Němeček o Lize národů: Je to další nesmyslná, bizarní soutěž, která ždíme hráče

Dnes, 09:18
Aktuality
Vlajka Ligy národů (© AFP)

Kauza omluvenky Kyliana Mbappého ze zápasů Ligy národů s Izraelem a Belgií kvůli zranění, i když je podle všeho zdravý, rozpoutala ve světě velký rozruch. Nejen kvůli tomu, že byl francouzský kapitán bulvárními novináři nachytán na soukromé párty ve Stockholmu ve stejný den, ve kterém hrála jeho Francie duel v Budapešti proti Izraeli.

Také kvůli tomu, že server Footmercato uvedl, že měl Mbappé trenérovi francouzské reprezentaci Didieru Deschampsovi už dopředu říci, že si bude sám vybírat zápasy, ve kterých bude za Francii hrát, aby snížil riziko možného zranění. Na stejný problém upozornil u českých hráčů někdejší reprezentační kapitán a dlouholetý obránce či defenzivní záložník národního týmu Václav Němeček.

A v reakci na "výběr zápasů" francouzského kapitána Mbappého uvedl katalánský deník El Nacional, že kvůli zvýšenému počtu zápasů v evropských soutěží, po nichž je vedle účasti v domácích ligách a pohárech možnost odpočinku pro hráče ještě nižší než dřív, se začíná rozpoutávat bitva mezi kluby a reprezentacemi, potažmo národními svazy, jelikož kluby odmítají i zdravé hráče do národních týmů pouštět.

"Poprvé se některé týmy rozhodly nepustit své hráče do národních mužstev s nejrůznějšími výmluvami, národních týmy tak postrádají řadu svých hvězd," uvedl španělský list s tím, že zatím jde o studenou válku, která však brzy skutečně propukne.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Itálie
3
2
1
0
7 : 4
7
2
Francie
3
2
0
1
7 : 4
6
3
Belgie
3
1
1
1
5 : 5
4
4
Izrael
3
0
0
3
3 : 9
0

Poukázal na úřadujícího vítěze Ligy mistrů a španělské La Ligy z Realu Madrid. Vedle Mbappého, který uvedl jako důvod absence zraněné stehno, ukrajinský brankář Andrij Lunin má mít zánět střev, brazilský útočník Vinícius Júnior poraněné rameno a jeho krajan Éder Militao svalový problém.

Brazilci dokonce donutili stopera přiletět do Sao Paula, kde mu provedli lékařské testy. Když ale zjistili, že Militao nemůže hrát, nechali ho odletět zpět do Madridu. Podobně byl lékaři zneschopněn startu za reprezentaci španělský křídelník Athletiku Bilbao Nico Williams.

Němeček: Spartu a Slavii chápu

Jak už bylo řečeno, problémy s omluvenkami nemají jen hráči klubů z La Ligy, ale i z české Chance Ligy. Minulou neděli po derby pražských S to byly omluvenky obránců Sparty Jaroslava Zeleného a Matěje Ryneše a stopera Slavie Davida Zimy. Vicemistr Evropy z roku 1996 či čtvrtfinalista MS 1990 Němeček jejich zraněním nevěří, naopak tvrdí, že Slavia, respektive Sparta nechtějí, aby se jejich vytížení hráči v už tak zápasově náročné sezoně v reprezentačním dresu zranili.

"Možná budu až moc upřímný, ale já nevěřím, že ti tři hráči jsou zranění, když v derby všichni tři hráli. Něco mi říká, že je jen nechtěly jejich kluby pustit, a já tomu naprosto rozumím," řekl eFotbalu semifinalista Ligy mistrů se Spartou z roku 1992.

"Jsem totiž obrovským odpůrcem toho paskvilu jménem Liga národů. Je to další nesmyslná, bizarní soutěž, kterou UEFA, případně FIFA hráče ždíme, kvůli přetížení jim praskají svaly, ale vedení evropských soutěží z toho dojí čím dál větší peníze. Fotbalisté potřebují oddech, takže já rozhodnutí zmíněných tří hráčů naprosto chápu," dodal Němeček.

Konání šesti duelů před kvalifikací o mistrovství světa někdejší hráč Toulouse a Servette Ženeva nechápe. "Ty zápasy by se vůbec hrát neměly, nedává to žádný smysl. Hráčům hrozí zranění a nevěřím, že by do tak zbytečné soutěže dali hráči absolutně všechno, aby v případě zranění nemohli hrát velké zápasy v Lize mistrů nebo Evropské lize," přiznal Němeček.

Klubové soutěže jsou kvůli nároďáku neregulérní

"Když už se tyhle v úvozovkách přípravné zápasy hrát musí, měly by sloužit především k tomu, aby se v nich vyhráli mladí, neznámí kluci z ligy. Aspoň v době, kdy jsem v nároďáku byl já, tomu tak bylo," uvedl Němeček.

"Měla by se po nepovedeném Euru udělat silná čára a tým výrazně omladit i třeba s tím, že by nás to stálo celý jeden cyklus. Udělat to stejně jako Němci po nepovedeném Euru 2004, kde je vyřadilo naše béčko. Neříkám, že se máme vzdát šancí na postup na mistrovství světa, ale měli bychom to zkusit s mladými hráči," doplnil.

Němeček si navíc myslí, že reprezentační zápasy řadu klubů znevýhodňují. "Je to neregulérní a nespravedlivé pro ligové kluby. Týmy jako Manchester City nebo Real Madrid mají dvě až tři jedenáctky, takže jim nominace jejich hráčů do reprezentace či jejich případné zranění neublíží tolik jako menším klubům, které to hrají všechno na 12 nebo 13 hráčů, z nichž je většina nominovaná do nároďáku," zlobí se.

"To pak dá logiku, že tyhle týmy nechtějí své hráče do reprezentace pouštět, taky bych to nedělal. Co s tím mají ty kluby dělat, když se jim někdo zraní? Kdo je nějak odškodní?" ptá se Němeček.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Gruzie
3
2
0
1
5 : 2
6
2
Česko
3
2
0
1
6 : 6
6
3
Ukrajina
3
1
0
2
4 : 5
3
4
Albánie
3
1
0
2
2 : 4
3

Autor: eFotbal.cz / Jaroslav Šindelář

Komentáře (24)

Přidat komentář
Mönchengladbach

Souhlas.

Ovšem my v tomto máme velkou výhodu, neboť naši kopáči v zahraničí obvykle leští lavičky a tribuny, čili paskvil Liga nádorů je pro ně naopak možnost si čutnout.

Reagovat
h8_sfatto

ale narozdíl od nejdražší neziskovky to alespoň umí sjednat rozumnější přáteláky

Reagovat
Tomanatura

Neda mi to, ale to jsou strasne hovna. 99% hracu se tesi na reprezentaci a jsou radi ze o neco jde. Problem pro ty uplne top hrace a tymy je MS klubu v lete, ne Liga Narodu.

Reagovat
alias

Naopak rozšířené MS klubů dává mnohem větší smysl než toto dublované Mistrovství Evropy! Liga Národů je naprosto smysl postrádající soutěž! Okamžitě zrušit! Taky se to kromě Concacaf nikde jinde nehraje...

Reagovat
eder

Reagovat
JsemTuNejlepší

Netěší. Tečka.

#JEBATREPRE

Reagovat
Remt

Naopak mi ( a spouste dalším fandum a hráčům) mluví z duše. Naprosto zbytečný zápasy, to ze ty hráče k tomu někdo nutí je úplný nesmysl. A pak to takhle dopadá - kluby odmítají hráče pouštět. To ze si repre hráče povolá aby si toho hráče sms zkontrolovala, to je taky slušný bizar To mi na celým tom článku přijde asi úplně nejbizarnejsi

Reagovat
eder

Sorry, ale to platilo ještě možná na přelomu století a to ještě na těch největších akcích - MS, ME. Liga národů je opravdu zbytečná soutěž navíc.

Reagovat
GrimeBaller98

Nemecek je hlavne zapsklej strejda, kterej umi jen na vsechno nadavat

Reagovat
eder

Dost možná, ale v tomhle má pravdu.

Reagovat
technecium

Relevantní soutěž to je jen pro Čechy a jednoho Portugalce...

Reagovat
Novak.Usykovic

A Haalanda, který stejně nikdy nedovede svůj národní tým k zisku trofeje z této soutěže. Bez servisu je kompletně odhalen a nachytaný s kalhotami před hlavu jako malý jednodimenzionální klučina z pomocné školy.

Reagovat
ACSeRw!n

a co San Marino ?

Reagovat
Txapeldun

"Je to neregulérní a nespravedlivé pro ligové kluby. Týmy jako Manchester City nebo Real Madrid mají dvě až tři jedenáctky, takže jim nominace jejich hráčů do reprezentace či jejich případné zranění neublíží tolik jako menším klubům"

Reagovat
JsemTuNejlepší

Zrušit tuhle dmntni soutěž, zrušit repre pauzy!

#JEBATREPRE

Reagovat
Witcher

Sám dal v reprezentaci gola v přátelském utkání Norům ,Faerum a Rumunům a by z toho určitě na větvi tenkrát a tom tam jeli Karosou tejden

Reagovat
Kepy_FCB

::thumbsup: a nejen hráče

Reagovat
guzman

Koukám že sem tu správně si kopnout do repre

Reagovat
Lemond Laws

Tohle se za nás nedělo....

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
ACSeRw!n

Nemecek blbecek

Reagovat
fantomas10

Ono se podle me zapomina, ze to jsou pratelske zapasy, resp. takhle to bylo puvodne koncipovane, takze by melo byt volbou kazde repre a hlavne hrace, jestli to chce hrat nebo ne.

Ne ze UEFA zahrne vsechny zeme do losovani a sdeli terminy uplne na hlavu ten fakt, ze ty jako hrac nebo zeme nemas v podstate pravo si rict, kdy chces a nechces hrat. Ten drivejsi model byl lepsi, proste FIFA da terminy a bud hrejte nebo nehrejte.

Pokud tedy se chce zachovat Liga narodu, tak se ptejme hracu, ci chteji hrat nebo ne a delejme nominace z tech, co hrat chteji. Co chce trener zkouset v pratelaku u top hvezd, jestli maji na repre? Nonsens

Reagovat
delfin

Zavedl bych to jak ve škole, kdo nesouhlasí s výcvikem, ať si napíše omluvenku.

Reagovat
fantomas10

V civilizovanem svete bych cekal, ze staci rict, ze nechci hrat bez nasledku nejake sankce ale holt uefa potrebuje dalsi soutez s top hraci a zdimat prach co to da

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele