Nizozemská Eredivisie - preview 10. kola

08.11.2008, 09:16, aktualizováno 09.11.2008, 08:27
Previews
Ve šlágru kola hostí aktuálně druhý Alkmaar sedmé Twente. Pokud domácí vyhrají, bodově se vyrovnají dosud vedoucí Bredě. Stejné ambice má Ajax, který hostí Spartu. Heerenveen jede do Haagu, Feyenoord potřebuje bodovat proti Utrechtu. Groningen hraje s Volendamem.
BV De Graafschap - NAC Breda  (pátek 20:45)
Bredě se v úvodu nové sezony daří a v pátek večer dostane šanci vyzkoušet si první příčku ligové tabulky. Na tu se posune v případě, že si z De Graafschapu odveze alespoň bod.

NAC se po devíti kolech dělí s devatenácti body o druhé místo s Ajaxem, stejný bodový zisk má poté i první Alkmaar. "Snadný zápas? Rozhodně ne! Hrají velice kompaktně a to je vždy velmi složité. V současné době jsme na tom daleko lépe. De Graafschap potřebuje výhru, jeho hráči nám mohou nadělat spoustu problémů," nepodceňuje zápas trenér Bredy Robert Maaskant.

Bredě se proti De Graafschapu daří a vyhrála posledních pět vzájemných zápasů. Naposledy odešla poražena 23. listopadu roku 2002, kdy prohrála 2:3. Maaskantovi bude chybět zraněný Martijn Reuser, kvůli karetním trestům zůstanou doma Anthony Lurling a Patrick Mtiliga.

De Graafschapu se po slušném startu přestalo dařit a v současnosti je třetí od konce. Na ligovou výhru čeká od 21. září, minulý týden dokonce prohrál s posledním Volendamem, který do té doby získal pouze jeden bod.

"Ať už se stane cokoliv, budeme mít na hřišti jedenáct hráčů a i proti Bredě se pokusíme vyhrát. Kritiku chápu. Ale věřtě mi, že všichni pracujeme na maximum," ujišťuje domácí kouč Henk van Stee, který má problémy se zraněními. Mimo hru jsou Appie Chaiat, Purrel Frankel, Rene Bot a Stephan Keller, hrát navíc možná nebudou ani Steve De Ridder, Geert den Ouden a brankář Erik Heijblok.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.75 - 3.50 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
NEC Nijmegen - PSV Eindhoven  (sobota 18:45)
Sobotní program desátého kola nabídne pikantní souboj mezi Nijmegenem a PSV Eindhoven. Oba celky v posledních kolech přišly o nejvyšší příčky a nyní se na ně budou chtít vrátit. PSV na první pozici ztrácí jediný bod a případně se na vrchol může posunout. Nijmegen je sedmý a na vedoucí Alkmaar ztrácí body čtyři.

Nijmegen se chce zpět zapojit do bojů o příčky nejvyšší, což by mělo potvrdit i nasazení hned trojice útočníků. Trenér Mario Been se k tomuto tahu chystá i přesto, že jeho svěřenci budou čelit obhájci titulu. "Se vší úctou ke čtyřnásobnému národnímu šampionovi, ale v zápase chci využít naší sílu," prohlásil Been. "Eindhoven hrál v týdnu zápas, a proto udělám v sestavě nějaké taktické změny," narážel domácí trenér na prohru PSV v Lize mistrů na hřišti Marseille.

Útočné trio Nijmegenu by se mělo skládat z "centra" Jhonnyho van Beukeringa a krajních Saidiho Ntibazonkizy a Rachida Bouaouzana. Černý petr nakonec padne na Tima Janssena a záložníka Areka Radomskiho, kteří začnou na lavičce náhradníků.

V táboře hostů věří, že se jim podaří napravit drtivou porážku, kterou utrpěli v zápase Ligy mistrů na hřišti Marseille. Svěřenci trenéra Huuba Stevense prohráli 0:3. "Udělali jsme několik obrovských chyb a já doufám, že se z nich poučíme," řekl Stevens, jenž nemůže nasadit Base Roordu, Jeremieho Brecheta a Nordina Amrabata - všichni jsou zraněni. Starty Otmana Bakkala a Ibrahima Afellaye jsou nejisté.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.25 - 3.35 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Heracles Almelo - SBV Vitesse  (sobota 19:45)
Vitesse Arnhem zajíždí v 10. kole do Almela, kde se střetne s tamním Heraclesem. Domácí poslední tři zápasy ze čtyř prohráli a spadli na desátou pozici, Vitesse naopak dvakrát za sebou vyhrálo a na sobotního soupeře ztrácí čtyři body.

Hosté si sice jsou vědomi své dobré formy, ale trenér Hans Westerhof krotí vášně. "Je pravda, že jsme vyhráli dva poslední zápasy a Heracles prohrál, ale to vůbec nic neznamená. Heracles je doma silný, my jsme ale nyní plni sebevědomí. Jsem přesvědčen, že je můj tým aktuálně minimálně stejně tak dobrý jako Heracles."

Westerhof bude muset pozměnit složení obranné řady, protože všichni tři leví obránci - Drost, Kuiper a Megresvihli - jsou mimo hru. Na kraji se objeví Frank van der Struijk a ve středu Sebastien Sansoni. Na lavičku se bude muset vrátit Julian Jenner, jenž uvolní místo navrátivšímu Rogierovi Molhoekovi.

Kouč Heracles Gert Heerkes volá po napravení dvou prohraných zápasů a odpíchnutí se od desáté pozice zpět k vrcholu. "Po dvou prohrách v řadě nyní musíme vyhrát, to je jasné." Zranění Mark Jan Fledderus a Kwame Quansah nebudou moci nastoupit, stejně tak suspendovaný Ricky van den Bergh. Emmanuel Boakye se již ze zranění zotavil.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.30 - 3.05
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Willem II - Roda JC  (sobota 20:45)
Desáté kolo proti sobě svede dva celky, kterým se příliš nedaří. Willem II Tilburg přivítá Rodu Kerkrade. Domácí nevyhráli již tři zápasy a jsou jedenáctí, hosté jsou na tom ale ještě hůře, se šesti body leží na předposledním místě tabulky. V případě vítězství by ji ale mohli opustit.

Tlak před utkáním cítí dočasný kouč Rody Martin Koopman, jenž ví, že jeho tým potřebuje získat tři body. Roda naposledy podlehla vysoko Feyenoordu a proti Willemu II musí zabrat. "Nechci nijak zvyšovat tlak, ale pokud se chceme dostat ze sestupového pásma, musíme vyhrát," řekl Koopman.

Hostující kouč je přesvědčen, že pokud budou jeho svěřenci dodržovat taktiku, mohou pomýšlet na úspěch. V taktice ale nebudou zahrnuti zranění Dieter van Tornhout, Cliff Mardulier a Vincent Lachambre. Start Boldiszsara Bodore je prozatím ve hvězdách.

Na domácí straně vědí, že výsledek utkání je může buďto opět posunout do vrchních pater tabulky nebo naopak níže. "Pokud vyhrajeme, můžeme stoupat tabulkou. Pokud ovšem prohrajeme, ztratíme výhodu dobrého startu a zůstaneme ve spodu tabulky," řekl trenér Andries Jonker.

"Chci ale rozhodně vyhrát, být dole se mi nelíbí," dodal Jonker, jenž nemůže počítat pouze se suspendovaným Georgem Mouradem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.30 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AZ Alkmaar - FC Twente  (neděle 14:30)
Domácímu Alkmaaru se zatím daří a hráči AZ by si tak rádi i v zápase proti Twente připsali velmi důležité tři body. Kouč Louis van Gaal však moc dobře ví, že jeho tým nečeká lehký soupeř, a také na to své hráče upozornil.

AZ je zatím v tabulce druhý za Bredou, která má o tři body více, ale také o jeden zápas navíc. Svěřenci trenéra van Gaal už sedmkrát za sebou nepoznali, co je to hořkost porážky, ale Twente rozhodně nebude snadným soupeřem.

"Hrají podobným stylem jako my, snaží se hrát velmi ofenzivně a co nejvíce držet míč. Mají velmi dobré mužstvo, ve kterém nechybí ani skvělé individuality," prohlásil van Gaal. Domácí kouč se bude muset obejít bez tria Jaliens, Lens, Dembele a nejistý je start Stijna Schwarze.

Hosté měli v týdnu nabitý program, ve čtvrtek totiž nastoupili proti Manchesteru City v rámci Poháru UEFA. V tomto zápase tým Stevea McClarena prohrál 2:3, ale prezentoval se velmi sympatickým výkonem.

"Je škoda, že až poté, co jsme prohrávali, jsme začali hrát náš fotbal. Tento výsledek je pro mě opravdu zklamáním. Samozřejmě je velice těžké uhlídat po celý zápas takové hvězdy, které Citizens mají, ale my jsme hráli opravdu dobře a vytvořili si i několik šancí," uveld kouč.

Hostující tým by měl být v dnešním zápase kompletní, otazník visí jen nad startem Marca Arnoutoviče, který se v týdnu lehce zranil.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.40 - 3.95
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Groningen - FC Volendam  (neděle 14:30)
Brzká branka, to je podle Rona Janse klíč k úspěchu v utkání s Volendamem. Ten v minulém kole proti Graafschapu ukořistil své první vítězství v této sezoně, přesto zůstává na samotném dně tabulky. Zato Groningen má ambice bít se do poslední chvíle klidně i o titul.

Zelenobílí rádi útočí, to je na jejich letošních výkonech znát. Na svém hřišti v průměru soupeři uštědří 2,8 gólu a inkasují jen sporadicky. Kdežto tápající nováček venku ještě v tomto ročníku neskóroval. Ron Jans, loajální lodivod domácích, se teď obává, že jeho svěřenci budou útočit do plných. "Je jisté, jak proti nám bude hrát Volendam. Budou čekat na protiútoky. Jediná šance, jak tuto jejich vlastnost eliminovat, je na ně úporně tlačit hned od začátku. Pokud brzy docílíme branky, myslím, že zápas dotáhneme do vítězného konce," řekl čerstvě 50letý kouč.

Frans Adelaar, Jansův protějšek, jeho teorii nevyvrací a doufá, že útočná mentalita Groningenu bude jeho ovečkám vyhovovat. "Groningen má velmi dobrý tým s úžasným střeleckým potenciálem. V takových zápasech nemáme co ztratit. Hrají velmi útočně, což by nám mohlo pomoci při zakládání protiútoků," naznačuje eventuelní slabinu soupeře, doma zatím stoprocentního. Volendam naproti tomu všechny čtyři body posbíral na svém hřišti, venku je zatím marný.

Hostující snajpr Jack Tuijp, zdá se, může figurovat v Adelaarových plánech pro nadcházející střetnutí, přestože ho ještě nedávno trápila bolest kolene. Zato starty Smita, van Zaanena a Sterka jsou utopií.

Jans nemůže počítat akorát s Veldmatem, odpočívat však raději nechá pravého beka Seppa De Roovera. "Po určitý čas pociťoval bolest někde v horní části nohou. Vyšetření MRI naštěstí nenašlo žádný závažný problém. Přesto nechceme riskovat. Budeme opatrní vůči Seppovi, na lavičce máme kvalitní náhrady," vyjádřil Jans důvěru hráčům na lavičce.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Feyenoord Rotterdam - FC Utrecht  (neděle 14:30)
Zemětřesení v kabině Utrechtu a nejen tam utichlo. Celek ze samého srdce Holandska naposledy přemohl Almelo a vyšvihl se až na osmou příčku v tabulce. Nemocného kouče van Hanegema nadále zastupuje Ton du Chatinier a doufá, že jeho obranáři budou nadále pokračovat v zodpovědném plnění povinností.

Feyenoord zažívá prachmizerný vstup do sezony. Na domácí scéně vinou mnoha absencí strádá a je momentálně až třináctý o celých šest bodů za svým příštím soupeřem. Navíc v týdnu vysoko 1:3 podlehl CSKA Moskva v rámci Poháru UEFA. Du Chatinier však nehodlá mátožného giganta odepisovat. "Feyenoord je silný tým, zvláště pak na De Kuip. Sice ve čtvrtek prohráli, ale zahráli velmi dobře," myslí si provizorní kouč Utrechtu. Tentýž pohled na věc sdílí i jeho protějšek, Gertjan Verbeek. "Když nás teď vidím hrát, říkám si, že prostě výsledky musí co nevidět přijít," stručně poznamenal někdejší kormidelník Heerenveenu.

Rovněž hvězdný svěřenec Verbeekův, Roy Makaay, nepochybuje nad vysokým sebevědomím celého týmu. "Naše momentální výkony nám dodávají dost sebedůvěry. To se samozřejmě projeví i v utkání s Utrechtem," uvedl holandský kanonýr. Otázkou je, kdo z obou příštích soupeřů je v tuhle chvíli více na výši. "Utreg" naposledy v lize dvakrát zvítězil, poslední kolo se však povedlo rovněž Rotterdamu. Navíc Feyenoordu to na domácí půdě zpravidla střílí (v průměru 2,3 gólu na zápas), zatímco Utrecht se sice i venku může spolehnout na pevnou defenzivu (v lize třikrát po sobě neinkasovali), zato vepředu to celkem skřípe.

Největším neduhem klubu od řeky Maas je v poslední době jednoznačně dlouhá listina nepoužitelných hráčů. Trio klíčových borců ve složení Tomasson, de Guzman a Slory navíc marodku okupuje i nadále. Zato v Utrechtu si z absencí hlavu dělat nemusí. Nebýt zranění Dickoha, má du Chatinier k dispozici kompletní arzenál fotbalistů.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.40 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
AFC Ajax - Sparta Rotterdam  (neděle 14:30)
Jaké to je, hrát proti Ajaxu v nynějším rozpoložení, okusila v týdnu i slovenská Žilina. Není to žádný med, Amsterodamští se po rozpačitém startu vyšvihli až na třetí příčku a po tomto víkendu mohou spolu s Bredou hájit prozatímní trůn Eredivisie.

Přestože forma "Joden" poslední dobou má spíše vzestupnou tendenci, k ideálu má stále celkem daleko. Ani Žilinu totiž svěřenci Marca Van Bastena vyloženě nepřehráli a nakonec zvítězili jen 1:0. Holandská modla nyní očekává další tuhý boj, ačkoliv Sparta Rotterdam vypadá, že letos zasáhne akorát tak do bojů o záchranu. "Myslím, že klání se Spartou může dosti připomínat to s Žilinou. Sparta se zřejmě spokojí s jedním bodem. Očekávám, že budou hrát hodně zezadu a že budou spoléhat především na brejky," vyřkl prognózu Basten.

Ajax má od začátku sezony nemalé potíže s marodkou a obecně absencemi. V trestu byl ještě nedávno Luis Suaréz, když se ovšem ve čtvrtek vrátil, zařídil výhru svého mužstva. Od svého nadřízeného si vysloužil pochvalu. "Vedl si velmi dobře proti Žilině, zvláště v druhé půli. Byl hodně nebezpečný," uvedl talentovaný kouč "Godenzonen". Ten sice má k dispozici kompletní duo zabijáků Suarez-Huntelaar, nadále mu však po ruce není Stekelenburg, Gentenaar (kompletní brankářská dvojice), Donald, Aissati, Cvitanich, Sarpong a van der Heijden.

Rotterdamští na svého příštího soka nevyzráli dlouhých patnáct zápasů v řadě. Letos navíc na hřištích soupeřů ještě neslavili vítězství. Trenér hostí, Foeke Booy, si také nedělá iluze. "Tuším, že hráči věří v zázrak. Ajax se těžko poráží, ale mí svěřenci se každým dnem zlepšují," uvedl na předzápasové tiskové konferenci. Bez van Buerena, Touzaniho a Rutjese se bude muset obejít teprve 44letý Holanďan u kormidla Sparty.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 5.75 - 10.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ADO Den Haag - SC Heerenveen  (neděle 18:30)
Souboj dvou tabulkových sousedů nabídne duel Heerenveenu a Den Haagu. Heerenveen je po devíti kolech se 13 body desátý, domácí mají o tři body méně a jsou třináctí. Oba celky na vítězství v domácí soutěži čekají již tři zápasy, Heerenveen dokonce čtyři.

Zásluhu na umístění Haagu v tabulce má především špatná venkovní bilance. Na hřištích soupeřů totiž vyhrál jen jednou, a proto je nyní kouč Andre Wetzel rád, že následující tři utkání sehrají jeho svěřenci na domácím stánku. "Vím, že máme se zápasy venku problém. Proto dostáváme možnost odehrát tři zápasy v řadě doma (dva ligové zápasy, jeden pohárový - pozn. red.). Na domácí půdě všichni předvádí nejlepší výkony. S pomocí skvělých fanoušků chceme z našeho stadionu udělat nedobytnou pevnost, počínaje zápasem s Heerenveenem."

ADO budou chybět Mitchell Pique a Gino Coutinho, zatímco otazníky visí nad starty Ahmeda Ammiho a Pascala Bosschaarta.

Co napravovat má ale také Heerenveen, jenž v týdnu utrpěl vysokou porážku, v Poháru UEFA podlehl v poměru 5:1 Wolfsburgu. "Mohlo to být 10:1," přiznal záložník Mika Vayrynen. "Pokaždé když vstřelíme první branku, je po všem. Začneme dělat příliš individuálních chyb a dostáváme příliš branek." Trenér Trond Sollied by měl postrádat Roye Beerense, Calvina Jong-A-Pina a Kristiana Baka Nielsena.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.50 - 3.35 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar961223:1019
2.AFC Ajax961217:1019
NAC Breda961217:1019
4.PSV Eindhoven960317:718
5.FC Groningen952218:617
6.FC Twente952212:817
7.NEC Nijmegen943214:915
8.FC Utrecht94239:814
9.SC Heerenveen934221:2013
10.Heracles Almelo933313:1312
11.Willem II933313:1512
12.ADO Den Haag931512:1510
13.Feyenoord Rotterdam922516:158
14.SBV Vitesse92259:178
15.Sparta Rotterdam92258:218
16.BV De Graafschap92165:167
17.Roda JC91358:196
18.FC Volendam911710:234

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
Tomanatura

Nec 1, Almelo 1, Tilburk 1...

Reagovat
stas87

groningen 1 utrecht 02 heerenveen 2...

Reagovat
Tomanatura

Nebál bych se Utrecht 2 a Heerenveen 0.

Reagovat
stas87

radsej 02 lebo feynoordu moze pomoct rozhodca atd...tam je to dost caste a heerenveenu verim este vsem ukaze

Reagovat
smazaný uživatel

Stijna Schaarse, nikoliv Schwarze

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele