Nízká úroveň ME nebyla náhoda, fotbal se ničí bezhlavým byznysem

17.07., 13:40
Názory a komentáře
Harry Kane, symbol úpadku kvality. (© Profimedia)

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale našlo mezi experty víc kritiků než příznivců. Předvedené výkony především v podání velmocí zůstaly daleko za očekáváním a z favoritů bavili nestranné fanoušky snad jen vítězní Španělé, kteří od začátku neměli na turnaji konkurenci. Bylo nezáživné německé Euro jen výjimkou? Nic tomu bohužel nenasvědčuje...

Mistrovství světa v Kataru s úchvatným šestigólovým finále se hrálo téměř na začátku sezony a také díky tomu mohlo být trochu o něčem jiném. Právě skončený evropský šampionát se proměnil v měsíc dlouhý výstavní veletrh toho, jak fotbal hubí sám sebe. Lépe řečeno to za úplatu dovoluje nadnárodním koncernům, to teď však není podstatné. Zásadní je fakt, že kořeny těchto problémů jsou v tom, že se kalendář neustále pěchuje dalšími a dalšími zápasy.

Z marketingového hlediska je to logické. Ceny televizních práv jdou nahoru, stejně tak příjem z reklam, vstupenek, merchandisingu, sázkové kanceláře ohlásily po letošním Euru historicky nejvyšší přijatý objem peněz na jeden turnaj. Fotbalový byznys kvete, tak proč nekout železo, když je extrémně žhavé? A tak se zvyšuje počet účastníků vrcholných akcí, přidávají se utkání, vymýšlejí nové soutěže. Jede to, jak se říká.

Jenže na jak dlouho? Nedávno vzbudily pozornost výroky zkušeného argentinského trenérského barda Marcela Bielsy, pro jehož práci má vždy slova uznání i sám Lionel Messi. Bielsa během Copy América, na níž dovedl Uruguay k bronzu, vyjádřil obavy o to, kam fotbal směřuje. Podle něj mu hrozí úpadek, pokud nebude regulovat svou žízeň po zisku. Prohlásil, že světový sport číslo jedna sice láká čím dál víc diváků, nicméně nabízená hra je čím dál méně atraktivní. Z logiky věci vyplývá, že když tenhle trend bude pokračovat, lidí bude ubývat.

Ovšem to je proces na řadu let. Stejně jako se přes noc nestal fotbal tak masivní záležitostí, jakou je v současnosti. Jen pro srovnání data z doby před 20 lety a dnes. V roce 2004 měl Portugalec Deco v sezoně odehráno 51 soutěžních zápasů. Proč právě on? Výběr je záměrný. Tahoun týmu v pokročilém věku, který v onom roce nastoupil ve finále Ligy mistrů i Eura. Tedy dvou soutěží, které nejvíc obtěžkají předem vesměs jasně danou výši běžného zápasového účtu sezony.

Nyní absolvoval Angličan Harry Kane 56 takových duelů. Jen o pět víc, no a co? Podstatné je, že zatímco Deco byl tehdy spíš raritou, kanonýr Bayernu Mnichov v tomto ohledu příliš nad ostatními nevyčnívá. Možná i proto byl na Euru jen stínem gólového zabijáka z předchozích měsíců, na pohled vyhořelá hvězda neměla na vlnu kritiky jak odpovědět. Pouze jeden jediný dotek s míčem v šestnáctce ve finále se Španělskem hovoří za vše.

Dalším důležitým faktorem je, že pro Deca byla před 20 lety zmíněná sezona exponovaná z hlediska motivačních vrcholů. V té předtím si mohl alespoň částečně odpočinout v přípravných duelech. Ty teď v Evropě vesměs nahradila Liga národů, další ze soutěží, jež ubírá i mentální síly. Kvalifikace na velké turnaje se nyní místo roku a čtvrt odehraje za zhruba poloviční dobu, do zbylého okna se vmáčkla právě nová mezistátní akce.

A tak když se v březnu chystal hvězdný norský kanonýr Erling Haaland na přípravný souboj s Českem, nikterak netajil, že přijel jen splnit povinnost, kterou mu ukládá byznys spjatý s jeho zaměstnáním. I on se vyjádřil k tématu, jež v posledních měsících stále víc ve fotbale rezonuje. Ze svého pohledu popsal důsledky neúprosného kolotoče. Oni totiž fotbalisté zvládnou 60, 70, možná i 80 zápasů v sezoně. Na čísle nezáleží. Problém je v tom, v jaké kvalitě to provedou. Čím víc utkání, tím jde kvalita výkonů níž, uvedl Haaland jasně za sebe.

Jinými slovy hráči mohou podat špičkové výkony jen v omezeném počtu startů. Nejsou stroje, jež se z nich fotbalový průmysl snaží vytvořit. Olympionici se například připravují na své vrcholné závody i ony čtyři roky mezi jednotlivými hrami. A fotbalisté by měli být schopni perlit obden? Výsledný obraz byl k vidění v uplynulých týdnech.

Kdo měl být na šampionátu tím tahákem? Obhájce titulu z Itálie, která se zhroutila, když na ni kdokoliv udeřil? Největší favorit Anglie, jež doplatila na srabáckou hru na pofidérní jistotu? Defenzivní Francouzi, kteří se chtěli ke zlatu probránit a o góly málem žádali soupeře? Monotónně centrující Portugalci, jejichž kouč nebyl schopen změny v taktice ani v personálním obsazení na hrotu? Jen Španělé ukázali drajv, šmrnc, sílu, dovednosti, touhu. Že uchvátili snad všechny nezaujaté fanoušky, s tím při nulové konkurenci vlastně neměli příliš velkou práci...

Podtrženo sečteno, průměr 2,29 gólu na zápas je výrazným poklesem oproti minulému Euru (vinou covidu hranému po volnější sezoně), a to o téměř půl branky na zápas. Vzhledem k tomu, že při takovému propadu se ještě zrodil málem rekordní počet vlastních gólů (10), vzešla z toho situace, kdy na korunu pro krále střelců turnaje stačily tři góly. Ve světle toho tak tenhle titul zní spíš ironicky... Není náhoda, že nejnižší průměry gólů na zápas na Euru za poslední čtvrtstoletí měly dva ze tří turnajů, na nichž hrálo 24 týmů místo dřívějších 16.

A teď ta nejhorší zpráva. Příští mistrovství světa, které hostí Kanada, USA a Mexiko, přivítá poprvé v historii 48 účastníků. Megalomanský nárůst o polovinu z předloňských 32 týmů. Místo 64 utkání se jich bude hrát 104 (čili plus 40). Turnaj potrvá místo dosavadních necelých čtyř týdnů téměř šest. Je třeba ohledně očekávané úrovně šampionátu vůbec něco dodávat?

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Pavel Křiklan

Komentáře (50)

Přidat komentář
Abaddon

Dobrej článek.

Reagovat
Unique

Souhlasím

Reagovat
Kejza

Reagovat
Ranoth

Reagovat
Y.Cabaye

Reagovat
Xavivax1

Reagovat
Manik...

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Unique

Všechno je to bohužel jen o penězích

Reagovat
Langi

Souhlas…nicmene treba i pouziti VARu hlavne v prvni polovine turnaje bylo naprosto ke zbliti…hodne zapasu bylo z pohledu divaka proste zpraseno - kouskovani hry, neustale reviews, goly pomalu ani neslaveny, nez rozhodne VAR, rozhodci byl na travniku vice mene maskot. Takhle priste ne.

Reagovat
vceradnesazitra

Proč by hráč neměl zvládnout 56 utkání za sezonu? Drtivá většina hráčů odehraje méně a i v tomto extrémním případě to je průměrně 1 zápas za 6.5 dne. To profi sportovci nedokážou jednou za týden odběhat 90 minut? Všechno to jsou jen výmluvy, ve skutečnosti se ten sport akorát změnil a daleko víc je kladen důraz na fyzickou stránku, takže začínají dominovat černí hráči co prostě technické hračičky uštvou a zadusí jejich kreativitu což vede k současným nekoukatelným zápasům.

Reagovat
Benfica

súhlasím, až na to "začínají dominovat černí hráči co prostě technické hračičky uštvou a zadusí jejich kreativitu" lebo tie technické hračičiky uštvávajú taktické pokyny a dôraz na fyzickú a atletickú stránku hry

Reagovat
Xavivax1

Průměrně ano, ale reálně 2 zápasy týdně.

Reagovat
kilobyte

Jenže tam nemáš započítané přípravy a dovolenou. A ono nejde jen o to odběhat 90 minut. Ale ti hráči se na ně musí připravit a pak podat maximální výkon.

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
Kejza

Já vnímám úpadek fotbalu od Neymarova šílenýho přestupu do PSG. Odšpuntoval nesmyslný částky, těma se zvyšoval tlak na výkony a přijde mi, že od tý doby už to není ono a nebaví mě jako dřív. Sledovat týmy složený z nadlidsky funkčních maratonců je podivný. Samozřejmě je to úplně subjektivní dojem (možná i proto, že Barca po Neymarovi udělala spoustu špatnejch rozhodnutí). Těch důvodů, proč se fotbal změnil, bylo určitě víc a nejspíš taky podstatnějších, ale ten Neymarův přestup je pro mě takovej symbol konce éry, kterou jsem od mala vnímal.

Reagovat
Benfica

súhlasím, ale sú tam ďalšie faktory.. futbal sa stal príliš atletickým športom, príliš vedeckým športom.. to sa následne prejavuje v hre.. ubúda kreativity, v podstate je to len o tom, že behaj a kopaj..

trénerov už dnes nezaujíma, ako to vyzeralo na ihrisku, ale ako to vyzerá v číslach.. úspešnosť prihrávok, nabehané kilometre, rýchlosť šprintu, počet prihrávok už je to prečíslované.. pritom napríklad ak sa hráč bude sústrediť napríklad na úspešnosť prihrávok, tak bude minimalizovať riziko nejakej chyby, a to je minimalizovanie vôle spraviť nejakú prekvapivú a kreatívnu prihrávku.. lebo je tam vysoké riziko, že sa to nepodarí..

a tie ceny za hráčov idú ruka v ruke.. daj viac gólov, maj najpresnejšie prihrávky, vyhraj najviac súbojov a hlavne nerob chyby. Lebo iba takto si dokážeš vydupať vyšší plat, lebo takto tréner dostane "najviac" z hráča s cieľom zvýšiť jeho trhovú hodnotu

ďalšia vec, manažment si už dnes veľmi dobre uvedomuje, že s hurá futbalom sa už tituly nevyhrávajú, lebo príde jeden lepšie pripravený "slabý" tím a ten hurá futbal zadupe pred svojou šestnástkou (viď, Grécko, Island, Slovinsko, Costa Rica, Maroko..), pritom je ťažko zazlievať slabým tímom, že nehrajú otvorenú partiu, keď takto majú ďalelo väčšiu šancu vyhrať a keď sa pridá také Anglicko tak zrazu majú najlepšiu séru výsledkov na turnajoch ever.. btw tento "nudný" trend som začal vnímať už na MS 2014, lebo jednou nudou sa dala zabiť iná nuda (tika-taka).

To navyšenie zápasov zasa nehra takú rolu.. aby sa zmenil tento trend, rozhodne nebude stačiť znížiť počet zápasov.

Reagovat
Kejza

Reagovat
veikko

Mimochodem, myslím si, že pokud se zavede ten nový systém vyhodnocování ofsajdu, tak to povede k ještě hlubšímu obrannému bloku.

Reagovat
Benfica

Niekde v podcate (ceskom) som pocul nazor, ze by mohli zaviest var ako v hokeji NHL, iba na vyzvu trenera a s nejakym postihom ak je neopravnena.

Ja by som to upravil mozno skor podla NHL a NFL, vlaste je to velmi podobne. Nieco podobne funguje aj v hadzanej a futsale.

Trener by mal 3 vyzvy na zapas, s tym, ze ak by v 2 mal pravdu tak by sa pridalo este 1. Ak by v 2 pravdu nemal, tak by sa 1 odobral. S tym, ze by sa video skumalo pri kazdej spornej situacii automaticky v poslednych 10 minutach.

Reagovat
lampas

To řešil Podroužek s Pečinkou a naprosto souhlasím

Reagovat
Imos

Já s touhle výzvou moc nesouhlasím, nechápu jestli to znamená že var přestane opravovat chyby úplně a jeho účel vlastně zmizí a jako trest 2 minuty přesilovka nebo co jsem to slyšel, to je absurdní

Reagovat
Benfica

Tak neide implementovat hojejove pravidla. Uz len kvoli tomu 2 min trestu. preto pisem, ze by som vybral to co sa da implementovat a funguje to inde.

Zo vsetkych sportov co aktivne sledujem (futbal, hokej, hadzana, futsal, NFL) je video v takejto miere pouzivane iba vo futbale.

Reagovat
Imos

Taky je ve fotbale nejvíc situací na přezkoumání mně by stačilo, kdyby rozhodnutí říkali mikrofonem divákům v hledišti a aby všichni věděli co se zkoumá když se to zkoumá a zakázal bych nemávání jasných offsidů kdy pomezní snad pokaždé čeká co var

Reagovat
Benfica

Reagovat
naheCZ

Reagovat
Talker

Fanoušek Barcelony... Naprosto jasný, že se mu ten přestup nelíbil.

Reagovat
Kejza

Vždyť jsem psal, že jsem zaujatej. Ale mně se to, co to odšpuntovala ta částka a jak změnila trh, prostě nelíbí obecně.

Reagovat
juveforever

Ligu majstrov by mali hrať iba víťazi líg , By občas vyhrali aj menšie kluby ako kedysi . ME 16 tímov MS 24 tímov, ligu národov zrušiť . Jo som naivný . prachy vládnu

Reagovat
Shevchenko

No už jen to, že chceš na MS 24 účastníků místo ideálních 32 je dost mimo

Reagovat
Selänne

Real Madrid proti Slovanu.

Přesně tohle totiž moderní fotbal potřebuje.

Reagovat
Salfovic

A co kdo chce, když fotbal teď hrají téměř výhradně nabušení atleti. Kteří jsou sice rychlí a silní, ale s fotbalovÿmi dovednostmi už to není žádná velká sláva a o herní inteligenci se už skoro ani nedá mluvit.

Reagovat
Pithivier

Ale zase udelaji 300 nozicek na jeden zatah, kdo tohle jiny krom kopacek umi?

Reagovat
Benfica

Tak 300 nozicek by pre profi futbalistu nemal byt najmensi problem.. to by sa skor dalo pocitat okolo tisicky v pohode

Reagovat
Shevchenko

Podtrženo sečteno, průměr 2,29 gólu na zápas je výrazným poklesem oproti minulému Euru (vinou covidu hranému po volnější sezoně)

Prosím definujte co je volnější sezóna. Já si to pamatuju tak že po pauze se od června hrál bez přestávky fotbal, jen v srpnu pak LM a pak hned nová sezóna, která začala se zpožděním, takže program byl ještě nahuštěnější.

Reagovat
loki5

Já se bavil náramně jelikož jsem fanda Španělů a ti rozhodně nezklamali. Ale je pravda že většina favoritů hrála nemastně neslaně (Francie, Anglie vše zachraňovala před koncem, Portugalsko taky s tím kádrem mělo ukázat daleko víc). Zase vidět ty španělské mladé pušky jak si vodí přeplacené superhvězdy bylo fajn sledovat.

Reagovat
Muffi

Deco mel v roce 2004 27 a byl na vrcholu, coz je jen na okraj.

Kvalitni fotbal na turnajich je sen, staci se podivat na vysledky z posledniho turnaje v nemecku, coz bylo ms 06. A i pozdeji to nebylo o moc lepsi. Spanelsko ms 10 dalo jen jednou myslim 2 goly, Nemcum 14 to zvedla sedmicka brazilii a francouzum 18 ctyri goly argentine a chorvatsku. Zabavnost dost casto dodavaly spis tymy druheho sledu nez favorite.

Co se tyce unavy, dnesni hraci by 60-65 zapasu zvladli. Muselo by se ale hrat v tempu 2004. Narust fyzicke narocnosti je mnohem vetsi problem nez liga narodu.

A fyzicka brutalne ovlivnila i taktiku. Slabsi tymy dokazou cely zapas odehrat slusne takticky v tempu. To neni problem, na nic lepsiho nemaji. Problem je, ze podobne, byt jinym zpusobem hraji i silnejsi. Dominuji zapasu kontrolou mice ale je to spise o cekani na chybu soupere, nez o vlastni tvorbe sanci. Vetsinou jde o 3-4 doteky, kdy je dulezitejsi spravne posouvani bloku a minimalizace rizika nez pripadne zisky dopredu.

Reagovat
oli9

Největší problém je to rozšíření...

Moc repre na ukor Kvalit.. A hkavne dementní systém se 3 místem kdy stačí hrát na remízu

Reagovat
zorz767

Kluby si prostě musí zvyknout, že budou točit víc hráčů. Osekávat zápasy je už nereálné.

Reagovat
valloire

To je kravina. Jako to rozšíření je taky kravina, ale tyhle stesky nad únavou hráčů byly vždycky.

Reagovat
Jason_

dalšie MS nas nemusí trápiť, budeme spinkať alebo ich prinutia hrať v priatelnych časoch?

Reagovat
Jason_

španielsko, holansko , rakusko, slovensko,portugalsko, nemecko hrali dobre

Reagovat
DrQQ

To Slovensko je otázne, ale pridal by som tam Švajčiarsko, Albánsko, Turecko a Gruzínsko a možno aj Belgicko.

Reagovat
saysaymatter

Turci a Švýcaři ano, ale ty ostatní fakt ne, Belgie naprosto zoufalá, Albánci průměr a Gruzínci sice lehce překvapili, ale kromě zábavného utkání s Turkama taky hráli prd.

Reagovat
Spagetka

— 6 tydnu MS?

— 48 ucastniku?

To je humus. Uz tohle EURO bylo zbytecne dlouhe a nezazivne. Z fotbalu se stava nudna atletika.

Reagovat
alias

Naopak, super . Článek je hodně zavádějící

Reagovat
Sosi

Článek úplně o hovnu, jen plácání v hospodě. Srovnání Deca a Kanea úplně mimo. Kolik teda kdo z hráčů letos odehrál zápasů? Kolik třeba odehráli Španělé, kteří to vyhráli a hráli dobře? Je to tedy počtem zápasů, nebo ne? Byli odpočatí, nebyli? A tak bychom mohli pokračovat.

Reagovat
veikko

Zavádějící to určitě je, například tehdy nebylo 5 střídání, to taky udělá svoje. To, že trenéři na ty největší hvězdy střídání nevyužívají, je věc druhá.

Reagovat
mistr129

Já tedy chápu stížnosti na únavu ze strany hráčů... ale je směšné, když si na to stěžují trenéři jako Guardiola, Arteta, nebo Klopp.

Pokud takové množství zápasů zvyšuje riziko zranění a snižuje kvalitu výkonů, pak je v jejich vlastním zájmu, aby odehráli méně zápasů. Nikdo přece nenutí Guardiolu, aby Foden s Rodrim odehráli přes 4 000 minut, nikdo nenutí Ancelottiho, aby měl stejné penzum Rüdiger.

Reagovat
Manik...

Přesně

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele