Po podzimním mistrovství světa byli hráči déle zranění, uvedla studie

20.11.2023, 11:00
Aktuality
Christopher Nkunku vinou zranění přišel o MS (© AFP)

Fotbalisté v pěti elitních evropských ligách byli ve druhé polovině sezony 2022/23 v průměru zranění o osm dní déle než v úvodu ročníku. Podle studie pojišťovací společnosti Howden je to důsledek netradičního termínu mistrovství světa, které se poprvé konalo na podzim uprostřed sezony.

Podle analýzy byli zranění hráči z anglické, francouzské, italské, německé a španělské ligy v říjnu v průměru mimo hru 11,35 dne. Po šampionátu v Kataru, který se uskutečnil v listopadu a prosinci, stoupla doba absence v lednu na 19,41 dne. Nejvyšší nárůst byl u zranění lýtka, kotníku a zadního stehenního svalu.

Větší zdravotní problémy hráčů mají vliv i na finanční výdaje klubů a fotbalových asociací. "Trend je jasný, potvrzují to data ze všech elitních evropských soutěží. Věříme, že naše analýza bude užitečná v další diskuzi o přetěžování hráčů v nabitém fotbalovém kalendáři," uvedl James Burrows ze společnosi Howden, která dospěla k závěrům o narůstajícím počtu zranění i loni.

Autoři studie napočítali 3985 zranění v elitních ligách během sezony 2022/23. Hráčská asociace FIFPRO už dřív upozornila, že skoro polovina účastníků mistrovství světa si stěžovala na větší únavu oproti minulým sezonám. Asi 44 procent fotbalistů cítilo fyzické a 23 procent psychické vyčerpání.

Autor: ČTK

Komentáře (6)

Přidat komentář
Pablos

To porovnávali jen říjen s lednem (jakože jen po MS). A co třeba srovnání říjen a říjen a leden a leden. Jestli tak trošku v tom lednu nebývá občas více zranění celkově, než v říjnu (s MS nebo bez MS).

Reagovat
kilobyte

Zkusil bych rozšířit LM, ME, MS a MS klubů. Třeba to pomůže.

Reagovat
Euphael

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak rozhodně to pomůže, bude větší vzorek zraněných

Reagovat
vceradnesazitra

Já myslím že nejlepší způsob jak předejít zraněním je zrušit fotbal

Reagovat
Seydou Doumbia

Nebo ho bulat jako Sančo, vyplata ide a on může doma hrát fifu a srát na vše.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele