Ozvěny z Bundesligy: Jak bylo v útlumu Šlesvicko-Holštýnsko aneb Kiel nemá jen házenou

Dnes, 12:30
Profily, historie
Fanoušek s mikinou Holsteinu Kiel (© Gregor Fischer / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Ještě do minulé sezóny vítala Bundesliga v historickém kontextu kluby z třinácti ze šestnácti spolkových republik Německa. V letošním ročníku si už mohla odškrtnout v pořadí čtrnáctý region. Holstein Kiel se totiž po několikaletém snažení jako zástupce Šlesvicka-Holštýnska probojoval mezi elitu. A teď je jeho primárním cílem se v nejvyšší soutěži co nejdéle udržet.

Píše se červen roku 1962, Západní Německo ve čtvrtfinále světového šampionátu prohrává čtvrtfinálový zápas s Jugoslávií. Čím dál více se veřejnost začíná ptát, proč jsou ligové soutěže rozesety po celém Německu na několik částí, proč jsou reprezentanti vybíráni mnohdy jen na základě místa, kde působí. Volalo se zkrátka po jednotě. V té době totiž existovalo jen pět hlavních Oberlig, ti nejlepší se pak utkávali v jakémsi měsíčním "jarním” miniturnaji, převážně během května až června, o to, kdo se nakonec stane celkovým mistrem Německa. Což evidentně nebyl úspěšný systém.

Narodila se Bundesliga: Šlesvicko-Holštýnsko má smůlu

Na konci června roku 1962 byl zvolen na výročním zasedání v Dortmundu novým prezidentem Německého fotbalového svazu (DFB) muž jménem Hermann Gösmann, který okamžitě s ostatními funkcionáři založil celostátní Bundesligu. Ta se od sezóny 1963/64 hraje fakticky ve stejné podobě až dodnes, možná jen s tím kosmetickým rozdílem, že po pádu Berlínské zdi čítá 18 účastníků. Na samém začátku se utkávalo jenom šestnáct klubů, v průběhu let naopak dokonce dvacet.

V šedesátých letech zároveň bylo rozhodnuto o tom, že dané regiony do Bundesligy nominují svoje neschopnější vyslance, zohledněny přitom měly být hlavně výsledky z předchozího ročníků Oberligy, městská infrastruktura nebo kapacita daných stadionů. Proto třeba hned na úvod nebyl přijat Bayern, neboť v Bavorsku tehdy hráli prim úspěšnější Mnichov 1860 a Norimberk. Sársko vyslalo 1. FC Saarbrücken, Západní Berlín reprezentovala Hertha. Dva městské státy, tedy Brémy a Hamburk, vyslaly do světa prakticky nově složená mužstva Werderu a HSV.

Dortmund, Kolín nad Rýnem, Meidericher SV, Schalke a Preussen Münster, to byli zase vsazení koně z nejlidnatějšího Severního Porýní-Vestfálska, pro Bádensko-Württembersko se stali jedničkami Stuttgart a Karlsruhe, pro Porýní-Falc to byl výběr Kaiserslauternu, Dolní Sasko mělo Eintracht Braunschweig a Hesensko svůj Eintracht Frankfurt. Z tehdejšího Západního Německa tak byla vynechána pouze jedna jediná oblast, a to právě Šlesvicko-Holštýnsko.

První ročník Bundesligy (1963/64) podle spolkových zemí

Spolková země
Počet klubů
Kluby
Bádensko-Württembersko
2
VfB Stuttgart, Karlsruher SC
Bavorsko
2
Mnichov 1860, 1. FC Norimberk
Berlín (západní)
1
Hertha BSC
Brémy
1
Werder Brémy
Dolní Sasko
1
Eintracht Braunschweig
Hamburk
1
Hamburger SV
Hesensko
1
Eintracht Frankfurt
Porýní-Falc
1
1. FC Kaiserslautern
Sársko
1
1. FC Saarbrücken
Severní Porýní-Vestfálsko
5
Kolín nad Rýnem, Meidericher SV, Borussia Dortmund, Schalke 04, Preussen Münster
Šlesvicko-Holštýnsko
0
nikdo

Dnes již třímilionový region měl během sezóny 1962/63 v Oberlize Nord v osudí dva celky, a to Holstein Kiel a VfB Lübeck. Prvně jmenovaný se umístil na slušné páté příčce, druhý byl úplně poslední. Ani jeden z nich nakonec do Bundesligy "přizván" na základě všech potřebných kritérií nebyl. Tahle severní část Německa prostě nebyla silná, minimálně ne politicky. Tlaky ostatních věhlasnějších klubů byly prostě příliš velké, a to se třeba marně snažili prodrat do nové úrovně Leverkusen, Mönchengladbach nebo Hannover. Čekat se tak muselo přes šedesát let, než se nakonec přece aspoň Die Störche alias Čápi z města Kielu mohli podívat mezi smetánku. Tentokráte opravdu sportovní cestou.

Kiel se stal celkově 58. celkem, který se od roku 1963 účastní německé nejvyšší soutěže. Ale hlavně prvním ze Šlesvicka-Holštýnska. Oslavy po květnové remíze s Fortunou Düsseldorf, která znamenala definitivní postup z 2. Bundesligy, byly pochopitelně velkolepé. "Tohle zní fantasticky. Nejvyšší respekt všem, kteří se na tomhle podíleli. Tak dlouho jsme museli čekat,” připomínal sportovní ředitel klubu a nyní již viceprezident Carsten Wehlmann.

Radost měli z postupu rovněž místní političtí představitelé. Jako třeba Daniel Günther, ministerský předseda severního regionu, který mimo jiné přímo sousedí s Dánskem. "Je to pro celé Šlesvicko-Holštýnsko historický den,” těšilo ho. Do té doby museli mít radost sportovní nadšenci hlavně z úspěchů na házenkářském poli. Flensburg nebo právě Kiel patří v tomto odvětví mezi německé tahouny. Fotbal zkrátka zůstával trochu v pozadí. Ale rozhodně nebyl na úplně vedlejší koleji. "Nejsem na párty nějaké zvíře. Ale když to musí být, budu tam,” hlásal kouč Marcel Rapp, když byl tázán, jak oslaví progres na nejblyštivější scénu.

Udrží v Kielu regionální prapor?

Euforie ovšem musela během léta vystřídat tvrdá dřina. Příprava na Bundesligu je něco, s čím se v Kielu doposud nesetkali. Učí se. "Pravděpodobně budeme považováni za brutální outsidery,” predikoval už na konci minulého ročníku Rapp. "Budeme se snažit přenést na hřiště to, co nás zdobilo, tedy hrát ve vysoké intenzitě a být soudržní, a to i když nám někdo důležitý bude chybět. Pokusíme se hrát dobrý fotbal. A uvidíme, co se stane.”

Zatím to vypadá přesně tak, jak vlastně Rapp předpověděl. Udržet se na bundesligové frontě bude pro Čápy pořádně náročnou zkouškou, což ukázalo prvních pět kol. Vydolovali jediný bod, a to na půdě aktuálně předposlední Bochumi. Především obranná fáze je něco, co se musí co možná nejrychleji a opravdu rapidně zlepšit. Kiel v každém zápase inkasoval minimálně dvě branky, dokonce i v pohárovém měření sil v Cáchách.

Že v defenzivních činnostech celek ze severu Německa zaostává, je o to horší, jelikož v bráně měl mít velkou jistotou v podobě Timona Weinera. Ten byl ve 2. Bundeslize hodnocen jako jeden z nejlepších v soutěži, společně s DFB-Pokalem nicméně inkasoval už devatenáct gólů. Třeba minulou neděli v domácím klání proti zkušenému Frankfurtu se na něj valil jeden útok za druhým, mnohokrát týmu svým počínáním pomohl. Přesto byl pro něj osobní výsledek tristní, konkrétně čtyři obdržené branky.

Když si hned při prvním inkasování nepohlídal bližší tyčku, byl vzteky bez sebe. Bouchal o trávník pěstí, bylo vidět, že ho to pořádně štve. Ostatně celý mančaft se vehementně pokouší do bundesligové elity maximálně zapadnout, je to vidět na první pohled. Jenomže, jak se říká, jen snaha vám výsledek nepřinese. "Dostáváme těch gólů vážně moc. To je jádro problému,” přiznal Weiner. "Přitom v předchozí sezóně jsme byli v bránění slušní. Při hře s míčem je to v pořádku, směrem dozadu však musíme chtít víc, vrhnout se do toho po hlavě.”

Ještě jsou dva kraje Bundesligou nepolíbené

Dvacet tři německých titulů a čtyři z Ligy mistrů, kterými se může pyšnit kielský házenkářský gigant THW, trénovaný jen tak na okraj bývalým českým reprezentantem Filipem Jíchou, to je něco, co se od fotbalových Čápů ve Šlesvicku-Holštýnsku v budoucnu samozřejmě nečeká. Prioritou je pro pro ně prostě záchrana. Když už si může Bundesligu zahrát, tak ať je to na co nejdelší dobu, říká si drtivá většina klubových fanoušků. Kdo ví, jestli by totiž po případném sestupu další čekání nebylo znovu tak dlouhé, přesně tak táhlé, jako to od roku 1963.

Kiel se tak jako tak v roce 2024 zapsal do historie Bundesligy tím, že se mezi elitu vůbec dostal právě s ohledem na to, odkud pochází. A teď už tak zbývá pouze dvěma spolkovým zemím, aby se mezi reflektory ukázaly také ony. Když se v roce 1991 sjednotily soutěže ze Západního a Východního Německa, přidalo Sasko "svoje” Dynamo Drážďany, Meklenbursko-Přední Pomořansko "svou” Hansu Rostock, Braniborsko se pak těšilo z účasti chotěbuzské Energie.

Složitější byla třeba situace ve Východním Berlíně, který vlastně v Bundeslize svého zástupce nikdy neměl, neboť BFC Dynamo se v devadesátých letech propadl do neznáma. Ale s trochu nadsázky se dá říci, že tohle teprve nedávno definitivně spravil berlínský Union. Teď už jsou tak na tahu jen Durynsko a Sasko-Anhaltsko. Jestli se někdy dočkáme bundesligového statusu u Carl Zeiss Jeny, Rot-Weiss Erfurtu či 1. FC Magdeburgu, ukáže až čas. Holstein Kiel každopádně jasně ukázal, že se historie měnit může.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayern Mnichov
5
4
1
0
17 : 4
13
2
Eintracht Frankfurt
5
4
0
1
11 : 6
12
3
RB Lipsko
5
3
2
0
8 : 2
11
4
Bayer Leverkusen
5
3
1
1
14 : 10
10
5
Borussia Dortmund
5
3
1
1
11 : 9
10
6
1. FC Heidenheim
5
3
0
2
10 : 7
9
7
SC Freiburg
5
3
0
2
8 : 7
9
8
VfB Stuttgart
5
2
2
1
14 : 10
8
9
Union Berlín
5
2
2
1
4 : 3
8
10
Werder Brémy
5
2
2
1
8 : 11
8
11
Borussia Mönchengladbach
5
2
0
3
6 : 8
6
12
1. FSV Mainz 05
5
1
2
2
8 : 10
5
13
VfL Wolfsburg
5
1
1
3
10 : 11
4
14
FC St. Pauli
5
1
1
3
4 : 6
4
15
FC Augsburg
5
1
1
3
7 : 14
4
16
TSG Hoffenheim
5
1
0
4
9 : 15
3
17
VfL Bochum
5
0
1
4
5 : 11
1
18
Holstein Kiel
5
0
1
4
7 : 17
1

Autor: Patrik Sandev / ndr.de, kicker.de, kickfieber.de

Komentáře (1)

Přidat komentář
Rudnevs

Bohužiaľ športovo druhý Darmstadt, snáď s nimi bude ale aspoň sranda a zanechajú nejaku stopu V druhej lige som ich sledoval rád, keď tam ešte bol Janni Serra s Drexlerom v útoku.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele