Ozvěny z Bundesligy: Návrat spásných samurajů

13.04.2021, 13:22
Názory a komentáře
Masaya Okugawa (© AFP)
Není to tak dávno, co si v Bundeslize udělalo jméno hned několik talentů z Japonska. V posledních letech se však jejich počet redukoval. Ritsu Doan a Masaya Okugawa nicméně momentálně dokazují, že úbytku modrých samurajů je škoda. Právě oni totiž přinesli do Bielefeldu tolik potřebné ofenzivní nadšení, díky němuž se podceňovaný nováček pořád drží nad hladinou.

Mnoho věcí jednou zevšední. Tituly Bayernu, střelecké řádění Lewandowskiho, kolapsy obrany Dortmundu - to vše se děje v podstatě pravidelně a není třeba tomu věnovat pozornost. Ovšem výhra Schalke znamená vždy důvod k zbystření a oslavě. Obzvlášť v probíhajícím ročníku. Königslblauen si proti Augsburgu připsali teprve druhý tříbodový zisk v sezoně. Nikdo už samozřejmě nečeká, že by se "Horníci" vzepjali ke stíhací jízdě, avšak kouč Dimitrios Grammozis si konečně alespoň trochu zvýšil sebevědomí, které se mu v 2. Bundeslize může hodit.

Také přítomnost koronaviru už dávno není novinkou, přesto ne každý je s výskytem zrádné nemoci smířen. Třeba Wout Weghorst si jednou na svém instagramovém účtu zakonspiroval o efektech covidu-19, zřejmě si však při tom všem neuvědomil důsledky svého jednání. O víkendu totiž útočníka Wolfsburgu vyzpovídal reportér televize ZDF. Nizozemský střelec na svou obhajobu řekl něco v tom smyslu, že každý má právo dělat to nejlepší v souladu s vlastním zájmem. Jeho odpověď zcela neuspokojila sportovního ředitele VfL Jörga Schmadtkeho, jenž prohlásil, že Weghorstovo vyjádření není věcí osobního názoru, nýbrž překrucováním faktů, a s hráčem si hodlá o třaskavém tématu ještě popovídat.

Pokud však lze od vedení klubu očekávat nějaké sankce, tak maximálně finančního charakteru. Weghorst je totiž klíčovým hráčem Wolfsburgu, který se navíc příští týden utká s Bayernem. Další zajímavý souboj svedou ve 29. kole Mönchengladbach a Frankfurt. Borussia sice nedávno v DFB-Pokalu prohrála loterii o Marca Roseho, od té doby už si ale vyhlédla náhradu v osobě Adiho Hüttera, jenž zatím koučuje právě Eintracht. Prozatím si však alespoň může prostředí Borussia-Parku osahat.

Po sedmigólovém představení v podání Frankfurtu s Wolsburgem a strhujícím zápase ve Stuttgartu, kde Dortmundu zachránili kůži v Bundeslize premiérově skórující mladíci Jude Bellingham s Ansgarem Knauffem, se poněkud nečekaná přestřelka odehrála rovněž v neděli nedaleko slovutného kolínského dómu. Domácí Köln i hostující Mainz se střídaly v tahání za delší konec a až v nastaveném času spustili hosté na soupeře "eine kalte Dusche". Možná i o pozdním rozhodnutí si v raritním, avšak sympatickém dialogu povídali Jonas Hector s Dannym da Costou.

Kolínské drama

Köln každopádně prohrál a v boji o záchranu si nepěkně zavařil. Kouč Markus Gisdol po utkání očekávaně přišel o práci a na jeho místo přišel alespoň do konce sezony Friedhelm Funkel, jenž naposledy působil u tradičního rivala z Düsseldorfu. V létě by nicméně ke "Kozlům" mohl dorazit oblíbený Peter Stöger, jenž mezitím skončí v Austrii Vídeň. Zatím je však dost pravděpodobně, že 1. FC přivítá Stögera zpět jakožto druholigový celek.

"Kozli" totiž na záchranu ztrácí tři body, neboť o víkendu se činila také Arminia. Ta se sice jmenuje po starověkém germánském náčelníkovi, ovšem tentokrát jí trn z paty vytahují žoldnéři ze země vycházejícího slunce.

Arminia Bielefeld - SC Freiburg 1:0


Kouč Freiburgu se dlouhodobě může spolehnout na stálice v osobách Christiana Güntera či Vincenza Grifa, vedle nich však rostou také noví lídři. Na přelomu března a dubna se v klubu i reprezentaci do solidní formy dostal maďarský záložník Roland Sallai. Jeho bosenský kolega Ermedin Demirović pak má daleko ke statutu pověstného kanonýra, ovšem nízký počet vstřelených branek vynahrazuje zásobováním gólovými přihrávkami, kterých má na svém kontě devět. Nikdo jiný z kádru SCF se takovému numeru ani neblíží.

Jenže v Bielefeldu Demirović kvůli disciplinárnímu trestu za žluté karty chyběl a hrát nemohl ani zdravotně indisponovaný Grifo. A klíčové absence byly na hře Freiburgu znát. Osamocený Sallai se v ofenzivě podobně jako další spoluhráči trápil a hřiště opustil již v 69. minutě jako nejaktivnější (tři střely), ale stejně neefektivní hráč hostů.

Lodivod Arminie Frank Kramer výběrem plejerů a formace nepřekvapil. V porovnání s nedávno rozebíraným duelem proti Lipsku však přece jen pozměnil plány. V tříčlenné záložní řadě působil v roli nejofenzivnějšího hráče zcela jednoznačně Masaya Okugawa, který tak nejvíce podporoval ofenzivní trojlístek Ritsu Doan - Fabian Klos - Andreas Voglsammer.

Útočné břemeno Bielefeldu už tradičně nesl především pravý křídelník Doan, který sám třikrát vystřelil a ze všech hráčů DSC vypracoval nejvíc šancí, jež vedly k zakončení. Zároveň se japonský šikula nejčastěji pokoušel o driblink a bez jeho snahy by se domácí dost možná vítězství nedočkali. Právě Doan totiž rozehrál standardní situaci, po níž následoval rohový kop. Jeho exekuce se opět ujalo křídlo Arminie, aby poté Doanův krajan Okugawa s velkým přispěním nešťastně bránícího Baptisteho Santamarii rozvlnil síť. Vedle toho měl Doan prsty rovněž v druhém, tentokrát však kvůli ofsajdu neuznaném gólu.

Nelze přitom říct, že by Bielefeld svého protivníka válcoval. Také ze strany domácích šlo o dost ušmudlaný výkon. Avšak jejich zarputilost slavila úspěch především při standardních situacích a autových vhazování, z nichž Kramerova družina hrozila nejvíc. Sluší se také dodat, že závěrečnou dvacetiminutovku zvládla Arminia s grácii. Hlídala míč, držela Freiburg na distanc sázela na Doanovu schopnost postrážiť kulatý nesmysl.

Vydřené tři body Arminie

Streich na nepříznivý výsledek zareagoval masivním prostřídáním, jež však nepřineslo kýžený efekt. Vedle Demiroviće s Grifem totiž hostům scházel také Lucas Höler, který jindy hru SCF dokáže značně oživit. Nils Petersen pověst skvělého žolíka tentokrát nepotvrdil a trápil se také levý obránce Günter, jehož jméno se občas skloňuje v souvislosti s pozvánkou do reprezentačního týmu. Günterova performance v Bielefeldu ale Joachima Löwa asi moc nezaujala.

Ani na straně DSC ale nelze pouze chválit. Poněkud totiž mizí důležitost Fabiana Klose, hrdiny z loňského tažení 2. Bundesligou, jenž se proti Freiburgu poněkud ztrácel. V jiných utkáních to přitom není o moc lepší. Zatímco v druhé nejvyšší soutěži sázel Klos branky na počkání, mezi elitou se prosadil jen třikrát, přičemž naposledy se z přesné trefy radoval v lednu proti Stuttgartu. Minimálně od té doby hraje "bielefeldský Vardy" veskrze průměrně.

Klosovi nicméně podobně jako zbytku mančaftu nelze upřít bojovného ducha, díky němuž si Arminia aktuálně zaslouží záchranu více než takový Köln. A dva šikovní Japonci přijdou Kramerovi vhod. Středem pozornosti pořád zůstává Doan, avšak Okugawa již na sebe taky upoutal pozornost. Vedle gólové akce se proti Freiburgu blýskl především vynikající přihrávkou na Voglsammera, jenž však obrovskou šancí a pečetí na výhru pohrdl.

Přestože Doan i Okugawa působí na východě Vestfálska jako hostující hráči, oba tahají Bielefeld z bažin. Dva Japonci tak kráčejí v šlépějích Shinjiho Kagawy či Shinjiho Okazakiho, kteří svého času rovněž bavili Německo svým ofenzivním přínosem. Takové časy už jsou ale pryč. Ve Frankfurtu se sice v současnosti daří Daičimu Kamadovi, avšak takový Yuya Osako zase v Brémách poněkud uschl. Přitom ofenzivně ladění fotbalisté "Nipponu" se svého času poměrně houfně hnali do Bundesligy.

Borci z Bielefeldu představují jen časově omezenou zábavu. Arminii se však i krátkodobá pomoc od samurajů rozhodně vyplácí.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (2)

Přidat komentář
Dan Gubić

O bleskového útočníka Trnavy Cabrala sa zaujíma Dortmund. "Dali nám na stôl férovú ponuku, 9,5 miliónov eur. Musíme si to ešte premyslieť," vyjadril sa šéf Trnavy pán Drobný.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele