Nový zákon znamenal změnu poměrů, Botafogo místo bankrotu útočí na titul

Dnes, 15:05
Aktuality
John Textor (© AFP)

Botafogo, jeden z nejtradičnějších brazilských klubů, díky novému zákonu znovuobjevuje své prestižní místo v zemi. Za úpadkem stála léta špatného hospodaření, narůstajících dluhů, pracovněprávních sporů a hrozeb zabavení majetku. Nový model řízení však Glorioso zachránil, jsou nyní semifinalistou Copa Libertadores a bojují - opět - o titul v Brasileiru.

Tým z Ria de Janeira svého času sloužil jako základna brazilské reprezentace na mistrovství světa, ve svých řadách měl velké generační talenty jako byl Garrincha, jeden z nejlepších fotbalistů všech dob, Didi, Nilton Santos, Zagallo, Jairzinho, Paulo César Caju, Amarildo a mnoho dalších. Nejúspěšnější éra Botafoga přišla v 60. letech minulého století, posledního velkého úspěchu pak dosáhli v roce 1995, kdy se Túlio Maravilha stal díky svým gólům hvězdou.

Túlio Maravilha, idol Botafoga, když v roce 1995 vyhrálo Brasileiro. (©MARCELO SANTOS/AGIF/AGIF via AFP)

Pak přišlo 21. století. Černobílí třikrát sestoupili do druhé ligy, naposledy v roce 2020, a bez zisku významného titulu jsou téměř tři desetiletí. Zdá se však, že to nejhorší už pominulo a nové Botafogo je znovu hrozbou, nikoliv pouze výplní v tabulce. V historii týmu nejsou neúspěšné časy žádnou novinkou, v minulosti například nezvedli nad hlavu jedinou trofej od konce 60. do konce 80. let.

Před příchodem SAFu však klub prošel pořádnou krizí, která ho mohla přivést k bankrotu. Glorioso ale vytrvalo díky svým fanouškům, kteří i dávno před příchodem amerického podnikatele Johna Textora nepřestávali doufat.

Fanoušci Botafoga na stadionu Niltona Santose. (©Vítor Silva/Botafogo)

Záchrana od SAF

6. srpna 2021 přijal brazilský kongres zákon č. 14.193/2021, který podporuje přechod fotbalových klubů ze statusu neziskového občanského sdružení na akciovou společnost. Model je založený na pravidlech řízení, kontroly a na způsobech financování specifických pro fotbalovou činnost. Tento typ řízení byl v evropském fotbale i jinde na planetě zcela běžný, do Brazílie se však dostal teprve nedávno. Legislativa ale stále potřebuje některé kontrolní mechanismy a hlubší zpracování problematiky zadluženosti klubů.

Pro některé špičkové týmy v zemi to byl výchozí bod, který je postavil na nohy a zabránil prohloubení jejich právních a především finančních problémů. Botafogo bylo jedním z prvních, které model SAF přijalo a převedlo svůj majetek související s fotbalem na společnost, konkrétně na Eagle Football Holdings, kterou vlastní Textor.

Riskantní sázka

Podnikatel tým koupil v polovině roku 2021, v době působení v Serii B. Za 400 milionů realů získal 90 procent akcií. Textor ale do Ria de Janeira nepřijel jako pouhý fotbalový nadšenec. Než rozšířil své podnikání v Brazílii, byl blízko získání 25 % akcií Benfiky, jednání s portugalským klubem však nevyšlo. V roce 2021 ale koupil 18 % akcií Crystal Palace, za investici ve výši 87,5 milionu liber se stal jedním z vlastníků londýnského týmu.

John Textor s maskotem klubu. (©Thiago Ribeiro/AGIF/AGIF via AFP)

Ve stejném roce získal také Molenbeek hrající druhou belgickou ligu. V současnosti jeho holding vlastní i Lyon. Američan měl v hledáčku také Everton. Botafogo bylo riskantní sázkou, zejména vzhledem k hrozivému stavu financí a chátrajícímu majetku klubu. Textor však viděl příležitost a povzbudila ho nová brazilská legislativa. Dluhy, které vznikly klubům v době, kdy byly pouhými občanskými sdruženími, by se na nově vzniklé SAF nepřenášely.

V současném modelu se nové společnosti odpovědné za správu fotbalu podílejí na splácení těchto závazků v mezích stanovených zákonem, a to buď 20 % svého aktuálního měsíčního příjmu nebo prostřednictvím žádosti o soudní vymáhání, v níž mohou znovu projednat občanské a pracovní dluhy, stanovit slevy, odpisy a nové splátkové plány.

Bira, maskot Botafoga, má na stadionu Nilton Santos sochu. (©Vítor Silva/Botafogo)

Ze Serie B na vrchol

Výkony Botafoga pod vedením Textora jsou pozoruhodná. V roce 2021 si klub vybojoval návrat mezi elitu, v následujícím ročníku skončil na 10. místě a zajistil si účast v Copa Sudamericana, druhém nejvýznamnějším klubovém turnaji na kontinentu.

Poté přišla sezona 2023, během které Botafogo postoupilo jak do čtvrtfinále Jihoamerického poháru tak do stejné fáze Copa do Brasil. V první polovině Brasileira prožil tým neskutečné tažení a doufal v ukončení čekání na titul. Fanoušci ale naopak bezmocně sledovali bolestivý pád. Titul týmu z Ria, který měl třináctibodový náskok, utekl a padl do klína Palmeiras.

Přestože to byla bolestivá zkušenost, bylo jasné, že se Botafogo stalo jiným klubem. Glorioso opustil jeden z hlavních motorů týmu - portugalský trenér Luís Castro odešel, aby trénoval Cristiana Ronalda v Al Nassru. Změnu přístupu odrážejí i čísla. Po zklamání v roce 2023 se stalo vítězství v brazilském fotbale pro Textora otázkou cti. Dokonce ligu obvinil z údajné manipulace s výsledky, což podle něj vedlo ke ztrátě titulu, to se však neprokázalo.

Almada, vítěz mistrovství světa s Argentinou, je nejdražší posilou v historii brazilského fotbalu. (©Vítor Silva/Botafogo)

Americký podnikatel splnil svůj slib být na přestupovém trhu agresivní, utratil dohromady 347,35 milionu realů. Největšími úspěchy byly příchody Thiaga Almady, vítěze mistrovství světa s Argentinou v roce 2022, a Luize Henriqueho, dvou největších podpisů v historii Brazílie. Společně stáli přibližně 244 milionů realů.

Botafogo navíc patřilo ke klubům, které během posledního přestupového okna podepsalo nejvíce hráčů, rozrostlo se o osm nových tváří. Mnoho jich navíc přišlo za výhodných podmínek, například po vypršení smluv, investice tak byly poměrně malé. Kádr byl přestavěn, skautské operace zahrnovaly podpisy hráčů z Brazílie, Jižní Ameriky, Spojených států, Evropy a Asie.

Jediný cíl

Ne všechno je v Botafogu růžové, klub stále trápí miliardové dluhy, které musí vyřešit. Nicméně v tuto chvíli je Glorioso skutečně nádherné sledovat. Cílem pro rok 2024 je stát se mistrem, jiné ambice nejsou, všechny síly jsou konsolidovány na ukončení úmorného čekání.

A na hřišti pod vedením portugalského trenéra Artura Jorgeho tento cíl nevypadá nereálně. Po 51 letech je Botafogo opět v semifinále Libertadores a má velkou šanci nakouknout do finále. V Brasileiru je i přes pronásledování od Palmeiras tým silný, díky dostatku kvalifikovaných hráčů by se mohli vyhnout i opakovanému poklesu formy.

Vše, co se dalo udělat, už bylo uděláno. A John Textor doufá, že v Brazílii konečně bude co slavit. Jeho Botafogo se dostává na titulní strany novin a celá fotbalová země ho bedlivě sleduje. Jedno z největších jmen brazilského fotbalu může ukázat, že SAF je pro brazilský fotbal nevyhnutelnou cestou.

Autor: Livesport.cz / Josias Pereira

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele