Panenku "dloubák" trochu mrzí, ale je na něj pyšný. Chybí mu kreativní hráči

30.11.2023, 10:15
Rozhovory

Přestože mu v sobotu bude už 75 let, působí legendární fotbalista Antonín Panenka velmi vitálním dojmem. Mistr Evropy z roku 1976 se snaží být akční, stále sportovat a co nejvíce chodit mezi lidi. V rozhovoru s ČTK a Radiožurnálem Sport uvedl, že je hrdý na svůj vrcholný kousek penaltu "dloubákem", zároveň ho ale trochu mrzí, že netradičně provedený pokutový kop přehlušil vše ostatní. Někdejší tvořivý záložník zároveň připustil, že mu v současném fotbale kreativní hráči scházejí.

"Že vypadám ve formě? Když ráno vstávám, je mi 92 let. Večer jsem teda chvilku v pubertě, to jo. Já říkám, že jsem jako lego. Vyndáte jednu kostičku, sesypu se a je to. Doufám, že ta kostička dlouho nepřijde," prohlásil s úsměvem Panenka.

I ve svém věku je velmi aktivní. "Snažím se hodně chodit mezi lidi, hodně sportovat. Hraju golf, tenis, nohejbal, pálkovanou, chodím na karty, kulečník. Hecování tam musí být, bez toho to nejde. Mám velké soupeře, třeba Ivana Haška, Láďu Vízka. Jak v tenise, tak v golfu. Akorát že mě furt porážejí, furt jen platím," žertoval Panenka.

"Když vidím některé stejně staré nebo i mladší spoluhráče než jsem já, kteří sotva chodí, nikam nechodí, jsou takoví ušlí... Oni nežijou, oni prostě přežívají. Já se snažím být spíš takový akční. Dokud kobyla táhne, než padne, tak musí jet," uvedl Panenka, který před třemi lety bojoval s koronavirem a prodělal oboustranný zápal plic.

Světový věhlas mu vynesl pokutový kop "dloubákem" v závěru penaltového rozstřelu ve finále mistrovství Evropy v Bělehradě, jímž zařídil československé reprezentaci historické zlato. "Vím, že když se řekne Panenka, všichni mě spojují s penaltou. Na jednu stranu jsem na ni pyšný a hrdý, líbí se mi to. Ale na druhou stranu jsem trochu smutný, že to takhle dopadlo," připustil Panenka.

"Vždy jsem se snažil lidi pobavit, povznést fotbal trochu výš než jenom na nějaké kopání do míče. Moje náplň byla, že musím udělat něco, co by lidi bavilo, o čem by si vyprávěli a příště přišli znovu. Ta penalta vše přehlušila," doplnil hráč s 59 starty a 17 góly za československou reprezentaci.

Těší ho, že penaltu "dloubákem" zařazuje do svého repertoáru stále více hráčů. "Musím říct, že je to poměrně frekventované už delší dobu. Že to kopne nějaký čičmunda v sanmarinské lize, to je mi úplně jedno. Ale velice příjemné je, když to kopou i ti nejlepší hráči na světě. Když si vezmu výčet těch, kteří to kopli, lepší fotbalisti už nejsou - Messi, Ronaldo, Ramos, Pirlo, Ibrahimovič, Zidane. To mě moc těší," řekl Panenka.

"Pár let zpátky tu byla nějaká mexická televize. Měli natočených nějakých 100 penalt z celé Jižní Ameriky, z různých soutěží. Chtěli, abych se na to podíval a ke každé penaltě řekl nějaký komentář. Nějaký hráč z druhé argentinské ligy to kopl ještě hezčí než já. Ale důležité je, když to člověk kopne takhle, aby z toho byl gól. To je podstata věci," doplnil čestný prezident Bohemians Praha 1905, kde strávil největší část kariéry.

Byl nadšený, že "Klokani" v minulé ligové sezoně obsadili čtvrté místo a poprvé od rozdělení federace se kvalifikovali do evropských pohárů. "Ani náhodou by mě to nenapadlo. Poslední roky jsme pořád hráli jen o záchranu nebo ve spodní polovině tabulky. Teď přišla taková krásná věc, že jsme byli čtvrtí. Připadal jsem si ne jako Alenka v říši divů, ale jako Panenka v říši divů. Pro mě to byl balzám na duši," uvedl Panenka.

V Ďolíčku je stálým hostem. "Snažím se být na každém zápase doma. Ven jezdím málo, občas někam, co je dostupné. Mladá Boleslav, Liberec, Jablonec, něco poblíž Prahy. Nebo na Letnou a do Edenu," řekl.

Jako milovníkovi technického fotbalu mu scházejí podobní hráči. "Chybí mi to nejen v našem fotbale, ale i ve světovém měřítku. Je prostě strašně málo kreativních, tvořivých hráčů, kteří by něco vymysleli, něčím překvapili. V naší době byli minimálně tři čtyři v každém mužstvu, proto byl ten fotbal líbivější. Dnes je hráč fyzicky a silově připraven a stačí mu to k tomu, aby hrál ligu," mínil Panenka.

Ve volném čase se věnuje i mimosportovním koníčkům, rád kreslí. "Nemůžu to nazývat malováním. Ve škole jsem měl z kreslení čtyřku, neuměl jsem namalovat ani psovi uši. Neumím míchat barvy, nevím, co k tomu patří. Dělám to nějak podle svého vnitřního pocitu, jak to vidím já. Vím, že nemůžu malovat něco reálného, takže spíš jako by poloabstrakt," řekl.

"Mám to jako balzám na duši. Zalezu si doma do sklepa, pustím si televizi, otevřu si lahvinku bílého vína. Cucám si a něco šmrdlám. Občas se mi něco povede, ale horší je, že už jsem vyhodil asi 12 svetrů. Jsem nešikovný, takže mám barvu všude. Musel jsem ustřihnout rukávy, pak to vyhodit. Takže mě víc stojí kupování svetrů než to malování," smál se Panenka.

I když rád chodí mezi lidi, na velké oslavy si nepotrpí. "Moc na to nejsem. Spíš někde v tichosti, dojít si někam do klidného prostředí s rodinou, kamarády. Dát si decku dobrého vína nebo piva, nějakou slivovičku. Velké humbuky moc nemám rád," dodal Panenka.

Autor: ČTK

Komentáře (79)

Přidat komentář
letitfly

To tady dlouho nebylo...

Reagovat
Puskas

A je to škoda, je třeba připomínat legendy.

Reagovat
Kejza

Reagovat
Pablos

Tonda Dloubák co dal tu panenku

Reagovat
SaianSupaCrew

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ACSeRw!n

kdo by nemel rad Tondu ?

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
monty25

Buďme rádi, že to není podcast.

Reagovat
Blasphemer

ty krávo vole

Reagovat
monty25

Reagovat
Firkraag

Reagovat
jenage

Reagovat
Frank Lampard 8

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
tofupust

Reagovat
Kucka

Reagovat
Keboto

Reagovat
GabrielBatistuta

Reagovat
mistr129

Reagovat
PBLead

Reagovat
Gazdo

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Neon

Reagovat
xjert02

Reagovat
Moshe Dajan

Lepší než další článek o Čechových zbrusu nových betonech.

Reagovat
Sosi

Příprava na Nagano

Reagovat
fabec1222

A jelikož je MS u nás, tak i na Jágrův malíček

Reagovat
Shevchenko

Ten byl v Rakousku.

Reagovat
Puskas

takže u nás

Reagovat
tofupust

Reagovat
Sosi

Reagovat
fabec1222

Mise splněna

Reagovat
Kincl

Panenka a jeho dloubak, EURO04 + Nagano

Reagovat
monty25

To už bych teda spíš připomínal Euro 1996. Oproti Euru 2004 mi to přijde trochu nedoceněné, přitom se tam udělal větší úspěch. A že jsme v roce 2004 hráli hezčí fotbal, na to se za sto let nikdo ptát nebude.

Reagovat
Salfovic

Já se na to neptal hned po vyřazení Řeky.

Reagovat
Shevchenko

Druhé místo? To je jen jiný výraz pro prohru.

Reagovat
monty25

Takže dělené 3. místo je jako lepší? Samostatná ČR vyhrála ve fotbale "jenom" Euro U21, takže na dospělé úrovni je Euro 1996 největší úspěch a nejspíš ještě dlouho bude.

Reagovat
tofupust

Reagovat
Salfovic

Bez debat.

Reagovat
Puskas

Reagovat
fabec1222

Však stačí aby byl Poborák na Portulgace ve studiu, a už tam máš 5x ukázanej dloubák.

Reagovat
monty25

Tak to je spíš o tom ikonickém gólu než o týmovém úspěchu. Až třeba za 20 let budeme hrát proti Skotsku, tak si do studia pozvou Schicka a taky tam budou ukazovat ten jeho gól z půlky. Spíš mi přijde, že se o tom Euru 1996 zdaleka tolik nebásní jako o Euru 2004, přitom to byl pro český fotbal zlomový turnaj. Jeli jsme tam jako největší outsideři, první zápas jsme hned dostali od Němců a nakonec senzační stříbro. Řadě hráčů to otevřelo cestu do zahraničí a spousta lidí (včetně mě) díky tomu začala sledovat fotbal. Holt ale pro generaci narozenou později to je pravěk.

Reagovat
Salfovic

Na Schicka sere pes, v souvislosti se Skotskem se snad každému jako první vybaví Rezek.

Reagovat
monty25

To se sice vybaví, ale nevím, jestli zrovna tohle budou za 20 let ukazovat ve studiu...

Reagovat
Sosi

Reagovat
vacin

Já v té době, když táta vykládal o ME 76 a co dělal, jsem to bral jako absolutní pravěk a teď už od EURA 96 uběhlo víc let než v té době od ME 76

Reagovat
Hasan Šáš

ještě vítězství Třebíče na Hrách bez hranic v roce 1992.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
tofupust

Reagovat
Pablos

Reagovat
Melda

Reagovat
Salfovic

Zrovna nedávno jsem o nich četl článek.

Reagovat
Hasan Šáš

To by mne zajímalo!

Reagovat
Hasan Šáš

Něco je na ídnesu z října, to bude ono!

Reagovat
Salfovic

Reagovat
Mass

Reagovat
Čenda

hry bez hranic top

Reagovat
Neon

A Marcela Augustová tam už tehdy jela grafy a tabulky

Reagovat
Čenda

dík za připomenutí, koneckonců už je to nějaká doba.

Reagovat
Neon

Reagovat
smazaný uživatel

"Vždy jsem se snažil lidi pobavit, povznést fotbal trochu výš než jenom na nějaké kopání do míče. Moje náplň byla, že musím udělat něco, co by lidi bavilo, o čem by si vyprávěli a příště přišli znovu.“

Nejhezčí věc z celého rozhovoru, super

Reagovat
veikko

Nebuď sentimentální, nejlepší pasáž je jednoznačně ta s čičmundou ze sanmarinské ligy.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
tofupust

Panenka v risi divu taky vtipna.

Reagovat
PBLead

Reagovat
Čenda

Reagovat
Gazdo

Reagovat
8lampard8

Reagovat
Neon

Reagovat
Kucka

Reagovat
ratusek

Skvělý rozhovor a Tonda je sympaťák

hlavně že to není podcast

Reagovat
Al Capone

Je to tak. Z fotbalu se stává atletika, fotbalové umění se pomalu vytrácí.

Reagovat
Jolly Roger

A vymyslel ten dloubák Tonda, nebo Štefan Ivančík, který ho kopnul jako první?

Reagovat
ACSeRw!n

indiani ho kopali prvni

Reagovat
tofupust
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele