Nepřijeli jsme jako turisté. Chceme ukázat dobrý fotbal, vzkazuje Špilevskij

20.09.2023, 23:56
Aktuality

Aris Limassol si podle trenéra Alexeje Špilevského velmi váží premiérové účasti ve skupině evropských pohárů. Ve čtvrtečním úvodním utkání hlavní fáze Evropské ligy se představí na hřišti pražské Sparty. Špilevskij na tiskové konferenci uvedl, že úřadující kyperští šampioni nepřijeli do české metropole jako turisté. Analyzování hry Sparty si užil, jejíž styl se mu zamlouvá a připomíná mu anglickou ligu.

"Nepřijeli jsme sem jako turisti, kteří si chtějí užít tohle skvělé a krásné město. Přijeli jsme bojovat a ukázat našim fanouškům dobrý fotbal. Je to důležité utkání, i co se týče zkušeností a našeho vývoje. Jsme jediný kyperský tým ve skupinové fázi evropských pohárů, takže jsme sem přijeli i pro body. Může se stát cokoli. Finále soutěže se (příští rok) hraje v Dublinu, tam se chceme dostat, to je jasné," zavtipkoval Špilevskij.

Aris se v pohárové Evropě představil poprvé až v minulé sezoně, kdy hned vypadl ve 2. předkole Evropské konferenční ligy s Něftči Baku. V aktuálním ročníku ale ve 2. předkole Ligy mistrů postoupil přes BATE Borisov, poté neuspěl s Rakówem Čenstochová a v závěrečné kvalifikaci Evropské ligy vyřadil Slovan Bratislava.

"Hrát ve skupině Evropské ligy je úžasná příležitost, těšíme se na ni. Narazíme na naprosto špičkové týmy. Analyzování Sparty mě moc bavilo, hraje ve vysoké rychlosti, aktivně, je to opravdový fotbal, což se mi moc líbí. Takovým soupeřům chcete čelit každý týden," řekl Špilevskij. Dalšími mužstvy ve skupině C jsou Glasgow Rangers a Betis Sevilla.

"Máme v nohách už nějaké zkušenosti z evropských pohárů, ta z minulé sezony nebyla dobrá, ale zato velmi důležitá pro náš vývoj. Cítím, že jsou kluci sebevědomí a ne arogantní a že se umí dostat ze složitých situací. Zítra potřebujeme předvést naprosto špičkový výkon, všichni musí být mentálně připravení a nebát se," prohlásil pětatřicetiletý Bělorus.

Vyzdvihl Spartu. "Líbí se mi její herní styl, připomíná mi anglickou ligu. Jejich trenér (Brian Priske) odvádí fantastickou práci, za to ho uznávám. Moc se těším na to, až uvidím, jak si mí hráči proti Spartě povedou," podotkl někdejší mládežnický kouč Stuttgartu či Lipska.

"Oba týmy vyznávají podobný styl, mohlo by to být velmi rychlé a otevřené utkání. Doufám, že tomu tak pro nás nebude a že budeme kontrolovat přechodovou fázi. Nesmíme jim dovolit protiútoky, protože mají rychlé hráče, hodně jich vyráží dopředu. V útoku používají specifické věci, nečekané pohyby, což se nebrání snadno. Vzali jsme v potaz všechno a známe jejich silné i slabé stránky. Pokusíme se využít jejich slabin. Od všech hráčů potřebujeme stoprocentní soustředění a nadšení," uvedl Špilevskij.

Spartu za jasného favorita utkání nechtěl označit. "Kdybych řekl, že tomu tak je, výrazně bych podcenil kvalitu svých hráčů. Sparta je samozřejmě zkušenější, v Evropě má jméno. Jsou několik kroků před námi. Jsme tu nováčci, ale jsme hladoví a chceme poměřovat síly s takovými týmy," uvedl rodák z Minsku.

"Tak jako tak můžeme jen zvítězit. I když bychom zítra ztratili body, což se snad nestane, nebyla by to pro nás porážka. Učíme se. Nenávidím porážky, ani nedokážu popsat jak. Prohry jsou ale pro mě i celý klub důležitou součástí procesu," řekl Špilevskij.

Aris v uplynulé sezoně poprvé ovládl kyperskou ligu. "Hodně jsme bojovali za tuhle příležitost. Nesmíme zapomínat na to, co fotbal přináší. Před třemi lety jsme hráli druhou ligu a zítra budeme hrát Evropskou ligu proti silnému soupeři. Nikdy nezpochybňujte snílky, protože jsme nebezpeční. Nemáme co ztratit. Pojďme se zítra pokusit Spartu překvapit, určitě by je to potěšilo," prohlásil s úsměvem brazilský brankář a kapitán Vaná Alves.

Autor: ČTK

Komentáře (3)

Přidat komentář
zorz767

Líbí se mi, že trenér kypřanů na úvod soutěže řekne, že chce do finále. Z pohledu české povahy nesmysl, ale mi je to daleko milejší než alibistická česká pokora, která vládne ve většině sportů. Právě i do toho přístupu přinesl Priske trochu svěží vítr, je to znát z jeho proslovů v kabině.

Reagovat
Kucka

Sympatická prohlášení

Reagovat
KingMaster13

Mluví hezky

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele