Plzeňští chtějí do hlavní fáze pohárů a v lize zamíchat bojem o titul

16.07., 14:43
Aktuality
Miroslav Koubek (© AFP)

Plzeňští vstoupí do nové sezony s ambicemi zajistit si v létě účast v hlavní fázi některého z evropských pohárů a potrápit hlavní favority Spartu a Slavii v boji o ligový titul. Minimálním cílem Západočechů je skončit do třetího místa stejně jako v minulém ročníku. Viktoria znovu výrazně omladila kádr a podle předsedy představenstva Adolfa Šádka půjde do sezony s lehce sníženým rozpočtem. Plzeňští to uvedli na tiskové konferenci.

Západočeši získali titul šestkrát, naposledy v sezoně 2021/22. V minulých dvou ročnících obsadili třetí místo za pražskými "S". "Kdo zná mě, trenéra a tenhle klub, tak jako každý rok máme ty nejvyšší ambice. Chceme se probojovat do základní fáze jedné z evropských soutěží a v lize honit kluky z Prahy. Naší velkou výhodou je, že Sparta a Slavia musejí, zatímco my chceme," řekl Šádek.

"Myslím, že v této sezoně nebude liga jen o Spartě, Slavii a Plzni. Výrazně posílily a dobře připravené jsou i jiné kluby. Myslím, že soutěž by celkově mohla být vyrovnanější. Budeme se snažit hrát na špičce, abychom se zkusili umístit do třetího místa," doplnil Šádek.

Západočechy bude v létě čekat kvalifikace pohárů. K účasti v hlavní fázi jedné ze soutěží potřebují přejít aspoň přes jednoho soupeře. Do kvalifikace vstoupí svěřenci trenéra Miroslava Koubka ve 3. předkole Evropské ligy. V minulé sezoně došli až do čtvrtfinále Konferenční ligy.

Plzeň má oproti pražským "S" zhruba třetinový rozpočet, podle odhadů se pohybuje okolo 300 milionů korun. "Upřímně teď ho doděláváme. Myslím, že došlo ke snížení rozpočtu, nebude vyšší než v minulé sezoně. Samozřejmě rozpočet má několik struktur, buď čistě české ligy, nebo když tam pak komponujete přestupovou politiku, poháry. Když se bavíme ryze o lize, tak rozpočet je přinejmenším v nějakých řádech procent nižší, než tomu bylo v minulé sezoně," řekl Šádek.

"Na to, že Sparta a Slavia disponují většími prostředky, jsem zvyklý od prvopočátku. Pro mě dražší hráč neznamená, že musí být zákonitě lepší. Jsem přesvědčen, že kvalitou hráčů, hrou a odborností a lišáctvím našeho trenéra si s tím umíme poradit," doplnil Šádek.

Plzeňští pod rakousko-švýcarskými majiteli, kteří převzali klub před rokem, znovu pokračovali v omlazování kádru. V součtu s navrátilci z hostování a hráči z akademie zahájí sezonu s 12 novými tvářemi. Mezi hlavní posily patří záložník Tom Slončík či útočníci Daniel Vašulín, Christophe Kabongo a Brazilec Ricardinho, kteří se pokusí nahradit ofenzivní oporu Tomáše Chorého. Český reprezentant přestoupil do Slavie stejně jako brankářská jednička Jindřich Staněk v zimě.

"Vím, co je síla fotbalového trhu, vše je o penězích. Jako laik na transfery mohu říct, že se nabídka za Tomáše Chorého asi blížila zahraniční nabídce, kterou měl de facto slíbenou. Tomáš hlavně vyjádřil stanovisko, že tu nechce být. Respektuji to. Otázka je, kdo za něj. Přišli dobří hráči. Nějak dramaticky jsem to neprožíval, nepanikaříme," prohlásil Koubek.

Další odchody opor už Západočeši neplánují. Zájem je například o obránce Robina Hranáče. "Kolem Robina nějaké nabídky jsou, ale s ohledem na naše ambice si nyní v létě nedokážu představit, že by odešel. Je to naprosto klíčový hráč. Takovýhle transfer podle mě v létě nenastane, ale k nějakým odchodům hráčů s ohledem na vytíženost může dojít," podotkl Šádek.

V nejvyšší soutěži se bude po letech hrát o přímou účast v hlavní fázi Ligy mistrů, kterou si zajistí nový šampion. "Samozřejmě hrozny visí strašně vysoko z hlediska konkurence, ale my máme dobré mužstvo. Proč se nepokusit? Odešel Tomáš Chorý a jinak je vše pohromadě. Základní kostra, takový ten už zafixovaný kmen se nám nerozpadl. Nemáme důvod být pesimisti," uvedl Koubek.

Autor: ČTK

Komentáře (9)

Přidat komentář
Pablos

Zatím... nejlepší přestupák v lize Sparta nejhorší

Reagovat
Pablos

Nemáš fleka hraješ experta... Svědík na O2 od sezony.

Reagovat
Coutinho10

doufám, že bude podobně zajímavej jako tehdy Koubek, který měl super názory a za nic se neschovával

15:03 Svědík bude expertem na O2 TV

Už tento pátek odstartuje nová sezona Chance ligy a společnost O2, jakožto exkluzivní držitel vysílacích práv, odvysílá všechny zápasy na kanálech O2 TV Sport a O2 TV Fotbal. Televizní diváci se vedle řady inovací, mezi které patří například speciální kartičky hráčů či virtuální studio, mohou těšit i na novou tvář mezi experty, kterou se stane bývalý trenér Slovácka Martin Svědík.

Reagovat
Sosi

Tak ja doufam, ze to bere jako oddech a chysta se na dalsi sezonu

Reagovat
Coutinho10

j, myslím že jo...nebylo by od něj moc fér se zavázat jako expert O2TV a třeba po 1-2 měsících jim říct, hele sorry, jdu zpátky trénovat....aspoň ten půl rok nebo rok by toho experta dělat měl

Reagovat
doshcz

tak on si potreboval vyresit zdravotni problemy a mit na to chvili klid, ale myslim ze je jasny, ze jestli se mu ozve treba v rijnu Banik, tak tam jde

Reagovat
Coutinho10

no, ale nevyjebali s ním nějak dřív ?

zrovna on si myslím, že nezapomíná, co bylo

Reagovat
Y.Cabaye

Ten Kabongo se v přípravě docela rozstřílel, je to první varianta do útoku?

Reagovat
$dolar$

Není. Vasulin je. Ale Kabongo by mohl hrat s nim.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele