Po přestupových hodech přišel půst. Kluby z Premier League se v zimě držely zkrátka

02.02., 09:29
Aktuality
Čokoládové peníze (© AFP)

Kluby z anglické Premier League utratily v sezoně 2023/24 druhou nejvyšší částku v historii - dvě a půl miliardy liber (přibližně 73 miliard korun). Většinu z toho ovšem vynaložily na posily už v létě. V zimě nakoupily hráče za "pouhých" sto milionů (přibližně tři miliardy korun). Oproti rok starému přestupovému období jde podle analýzy Deloitte o propad o 715 milionů liber.

Nejlepší anglické kluby se do akce nehnaly ani v poslední den přestupů, kdy přivedly sedm hráčů natrvalo a šest na hostování dohromady za 30 milionů liber. Při loňské uzávěrce utratili zástupci týmů z Premier League 275 milionů liber.

Celkově učinily anglické celky v zimním okně 30 podpisů, z čehož 17 hráčů dorazilo na přestup. "K obezřetnějšímu přístupu pravděpodobně přispěly vysoké výdaje investované během letního přestupového období," uvedl pro BBC specialista Tim Bridge z Deloitte's Sports Business Group. Dodal, že na vině mohou být také obavy z finančních regulací v Premier League a odečtu bodů.

Mimo covidové sezony vydaly nejlepší anglické kluby na přestupy méně naposledy v sezoně 2011/12, kdy utratily 60 milionů liber. Úbytek investic byl znát také níže v pyramidě profesionálních soutěží. Napříč druhou, třetí a čtvrtou ligou daly kluby za přestupy 15 milionů liber - o deset méně než v loňském období.

Nijak zvlášť neutrácely ani bohaté saúdskoarabské týmy - zatímco v létě 2023 našly na posily 853 milionů liber, v zimě utratily jen 21,3 milionu. Zajímavé je, že z TOP 5 evropských soutěží nejvíce peněž vynaložili v zimě zástupci Francie, kteří za přestupy dali 162 milionů liber.

Zbytek "velké pětky" bez Anglie tak nakonec i s jejich přispěním vynaložil na nové hráče celkem 388 milionů liber, což je více než loni. Tehdy celky ze čtyř předních evropských lig utratily 218 milionů liber.

Autor: Vladislav Frk / bbc.com

Komentáře (24)

Přidat komentář
jk

Bergvall, Vuškovič, Moore, Donley… snad ty talenty nezabijem.

Od Spurs dobrej přestupák.

Reagovat
Frank Lampard 8

Celkově omlazení kádru v průběhu 1 - 1,5 roku

Reagovat
Higi

V létě to ale bude jiná písnička tam se dá očekávat u top klubů jak prodeje, aby získali další finanční prostředky... a jinak myslím že na příchozích hráčích těch cca 100-200 milionů ty top kluby možná i všechny udělají....

Reagovat
VTID94

Arsenal have sold the naming rights to their London Colney training ground, which will be renamed the Sobha Realty Training Centre from Friday.

The Gunners have struck a multi-million pound agreement with the Dubai-based luxury real estate developer.

Reagovat
Higi

Paráda, bude na Osimhena, Zubimendiho, Diomandeho a ještě nám zbyde na Neta

Reagovat
poz3n

Vážně někdo nahází čokoládové mince na trávník ? Takové plýtvání

Reagovat
Kryptos_

Podle mě se to stalo v Německu, ale už si nepamatuju kdy, kde a proč.

Reagovat
M.Vaza

Vedení bundesligové soutěže a Německé fotbalové ligy (DFL) aktuálně tvrdě pociťuje následky svého rozhodnutí, které přiláká v budoucnu do soutěží nové investory. Samy si přitom jejich vstup schválily kluby při pondělí, lépe řečeno tento krok prošel díky nadpoloviční většině hlasů. V pátek v Mönchengladbachu létaly na hřiště ze strany fanoušků na protest čokoládové mince, v Bochumi v sobotu zase tenisové míčky. A v duelu Augsburgu s Dortmundem na úvodních 12 minut nebyli vůbec slyšet příznivci obou klubů. Na tribunách byly viděny vzkazy "Nebudeme součástí vaší dohody” či "Do prd... s DFL” s výrazným hanlivým podtextem.

Reagovat
Busby babes

fans protestuji proti prodeji casti TV prav.

Reagovat
Man__United

Záloha Anglie na Euru Rice Mainoo Bellingham zní hodně dobře

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
GrimeBaller98

ty ses hodne deluded , vzdyt Mainoo neni zadnej zazrak a nehraje poradne ani zaklad v MU

Reagovat
Freedo

Z posledních 8 zápasů byl 7 v základu. A hraje výborně. Což samozřejmě neznamená, že by měl hrát základ za nároďák, ale potenciál je tam velkej a snad ho ještě dál rozvine.

Reagovat
iamek

Reagovat
Bandita_Harry

LB Gomez CB Quansah

Reagovat
Hachim Mastour

kto je Mainoo?

Reagovat
Seydou Doumbia

no name děcko co hraje ted v MU...zhruba něco jako Emmanuel Frimpong jak za vás hrál...ale ne

Reagovat
iamek

Ten za Arsenal odehrál min, než golden boy tuhle sezónu

Reagovat
Seydou Doumbia

jasný, ale vzpoměl jsem si zrovna na něj, kdysi jak jsem kopal s bráchou na bránu jsem si na něj chvílí hrál asi jako jediný člověk na této planetě

Reagovat
mithro

Reagovat
oddy

Soupeřům určitě

Reagovat
avicii

Reagovat
Benfica

Ta titulova foto cokolady

Reagovat
Erialdur

Čas Premier League skončil, čas Fortuna ligy nastal...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele