Nejlepší poločas v tomto roce, radoval se Nagelsmann po postupu

Dnes, 16:14
Aktuality
Julian Nagelsmann (© AFP)

Reprezentace Německa si jak první zajistila účast v březnovém čtvrtfinále Ligy národů. Výběru trenéra Juliana Nagelsmanna dalo jistotu jednoho z prvních dvou míst ve skupině A3 domácí vítězství nad Nizozemskem, které při debutu v národním týmu zařídil jediným gólem zápasu Jamie Leweling. Kouč následně chválil jak jeho, tak celý tým - zejména za první poločas, který byl dle jeho slov nejlepší v letošním roce.

Křídelník Stuttgartu původně ani neměl hrát. Do kádru Německa se dostal až dodatečně kvůli zranění Jamala Musialy a proti Nizozemsku měl začít na lavičce. Během rozcvičky se však zranil Deniz Undav a Leweling se náhle ocitl v základní sestavě.

A už ve druhé minutě se mohl zapsat do střelecké listiny, jeho gól ovšem neplatil kvůli těsnému ofsajdu. Nakonec se debutant dočkal po hodině hry, kdy se dostal k míči po rohu a střelou zevnitř šestnáctky obstaral rozhodující gól. "Vydařený zápas. Dal jsem gól, vyhráli jsme a jsem šťastný, že jsem k tomu mohl pomoci. Nizozemci patří ke špičce, ale my jsme odehráli opravdu dobrý zápas," hodnotil pro ZDF.

Němci proti Oranjes i přes četné absence dominovali a soupeři umožnili pouze jednu střelu na bránu. "Dovolili jsme jim toho velmi málo. První poločas byl nejlepší, jaký jsme letos jako tým odehráli. Naše vítězství je naprosto zasloužené," těšilo Nagelsmanna, který v pondělí oslavil rok od svého premiérového zápasu na lavičce Die Mannschaft.

Při debutu u kormidla národního týmu 14. října 2023 jeho svěřenci porazili USA 3:1. "Chceme dosáhnout ještě většího úspěchu, což je cítit i z atmosféry v kabině. Všichni dnes byli nabuzení a chtěli vyhrát," líčil a vysekl poklonu i na adresu Lewelinga: "Musím přiznat, že mě překvapil. Nečekal jsem, že bude hrát tak dobře."

Pod Nagelsmannem Němci vyhráli 10 ze 17 zápasů. Jedinou letošní porážku utrpěli ve čtvrtfinále domácího mistrovství Evropy s pozdějšími šampiony ze Španělska - 1:2 po prodloužení. Podle kapitána Joshuy Kimmicha je mužstvo na dobré cestě vrátit se zpět na vrchol.

"Všichni v týmu na to mají, každý chce vyhrávat. Na náš dnešní výkon jsme hrdí. V sestavě jsme měli hodně nových hráčů, několik mladých, ale oproti předchozím zápasům to nebyl velký rozdíl," uvedl záložník, jehož spoluhráč Oliver Baumann si podobně jako Leweling odbyl reprezentační premiéru. Ozdobil ji čistým kontem a ve 34 letech se stal nejstarším debutujícím brankářem v historii národního týmu.

Nizozemcům chyběl distancovaný kapitán Virgil van Dijk. Místo zadáka Liverpoolu si pásku navlékl Stefan de Vrij, který pro web uefa.com přiznal, že výkon týmu nebyl dobrý. "Chtěli jsme odehrát lepší zápas, i když víme, že Německo má velmi silný tým. Musíme to vyhodnotit a zlepšit se, v Lize národů můžeme ještě něčeho dosáhnout. Příští měsíc bude klíčový, zejména domácí zápas s Maďarskem. Myslíme pozitivně a pokusíme se listopadové zápasy vyhrát," uvedl obránce Interu.

Oranjes jsou v současné době v tabulce skupiny A3 druzí s pěti body a na vedoucí Němce ztrácejí pět bodů. Za Maďarskem, které v pondělí vyhrálo 2:0 v Bosně a Hercegovině, však zaostávají pouze o skóre. Tajenku se jménem druhého postupujícího celku může rozluštit vzájemný duel 16. listopadu v Amsterdamu. První zápas v Budapešti skončil remízou 1:1.

Autor: Livesport.cz / TASR

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele