Po Rusku se doping řeší i ve Skotsku. Skoro se tam netestuje

13.03.2016, 20:49
Aktuality
Zaujalo nás
Ve světle dopingového skandálu světoznámé tenistky Marie Šarapovové se rázem stejná problematika začíná hojně diskutovat také ve fotbalových kruzích. Rusové si hnedka pokládají otázku, zdali se u nich takový neduh dotýká i kopané, a své výhrady k četnosti dopingových kontrol nyní vyjádřil trenér skotského celku Hibernian, Alan Stubbs...

Bývalý obránce Evertonu se pohoršil konkrétně nad nedávno odtajněnou skutečností, že za posledních devět měsíců se napříč skotským fotbalovým spektrem odehrálo všehovšudy devět kontrol.

Skotská fotbalová asociace momentálně jedná na vlastní pěst, bez asistence Britské antidopingové agentury (UKAD), přesto však trvá na tom, že její vlastní systém se ukazuje být dostatečně "robustní".

To Alan Stubbs se obává, že by mizivá frekvence kontrol mohla dát podvodníkům signál, že se nemají čeho bát. A sám si přitom důležitost takových testů uvědomuje lépe než kdokoliv jiný.

Když se totiž toho času obránce Celtiku po finále Skotského poháru 1999 k jedné takové namátkové kontrole dostavil, byla mu v raném stádiu odhalena rakovina varlat. Hlavně díky takto včasnému nálezu ji nakonec Stubbs byl schopen porazit.

"V Anglii jsem byl jako hráč svědky osmi až 12 testům za sezonu. U výběru do 21 let, který jsem vedl v Evertonu, jsme těch kontrol měli čtyři nebo pět za sezonu," srovnává 44letý Stubbs nesrovnatelné.

"Nechceme dát nikomu příležitost k využití, ať už berou podpůrné látky nebo cokoliv jiného. Chceme čistý sport. Tohle z velké části čistý sport vždy byl, a pokud ho v takovém stavu chceme zachovat, musíme neustále testovat," nabádá dále lodivod druholigového skotského Hibernianu.

Ke Stubbsovi se přitom okamžitě přidávají i jeho obdobně zaskočení kolegové z dalších skotských klubů. Kormidelník Abderdeenu Derek McInnes rovněž zdůrazňuje, že v Anglii zažil daleko drsnější rutinu, a manažer Celtiku Ronny Deila se domnívá, že kontroly byly frekventovanější i v jeho rodném Norsku.

Skotská fotbalová scéna přitom nezaostává pouze za dalšími evropskými ligami, ale i za domácí ragbyovou soutěží, oproti níž působí vysloveně ledabyle.

V uplynulé sezoně bylo takto testováno na 246 ragbistů, mezitímco šéfové skotského ragby ochotně spolupracují také s UKAD a Světovou ragbyovou organizací. Všichni profesionální ragbisté pak musí povinně složit kurzy zaměřené právě na problematiku dopingu.

Autor: Tomáš Daníček / eurosport.co.uk

Komentáře (12)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tam to řešit nemusí, ta soutěž nemá absolutně žádnou kvalitu

Reagovat
Murtago

AHA

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímavý názor máš

Nicméně já tu soutěž sleduji pravidelně už kvuki práci, a chybí tempo, nasazení, je to samý válení, zdržování, hrsje jen Celtic. Má to nepotřebujes dotovat, ostatně taky co tam hraje za hráče.. Doby kdy třeba Rangers reprezentovali v LM jsou nenávratně pryč. Ani ekonomická síla tam není a to se bavíme i to týmech co mají na každým zápase 50tisíc lidi

Reagovat
smazaný uživatel

Jelikož ve Skotsku žiji tak to teda trošku sleduji a pravda je že tu opravdu hraje v posledních letech prim jen Celtic, ale i ti jsou k poražení, Inverness, Hearts, Aberdeen, St. Johnston jsou týmy které to dokážou, jen je problém že strácejí se slabšíma a to Celtic nedělá. Příští rok se vratí Rangers kteří mají konečně finančně nabito i když nemají ještě vyřešené všechny dluhové problémy protože je to trošku komplikovanější než se prezentuje v Evropě. Ale zpátky k článku, nevěřím že borci dopujou. Bylo by to někde vidět a někdo by se o to zajímal

Reagovat
smazaný uživatel

Jo a 50 tisíc lidí na stadionech ........... tak ve snu

Reagovat
smazaný uživatel

Samozřejmě jsem mluvil o Celticu, popřípadě Rangers. Ostatní nemají ani stadiony. Přitom dva klasický, původně ekonomicky silný týmy. To že je porazí někdy i slabší tým, tohohle času tedy jen Celtic, to je otázkou motivace a kdoví čeho. Není vůle vyhrávat furt i když jsi o parník lepší. Takový masochisti jsou jen v recku.

Reagovat
andrew96

Na Celtic tak 40 tisíc, Hearts 15, Aberdeen 13, zbytek průměr 4 tisíce.

Reagovat
paver

Na Celtic těch 40-50 tisíc chodí, ale jinak je to pochopitelně slabší. Přes 10 tisíc chodí na Aberdeen a Hearts, jinak všude pod 10 i 5 tisíc.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty demente retardovanej, proč by to jako neměli řešit? Že liga nemá kvalitu neznamená, že tam můžou dopovat.

Na druhou stranu chápu tvoje vyjádření, protože si poloslovák a hrál si za výběr Moravistánu, což je hlupák vedle hlupáka.

Reagovat
smazaný uživatel

Napřed si předči článek o čem je a pak někomu říkej demente

Reagovat
Hokaido

Taky si občas předčítám, je to uklidňující.

Reagovat
DerekZoolander

To by me zajimalo, jak to je v CR. Nebyt Evropske pohary, tak by se ani na nic neprislo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele