Griezmannem nehráli tak dobře, ale odpovědnost nesu já, řekl Deschamps po vyřazení Francie

10.07., 10:02
Aktuality
Didier Deschamps (© AFP)

Trenér francouzských reprezentantů Didier Deschamps vzal odpovědnost za neúspěch na mistrovství Evropy na sebe. Po prohraném semifinále se Španělskem se na tiskové konferenci zastal Kyliana Mbappého a Antoinea Griezmanna, na něž jako na předpokládané lídry týmu mířila hlavní vlna kritiky.

"Nebudu dávat vinu těm dvěma. Po těžké sezoně nehráli tak dobře jako obvykle, ale odpovědnost nesu já," prohlásil francouzský kouč. Jeho svěřenci jako finalisté posledního světového šampionátu byli považování za jednoho z největších favoritů turnaje, jejich herní projev především v ofenzívě ale přinesl zklamání. Gól, který v úterý vstřelil Randall Kolo Muani, byl jediný, který dali Francouzi v šesti zápasech ze hry.

Deschamps řekl, že nechce hledat výmluvy, ale že příprava na turnaj měla daleko k ideálu. "Zranili se Rabiot a Tchouaméni, problémy měl Upamecano. Hodně hráčů nebylo z různých důvodů připraveno na sto procent," připomněl, s čím se potýkal při nominaci na šampionát. Kvůli tomu povolal ze Saúdské Arábie Kantého, který téměř dva roky v reprezentaci nehrál a přitom na turnaji patřil k nejlepším.

"Museli jsem se s tou situací vypořádat, přesto jsme se dostali až do semifinále. Nemohu hráčům nic vyčítat. Bojovali až do konce. Pro úspěch potřebujete být co nejvíc uvolněný a to nám chybělo," konstatoval Deschamps a ocenil hru přemožitelů jeho týmu. "Věděli jsme, že Španělé jsou velmi silní a v utkání to potvrdili. Přestože jsme dali první gól, dělali nám problémy, kontrolovali hru lépe. My jsme byli málo efektivní před brankou a to nás stálo postup," posteskl si Deschamps.

Zvlášť poděkoval Olivieru Giroudovi, pro něhož to bylo loučení s reprezentačním dresem. "Byl poslední, kdo zbyl z mého prvního zápasu proti Uruguayi v roce 2012 a zůstane příkladem profesionality a dlouhověkosti. Bylo by lepší, kdyby se loučil až v neděli. Teď je zklamaný jako všichni. I když měl na Euru méně herního času, byl jedním z lídrů týmu mimo hřiště," ocenil nejlepšího střelce, který dal v reprezentačním dresu 57 branek.

Deschamps má smlouvu na další dva roky a na tiskové konferenci na otázku o své budoucnosti odpověděl, že o rezignaci neuvažuje. Prezident fotbalového svazu Philippe Diallo už před turnajem řekl, že cílem je postup do semifinále. A tak je pravděpodobné, že trenér, který dovedl "Les Bleus" dvakrát do finále mistrovství světa, bude pokračovat. O budoucnost týmu nemá obavy. "Měli jsme v kádru hodně mladých hráčů. To nám pomůže," řekl Deschamps.

Statistiky zápasu. (©Opta by Stats Perform)

Smutek neskrýval Kylian Mbappé, který měl být jednou z nejzářivějších hvězd šampionátu, ale se zlomeným nosem byl jen stínem obávaného útočníka. Jediný gól vstřelil z penalty, další dva připravil. "Chtěl jsem být mistrem Evropy, chtěl jsem odehrát dobrý evropský šampionát. Neudělal jsem ani jedno, ani druhé. To je zklamání," řekl kapitán týmu.

K semifinále nastoupil bez masky, což bylo velké překvapení, protože Deschamps ještě v pondělí tvrdil, že ji bude muset nosit týdny, možná měsíce. "Vadil mi pot, špatně jsem viděl. Mluvil jsem s doktorem a řekl mi, abych se rozhodl jako chlap, a nelituji toho," vysvětlil Mbappé. "Teď ze všeho nejvíc potřebuji dovolenou, abych se připravil na novou sezonu," řekl hráč, jehož čeká stěhování do Realu Madrid.

Autor: ČTK

Komentáře (62)

Přidat komentář
Di Stéfano

Už si aspoň nebudú musieť novinári vo svedsku a ani my ostatní prepínať TV inde

Reagovat
Luc-Luc

Octup

Reagovat
Seydou Doumbia

Francii vytáhl z brutálních sraček mezi absolutní světovou elitu, kde se můžou držet dlouhodobě bez nějakých výpadku, protože ta herní kvalita tam je a bude obrovská. Už je ale čas na někoho jiného.

Francie prohrála za posledních 5 velkých turnajů jen dva duely v základní hrací době...s uzenáči Tuniskem v Qataru kde o nic nešlo a včera...brutální statistika

Reagovat
Greny

To že šel Francouzský fotbal nahoru určitě něco zásluha Deschampse

Reagovat
Csaplárova past

A koho teda? Kolik FRA koučů dokázalo takhle sjednotit mančaft? Možná si pleteš pojmy FRA fotbal a FRA repre ...

Reagovat
KingMaster13

Tak ona to není samozřejmost, že když máš dobrý tým, že něco zahraješ. Pamatuju jak se třeba v roce 2010 na MS ten tým totálně rozložil zevnitř. Deschamps se zbavil takových těch potížistů typu Valbuena, Benzema, Ribbery a hrál to víc týmově. Ano Benzemu časem vrátil do repre později a ukázalo se, že to byl špatný tah. 2 nejlepší turnaje ME 2016 a MS 2018 odehráli bez něho. Do toho odešla ta nejlepší generace a začalo to stagnovat. Griezmann v primu, Pogba v nejlepších letech, Kante v nejlepších letech, Mbappe když neměl ještě ego a byl to defakto junior to byl asi nejsilnější tým který Francie měla. Hlavně bylo klíčové když to táhl Griezmann a ne Mbappe. Sice ty hráče nahradit umí ale ten střed zálohy teď třeba mají hrozně nekreativní a s tím už si asi Deschamps neporadí.

Reagovat
Seydou Doumbia

Dík, ušetřil si mi čas. Od Eura 16 každý turnaj mezi nej favority, brutální kádr a mimo toho Švýcarska ani jednou jeho tým nevyhořel. I to je umění. Každému vyjasnil roli v týmu a nikdo nedělal problémy, působili týmově a dělali úspěchy. Za mě velký posun oproti těm letum minulým. Tak pozici kreativního záložníka do MS taky najdou, at už Dešamp nebo jiný trenér. Do dvou let to může přebrat hromada hráčů, Caqueret, Emery, Millot, Akliouache, Cherki, Thuram, popřípadě Olise

Reagovat
KingMaster13

Jo souhlas že nevyhořel ale už tam byl problém evidentně je motivovat a i on sám asi už s tím měl problém. Ty poslední turnaje už Francie hrála hrozně v úsporným režimu, hlavně se nepředřít a zabrat jen když to bude nutný, což taky není ono. Bohužel letos už když to potřebovali tak se jim zapnout nepodařilo.

Reagovat
Seydou Doumbia

Na hru sere pes, to pro mě není důležitý faktor. Hraje se na úspěchy a trofeje, hru jebat. Spíš cením s jak uspornou hrou se dá takhle daleko turnaj co turnaj dojít. Španělsko bylo hladovější, ale to je taky tím že ti hráči žádné repre úspěchy nemají. Nový trenér, zakomponovaní 2-3 nových hráčů do základu, nový herní projev, možná nová formace a věřím že to zase bude fungovat.

Reagovat
Acrocephalus

Kvůli takovým jako jsi ty jde ten fotbal do kopru.

Reagovat
Seydou Doumbia

Koukám na to tak, jak na to koukají kravataci. Trenéři se nenajimají, aby se zlepšila předvedená hra, pokud je trenér úspěšný. Pokud není úspěšný tak je priorita úspěch, ne aby to někoho bavilo. Lidi na ten stadion půjdou tak či tak, pokud to bude mít úspěchy.

Reagovat
BaggioRoberto

Hosi ale ta repre neni dlouhodoby koncepcni projekt. Deschamps Low, Santos, Mancini, defacto i Southgate, Delic, Martinez nebo Silhavy udelali uspech, ale musis vcas jit zase dal. I hraci potrebuji impuls. Kdyz mas deset let stejnou kabinu, srazy, tak uz se vytraci ta energie. Nekdo je povolavan uz jen z nostalgie atd. Potrebujes novou krev. Jak na lavicce, tak na hristi.

Reagovat
BaggioRoberto

Druhou veci je aby ses trefil s tim nastupcem.

Reagovat
Seydou Doumbia

No to je to. Ono se to lehko říká a hůř dělá. ''Problém'' je v tom že Dešamp nikde vlastně nevyhořel, aby se dalo mluvit o stágnaci jeho práce. A vyhodit úspěšného trenéra, protože to chce nový impuls to si nikdo na triko nevezme. Příjde nový trenér, bude to sračka, nebude to fungovat, vyhoří a ten člověk skončil. To je asi jako by si nehrál Mbappého, protože není týmový hráč. Příklad. To si prostě nikdo na triko nevezme. A ted taky není tak jednoznačný že ho vyhodí, on sám neodejde minimálně do příštího MS. Každý bude spíš spoléhat že se ze svých chyb poučí a udělá změnu on sám, ale nikdo jiný nebude mít koule na to udělat tu razantní změnu za něj.

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Rudnevs

A v podstate to isté platí aj o klubovom futbale, vlastne tam je tá fluktácia ešte oveľa väčšia, čiže tá repre je oproti klubovému futbalu vlastne predsa len dlhodobý koncepčný projekt

Reagovat
BaggioRoberto

Tak ono zalezi jestli to delis poctem let nebo zapasu.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Di Stéfano

Ak sú Tunisko uzenáči tak “frantíci” sú čo ?

Reagovat
Jordi Alba

Well done

Reagovat
Seydou Doumbia

Negreda

Reagovat
Kixi Syhimour

Griezmann naprosto otřesný turnaj

Reagovat
Jordi Alba

Zahrál to jak v Barceloně.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
vceradnesazitra

Mbappé naprosto otřesnej turnaj

Reagovat
BaggioRoberto

naprosto otresnej nos

Reagovat
Pony Slaystation

ztratil čich na góly

Reagovat
Grupma

Reagovat
BaggioRoberto

Sam si podrizl vetev. Komu se to nelibi, at se nediva. Fotbal se hraje pro fanousky pane Didier. Bez nich by lide kolem fotbalu nevydelali nic. Trochu pokory priste.

Reagovat
KingMaster13

Vyhořel, odvedl tam dobrou práci ale vyhořel a je čas na někoho jiného.

Reagovat
Acrocephalus

To jeho vyjádření mě dostalo.

Reagovat
Grupma

Jo, tím se možná zapíše do dějin víc než titulem mistrů světa.

Reagovat
nani92

Giroud naprosto otřesnej turnaj

Reagovat
Pablos

Benzema naprosto otřesnej turnaj

Reagovat
-R2D2-

Hašek ven

Reagovat
zasranej malíř

Zizou, here we go

Reagovat
John Obi Mikel

Na to, že dvě největší hvězdy byly totálně z formy, nominace vypadala na výbuch a konec nejpozději v osmifinále, zálohu jim musel držet hráč co si kope na poušti s velbloudy, a v obraně hrál dřevák Upamecano, tak došli překvapivě daleko. Deschamps si zaslouží uznání.

Reagovat
patas92

Přeceňování síly Francie je úplně šílené. Záloha ve složení Kante, Tchoua a Camavinga je kretivitou na úrovni jednoho Součka a s Griezmannem bez formy to stojí a padá na tom, co udělá Mbappe a jestli se Dembele dobře vyspí.

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
John Obi Mikel

Což se Ousmanemu dosud nepovedlo

Reagovat
jsemdement

Úpadek této repre začíná koncem toho evra.

Ano, jsem prorok a pokud se pletu, tak si třeba polib prdel.

Reagovat
Godwinson

Už by to chtělo novou krev, ale docela se děsim, kdo to převezme po něm. Nějaký sračky typu Vieira, Henry, Zidane, to bych tam raději viděl ještě deset let Deschampse. Byl to pro Francii náročnej turnaj, Mbappe zlomenej nos a hlavou je asi u vybírání bytů v Madridu, Griezmann naprosto strašnej a to jsou hráči, co tu hru dělají. Příště už si to tam bude dávat Nkunku nebo nevímkdo.

Reagovat
Pablos

rasisto, že je Mbappe černej, tak hned si musí podle tebe přivydělávat vybíráním bytů co ?

Reagovat
mayday

To je slabší kousek Pablosi

Reagovat
Pablos

Jo dávám ti za pravdu ...ale fakt jsem se zasekl při tom čtení jeho příspěvku, že vybírá byty, než mi docvaklo hned, že bydlení ...tak jsem to chtěl něják moje blbé myšlení zakomponovat no Nepovedlo

Reagovat
mayday

Nevadí

Reagovat
John Obi Mikel

Je to dobrý, nevšímej si hejtrů

Reagovat
Pablos

Reagovat
Grupma

Reagovat
Muffi

To by mozna nevadilo ale spolus tou paskou pres oci uz je to jasnej zlocinec.

Jen pytel nechal vzdy v satne.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
mayday

Dlouhodobě pod jeho vedením top reprezentace, nicméně vyhrát euro nebo MS je samozřejmě sakra těžký.

Z pohledu, že asi x let patří do cca top4 na světě - je za sedm závěrečných turnajů jeden titul dostačující nebo je to málo?

Reagovat
Seydou Doumbia

Šest turnajů ne? Od MS 14.Uhel pohledu

14 začal budovat novou francii, tam ani náhodou nepatřili do top 4 na světě...no pak udělal jeden titul a dva stříbra, vím ve fotbale se hovno jako stříbro nepočítá, ale na žádném turnaji nevyhořel (mimo prohry se švýcary) tým se nerozložil ani při extrémní kumulaci top hráčů a velkého ega jako tomu bylo dříve a takovou vyrovnanost turnajů moc trenéru taky nemělo...za mě úspěch, ale už bych hledal jinde, zároven chápu že se do toho nikomu nechce a semi je pořád dobrý výsledek za který ho nikdo nebude chtít vyhodit

Reagovat
mayday

Tak šest. Za mě je to taky slušný, titul, dvě stříbra, jedno semifinále.

Letos už je ale strašně vidět, že ten tým dopředu dělali Griezzman a Pogba a nevím, jak je budou nahrazovat.

Reagovat
Seydou Doumbia

ano určitě uspěšný angažmá asi šestý komentář jsem zminoval jména, které by mohli v budoucnosti dostávat šanci a třeba i tvořit tu hru, koukni výše...francie má těch možnosti plnou prdel, tam problém může být maximálně dešamp, ne nekvalita a nemožnost tam nikoho dát

Reagovat
mayday

No uvidíme, jak si povedou dál.

Každopádně ty hráče co tam mají do středu teď, Tchouameni, Camavinga, Rabio, to je zoufale nekreativní, na to se fakt nedalo dívat.

Reagovat
Seydou Doumbia

Počítám že brzy tam bude hrát Zaire Emery, ten je v té hierarchii na tom nejlépe, Olise je taky dost kreativní hráč i když spíš křídlo, ale dřív hrál i AM...čumeni-cama-emery-mbapé-miami-olise by mohlo fungovat

Reagovat
mayday

Trošku jsem překvapenej, že tam toho Emeryho nedával, ale asi to chtěl Dešamp hrát v tom středu na jistotu a ucpat to tam.

Na toho Oliseho jsem zvědavej, jak je chválenej, mrknu na nějaké kompilace

Reagovat
Seydou Doumbia

u dešampa funguje nějaká hierarchie, emery ještě nebyl hráč co by měl hrát základ, vyloženě v té záloze byl v hierarchii až uplně poslední...mě to nepřekvapuje, jen málo hráčů na euru hrají základ v top týmech z hráčů, co ještě před rokem nikdo neznal...emery,zirkzee,palmer...v '' nezná

Reagovat
mayday

Neříkám základ, ale třeba na 20 minut to zkusit rozhýbat apod. Že nebude hrát ani minutu za celej turnaj jsem nečekal. Ale máš pravdu, Dešamp je v tomhle docela konzervativní.

Reagovat
Seydou Doumbia

jo kdyby porazili holandany tak mohli ve 3 duelu nasadit celou lavičku jako minule na ms proti tunisku, ten zápas dopadl nejhůř jak mohl, ani 1 tým nemohl nasadit béčko...mohl si zahrát emery, nebo na druhé straně zirkzee

Reagovat
Rothbard

Polovina Francie naprosto otřesný turnaj

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele