Od začátku jsem si byl jistý, že se zvládnu vrátit, říká Matěj Šín

11.09.2023, 09:08
Rozhovory

Matěj Šín z Baníku Ostrava sbírá ligové zkušenosti a patří i do kádru české reprezentace do 20 let. Největší životní vítězství oslavil přesně před rokem -⁠ tehdy mu lékaři řekli, že se uzdravil z rakoviny varlat a může se pomalu začít vracet k tréninkům. Jak během nemoci pracoval s psychikou a jak mu rakovina změnila pohled na svět? I o tom je nová epizoda podcastu Livesport Daily.

"Mám to za sebou a nechci být ten navždycky 'ten kluk, který měl rakovinu'. Zároveň bych ale rád byl vzorem pro ostatní, kteří se s podobnou nemocí budou prát v budoucnu. Hlavní je věřit, že to bude lepší a snažit se za tím jít. Ani na minutu jsem nepochyboval, že to zvládnu," vzpomíná Matěj Šín na své pocity v okamžiku, kdy mu lékaři řekli, že má rakovinu.

Po pár měsících, úspěšné operaci a chemoterapiích se mu povedlo se nemoci zcela zbavit a mohl se vrátit do tréninku. "Pak to bylo možná nejtěžší období, protože jsem se fyzicky cítil úplně na nule a musel jsem se dostat zpátky do kondice. Sprintoval jsem třeba do kopce s pneumatikou v minus dvou stupních a pak jsem zvracel, bylo mi blbě. Ale o to víc mě to posunulo," vnímá i tuto část svého příběhu pozitivně.

Teď už zase hraje ligu, je jednou z největších nadějí Ostravy. "Baník je moje srdcovka, vyrostl jsem tam. Nedovedu si představit, že bych v Česku hrál jinde než v Baníku. Můj sen je pomoct k tomu, aby se do Ostravy vrátily evropské poháry," zasní se.

V nové epizodě Livesport Daily jsme také řešili:

Kdy se během léčení cítil nejhůř?

Jak mu při návratu pomáhali trenéři v Baníku?

Jak vnímá vstup Baníku do nové sezony?

Všechny díly Livesport Daily najdete také na - Apple Podcasts a Google Podcasts.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (31)

Přidat komentář
JarousFCB

Hmmm zrovna mě s tím hospitalizovali. Borci, sem tam prohrábněte kule a když se vám něco nebude pozdávat, tak se nestyďte jít k lékaři. Je lepší zůstat s jednou, než chcípnout.

Reagovat
inferno08

Reagovat
inferno08

Jo počkat. Já to pochopil, že zrovna i ty jsi s tím měl problém, ale ty to myslíš tak, že tě s tím hospitalizovali zrovna teď? Tak to ti přeju brzký uzdravení a drž se!!

Reagovat
Sigma Olomouc

Tak se uzdrav, jestli jsem to pochopil.

Reagovat
jitrnica

Jak se chtěl pochlubit...

Reagovat
JarousFCB

No jo ... jsem to bral jako znamení, když jsem ten nadpis zahlédl hned potom, co jsem si lehl ve špitále. Každopádně mít pytel prověšený jen na jednu stranu bude cool jinak všem dík za podporu!

Reagovat
$dolar$

Reagovat
srbic13

Reagovat
Puskas

Drž se.

Reagovat
fabec1222

Prohrabavam denne,ale kdyby prohrabavala jednou za cas nejaka jina,tak bych se nezlobil

Reagovat
JarousFCB

Tak dej inzerát. Vyšetření prsu výměnou za vyšetření koulí. To se nedá odmítnout

Reagovat
HorajzmAmmann

drž se :-)

Reagovat
Axelrose

Tak ať se to co nejdřív dáš do kupy a jsi opět ve všech směrech OK

Reagovat
Kixi Syhimour

Hmmm, drž se, chlape

Reagovat
Greny

Tak se drž a ať se léčba daří

Reagovat
Remt

Prohrabnout je jedna věc ale co je pruvodnim znakem? Že narazis na bulku? Drz se chlape, tata lezel dva roky zpet v nenocnici se zanedbanym hemeroidem - rakovina konecniku, lehce po padesatym roku zivota na to přišel a od te doby všem v okolí říkám ať nekaslou na tu prohlídku okolo padesatyho roku. Za mě i dřív, co pár let třeba po 40ctce. Pro celou rodinu nejhorsi obdobi v zivote, přitom se to dalo podchytit zavcas. Nastesti tehdy operace dopadla dobre a on od té doby normálně funguje s tím že chodí co půl roku na kontrolu a zatím dikybohu vše ok pry.

Reagovat
JarousFCB

No v podstatě to musíš nahmatat. Já si byl zaběhat a cítil pak jen takový nenápadný tlak, tak jsem si je prohmátl a to je vše. Hned jsem si vzpomněl na Šína s Hallerem a druhý den ráno šel k doktorovi.

Reagovat
$dolar$

Tak to může bejt cokoliv. Třeba varikokela, hydrokela apod.

Reagovat
JarousFCB

Já vím jen to že o tom doktoři mluví jako o nádorovém ložisku nebo co a že to musí ven. Zbytek prý ukáže jakási histologie posléze.

Reagovat
$dolar$

A to ti nemuzou dat umelou kouli?

Reagovat
JarousFCB

To bych asi nechtěl... manželka vypadá smířená, tak to neřeším. Hlavně aby zítra všechno dopadlo dobře a abych pak nemusel na žádné chemo apod.

Reagovat
Uwe háže buly

Varikokéla je taky pěkná sracka. Já to měl, urolozka mi řekla že by to zatím nijak neřešila a pak jsem skoro díky tomu nemohl mít děti.. takze taky se na to nevysrat.

Reagovat
$dolar$

Ja ji mam.. Rekla mi, ze si mam zvyknout na bolest, ze pro bolestivost to neoperuji..

Reagovat
Uwe háže buly

Mě to teda nikdy nebolelo.. letos na jaře jsem byl na ty embolizaci na Karláku. Po par týdnech byl klid. Doporučení mi dal urolog/androlog, protože z tech zvětšených žil jde větší množství tepla a ničí ti to spermie, klidně i nenávratně. Před zákrokem byli spermie téměř nepoužitelný i pro umělý oplodnění a po zákroku mají bezný hodnoty.

Reagovat
$dolar$

Reagovat
andrew96

Držím

Reagovat
oli9

Tak hlavně zdravíčko

Reagovat
ratusek

drž se! Prevence je důležitá, sám o tom vím své v rámci rodiny

Reagovat
Freedo

Přeju brzké uzdravení, to bude dobrý

Reagovat
Sigma Olomouc

Jeden z mála podcastů, čp si pustím

Reagovat
Masskillah

Ja som si napr pocas kupela nahmatal stvrdnutu gulu ale neriesil som lebo vsak obcas mas vajicia tvrdsie obcas maksie no po case mi zacalo to vajice rast a to uz som spozornel a povedal to kamosovi ten mi povedal ze to nie je v pohode a mal by som to riesit. To ako som zohnal rychlo urologa je samo o sebe pribeh (poznaĺ som sestricku z uro cez tinder ) no isiel som tam mi oznamil ze je to rak a aj ked som vedel ze je to dost liecitelny typ rakoviny mal som strach lebo som to dlhsie neriesil… dokonca mam kolegu ktory mal to iste a po tom co som o tom zacal hovorit tak vela ludi okolo mna nieco take malo a taktiez aj baby rak maternice je dost casty…. No nastastie som mal iba fakt tu najlahsiu formu a nestihlo sa mi to dostat dalej do tela dal som si iba jednu preventivnu chemosku ktora znizuje riziko navratu z cca 20% na 5% teraz uz mam viac nez dva roky po tom takze to riziko je uz nizsie a taktiez obcas mavam tlak v tej gule co mi zostala ale chodim na kontrolu a urolog tam nic nenasiel tak sa nelakajte toho ak pocitite tlak ze mate hned rak ale isto si to chodte dat skontrolovat … co sa tyka sexualneho zivota tak mi pride ze je to este lepsie ako ked som mal dve taktiez baby si to drtivu vacsinu nevsimnu ze mas iba jednu a kdd to poviem popredu tak to chcu skor preskumat teda este som sa nestretol s nehativnou reakciou hehe

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele