Olomouc chce v lize vylepšit desáté místo z minulé sezony

18.07., 10:46
Aktuality
Tomáš Janotka (© SK Sigma Olomouc)

S novým trenérem a realizačním týmem vstoupí do sezony Sigma Olomouc. Mužstvo povede Tomáš Janotka, který povýšil z olomouckého béčka. Společně s vedením klubu na dnešní tiskové konferenci prezentovali cíl být lepší než v minulé ligové sezoně, kterou Sigma zakončila na desátém místě.

Olomouc je jedním ze sedmi klubů, které před startem nového ligového ročníku změnily trenéra. Po Jiřím Saňákovi, jenž odešel do Pardubic, se taktovky ujal Janotka. Dvaačtyřicetiletý bývalý obránce byl na jaře vyhlášen nejlepším trenérem druhé ligy, v které rezervu Sigmy dovedl ke druhé příčce. Nyní si odbude premiéru na prvoligové scéně.

"Tomáš byl v dospělém fotbale sice jen jednu sezonu, ale ta se mu nadstandardně povedla. A my mu chceme vytvořit co nejlepší podmínky. Liga bude letos velmi těžká, ale chceme se oproti minulé sezoně posunout výš," řekl sportovní ředitel klubu Ladislav Minář.

Nejvýraznější posilou Hanáků je zkušený útočník Jan Kliment, který přišel jako volný hráč z Plzně. Obranu posílil dvaatřicetiletý Michal Leibl z Hradce Králové. "Na Honzovi je vidět, že si něčím prošel, je zkušený a pracovitý. Michal je také skvěle nastavený, je to takový buldok," uvedl Janotka.

Oproti minulé sezoně už v mužstvu nejsou Filip Novák a Jan Fortelný. Novák chce ještě zkusit zahraniční angažmá, Fortelnému skončilo hostování, stejně jako Ebrimu Singatehovi ze Slavie. Do Pardubic odešel ofenzivní záložník či útočník Pavel Zifčák, v polském Chorzówě se chce prosadit Denis Ventúra.

Vedle zkušených hráčů jako Vít Beneš, Radim Breite, Martin Pospíšil či Lukáš Juliš s Klimentem, chce Janotka sázet na mladé hráče, které zná z druholigového béčka. "Je to jeden z našich hlavních cílů, ale bude to chtít čas. Naší vizí je jistá přestavba kádru, vytvoření mixu starších a mladších," řekl kouč.

Olomouc během přípravy ani jednou neprohrála, z pěti duelů tři vyhrála, včetně generálky s Cracovií Krakov. "Víme ale, že liga bude o něčem jiném. Chceme na to navázat, byl to pro nás takový příslib, že kluci makají v trénincích i v zápasech," doplnil Janotka.

Už během jara se mluvilo o možném prodeji klubu americké investiční skupině Blue Crow Sports Group, jež vlastní například španělský druholigový klub Leganés a nedávno si pořídila fotbalový Vyškov.

"Dostali jsme nabídku na akcionářský vstup. Ke konci července bychom měli mít stanovisko poradenské společnosti, který by měl sloužit jako podklad pro další rozhodování," řekl novinářům Jakub Beneš, předseda spolku SK Sigma MŽ, který je majoritním akcionářem klubu.

Do nejvyšší soutěže vstoupí Sigma dvěma zápasy venku, v Českých Budějovicích a Liberci. Doma se poprvé představí ve třetím kole s Teplicemi.

Autor: ČTK

Komentáře (18)

Přidat komentář
Prey CFC

Start bude těžký, snad mu dají dost času, je to jeden z nejtalentovanějších trenérů u nás podle mě. Přeju si, aby začal s ofenzivní trojicí Mikulenka - Zorvan - Šíp, těmto borcům by to spolu mohlo šlapat.

Reagovat
GjøvikFF

Takže když budou 9., tak to budou považovat za splnění cíle? Z Olomouce se stal trapný, provinční klub bez jakýchkoliv ambicí.

Reagovat
Berbatov9

Nesympatickej šišlal, za tu zprávu co poslal včera Benešovi mu upřímně přeju ten moment až ho budou vyhazovat po 8. kole se čtyřma bodama

Reagovat
ryzskej

Co mu poslal?

Reagovat
trywii & TOTTENHAM

dickpick

Reagovat
ratusek

Angličana?

Reagovat
Greny

Že Beneš, Macík a Pospíšil jdou v rámci přestavby do béčka a klidně si můžou hledat angažmá, den před startem ligy

Reagovat
Recik

Moc nechápu tu hysterii různě po fórech. Macík je naprosto podprůměrnej brankář, tak do divize. Pospa se po návratu na 100% soustředil akorát tak na bary v centru, jinak byl hrozivej. Beneše je škoda, jako jediného, mentor na lavičku za mě ok, ale věk už taky nezastavíš. JayJay ví co dělá, a podle všeho to všichni 3 věděli od startu přípravy, že je tady možnost nebát v plánech. Macík to věděl určitě

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Akorát to čtu, tyvole, to je celkem revoluce Jde o něco víc, nebo fakt čistě chtějí "omladit"?

Reagovat
Greny

Hele me se neptej o Sigmě toho moc nevím, jen mě to přijde že to mohli oznámit dřív pro hráče je to komplikace

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Souhlas

Reagovat
GjøvikFF

Nepamatuji v Olomouci horší jedničku než Macika... malinko konkuruje snad jen Lovásik. Jinak Luboš Přibyl, Vaniak, Jindra Skácel, Petr "igelitka" Drobisz, Zlámal...I ten Mandous...to byl jinej vesmír.

Reagovat
lajka30

To si asi Beneš na Twitchi pobrečí.

Reagovat
STR

Janotkovi nelze nepřát.

Reagovat
Recik

Reagovat
John Obi Mikel

Proč nechtěj Beneše a Pospíšila?

Reagovat
GreatWhite

Protože je Minář debil. Nechápu to.

Pospa byl sice dost za očekáváním, ale zaprvé bych očekával trochu víc úcty k někomu, kdo se jako odchovanec vrátí takhle domů (je mj ho teď mega líto, že nezůstal v Polsku a neslavil s Jagou titul), zadruhé nevěřím, že by se z něj nedalo vymáčknout víc...

No a Beneš, to je absolutní úlet. Nejlepší obránce minulé sezony... Hlavně že zůstal totální tragéd Vraštil...

Jako velký fanoušek Sigmy letos opět na žádný zápas nepůjdu, doufám, že návštěvy klesnou pod 1000 na zápas a že se sestoupí. Buď se pak něco změní, nebo aspoň skončí tohle nekonečné trápení.

Reagovat
Prey CFC

Tohle je za mě nesmysl. Beneš by ještě možná v kádru měl zůstat jako jeden z lídrů, ale Janotka chce kádr zkrátka překopat a chce hrát úplně jiný fotbal, než o co jsme se pokoušeli poslední dobou. Věřím, že začne postupně dostávat šance v áčku Dohnálek, který se jeví hodně nadějně. Pokorný bude samozřejmě stoper č. 1.

Pospa neukázal bohužel vůbec nic, trenér na něm stavět nemůže. Pokud budeme hrát 433 nebo 4231 tak ta primární středová trojice podle mě bude Breite-Spáčil-Zorvan. Janotka má se Spáčou zkušenosti z béčka a vypadá to, že ví, jak ho chce využívat.

No a Macík, to je snad nejlepší krok, co mohli udělat. Doufám, že Stoppen a případně Dostál, který má přijít, budou velký upgrade oproti minulým letům

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele