Největší krádež v historii? Ne! Havertz umlčel kritiky. Byl neuvěřitelný, chválil ho Arteta

24.04., 10:57
Aktuality
Kai Havertz (© Profimedia)

Dlouho mu po letním přestupu přicházeli na chuť. S odstupem času si však fanoušci Arsenalu našli ke Kaii Havertzovi cestu. Ještě aby ne. Vždyť Němec, který naposledy sestřelil dvěma góly svou Chelsea, nasázel v aktuálním ročníku Premier League už 11 gólů a přidal dalších pět asistencí.

"Ve všech směrech byl neuvěřitelný," sklonil poklonu svému svěřenci trenér Gunners Mikel Arteta.

Havertz si v úterý večer schoval oba své zásahy až na druhý poločas a výrazně tak uklidnil ochozy Emirates Stadium. Arsenal díky vysokému vítězství 5:0 vyslal jasný vzkaz konkurentům v boji o titul a Němec si ještě více získal fanoušky na svou stranu.

Rodák z Cách potřeboval na první gól v dresu Gunners 10 zápasů. Začátek angažmá na severu Londýna mu zkrátka nevyšel, chvílemi to dokonce vypadalo, že fotbalista, který vstřelil vítězný gól Chelsea ve finále Ligy mistrů, hledá svou skutečnou identitu. Při předsezonním turné v USA dokonce jako první v historii netrefil všech 14 volejů v soutěži MLS All-Star Skills a fotbalová veřejnost označovala jeho přestup za "největší krádež ve fotbalové historii".

Těžké časy však Havertz hodil za hlavu a investici v hodnotě 65 milionů liber (asi 1,9 miliardy korun) splatil Arsenalu 12 góly napříč všemi soutěžemi. Nejde však jen o branky, německý reprezentant totiž na hrotu útoku dodává Artetově hře velkou flexibilitu. "Zaslouží si to. Od svého příchodu je vynikající. Člověk si neuvědomí, jak je dobrý, dokud s ním nehraje," řekl Ben White, který v úterý rovněž zaznamenal dva góly.

Arteta projevil Havertzovi věrnost už dříve a zřejmě moc dobře věděl, co dělá. "Všichni ho kritizovali a ptali se, kolik stál a proč ho Arsenal podepsal. Já jsem říkal, abychom mu dali čas, protože je mladý a stále se učí, jaká je jeho nejlepší pozice," uvedl kouč Gunners.

Kai Havertz předvedl proti Chelsea skvělý individuální výkon (©Opta by Stats Perform / Profimedia)

Havertz v úterý večer vedle dvou gólů, které vstřelil navzdory xG 1,03, vytvořil další dvě šance. Aktivní byl zejména v pokutovém území svého bývalého zaměstnavatele - zatímco se celkově míče dotkl ve 38 případech, desetkrát to bylo právě uvnitř šestnáctky soupeře.

Není tak divu, že aktuálně z jeho hry těží celý Arsenal. "Jeho celkový přínos v každé fázi hry byl obrovský," uvedl španělský kouč a vzápětí dodal: "Když k tomu připočtete dva góly, které vstřelil, a některé jeho kombinační akce, které předvedl v důležitých momentech, byl to neuvěřitelný výkon."

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Reuters

Komentáře (53)

Přidat komentář
icemike

"Krádež" asi není nejvhodnější překlad

Reagovat
bobis21

Za posledních 9 ligových zápasů má 7+4.

Ale samozřejmě je to dřevák a každý kdo fans chelsea říkal opak nerozumí fotbalu

Reagovat
Miguel19

Ne, jenom jsme ho stavěli na špatnou pozici.

Reagovat
Greaber

Mohli jsme ho ještě zkusit strčit do brány, to je asi jediná pozice na který u nás nehrál

Reagovat
PP

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
icemike

Mno, některé jeho střely vypadaly, že je gólman. Soupeře...

Reagovat
bobis21

Ono to totiž vůbec není o pozici, ale o roli.

Reagovat
Miguel19

Možná. Ale myslím si, že u nás měl stejnou roli, na které aktuálně hraje v Arsenalu a daří se mu tam.

Spíš je to o tom, že je ve fungujícím týmu, který ví co má hrát.

Reagovat
fenixLFC

plus teda to ze hra viac. som to nedavno pozeral a mal v lige rovnaku bilanciu golov a asistencii aku mal sezonu predtym v chelsea pri rovnakom pocte minut. nehovoriac o tom ze u vas hrotak nedaval goly skoro nikdy bez ohladu na to kto tam prisiel a v arsenal hra v ovela ofenzivnejsom time

Reagovat
Talker

Za mě asi největší rozdíl v tom, že prostě mají 3 další ofenzivní hráče, kteří jsou schopní něco udělat, v takovém týmu můžeš hrát Havertze jako utility hráče vepředu. Za mě je podobným hráčem jako třeba právě Jackson, který udělá hromadu práce, ale v té finálce je mizerný.

Reagovat
PP

souhlas.. Přijde mi, že díky sebevědomí hodně zlepšil první dotyk, který míval mizerný jak u vás, tak první půlrok u nás. Já z něj taky nebyl nadšený a nechtěl jsem ho, ale jako jedna z variant pro naši hru je super že se chytnul.

A váš Jackson je neuvěřitelný.. Celkově se u vás sešlo docela dost hráčů s obřím talentem a potenciálem, ale naprosto nulovým herním IQ.

Reagovat
Busby babes

presne

Reagovat
Tomanatura

Versinou to tak je

Reagovat
Golasso

Mudryk za 40?

Reagovat
Miguel19

Jakože vám dáme Mudryka a 40 mega? Nebo za něj chcete platit?

Reagovat
Golasso

Já bych za něj být Edu klidně těch 40 mega dal, než ho úplně dojebete

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
PP

ani náhodou.. Má až moc rád balon, herní iq má těsně nad nulou a to jen díky tomu, že tam mají Jacksona. Za mě nebrat.

Reagovat
Golasso

Za mě teda, kdyby šel výrazněji pod cenou přestupu do Chelsea, tak to může být bargain jako prase.

On je neuvěřitelný talent, ale není to hotový hráč do PL, což se ale dá čekat, vzhledem k tomu, odkud přišel. Určitě bych netvrdil, že má nízké herní IQ, spíš nemá návyky a automatismy pro top úroveň. Borec potřebuje kvalitní, stabilní zázemí, schopného trenéra, individuální přístup a fungující tým, kde dostane prostor pro adaptaci a získání klíčových návyků hlavně ve hře bez balonu. Ti modří vocasové nemají ani jedno z toho, ale Mudryka prostě museli mít a tak za něj uvalili neskutečné prachy, což se jim nepřekvapivě vymstilo. U nás by to mohl být do roka úplně jiný hráč. Samozřejmě je to furt riskantní přestup a to co původně Chelsea bych za něj nedal, ale pokud by byl k dispozici levněji, zkusil bych to.

Reagovat
Csaplárova past

V Chelsea hrál taky na hrotu, pokud si dobře pamatuju ....

Reagovat
fenixLFC

skus si to prepocitat este raz

Reagovat
Higi

Na hrotu se mi líbí daleko víc než na LCM, kde se mi celkově ta hra s ním na LCM úplně nepozdává a já osobně jsem tomu úplně na chuť nepřišel. Hodně skvělých zápasů jsme měli se zálohou Rice - Jorginho - Odegaard a dali tak spoustu gólů. Včera zase místo Jorginha byl Partey a taky to podlemně bylo dost dobrý a to byl za mě Partey fakt nerozehranej, protože dokáže zahrát i daleko líp za mě...

S Havertzem na LCM jsme pár dobrých výkonů taky podali, ale jinak upřímně raději bych opravdu viděl střed Rice - Partey a v létě přivést minimálně jednoho záložníka, který bude moct hrát takhle vedle Declana.. osobně bych možná prodal i právě ESR a klidně přivedl 2 střední záložníky, ale tak otázka co bude s Jorginhem a Parteym...

Každopádně Havertz na hrotu zatím dobrý a hodně se mi líbil i na desítce, když chyběl asi ve 2-3 zápasech Odegaard...

Reagovat
krisa

pořád si myslím, že těch 65 mega bylo hodně ale to že dokáže být platný už prokázal.

Ovšem ten jeho plat je průser a nesmysl, který Arsenalu ještě může zavařit při prodlužování smluv u jiných hráčů z kádru

Reagovat
icemike

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
Dontlookatme

Reagovat
J0EL

Reagovat
Dody10

Reagovat
Ragnar Lothbrok

Reagovat
kiciN

Reagovat
Čenda

Reagovat
Golasso

65 mega bylo akorát a velikost platu ani reálně nevíš. Si pamatuju, když k nám šel Partey, to byly při odhadech platu v novinách hausnumera jako prase a psalo se to samé. Teď když to hledáš, tak najdeš klidně o 100k týdně míň, než šly tehdy odhady. Jenže teďka už to nikoho nezajímá ...

Reagovat
Nikikrew

Reagovat
havrys99

V prvním poločase tam měl teda taky "neuvěřitelný" momenty úplně v klidu mohl mít 3+2, dvakrát to mohl dát Trossardovi do prázdný. Působí leckdy dost nemotorně a splašeně, ale oproti začátku sezony je ten upgrade znát.

Reagovat
Dontlookatme

Přesně tak, všichni ho chválí, ale první poločas v podstatě zadrbal co mohl, dvě obrovsky šance vyřešil špatně, jednu příšerně a u druhé situace alespoň zakončil a gólman vytáhl dobrý zákrok, ale rozhodně měla místo střely přijít přihrávka na úplně volnýho Trossarda. Kdyby Chelsea proměnila svoje šance, tak by se tyhle situace řešili asi o dost víc, takhle to úplně vyšumělo. Do toho tam měl i několik zbytečných ztrát a kdyby ho Arteta o poločase stáhl, tak by se nikdo nemohl divit. Druhej poločas už to byla jiná a tam je pochvala na místě a fakt se hodně zvednul oproti úvodu, ale rozhodně bych to nenazýval největší krádeží v historii.

Reagovat
PP

Reagovat
Kucka

Reagovat
Mastný Chobot

najprv naivne prihraval led mal strielat a chvlu na to naopak. Ale vie sa pohybom do tych sanci dostat a dal aj 2 paradne goly, takze super

Reagovat
kiciN

Reagovat
Kucka

Reagovat
LFCreds

Dúfam, že Slot je len vtip

Reagovat
Eichel

prečo? je to dobrý tréner

Reagovat
fenixLFC

tak 7 hag spravil celkom ostudu vsetkym plesatym nizozemskym trenerom no. plus teda prichadza z nizozemska co je samo osebe vzdy riziko. inak mi nic nenapada. keby to pise Luc-luc tak ten by picoval ze nechceme vyhypovaneho naivu de Zerbiho

Reagovat
Luc-Luc

De Zerbi > Sloth

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
masina_LFC

lebo ho nepozná

Reagovat
LFCreds

Včera si ho ešte nepoznal ani ty

Reagovat
Luc-Luc

Dalsi noname, to uz radsi Amoreho

Reagovat
Greaber

Možná je to blbá otázka, ale proč necháváte jít Ljinderse? Klopp si ho nevybral jen tak pro nic, učil se od nejlepšího, zná tým a prostředí. Zkušenosti jako hlavní trenér sice žádný, ale tak Arteta taky před tím dělal jenom asistenta.

Reagovat
Maximm9

Hraje momentalne v nejvice ofenzivnim tymu v PL (podle golu), kde to jeste navic v tom tymu celkem dobre funguje a dokazou si vytvorit hromadu sanci, tak jeste aby nemel borec 11golu.

On mel stejne statistiky i v Chelsea, ale je rozdil bojovat o titul nebo o 8 misto, tak ted vypada naslapane.

U nas po nem chtel kazdy goly (logicky, kdyz hral utocnika), tady ho Arteta dokazal vice zapracovat do toho tymu a je platny na vice mistech na hristi

Reagovat
Golasso

[další random Havertze nedoceňující komentář]

Reagovat
Golasso

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele