NORSKO VE STARÝCH KOLEJÍCH

25.08.2004, 11:21
Aktuality
Fotbalová Tippeliga, tedy nejvyšší norská soutěž, se po rozpačitém startu Rosenborgu Trondheim vrátila zpět do starých kolejí, které si vystavěla v posledních dvanácti letech. Rosenborg se zpět dostal na první pozici, kde se musí za ta dlouhá léta cítit jako doma. A kdo by se v takovémto domě rád ještě neohřál, že?

Borci z Trondheimu, kteří vybojovali účast v milionářské Lize mistrů, porazili v posledních kolech své největší letošní konkurenty, Lillestrøm SK a Tromsø IL. Právě v Tromsø utrpěl Rosenborg na počátku sezony v pátém kole krutou porážku 4:1, z níž se pak dlouho oklepával. Dnes je situace jiná. Mistři z Trondheimu totiž před boji v pohárové Evropě notně posílili. Z angažmá ve španělské Cordóbě se vrátil populární černý raper Christer George, záda reprezentačnímu gólmanovi Espenu Johnsenovi kryje Ivar Rřnningen z Bergenu, dalším novým hráčem je ze Sogndalu přiševší Robbie Russel, ze švédského Djugårdenu zamířil k sousedům do Norska Mikael Dorsin, opora švédské „21“ na ME, z druholigového Skeid Oslo se rozhodl ochutnat prvoligový a především evropský chlebíček Daniel Braaten.


Christer George

Tyto nákupy musely být pochopitelně kompenzovány hráčskými odchody. Tím jednoznačně nejvýraznějším je prodej kanonýra Azara Karadase do lisabonské Benfiky, kde jim podle svých vyjádření chce pomoci v Lize mistrů. Dagfinn Enerly se vrátil do svého rodného Østfoldu a hraje za Fredrikstad. Karadasův odchod vyvolal řadu rozporuplných reakcí mezi fanoušky. „Nemyslím si, že by Rosenborg byl nucen prodávat hráče, a proto se nám tento přestup nezamlouvá,“ říká nejeden fanoušek černobílých. Z Trondheimu se do Fredrikstadu přesunul i brankář Alexander Lund Hansén. Tento mladíček přešel na jih z důvodu získávání zkušeností na hostování do konce roku.

Pokud se zaměříme na opačný pól tabulky, tam „vévodí“ Fredrikstad FK, který i po příchodu posil z Rosenborgu tápe a bude se muset velmi pochlapit, aby se Tippeliga hrála ve Fredrikstadu i příští rok. Dalšími ohroženými jsou Sogndal, Stavanger, Stabæk a Molde. Letošní ročník je však velice vyrovnaný, stačí totiž dvě úspěšná vystoupení s šestibodovým ziskem a rázem se mužstvo posune o pět, šest příček nahoru. To samé, v opačném, platí i po několika neúspěšných zápasech.


Rosenborg prohrál v pohárovém čtvrtfinále s Lillestrømem 3:2. Na snímku si kryje míč kapitán Rosenborgu Erik Hoftun.

A na závěr se podíváme na vystoupení norských klubů v pohárové Evropě, v posledních kvalifikačních fázích pohárů. V Lize mistrů potažmo Poháru UEFA hrají čtyři, jmenovitě Rosenborg v Champions League a trojice Bodø/Glimt, Odd Grenland a Stabæk v UEFA Cupu. Rosenborg uhrál s Maccabi Haifa doma vítězství 2:1 a do odvety nepojel s klidem. V Izraeli to také klidné nebylo, ale štěstí se tentokrát drželo Norů a Rosenborg vyhrál 3:2 po prodloužení. Těší se tedy na páteční los základních skupin v Monacu. O boji Rosenborgu o miliony se určitě brzy dozvíte v dalším z mých článků.

V Poháru UEFA se všichni norští zástupci představili doma, nejtěžší vylosování má Stabæk, který však doma přestřílel finské HaKa Valkleakoski 3:1. Ten samý výsledek se podařil Odd Grenlandu, který si takto poradil s FK Ekranas z Litvy. A konečně třetí norský zástupce, Bodø, se doma uvedlo nevyzpytatelnou výhrou 2:1 nad Levadiou Tallin.


Rosenborg vyhrál doma nad izraelským Maccabi Haifa 2:1. První branku vstřelil již po 37 vteřinách takto Harald Brattbakk.

A tak si my, fandové norského fotbalu, můžeme jen přát postup co možná největšího počtu norských týmů (přehrát svého soupeře je v silách všech čtyř). A Tippelize napínavé souboje do samotného závěru, jak o titul a poháry, tak i o udržení. O dalším vývoji v norském fotbale budu všechny samozřejmě rád informovat

Autor: Jan Novotný

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele