Můžeme něco vybudovat, ale chvíli to bude trvat, žádal o trpělivost Spalletti

30.06., 11:51
Aktuality
Luciano Spalletti (© AFP)

Italský trenér Luciano Spalletti vzal osmifinálovou porážku se Švýcarskem a vyřazení z Eura na sebe. Pětašedesátiletý kouč převzal stále ještě úřadující mistry Evropy v srpnu po konci Roberta Manciniho, budování nového národního týmu si podle něj vyžádá ještě nějaký čas.

Obhájci titulu v sobotu na Švýcary nestačili a celý duel na Olympijském stadionu v Berlíně byli horším týmem. "Hráči za to nemohou, odpovědnost za neúspěch leží na mně. To já vybírám hráče a určuji taktiku i sestavu," řekl Spalletti na tiskové konferenci.

Švýcaři díky brankám Rema Freulera a Rubéna Vargase vyrovnali svůj nejlepší výsledek v historii evropských šampionátů. Navíc přerušili 31 let dlouhé čekání na výhru nad italským týmem.

"Druhý gól na začátku druhé půle nás definitivně srazil. Velký rozdíl mezi oběma týmy byl v rychlosti, nasazení. Právě proto jsme udělali nějaké změny v základní sestavě, abychom poslali do hry čerstvé síly, ale nepomohlo to," uvedl Spalletti.

Zkušený kouč, který loni dovedl Neapol k italskému titulu, uvedl, že potřebuje více času na práci s mužstvem, aby s ním mohl uspět na mistrovství světa v roce 2026. "Většina trenérů na šampionátu odehrála se svým týmem aspoň 30 zápasů, já asi třetinu. Můžeme tady něco vybudovat, ale chvíli to bude trvat," podotkl Spalletti.

Autor: ČTK

Komentáře (49)

Přidat komentář
10

Spalova vrcholná arogance, kdy si myslel, že vezme repre a všechno půjde samo, že cokoliv vymyslí a postaví, bude zlato, protože on je král Midas, co vyhrál titul v Neapoli, je hlavní důvod toho neúspěchu.

Vytvořil totální chaos a nejhůř trénovanou Itálii na vrcholným turnaji. Ten tým hrál každých 45 minut v jiném rozestavení. Fagioli půl roku stál, odehrál na turnaji 5 minut s Chorvatskem a on ho dá na novou pozici do takovýho zápasu? El Shaarawy první zápas na turnaji osmifinále? Mancini detto. Darmian na LB v čtyřčlenný obraně? To jsou úplně diletantský arogantní rozhodnutí.

Můžeme se bavit o kvalitě toho kádru, ale včera ten tým nastoupil v totálním rozkladu od první minuty, tam kromě absence fotbalových věcí nebylo ani to nasazení, fyzicky byl tým v prdeli od začátku. Itálie většinou na turnajích nemá problém s tím, vytvořit dobrej kolektiv, kterej se když nic jiného aspoň rve jeden za druhýho, tady z toho výběru jsem ten pocit rozhodně neměl. Nebýt Donny, Itálie byla venku už ve skupině.

Spal by měl skončit, spolu s Gravinou a spol.

Reagovat
Di Stéfano

Najviac ma štve že tým šťastným gólom v poslednej minúte postúpili na úkor Chorvátov , ktorí , som si istý by včera boli bývali predviedli oveľa lepší výkon , s dušou a nasadením. Hlavne mi je ľúto Luku preňho to bola trpká rozlúčka .

Reagovat
10

ano, to jsem si říkal taky

Reagovat
GEGE

Reagovat
Pipo123

Hodne sa špekuluje o tom že to chcú dať Inzaghimu, jasne on je ten motivátor čo ti nahecuje hráčov, ale či by mal na trénera repre? Takticky neskutočne dospel, ale úplne neviem či on je profil trénera pre repre

Reagovat
Salfovic

Spíš je otázkou, jestli by ho taková práce vůbec bavila.

Reagovat
Inter Eterno Amore

Pippo na to nemá a Simone snáď nemá dôvod nikam odchádzať

Reagovat
Kucka

Reagovat
PISTOLERO

Reagovat
Nuno čomes

V tuto chvíli ještě nemá důvod odcházet z klubového fotbalu k repre.

Reagovat
Mateo16

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
Panini Calciatore

Presne tak ako si to opisal tak to aj je

Reagovat
pistacik11

To vyčítanie fyzičky je strašne smiešne. Či to v repre majú naháňať hráči fyzičku? Veď tí hráči sú profesionáli, majú tam prísť pripravený z klubu.

Možno urobil niektoré rozhodnutia zle, ale aspoň skúsil niečo.

Keby neskúsil nič, opäť by sa mu vyčítalo, že si ide v kuse svoje.

Najväčší problém je, že po generácii hráčov, čo potiahla na minulom eure tam ostala diera.

Reagovat
Kucka

Reagovat
10

to máš pravdu, skúsil toho dost...každých 45 skúsil nové rozestavení, každý zápas skúsil dát hráče mimo jejich pozice atd.

vytvořil akorát totální chaos a podle toho to vypadalo, horší Itálii nepamatuju

Reagovat
Nuno čomes

Je jen jediná otázka. Proč nehrál 352? Ego?

Reagovat
10

hrál ho s Chorvatskem, hrál ho ve 3 ze 4 přáteláků...a pak začne turnaj s nějakým hybridem s čtyřčlennou obranou

Reagovat
Nuno čomes

Proto se ptám. Protože jsem to absolutně nepochopil.

Reagovat
DelPiero137

Reagovat
DelPiero137

Mne prislo akoby hracom zakazal byt aktivny, presovat, behat, bojovat. Proti Chorvatom tam bol naznak a boli vidno ze ked chcu tak zapnu na vyssi level (mozeme sa bavit o kvalite toho levela ale aspon tam bolo vidno bojovnych hracov, nie zommbie). Bol som presvedceny ze ten gol ich nakopne.

Reagovat
pobody's nerfect

Rád bych věděl, co chtěl hrát. Nejen včera, ale na celém turnaji. Neviděl jsem ve hře Italů žádný systém, myšlenku, proste nic. Obrana tragická, do útoku hra na náhodu? Jedině, že by se Spalletti inspiroval teorií chaosu, protože nic jiného jsem tam fakt neviděl.

Reagovat
Kucka

Reagovat
mesyas

Koukam na soupisku a vidim el Shaarawyho v zakladu, myslel jsem ze typek uz davno skoncil(neslysel jsem o nem od odchodu do ciny). On startoval v zakladu repre.

Reagovat
Seydou Doumbia

důkaz upadku repre když se někdo jako faraon nebo darmian dostanou vůbec do nominace ne to ještě do základu

Reagovat
Tomanatura

Jak se z nej mohl stat takovy stary, jesitny deda? Posral, co mohl. Leva strana v osmifinale proti dobrym Svycarum Darmian - El Sha? Neuveritelne.

Reagovat
Truffaldino

Větší problém byla ale pravá strana, Di Lorenzo s Chiesou, oba úplně z formy, a spojnice mezi nimi Cristante, který na tuhle úroveň nemá, obzvlášť, pokud chceš hrát rychle s vyšším nasazením.

Doteď nevím, co chtěl hrát, nominace tomu taky dvakrát nepomohla, vezmeš si jen Chiesu se Zaccagnim a pak to postavíš 4-1-něco, nebo jak to Kateřina nazvala.

Reagovat
10

proti Di Lorenzovi všechny křídla soupeře vypadali jako Neymar ve vrcholný formě, to byl nejhorší hráč na turnaji v kontextu jeho reputace...z těch 6 zápasů v červnu nehrál jen s Bosnou, jinak odehrál úplně všechno. Chiesa nastoupil do všech 6...

Reagovat
pistacik11

Koho tam miesto nich? Taliansko proste nemá momentálne hráčov.

Reagovat
Kluivert9

Třeba Dimarco + Zaccagni?

Reagovat
10

Co to furt meleš? Na co tam byl Cambiaso, co ve skupině odehrál poločas? Proč tam místo něj dal přes nohu hrajícího důchodce Darmiana, co na LB hrál naposledy asi 5 let zpátky v Parmě? Zaccagni mu zachránil prdel s Chorvatskem a dostal ve skupině 25 minut, v dalším zápase tam dá od začátku El Shaarawyho, kterej pořádně nehrál ani v AS. Na druhý straně Chiesa odehrál všechno, včetně obou přáteláků. To je ten management těch hráčů, který mj. ovlivňuje to, jak jsou fyzicky připravený, co píšeš zase nahoře, že to nemohl ovlivnit. Ale "aspoň skúsil niečo", viď?

Reagovat
Acrocephalus

Ja bych vsem Italum naparil pokutu, hotovo dvacet. Vzdyt se na turnaj a zvlast na posledni zapas regulerne vysrali. A kdyz byl konec, ani je to nemrzelo. Hanba jim, to uz kdyby Chorvatsko slo misto nich, bylo by to lepsi. Zel Chorvatsko taky hralo hovno, ale aspon je to mrzelo a meli v tom ty spravny emoce.

Reagovat
Nadržený šimpanz

Další z řady slavných reprezentací, co tady hráli hroznou sračku....letos tipuju nějaký velký překvapení, třeba finále Švýcarsko s někým podobným

Reagovat
monty25

Já tipuju finále Španělsko - Rakousko.

Reagovat
Mateo16

Ked sa pozrieme na tie talenty co momentalne ma Taliansko v U17 a U21 je to nieco ako malo Spanielsko

Velmi som zvedavy aky progress budu robit

Reagovat
Pipo123

Toto som tu počul už veľa krát, polovica si pojebe kolena, druhá bude hrať v Serii B, fakt Taliansko potrebuje vychovať TOP futbalistu

Reagovat
Furia Ceca

Reagovat
10

Itálie má trošku podobný problém jako Česko, akorát v jiném měřítku...není schopná vychovat technické ofenzivní hráče, ten důraz na taktiku a defenzivu už brzo od mládeže pohřbívá veškerou kreativitu a technickou kvalitu, generují jen defenzivní nebo tahové hráče

jediná výjimka je Berardi, ale to je spíš statistická chyba v tom počtu hráčů, co šedesátimilionová země vyprodukuje

Reagovat
Pipo123

Celkovo si taliansky fans ulietajú, pred pár rokmi všetci plakali ako je SA v prdeli, potom vyhrali ME čo bola náhoda. Keď sa Inter dostal do finále tak mi pár kamarátov v taliansku vravelo že liga kvalitatívne rastie a že sú TOP, to isté po finále Atalanty a Fiore. Pritom mňe naopak príde že to najslabšia SA na akú si spomínam

Reagovat
10

přijde mi, že úplně všechno, kvůli čemu jsme se vždycky smáli Anglii, se přesunulo teď do Itálie

primárně to hajpování "obyčejných" hráčů, dneska má každej Ital okamžitě cenovku 40m, přitom najdeš 50 zahraničních hráčů stejný kvality za zlomek ceny...což pak taky v lize vidíš

Reagovat
Seydou Doumbia

Zajímavé ale že když to tu psali fanoušci jiných týmu a lig tak se italská sekce mohla do krve hádat že ten upadek SA není. Jen mezi sebou si to můžou italové přiznat?

Reagovat
Pipo123

Ale no tak, to tu priznáva každý,

Reagovat
Seydou Doumbia

ted asi jo, ale ještě nedávno si pamatuju dost hádek ohledně tohoto tématu

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
10

ono to naštěstí s globálním úpadkem není vidět tolik

Reagovat
DelPiero137

Toto bolo v Taliansku odjakziva (dvoraz na taktiku a defenzivu) s tym ze sancu dostavali aj technicky hraci. Problem je ze dnes technicky hrac musi mat neskutocnu fyzicku. A to uz je problem najst technikov s dobrou fyzickou.

A potom v neposlednom rade ten dnesny trend alibistiv = hlavne neprehrat aj za cenu totalnej sracky.

Reagovat
Mateo16

Toto mi pride ine

V obrane je to nabité Calafiori a Scalvini

Camarda , Liberali , Scotti , Prati , Cama , Benjamin , Natali

Z toho polovica musia byt TOP hraci

Reagovat
Seydou Doumbia

Cala - Scalvini tipuju že bude jen jeden z nich top

ten zbytek to zas bude uroven calabria, cataildi, kean, mandragora, bernardeschi v lepším případě

Reagovat
Rox

Ty jsi šašek, tam nebylo vůbec nic. Nedokázal jsi ani to nejmenší, namotivovat hráče na euro, a to ještě italy, který když nic jinyho, tak hrajou se zápalem a bojujou. Tohle nebyla ale Itálie ani v nejmenším. A vrchol všeho není rezignace, ale zadost o víc času, hnus.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele