NORSKO - NA NÁVŠTĚVĚ U MISTRA

08.07.2004, 13:02
Aktuality
Jak jsem vás v minulém díle norského zpravodajství informoval, dnes se podíváme trochu blíže do kuchyně norského mistra, Rosenborgu BK Trondheim. Po čtrnáctém kole, tedy po více než polovině, se tento norský "velkoklub" nachází na druhém místě, dva body za vedoucím Tromsø IL.

Nejdříve si připomeneme největší úspěchy Rosenborgu. Tak nejprve musíme zdůraznit devatenáct mistrovských titulů, z nichž dvanáct posledních získalo mužstvo v nepřetržité řadě. Od roku 1992 až do dneška nenašel tým z Trondheimu v celkovém pořadí přemožitele. Jistě víte, že norského mistra můžeme pravidelně sledovat v milionářské Lize mistrů. Loni měl Rosenborg výpadek, v kvalifikaci totiž narazil na pozdějšího semifinalistu celé soutěže – La Coruňu. Ale zadarmo tomuto špičkovému španělskému týmu miliony nedal. Ve třetím předkole se nejdříve oba soupeři sešli smírně 0:0 na norském Lerkendalu, ve Španělsku vyhráli domácí 1:0. Letos se Rosenborg jistě také pokusí o zdolání hradby Champions League. Soupeři však nemusí být takoví zvuční. Rosenborg je totiž ve druhém i třetím kole mezi nasazenými, dostat tak může třeba i Baník Ostrava.


Fotka týmu Rosenborgu 2004

V sezoně 1996/97 se trondheimští zapsali zlatým písmem do historie svého klubu, když se probojovali do čtvrtfinále Ligy mistrů. To je zatím největší mezinárodní úspěch tohoto klubu. V domácí pohárové soutěži kraloval Rosenborg devětkrát, naposledy loni, kdy získal všude ceněný double.


Stadion Lerkendal v Trondheimu při zápase Ligy mistrů s Lyonem

V kádru Rosenborgu najdeme několik bývalých i současných reprezentantů. V letošním roce si trenér norského národního týmu vybral nejčastěji brankáře Espena Johnsena, obránce Christera Basmu, Ståle Stensaase či Vidara Risetha, záložníka Jana Gunnara Solliho a do útoku Frode Johnsena a Haralda Martina Brattbakka.

Letošní ročník norské Tippeligæn je, jak jistě víte, ve znamení honičky na Tromsø. I proto se na Lerkendalu rozhodli, že posílí svůj kádr o novou krev, která má tým přivést jak do Ligy mistrů, tak i k třináctému titulu v řadě. Nováčky v kádru jsou Američan Robbie Russell, brankář Ivar Rønningen a švédský obránce Mikael Dorsin. Naopak do Fredrikstadu odešel Dagfinn Enerly. Toto posilování je také způsobeno vyšším věkovým průměrem, Dorsin i Russell jsou totiž mladí hráči. Rønningen je zkušený devětadvacetiletý gólman, který se má stát kvalitní brankářskou dvojkou. Dosud toto místo držel mladičký Alexander Lund Hansén. Toho chce vedení poslat na hostování, kde by měl pravidelně nastupovat a získávat tak zkušenosti, jež pak využije v Rosenborgu.


Fanoušci Rosenborgu - Kjernen (jádro) - se umí pěkně rozparádit!

V Trondheimu se opět těší na souboje v Lize mistrů. A doufají, že tým nedopadne jako přede dvěma lety, kdy ve skupině s Lyonem, Ajaxem a Interem jen paběrkoval a skončil podle očekávání poslední. První překážkou na cestě k milionům je druhé předkolo, kde na RBK čeká lepší z dvojice Jeunesse d´Esch z Lucemburska a Šerif Tiraspol z Moldávie. Favoritem je samozřejmě tým z Tiraspolu. A potom už jen malý problém, třetí předkolo, jenž možná napoví současnou sílu kádru, jež vede trenér Ola By Rise.

Autor: Jan Novotný

Komentáře (4)

Přidat komentář
Hiko

Jak by podle vás dopadl souboj Baníku Ostrava s Rosenborgem ve 3. předkole LM? Já bych tipoval v Norsku 3:1 pro RBK a tady 1:1!!

Reagovat
smazaný uživatel

Mno,já nevim.Spíš bych favorizoval Baník.Hodně bude záležet na tom jestli odejde Heinz.

Reagovat
Hiko

No, já Baníku už moc nevěřím, bude se podle mě pohybovat v tabulce tak na 6. místě a budou spokojeni. Půjde o to, aby tam nezdivočeli a nemysleli si, že teď vyhrajou celou LM.

Ale jak jsi zmínil, hodně bude záležet na tom, jak udrží kádr (a nejen Heinze). Třeba odchod Bolfa může mít větší následky než si dokážeme představit!!

Uvidíme, už se těším na ligu!!!

Reagovat
PJ

Taky mam ten pocit, že by Baník projel, odchody budou hodně citelný...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele