Ocenění putují na Letnou: Hráčem sezony se stal Birmančević, trenérům vládl Priske

30.05., 10:17
Aktuality
Veljko Birmančević (© AC Sparta Praha)

Nejlepším hráčem končící sezony první ligy byl poprvé zvolen srbský křídelník Veljko Birmančević, který pomohl Spartě k obhajobě titulu. V hlasování trenérů, kapitánů a vybraných novinářů zvítězil před plzeňským Pavlem Šulcem a Oscarem Dorleym ze Slavie. Letenští ovládli i kategorii o nejlepšího trenéra, podruhé za sebou zvítězil jejich dánský kouč Brian Priske.

Výsledky dnes zveřejnil organizátor ankety Ligová fotbalová asociace, která v tuzemsku řídí profesionální soutěže. Birmančević ve své první sezoně v české lize kraloval i kategorii cizinec sezony. Osobností ligy se stal Marek Matějovský z Mladé Boleslavi a objevem Tom Slončík ze sestupujícího Zlína.

Birmančević se hned ve své první sezoně ve Spartě stal nejproduktivnějším hráčem soutěže, když zaznamenal 16 branek a 11 asistencí. Zároveň si připsal nejvíce nahrávek do gólové šance. Šestadvacetiletý srbský křídelník do poslední chvíle bojoval o korunu pro krále střelců, za lídrem tabulky kanonýrů slávistou Václavem Jurečkou zaostal o tři branky. S letenským mužstvem ovládl i domácí pohár a získal s ním ceněný double.

V hlavní kategorii ankety Birmančević s přesvědčivým náskokem 45 bodů porazil Šulce. Třiadvacetiletý ofenzivní univerzál Plzně zaznamenal v ligové sezoně 18 branek a až v posledním kole nadstavby ho mezi střelci předstihl Jurečka. Dominanci záložníků v hlavní kategorii podtrhl třetím místě Oscar, pětadvacetiletý liberijský záložník ale ztratil na Šulce propastných 91 bodů.

Mezi trenéry podle očekávání znovu triumfoval Priske, který i druhou sezonu v české lize proměnil v zisk titulu. Sedmačtyřicetiletý dánský kouč dovedl Spartu k první obhajobě po 23 letech, jeho svěřenci zároveň vytvořili nový bodový rekord v samostatné historii soutěže a měli nejlepší útok.

O 28 bodů méně než Priske v anketě posbíral v 72 letech nejstarší ligový trenér Miroslav Koubek, který s Plzní obsadil třetí místo a v Evropské konferenční lize ji dovedl k historické účasti ve čtvrtfinále. Jindřich Trpišovský potřetí za sebou skončil se Slavií v tabulce na druhém místě a v anketě byl znovu třetí.

Mezi cizinci Birmančević zvítězil před klubovým spoluhráčem Slovákem Lukášem Haraslínem a Oscarem. Stal se i záložníkem sezony, který byl stejně jako další doprovodné ankety vyhlášen už v úterý. Nejlepším útočníkem byl zvolen sparťan Jan Kuchta, obráncem Robin Hranáč z Plzně a gólmanem Jindřich Staněk ze Slavie.

"Je to úžasné, poprvé v životě jsem dostal něco takového. Ve Švédsku jsem byl vlastně nejlepším mladým hráčem, ale získat tři trofeje je opravdu skvělé. Nejspíš si je odvezu do Srbska a vystavím si je ve svém pokoji," řekl novinářům Birmančević.

"Jestli to byla má nejlepší sezona v kariéře? Pravděpodobně ano. Když se podíváme na statistiky a čísla, měl jsem podobnou sezonu ve Švédsku. Vyhráli jsme ligu, pohár, hráli jsme Ligu mistrů. To byla úžasná sezona. V Toulouse jsem tolik nehrál, ale vyhráli jsme pohár. Tady ve Spartě je rozhodně nejlepší parta, takový týmový duch jsem nikdy předtím v kariéře nezažil," doplnil bývalý hráč Malmö či Toulouse.

Cenu pro osobnost ligy převzal mladoboleslavský středopolař Matějovský, ve 42 letech třetí nejstarší hráč aktuálně působící v nejvyšší soutěži. Vítězi v kategorii objev rovněž záložníkovi Slončíkovi je téměř na den přesně o 23 let méně. V hlasování fanoušků v anketách hráč utkání triumfoval Šulc.

Anketa Ligové fotbalové asociace o nejlepší hráče první ligy za sezonu 2023/24:

Hráč sezony: 1. Veljko Birmančević (Sparta Praha) 153 b., 2. Pavel Šulc (Plzeň) 108, 3. Oscar Dorley (Slavia Praha) 17.

Trenér sezony: 1. Brian Priske (Sparta Praha) 146, 2. Miroslav Koubek (Plzeň) 118, 3. Jindřich Trpišovský (Slavia Praha) 48.

Cizinec sezony: 1. Birmančević 166, 2. Lukáš Haraslín (Sparta Praha) 55, 3. Oscar 48.

Objev sezony: 1. Tom Slončík (Zlín) 92, 2. Sampson Dweh (Plzeň) 72, 3. Tomáš Rigo (Ostrava) 51.

Osobnost sezony: 1. Marek Matějovský (Mladá Boleslav) 75, 2. Michal Kadlec (Slovácko) 69, 3. Tomáš Hübschman (Jablonec) 54.

Hráč sezony podle hlasování fanoušků v anketách hráč utkání: Šulc.

Doprovodné ankety (vyhlášeny už dříve):

Brankář sezony: 1. Jindřich Staněk (Plzeň/Slavia Praha) 126, 2. Peter Vindahl (Sparta Praha) 105, 3. Martin Jedlička (Bohemians Praha 1905/Plzeň) 91.

Obránce sezony: 1. Robin Hranáč (Plzeň) 123, 2. Ladislav Krejčí II 73, 3. Filip Panák (oba Sparta Praha) 63.

Záložník sezony: 1. Birmančević 119, 2. Šulc 111, 3. Oscar 38.

Útočník sezony: 1. Jan Kuchta (Sparta Praha) 113, 2. Mojmír Chytil (Slavia Praha) 109, 3. Tomáš Chorý (Plzeň) 78.

Druhá liga:

Hráč sezony: 1. Jakub Hora (Dukla Praha) 26, 2. Bojan Dordić (Táborsko) 15, 3. Radek Šiler (Sparta Praha B) 11.

Trenér sezony: 1. Tomáš Janotka (Olomouc B) 52, 2. Petr Rada (Dukla Praha) 51, 3. Roman Nádvorník (Táborsko) 19.

Autor: ČTK

Komentáře (73)

Přidat komentář
Pablos

Birma si mě hned získal, super hráč na ligu a i sympaťák... skvělej kup pro Spartu

Objev sezony by za mě byl Dweh, neskutečně do toho okamžitě naskočil a už ve svých výkonech neslevil

Reagovat
Uwe háže buly

Taky bych dal Dweha.

Reagovat
Skleepy

Fakt skvělý příchod, kvalitou i charakterem, kdy jeho pracovitost a pohyb bez balónu je příkladný.

Reagovat
Lemond Laws

Ty ho znáš?

Reagovat
Skleepy

Myslím, že jsem celkem jasně specifikoval, že mluvím o fotbalových vlastnostech...

Reagovat
Lemond Laws

Mají to být čistě ligové výkony nebo i poháry?

Proč je u Koubka napsáno, že dotáhl Plzeň do čtvrtfinále EKL?

Reagovat
kilobyte

Proč by to u něj nemělo být napsáno?

Reagovat
Lemond Laws

Protože to tam píšou, jako kdyby to ovlivnilo jeho pořadí. Proto se ptám

Reagovat
kilobyte

Tak píše to ČTK, která na umístění neměla vliv. Jen prostě informují o historickém úspěchu Plzně.

Reagovat
Uwe háže buly

Protože je to cena za ligu.

Reagovat
kilobyte

Takže se o tom v článku nesmí psát?

Reagovat
Skleepy

Taky mi přijde, že se hlasující příliš dívali na sezónu jako celek, a proto má i Koubek o tolik víc bodů než Trpiš (EKL, Mol Cup by v tom ale neměli hrát roli). Souhlasím, že Koubek i v lize odváděl dobrou práci, ale furt byl Trpišův tým o dost bodů před ním.

Reagovat
Marisic

tak jasně, Plzeň v lize za Slavií zaostala bodově, ale taky člověk musí vidět sílu kádru a možnosti Plzně. Koubek tu Plzeň obrátil vzhůru nohama, oproti minulý sezoně je v základu 6 novejch, mladejch kluků. Jestli se to dává jen za ligu, tak by třeba měl bejt oceněnej Frťala, jak hezky vytáhl Teplice.

Reagovat
Me2win

Takový křídlo potřebujeme i ve Slavii. Snad se Bílek s Trpišem konečně zamyslí a přivedou pořádnou kvalitu, s tímhle kádrem nevim, co by chtěli dělat v Lm. Jestli odejde Priske, tak vyhrát ligu bude snažší, už jenom kvůli tomu, že přijde novej trenér, jiná filozofie, jiní hráči, tam by vyhrát takovej problém být neměl, ale už víme co Trpiš dokáže prosrat. Tahle sezóna bude klíčová, silnej majitel v zádech, musíme vystavit stopku nákupům typu Kulenoviče, Vašulína, těmhle různým šulínům z ligy a koupit pořádnou kvalitu třeba v rozmezí 50-100 mega za přestup ze zahraničí. Lm by případně měla výdaje pokrýt, skupina El je jistá, tak nevim na co pořád čekaj. To kouzlo Trpiše, že dokáže z průměráka udělat hvězdu už 3 sezóny nefunguje, tak je čas změnit strategii na trhu a zahrát to all-in, jestli chceme v budoucích letech zabojovat o výsledky v pohárech, nebo se do nich vůbec dostat.

Reagovat
Lemond Laws

Přesně, vybírat ligu nemá smysl.

Musí se investovat minimálně do 3 evropských prospektů

Reagovat
Kemar Roofe Arena

Já si myslím, že kouzlo trenéra Slavie Praha Jindřicha Trpišovského a především jeho šimpanzího asistenta nemůže na technické cizince fungovat. Budou sotva poloviční a při první příležitosti zmizí do Ankaragücü. Jediná výjimka byl Stanciu, ale to jen proto, že jej poháněl vztek vůči Spartě Praha.

Reagovat
Me2win

Jo, aha. Bah, Traoré, Olayinka, Sor, Sima nefungovali... Troll?

Reagovat
Kemar Roofe Arena

Traoré, Olayinka a Sima jsou kopyta, při vší úctě. Sor nefungoval. Baha ti uznám, nachytals mne.

Reagovat
delfin

Baha na to co píšeš. Nebo by jsi chtěl snad diskutovat?

Reagovat
Kemar Roofe Arena

No, asi jak s kým. S tebou ano, ty jsi kvalitní dišputér.

Reagovat
delfin

Tak to abych vystřelil - šampaňské samo.

Reagovat
delfin

Bacha*

Reagovat
kilobyte

Ale je zajímavé, že kromě Baha už všichni předtím hráli v Česku.

Reagovat
Me2win

Dobře, tak třeba Wallem ještě, Zafeiris se rozehraje po zranění... Že tehdá jednou nevyšel Baluta no, ok.

Reagovat
kilobyte

Oba postupem času spíše nehrají. Aby nedopadli jako Ousou aspol.

Reagovat
RickNash

ale fungovali, nicméně - Sima a Sor "fungovali" jenom chvilku a Slavia je nadšeně střelila, tam si můžeme říct, že to bylo super finančně, ale výraznej sportovní dopad ty hráči neměli. Traoré byl hráč širšího kádru.

Olayinku s Bahem bych jako ty super fungující posily zařadil. Stanciua taky. Ale jak už se píše nade mnou kilobyte, Olayinka i Stanciu už měli zkušenosti z český ligy, což z nich pro účely naší debaty dělá o poznání menší "cizince" - znali prostředí, trošku jazyk, bylo vidět, jak si vedou proti českejm týmům...

A pokud teď v Česku nejsou hráči, co by mohli mít podobou kvalitu, ať už český nebo jiný národnosti, je nutný se dívat ven a tím pádem zvládnout mnohem náročnější skautovací práci.

A v tom si vede Slavia následovně:

úspěch (a velkej): Bah

dále (od Olayinky dál): Dumitrescu, Sinyan, Ittaharen, Ousou, Zafeiris, Ogbu, Madsen, Baluta

kdo z toho je úspěch? kdo je hráč, co fakt zvednul úroveň kádru, a dostal se v Trpišově hierarchii na místo hráče, na kterým něco dlouhodobě staví?

a kdo byl (drahej) propadák? z koho se stal akorát jeden ze sedmadvaceti skvěle placenejch hráčů áčka?

Slávie ty přestupy cizinců moc neumí, ačkoli na tom protočila podobný prachy jako Sparta

ta má/měla úspěšný dlouhodobý cizince za zahraničí, umí je tahat na hostovačky s opcí, ty hráči se stávají osou týmu a vyhrávají ceny pro nejlepší hráče ligy.

ten rozdíl je velikej

Reagovat
Me2win

Teď se to Spartě povedlo, ale faily tam měla taky, ne-li větší. Ten skauting je omezenej, ale s novým majitelem je právě potřeba zainvestovat do lepších, známějších hráčů a ne jezdit skautovat někam do kosovský vesnice. Za mě se Ogbu povedl, i když zesral derby, Ousou teď hrál ve Španělsku, Dumitrescu je ještě otazník, takže logicky - potřebuješ čas na zapracování posil do nový ligy, země. Příští rok budou ti hráči zase lepší. Birmančevič vyšel, protože to je nadstandartní hráč a hrál v dobrých týmech, takový hráče by měla kupovat i Slavie, který se třeba úplně neprosadí ve větší lize, ale Českou si budou vodit. Přidá se k tomu týmovost a poctivost Trpišovo stylu a mělo by to fungovat. Jen se musí zlepšít skauting, kterej je za poslední dobu hodně průměrnej, pak bude Trpiš zase čarovat. Ono ani česká liga není bezedná, takže když vidím, že máme zájem o Vašulína, tak to začíná vyvolávat otázky i na Trpiše. Uvidíme s čím přijdou letos.

Reagovat
Me2win

Ono je taky těžký nechat si tu hráče na takovou dobu aby měli významnej "sportovní dopad". Slavie byla v situaci, kdy musela hráče prodávat, druhá věc je, že v český lize špičkoví hráči moc dlouho nezůstanou. I ve Spartě teď o všechny přijdou, nejspíš i o trenéra. S tím skautingem ale souhlasím, chce to jinou strategii, koupit kvalitu, vyhrát ligu, dostat se do Evropy a zase obměnit. Jinak to v český lize asi ani nepůjde. Průměráci z ligy ale nestačí, Jurečka má sice 20 gólů, ale lepší útočník by jich tam mohl mít 30, nebo křídlo...

Reagovat
Moshe Dajan

30 gólů měl za posledních x let jenom Komličenko.

Reagovat
RickNash

mně to obojí přijde jako legitimní přístup

Slavie hledala neprověřený hráče, pro který bude prvním větším týmem. nižší cena, vyšší riziko, pokud to dopadne, má mladýho hráče, kterej bude mít vysokou cenovku a prestižní zájemce.

Sparta se poučila ze svejch chyb a bere starší hráče, často formou hostování s opcí, riziko je nízký, hráči o poznání víc ready na větší roli v kádru.

akorát na to první člověk potřebuje dobrý skauty a posoudit kompatibilitu hráče s českou ligou, adaptabilitu hráče v cizí zemi... a sakra taky důvěru trenéra a čas, což je něco, co Trpiš nemá a hodně tím celou strategii podrejvá.

další věc je přeprodejní hodnota - Sparta za slušnou část hráčů, který jí tvořej osu (Sorensen, Kairinen, i ten Haraslín, Panák, Sadílek) žádnou skvělou nabídku nejspíš nedostane. ani finanční, ale ani od bůhvíjak prestižního týmu, aby ti hráči chtěli pryč za každou cenu. Na Letný se ty hráči prosadili ve věku 25-28 let, pro výkonnost ideální, pro velkej přestup ne. ten kádr proto může držet dýl.

Reagovat
Me2win

Trpiš by přesně potřeboval ty hráče okolo 24-27 let jak říkáš, který tady nějakou dobu vydrží a jsou už relativně ostřílený, ale můžou se pod jeho stylem ještě zlepšit. V lize je to už vybraný, takže je třeba kouknout se do zahraničí. Teď se ukáže, jestli na to má Trpiš kapacitu, nebo se pořád bude přebírat liga stylem pokus omyl... Předtím se brali hráči s perspektivou prodeje, teď už to tak být nemusí, i když samozřejmě je to ideální variata - perspektiva a kvalita, každopádně lepší by bylo se zaměřit i na tu zkušenou osu. Ono až Spartě odejde Krejčí, Preciado, Haraslín, Birmančevič, tak to zase může stavit znova jako Slavie, což bude bez Priskeho mnohem těžší. Nehledě na to, že Sparta bez těch klíčových hráčů nadstandardních pro ligu takovou kvalitu nemá, Slavie se aspoň může opřít o styl Trpiše, u Sparty může být velkej propad.

Reagovat
RickNash

uvidíme, před Spartou je hodně otazníků a lehký to mít nebude. Zajímá mě, jak dlouho udrží právě Haraslína nebo i toho Birmančeviče - pokud bude hrát LM, dá jim slušný smlouvy a perspektivu progresu klubu, tak se s nimi v létě loučit nemusí, oběma je myslím přes 25 let, zas tak vařící zboží to nebude. Ale někdy se určitě budou chtít posunout.

Zároveň mám ale pocit, že na Letný mají vybudovanou docela slušnou část kádru (Vitík, Vydra, Karabec, Ryneš), která je z odchovanců a ačkoli "nadstandartní" v užším slova smysl nejsou, hrajou spolu dlouho, znají sebe, tlak v klubu, i systém, a k tomu můžou nový posily zapadnout mnohem snáz.

To třeba Slávie nemá, resp. tuhle funkci tam mají o poznání starší hráči. Styl Trpiše právě při práci s kádrem může bejt i mínus, zapracovávání odchovanců mají totiž taky na Letný mnohem funkčnější.

Ale každopádně se těším na sledování toho, co ty kluby, nově oba s ambiciózními majiteli a jasnými ambicemi, budou dělat dál

Reagovat
Me2win

Na Slavii ta kostra je, takže to zapracování tak těžký není, i když je pravda, že je zastaralá, takže to chce omladit... Oni se o to vesměs snaží, ale chce to určitě kvalitnější hráče. U Sparty počítám, že Vitík do zimy odejde, Karabec nevim, ten moc nehrál zatím. Slavie letos zapracovala Vlčka, minule Juráska, vychovala Riga, kterej měl zůstat. Takže je to tak půl napůl, Sparta má mírně navrch možná se zapracováváním mládeže.

Reagovat
Freedo

Úspěch Zafeiris, Ogbu, Wallem. Potenciál do budoucna Diouf.

Baluta, Madsen, Dumitrescu se neprosadili. Ousou nějakou dobu hrál dobře, prováhali jsme ale příležitost ho prodat do Ligue 1 za 4 mil eur. Ittaharena bych asi ani nezmiňoval, to byl zoufalej pokus.

Sparta má taky víc hráčů, kteří se jí nepovedli, ale narozdíl od Slavie se o tom tady skoro nemluví - Gomez, Kamenovič, Mabil, Vindheim, Solbakken a Tuci zatím nevypadají nejlíp. Rozdíl je ale v tom, že se jí povedli trefit ti rozdíloví jako Birmančevič nebo Kairinen. Laci a Sorensen taky jsou na naší ligu vysoce kvalitní.

Reagovat
Marisic

Tybláho tohle je teda strašně selektivní. U Zafeirise a Wallema snad každej soudnej napíše, že je třeba tomu ještě dát čas. Oba jsou mladý, Wallem tu je chvilku, Zafeiris měl těžkou sezonu - malý euro a zranění. Zatím ani 1 nepotvrdili cenovku, nestali se rozdílovými a klíčovými hráči základu. Maj ještě čas a Wallem má našlápnuto dobře, ale jako úspěch to vydávat je fakt divný, zvlášť u Zafeirise s tím kolik stál. Čas ještě má dostat Diouf, na druhou stranu hráč za 40 mega do béčka, zatímco na levým beku hraje Bořil je dost na pováženou.

To že se Madsen a Dumitrescu nepovedli je jedna věc, jakou dostali šanci, to je snad ještě horší. Pomalu jak kdyby byl mezi sportovním úsekem a trenérama nějaká nekomunikace. Nabídka Ligue 1 za 4 mega zní dobře, ale to jsou kdyby + spekulace, navíc Ousou stál svejma chybama Slavii dost bodů v důležitejch zápasech. Rozhodně se nepovedl a nevypracoval se v oporu.

O těch klucích u Sparty se namluvilo dost, ale Kamenovič a Mabil byli na hostování s opcí a po jeho vypršení zmizeli. Což se u mnohejch slavistickejch flopů říct nedá, ty kolem Slavie smrděj pak ještě mnoho let a nejdou udat, protože maj napálený velký smlouvy. Plus teda Mabil vybojoval pentli v derby a dal pentle v Liberci, vzpomínám na něj asi radši než slávisti na Ousoua.

Solbakken a Tuci nevypadaj nejlíp, ale jsou tu půlroku. Zafeiris letos taky nevypadal moc dobře a napsal si, že je úspěch, kdyby je udělal Tvrdík, tak o nich pravděpodobně píšeš, že jsou úspěch

Vindheim se extrémně nepovedl o tom žádná. Za Gomeze Sparta dostala podobně za kolik ho koupila. Nebudu alibista, abych si snažil namluvit, že teda vlastně všechno dobrý, ale nějakej provar o kterým by se mělo dlouho mluvit to teda není.

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
Me2win

Bereš jenom tu éru Rosickýho, dobře ty.

Reagovat
Marisic

beru frajery co vypsal Freedo nade mnou, špatně ty.

Reagovat
Me2win

Mně to teda přijde "strašně selektivní" od tebe. Ben Haim byl dobrej přestup ?

Reagovat
Marisic

vole tak znovu, reagoval jsem na frajery, který vypsal freedo o doslova příspěvek nade mnou. Selektivní bejt nemůžu když jsem si je sám ani do argumentu nevyselektoval

Ben Chaim byl na hovno přestup noa

Reagovat
Me2win

Ale omlouváš ty kluky ušatý pěkně, to jo .

Reagovat
Marisic

wtf co to meleš

Reagovat
Moshe Dajan

Sor a Sima pár měsíců, to se ani nedá počítat. První byl navíc v lize tragický.

Reagovat
naheCZ

Plán: Sor přišel do pohárových zápasů se zviditelnit, aby se rychle mohl otočit za velký peníze.

Realita: Sor se zviditelnil v pohárech, prodal se za velký peníze.

Někteří lidi: nebyl to úspěch. Asi někteří žijete v nelogickém vesmíru nebo nevím.

Reagovat
Moshe Dajan

Plán nebo neplán Slavie vůbec není téma. Řeší se, kdo fungoval jako superhráč, vytvořený Trpišovského metodami. A Sor to rozhodně nebyl, i kdyby ho prodali za měsíc a za 15 mega.

Reagovat
naheCZ

Ukazujete ho tu jako fail a to prostě nebyl. Splnil přesně to, co se po něm chtělo. Trpiš mu tu roli v pohárech ušil a splnil zadání vidělat na něm prachy. O ničem jiném to nebylo. Jestli by si ho dokázal zapracovat do ligy už ani nikdy nezjistíme, protože na to nebyl čas.

Reagovat
RickNash

určitě nebyl fail, ani sportovně a finančně už vůbec ne. ale pokud řešíme to, jak jsou pražský eska ne/schopný pomocí cizinců stavět kádr, tak je Sor, kterej se ve Slávii skoro ohřál, mimo téma.

Sparta takovejhle přestup ven (zatím) v poslední době nemá, ale má dva tituly, jednou double a funkční kádr, do kterýho umí, zdá se, zapracovávat cizince. Slávie to neumí a pár hezkejch míčů za Sora na tom nic nemění.

Reagovat
naheCZ

Ano, chytla jackpot, ale až ty ty tituly bude mít tři po sobě, účast v LM, pravidelné účasti na jaře v pohárech, tak půjde asi vidět, jak svěle si je zapracovává ne? Jinak když jsme u toho, je hezký třeba zlehčovat, že někteří ti cizinci vlastně prošli českou ligou už předtím, ale u Sparty ti taky můžu argumentovat, že až na Birmančeviče, to jsou vlastně Priskeho koně. Stejně jako si tenkrát tahal Trpiš svoje.

Reagovat
RickNash

Udržet se na vrcholu je jiná kvalita a je těžká v jinejch věcech, jestli to Sparta zvládne, ještě uvidíme. Stejně jako to, jak se popasujou s odchodem Priskeho. A teda nevyznám se v tom do detailu a kdyžtak mi řekni, ale Preciado a Solbakken s Priskem snad moc nesouvisí, ne?

Reagovat
naheCZ

Preciado ano měl ho mít vyhlédnutého z Belgie. Solbakken popravdě nevím. Ale teď obě S jedou scouting tam, takže to nemusí být. Ale toho jsem popravdě už ani na mysli neměl, ten stejně zatím vypadá jako totální propadák

Reagovat
Me2win

Slavia vs Fenerbahce - osmifinále EKL - postup Slavie, v základu 9 cizinců, 2 češi (Schranz v sestavě). Z toho mi úplně nevychází, že by to neuměli s cizincema. Je pravda, že Trpiš nemá trpělivost, ale to by mu skauti museli přijít s dobrýma hráčema, to samý vedení. Takhle on radši přebírá ligu, což nejde donekonečna. A mít čas skautovat, to úplně nemá. Takže to není o Trpišovi, že by neuměl zapracovat hráče. A logicky si vezmeš do týmu hráče, který znáš, stejně jako Priske .

Reagovat
RickNash

to, co píšu já, není hejt na Trpiše, tohle je odpovědnost celýho klubu a komunikace v něm. těch hráčů je v áčku hodně na podobné úrovni, v tom se mladej kluk z ciziny prosadí těžko. jasně, že platí, že pokud by byl fakt dobrej, tak všechny strčí do kapsy, ale takhle ti opravdu mladí hráči fungují spíš výjimečně, potřebujou čas a důvěru. slavie nad nimi docela rychle několikrát zlomila hůl. a to odepsání nebo nedostatek herního prostoru po mladýho hráče, kterého klub (který musí prodávat své hvězdy) přivedl nedávno za nemalý peníze, to už je trpišovo rozhodnutí a přístup. něco je tam nastavený blbě, trošku mám pocit, jako by důležití lidé v klubu měli trochu moc lehkou ruku při podpisech, jako občas mívám já při hraní FMka

Reagovat
Freedo

A víš proč, Ricku? Do příchodu Tykače jsme museli každou sezónu prodávat hráče ze základu. Samozřejmě, že kdyby to ekonomicky šlo, tak by bylo lepší ty hráče udržet. Taková ale byla finanční realita, klub si musel na svůj chod vydělat sám a nemohl spoléhat na bohatého majitele jako Sparta, i když to tu někteří její fanoušci popírají.

Reagovat
RickNash

Určitě, Freedo. Máš pravdu, tohle nijak nepopírám a do těch dosavadních příspěvků se mi to akorát nevešlo zároveň nákupy byly, bylo jich dost a byly za (byť prodeji vydělané) nemalé peníze, a vygenerovat nové opory a jasnou kostru se moc nepodařilo. Zatím, minimálně. Ale neber to jako nějakej výsměch Slavii, tak to nemyslím

Reagovat
Freedo

Souhlasím, těch přestupů skutečně bylo až moc. Realizák se spoléhal na široký kádr, protože se hrálo víc soutěží najednou a často bylo hodně zraněných. Pokud se ovšem podíváme na mistrovské týmy posledních 3 let, tak ať už Plzeň (tam to byl až extrém) nebo i Sparta netočili tolik sestavu a povedlo se jim to ustálit.

U nás ta kostra byla postavená na českých hráčích, dlouhou dobu tu jsou Kolář, Bořil, Ševčík, Provod, Masopust, Tecl. Kolem nich se točili zahraniční hráči či mladí kluci z české ligy. Bohužel ale přišla klesající výkonnost či zranění.

Teď se musí vybudovat nová osa týmu. Přišel top Staněk. Zima bohužel zatím průměr, ale věřím, že se ještě chytne. V záloze exceluje Oscar a na hrotu je kvalitní Chytil. Ještě by to chtělo nějakého dobrého spielmachera, pokud se neprobudí Zafeiris (já osobně bych ho hrál na desítce) a budeme mít nějaký základ, kolem kterého pak můžeme stavět tým.

Reagovat
Agnelli

Něco mě nejde do hlavy, tak když je v hráčích sezóny Oscar třetí a v první trojce nefiguruje Haraslín. Jak je tedy možný v cizincích sezony že je Haraslín před Oscarem. ? Co to ku.. má za logiku.

Reagovat
kilobyte

Protože se ty ankety hlasují zvlášť.

Dejme tomu, že každý hlasující vybírá první 3 místa a za ně se udělí body. Když by třeba 2 hlasující ze 100 měli Oscara na prvním místě a Haraslína třeba na 4. místě. A zbytek hlasujících měl Haraslína taky na 4. místě, ale Oscara až za ním. Tak v pořadí všech hráčů bude Oscar lépe umístění, protože Haraslín za 4. místa nedostane body, ale v pořadí cizinců vypadnou domácí hráči a on dostane body od všech a tím se dostane před Oscara.

Reagovat
Hasselbaink

Matějovský ve 42 letech třetí nejstarší hráč v soutěži...wow, nad 40 let v lize 5 hráčů, z nich jen jeden gólman...to je docela evropskej fenomén ne?

Reagovat
meno

Přitom ta liga je těžká jak prase, frajeři to jsou

Reagovat
bobis21

Trochu OT:

https://x.com/swissfootdata/status/1796074964384120907

Možná se to někde už řešilo, ale vůbec by mě nenapadlo, že bude mít Plzeň největší příspěvek do národního koeficientu v Evropě

Reagovat
Losinho

A dva kluby v top 10

Reagovat
Pablos

ještě jsem to nerozklikl, ale co to je za nesmysl... když Leverkusen prvně prohrál až ve finále ?

Reagovat
kilobyte

Hlavně Německo dělilo 7.

Reagovat
Pablos

I když ty předkola no vlastně... ty Leverkusen nehrál

Reagovat
Pablos

No nevim, něják to nepobírám... však Real nahrál víc, Bayern víc, Leverkusen, Fiorentina atd. atd. ...Plzeň fakt nemůže být první a nebo to nechápu, jak je to myšleno no.

Reagovat
Pablos

Tak už to chápu, my vlastně dělili čtyřma, což jinde moc né

Reagovat
bobis21

Ano, je to právě tím dělením. Celkový počet získaných bodů se dělí počtem klubů. Díky tomu Plzeň i při nižším celkovém zisku vyletí nahoru, protože třeba Leverkusen dělí počtem klubů z Německa.

Reagovat
Moshe Dajan

Neříkali Slávisti, že nejlepší v lize je nějaký Zafeiris?

Reagovat
Mönchengladbach

Je. Nejlepší lavičkový hráč hráč v lize. Hned po Preciadovi.

Reagovat
Coutinho10

nejlepší je, ale musí mít formu...

Reagovat
doshcz

Reagovat
Marisic

to jsem si u ben chaima říkal jeden čas taky

Reagovat
Sberatel_remiz

Proč nenominovali v této anketě trenéra Zlína Červenku? Připravili ho o vítězství! Kdyby ho byli bývali nominovali jako Nejlepáího trenérq sestupujícího týmu, tak by to vyhrál!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele