Nové destinace nadcházející sezony: Blau-Weiss Linec, oceláři s brazilským střelcem

02.08.2023, 18:13
Profily, historie

Dosud byli fanoušci zvyklí na to, že Linec, třetí největší rakouské město, zastupuje v tamní fotbalové lize pouze LASK. V této sezoně jej v ní doplnil konkurenční Blau-Weiss. Klub, jenž existuje teprve 26 let, se do elitní soutěže dostal vůbec poprvé. A rovnou kvůli tomu postavil nový stadion.

Historie

Ve 30. letech minulého století byl fotbal v Rakousku na vrcholu. Tamní národní tým vedený Matthiasem Sindelarem byl dokonce považován na mistrovství světa 1934 za favorita na zlato. Po druhé světové válce byly v průmyslových městech zakládány četné podnikové spolky, které měly zajistit rozptýlení dělníků a emocionální naplnění diváků.

Jedním z těchto klubů byl i SK VÖEST Linec, jenž vznikl v roce 1946. Zkratka přitom představovala právě společnost, pod níž působil a která jej financovala: Spojené rakouské železárny a ocelárny. V roce 1969 postoupil do rakouské Bundesligy a o pět let později následoval největší triumf v historii - mistrovský titul. Za odměnu se pak utkal v pohárové Evropě s Barcelonou v čele se superhvězdou Johanem Cruyffem. Katalánci v prvním zápase zvítězili 5:0, odveta pak skončila bezbrankovou remízou.

Vizitka klubu (©Profimedia / Livesport)

V následujících letech ovšem následoval úpadek. Ocelárny totiž stále víc trpěly starostmi o peníze a následně i o klub. Snížila se jejich podpora, nejhoršímu nezabránili ani externí sponzoři. Klub byl přejmenován na FC Stahl Linec, pak zůstal už jen FC Linec. V roce 1997 už nebyl životaschopný, proto došlo ke sloučení se stabilizovaným LASKem. Ten však pod sebe začlenil jen úspěšné mládežnické týmy...

Celoživotní fanoušek VÖESTu Hermann Schellmann, podnikatel v nákladní dopravě, to však nenechal jen tak. Rychle založil svůj vlastní oddíl: FC Blau-Weiss Linec. Spojil jej s Austrií Linec a začala cesta, která vyvrcholila o 26 let později "návratem" do Bundesligy.

Současnost

V roce 2017 předal Schellmann, jenž vedl klub s nadhledem a zdravým rozumem, nicméně bez přílišného rizika, štafetu mladším. A nový management přinesl závan čerstvého vzduchu. Představil "Agendu 2027". Pracovní dokument, stejně ambiciózní jako podrobný, stanovil jako prvotní cíl návrat do nejvyšší soutěže do roku 2027. Podařilo se to o čtyři roky dřív...

Vizitka klubu (©Profimedia / Livesport)

Organizovaná modrobílá fanouškovská scéna žije klubem. V amatérském fotbale na sebe upozornila hlasitými bitevními chorály a propracovanými choreografiemi. Příznivci se vidí jako "Vöestler", což by mělo podtrhnout spojení s předchozím klubem. Jsou hrdí na dlouhou historii a původ v dělnické třídě.

Postup do Bundesligy byl překvapením. Byl to výsledek dramatického posledního kola. Grazer AK, konkurent s podobně velkou historií, měl postup ve vlastních rukou, stačilo mu vyhrát poslední zápas proti Dornbirnu, týmu ze středu tabulky. Jenže remizoval 1:1. V paralelním utkání proti Sturm Amateurs zvítězil Linec 2:1, když vítězný gól vstřelil v 86. minutě obránce Danilo Mitrovic. A mohlo se slavit...

Kádr

Klub dál ctí princip udržitelné strategie a nakupoval jen střídmě. Z Německa přišli dva nadějní talenti: Ir Conor Noss (22, Mönchengladbach) a Němec Mehmet Ibrahimi (20, Lipsko). Do týmu se navíc po čtyřech letech vrátil odchovanec Stefan Haudum. Pozornost budí i tvůrce hry Kristijan Dobras. V roce 2012 debutoval v Bundeslize v dresu Rapidu Vídeň a díky technice a přehledu mu někteří odborníci předpovídali budoucnost rakouského reprezentanta.

Ronivaldo zase přináší rozhodující góly. Jeho bilance ve druhé rakouské lize je výtečná: 137 branek ve 217 zápasech. Možná největší posilou je ovšem zbrusu nový stadion, otevřený letos v červnu, s výhledem na Dunaj. V neděli na něm tým čeká soutěžní premiéra proti Hartbergu.

Autor: Livesport.cz / Micha Pesseg

Komentáře (7)

Přidat komentář
Rudnevs

Sorry, ja viem, že je to česká stránka a blablabla, ale Blau-Weiß Linec znie strašne blbo Keď je tam ešte aj nemecký názov farieb a potom tam dáte že Linec

Ináč ale za článok

Reagovat
stas87

Hraju v tretom kole derby, premyslam ze tam vyrazim. V plane mam LASK-Blau Weiß alebo LASK-Austria, to je dalsi domaci zapas. Uvidim, na ktory zapas kupim listkov.

Ronivaldo je kanonier druhej ligy, taky Terodde, v druhej kral, v prvej snad nieco nastriela. Snad sa zachrani, mat derby je vzdy fajn. Stadionik maly a za mna pekny, nic preplacane, ak budu mat priemer 3k tak to bude fajn. Este z tych mensich sa mi paci NV Arena, tam hrava St. Polten.

Reagovat
Rudnevs

NV Arena je dost pekna

Reagovat
Nadržený šimpanz

Byl jsem u stadionu a myslel jsem, že kapacita min.20000. Ted koukám, že je to něco jako třeba Budějovice

Reagovat
Salfovic

Jenže to je kapacita starého stadionu. U tohoto tipuji něco málo přes 10.

Reagovat
Ingimir

v článku chýba vysvetlenie prečo nepostúpili už v 2021, keď tiež vyhrali druhú ligu podľa wiki nepožiadali o licenciu pre prvú ligu

Reagovat
Kucka

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele