Portugalci kvůli Ronaldovi promrhali potenciál, říká analytik. Z Eura by doporučil dva Španěly

19.07., 09:45
Rozhovory
Cristiano Ronaldo (© AFP)

Zasloužený triumf Španělska, nudná Anglie a smůla v případě Francie. I tak, byť hodně zjednodušeně, by se dalo popsat Euro z pohledu vybraných favoritů očima datové analytiky. "Existovaly dva přístupy, které týmy volily. Jeden byl moderní, odvážný a bavil nás, druhý zase pragmatický, defenzivní," říká datový analytik Marek Kabát v rozhovoru pro Livesport Zprávy.

Co vás z pohledu práce datového analytika nejvíce zaujalo během Eura?

"V první řadě je důležité zmínit, že se jedná o krátkodobý turnaj, což je pro analytiky vždycky velmi krátký vzorek. Dá se z toho něco vyčíst, ale není to tak silné jako při dlouhodobé soutěži. Nejvíc jsem si užil základní skupiny. Čím víc se zužoval počet mužstev a šlo se do čtvrtfinále či semifinále, tak jsem byl zklamaný z některých týmů, jakým stylem se prezentovaly. Přišlo mi, že vypadávaly týmy, jejichž hra měla moderní prvky, zajímavé taktické věci a naopak dál šly týmy, které praktikovaly konzervativnější reprezentační fotbal."

Byly právě výkony favoritů to, co vás nejvíce zklamalo?

"Jednoznačně. Podle mého gusta byli zbytečně opatrní. Na tomto turnaji byly dva taktické přístupy. Jeden je modernější, aktivnější, agresivnější, kdy mají hráči jasný plán a drží se ho. Tam bych zařadil Španělsko, Německo, Rakousko, Slovensko či Rumunsko."

A pak je tu Anglie...

"Ano, velmi konzervativní přístup, defenzivnější, bez jasného systému či moderních prvků, které vídáme na klubové úrovni. Anglie a další země spoléhaly na individuální kvalitu svých hvězd. Ale nebyl to jen případ Albionu. Je to zklamání, protože zvolily pragmatismus, než aby se snažily naplnit svůj obrovský potenciál."

Pojďme si je více rozebrat. Proč podle vás Anglie a Francie nehrály lepší fotbal?

"Osobně bych hodnocení těchto dvou zemí rozdělil, protože to jsou odlišné případy. U Anglie vidím problém v tom, že hlavní strategií trenéra Garetha Southgatea jak vyhrát Euro, bylo držet defenzivu ve středním bloku, nedovolit soupeři vytvářet šance a v ofenzivě nepotřebujeme něco vymýšlet, protože máme silné ofenzivní individuality."

Dovedlo je to do finále, takže jim to vycházelo, ne?

"V některých momentech, kdy Anglie prohrávala, se ukázalo, že vždy přišla určitá fáze, kdy stačilo, aby byli hráči trochu odvážnější, aktivnější, vytvořili si tlak a skórovali. To však ještě neznamená, že Anglie měla zápasy pod kontrolou. Proti Slovensku byli minutu a půl od vyřazení a měli vypadnout i v semifinále. Na turnaji měli velkou dávku štěstí, což se nakonec projevilo ve finále, kdy už jim došlo."

Francie podle vás nehrála špatný fotbal?

"Jejich pragmatický a opatrnější systém je dlouhodobá záležitost. V minulosti s tím byli úspěšní, takže to není nic nového, čemu bychom se měli divit. Když se podíváme čistě na data, tak Francouzi byli mnohem blíže k tomu, aby došli dál než Angličané. Řešilo se, že do osmifinále nevstřelili branku, ale to neznamená, že neměli šance. Uměli si je vytvořit, jenomže byli extrémně neefektivní. Vstřelili tři góly z 7,4 xG a z toho vytvořili 3,3 Post-Shot xG, což znamená, že jejich proměňování šancí bylo nekvalitní. Když se podíváme na tabulku top deseti největších underperfomerů (kolik branek mělo padnout podle jejich xG či přihrávek), tak tam nalezneme hned šest francouzských fotbalistů."

Čili pokud by Kylian Mbappé proměnil pár svých šancí, zase bychom je obdivovali?

"Proto jsem říkal, že oproti Anglii na tom byli lépe a možná z pohledu dat byli účasti ve finále Eura mnohem blíž. V utkání proti Španělsku měli zejména ve druhém poločase několik nadějných situací, které šlo vyřešit lépe a volaly po vstřelení branky. Tím neříkám, že Francie hrála hezčí a lepší fotbal, ale kdyby byl Mbappé úspěšnější v zakončení, opět by se to Didieru Deschampsovi mohlo povést."

Už se to nepovede Garethu Southgateovi, který na lavičce Anglie skončil. Věříte, že s novým trenérem začne tento výběr hrát lépe?

"To není otázka, zda tomu věřím. Já si stojím za tím, že neexistuje jediný důvod, proč by Angličané se svým kádrem nemohli hrát stejně jako Němci či Španělé. Je to jen o tom, jak je nastavený trenér a jak je kvalitní, zda dokáže hráče naučit svůj záměr. Hlavní problém Anglie byl, že neměla zásadní herní plán a neuměla využít profily hráčů, které má k dispozici. Doplatili na to Jude Bellingham, Declan Rice, Trent Alexander-Arnold, Phil Foden či Harry Kane."

Před turnajem se řešilo, zda má Cristiano Ronaldo na to, aby držel krok s elitními hráči z Evropy a byl nepostradatelným článkem portugalského týmu. Potvrdilo se, že je to pravda?

"Ronaldova role v týmu to už není ani otázka či otazník. Už před turnajem bylo zřejmé, že v případě Portugalska je v kádru jeden hráč víc než celé mužstvo a je škoda, že jsou to všichni ochotni akceptovat. Je to sice jeden z nejlepších hráčů v historii, ale je podle mě velká škoda, že nedokáže přijmout jinou roli. Dovedu si představit, že by jako střídající hráč na posledních dvacet minut mohl být extrémně silnou zbraní v šestnáctce. Jenže hrál v základní sestavě a za mě to byl promrhaný potenciál portugalského mužstva."

Na šampionátu byla řada menších zemí, které předváděly zajímavý fotbal. Najde se mezi nimi nějaká, která by podle vás mohla ostatní inspirovat?

"Pro mě to jednoznačně bylo Rakousko. Už na základě dat z kvalifikace to pro mě byl černý kůň turnaje. V metrice agression, která znázorňuje, jak moc tým dostává soupeře pod tlak, byli od jiných týmů naprosto odskočeni. Je tam vidět velký přínos trenéra Ralfa Rangnicka."

Euro ovládli Španělé, kteří bavili svým stylem od prvního zápasu. Co na něm bylo nejvíce inspirativní?

"Mě nejvíce inspiruje jejich taktický přerod, protože už nehrají tím stylem, kterým se prezentovali poslední roky, kdy měli velké množství přihrávek a držení míče. Dnešní Španělsko má rychlý přechod s míčem. Celkově měli druhý největší počet střel z protiútoků. Podobně jako Rakušané či Němci měli velmi agresivní defenzivu. Hru měli jasně postavenou na silném středu, díky kterému mohli dominovat a mít kontrolu nad zápasy."

Navíc to dokázali s hráči, kteří nepůsobí v top klubech...

"Je to podle mě tím, že mají hodně hráčů, kteří mají posun do elitních celků těsně před sebou. Nico Williams, Dani Olmo či Robin Le Normand měli velmi dobré sezony a přestup do top klubu je u nich jen otázka času."

Všichni jsme viděli, co předváděl Lamine Yamal, ale co byste o něm řekl z pozice datového analytika?

"Je absolutně dominantní v metrikách kolem šestnáctky. Ať už jsou to střely, dotyky v pokutovém území, driblinky, presink... Je to všestranný hráč a velmi významný pro hru kolem vápna soupeře."

Kterého hráče z evropského šampionátu byste doporučil koupit?

"Myslím si, že Nico Williams a Dani Olmo, kteří zatím nehrají v top týmu, by po tomto šampionátu měli změnit dres. Ukázali, že už jsou na té nejvyšší úrovni a je ideální čas na přestup."

Autor: Livesport.cz / Jakub Dvořák

Komentáře (34)

Přidat komentář
Rudy

Hon na CR7 uz je opravdu trapny. Takhle to vyzniva, ze za Portugalsko hraje 10 neschopnych hovad a Cris. Dle jmen to samozrejme neni pravda. Co predvedl treba zevlak Leao? Taktika hlavne nedostat gol a radsi rozjet dalsi kolo prihravek kolem celeho hriste. Tohle ma byt system, kde se vsechno objetovalo pro Crise? Bullshit

Reagovat
Csaplárova past

CR7 neměl na to táhnout tým na finálním turnaji. Dostal jsem tady za to výsměch, ale na finálním turnaji nehraješ s týmy, které máš v kvalifikaci.

Martinéz měl dsvoji sestavu, kterou neměnil. Měl svoje koně jako Southgate a na to mj taky dojeli.

Leao úplně tragický, už od zápasu s TUR neměl hrát základ. Felix nebo Ramos by snad zahráli líp ..

Reagovat
oli9

Leao se mi líbil, zkoušel hodně 1 na 1 měl rychlost... Vždyť Ronaldo hrál ale opravdu hovno. Poslední zápasy totální... Byt tam od začátku třebas Jota nebo Ramos myslím si že by to bylo lepší.. Problém je i v tom, že on je taková modla, ze oni ho prakticky v každé situaci hledají místo toho aby to vzali na sebe. Což je hodně sráží..

Házet vše na něj je blbost ale měl přijmout jinou roli, mentora v kabině a třebas žolíka, který tam naskočí na konec zápasu

Reagovat
Csaplárova past

A co tam reálně vymyslel Leao v těch soubojích 1 vs 1 ? Úspěšnost 35% je těžký podprůměr, když tam byl právě na tohle. Ani fauly na něho nebyly, jen simuloval a vykartoval se kvůli tomu po dvou zápasech. Neměl ani jednu střelu na zápas, nevytvořil žádné klíčové šance.

Reagovat
Seydou Doumbia

na to že by to měl být jeden z nej křídelníku světa tak hrozná bída od leoše

Reagovat
Benfica

No a presne je to tento dovod preco sa kreativita a zabavnost futbalu.. staci si vytiahnut a rozoberat nejaku statistiku uspesnosti a hracov to prestane bavit vobec skusat.. to je presne to co zabija futbal, nie viac zapasov..

Pritom Leão hral paradne, presne to co ludi bavi.. len to by sa ti ludia museli pozerat na futbal nie na stats..

Reagovat
Csaplárova past

Leao hrál otřesně a proto jsem se podíval na jeho statistiky, abych se přesvědčil jestli tomu tak opravdu bylo.

Jako útočník nestřílel, nevytvářel šance a 1vs1 se teda moc nepředvedl. Jestli od útočníka očekáváš, že tam udělá pár přešlapovaček a přihraje dozadu .... ok, tvůj názor

Reagovat
Benfica

1 Leão hral z kridla, goly mal zaobstarat Ronaldo pritom Leão bol 2x sam hodne blizko ku golu

2 viac driblov ako Leão malo uz len 9 hracov na turnaji.. pritom cim viac driblov skusas tym nizsie % nakoniec mas, navyse ho takmer stali zdvojovali, co je ovela tazsie sa presadit.. znova ti ide % dole.. preto je ta statisitka uplne ni nevypovedajuca

A presne toto nici futbal, sustredovanie sa na nicnevypovedajuce stats.. takto hrac, ktory skus 1 a 1 sa podari ma statistiku 100% Leãovi to vyslo 8x z 25 pokusov, a to bol vacsinou proti dvom. Ale to najprv treba sledovat zapasy dosldne

Reagovat
Raffaello

Reagovat
Rudy

Verim, ze par preslapovacek by se povedlo i Tobe. Pokud ti pujde jen o tohle. Presto nejspis nehrajes za AC Milan nebo CZE reprezentaci.

Reagovat
Benfica

tak, ale tu ide o to, že to na seba hráč zoberiem, aj za cenu toho, že sa mu to nepodarí a pokazí si %.. a to už je jedno o akého hráč ide.. problém nastáva ak si manažéri a klubový/repre staff postvia hlavu práve na takýchto štatistikách čo sa deje docela vo veľkom.. preto sa z futbalu vytrácajú tieto zábavné momenty a mnohe iné nie len nejaké prešlapovačky btw to je snáď najľahšia skill a aj tak, to veľa hráčov ani neskúsi, len si kopnú loptu, možno nejaký klamilivý pohyb telom (ak vôbec) a to je všetko..

btw ja mám rád freestyle football, niekoľko dobrých trikov viem spraviť aj ja sám, preto mi tieto prvky chýbajú.. taká tá joga bonito

Reagovat
oli9

Reagovat
oli9

mně se také libilo jak Leao hrál..ten jeho tah na bránu když zapnul... uměl se prosadit.. 1 na 1 . .rychlý ,důrazný

Reagovat
Benfica

pre mňa s Nico Williemsom najzabavnejší hráč na turnaji.. tí sa nebali ísť do ničoho

Reagovat
Rudy

Takze cela hra stoji na 1 hraci? Zbytek je tam do poctu? Jota by sam zaridil titul? Chci Jotu do Interu a kazdy rok slavit titul v LM.

Reagovat
Raffaello

Proč překrucuješ to, co oli9 píše?

"Problém je i v tom, že on je taková modla, ze oni ho prakticky v každé situaci hledají místo toho aby to vzali na sebe." - tohle je naprosto přesné a to, co si z toho máš vzít. Pokud by nebyl na hřišti, převzali by odpovědnost a vzali to sebe, tak jako to Fernandes nebo Silva dělají ve svých týmech.

Není to tak, že by hra stála na jednom hráči, ale to, že z respektu k jednomu hráči ostatní podřizují svoje uvažování o hře jako celku. Což je úplně něco jiného, než co se snažíš říct. Ti hráči nejsou do počtu, jen přehnaně respektují a uctívají modlu, která je za zenitem. Jota nebo Ramos by sami o sobě nezařídili titul, ale při jejich přítomnosti na hřišti by se zbytek hráčů choval jinak a hra by měla jiný profil a dost pravděpodobně i výsledek.

Reagovat
-R2D2-

Reagovat
fenixLFC

Takhle to vyzniva, ze za Portugalsko hraje 10 neschopnych hovad a Cris

az na to ze ten text hovori presny opak, ze 10 skvelych hracov musi makat na jedno hovado daleko za zenitom

Reagovat
r.mrazik

Leao měl dobrý turnaj. Co nešlo z levé strany, tam bylo marný. Práva nefungovala. Ronaldo k hovnu.

Reagovat
Well

Tak třeba proti Slovinsku to tahal Cancelo, spíš Silva nebyl skoro vůbec vidět.

Reagovat
Benfica

chýbali zakončenia z hrotu a hlavne z rohových kopov, tie boli strašné

Reagovat
El Cid z City

Hrál hovno no a to nemusim vidět žádný data.

Reagovat
miguel bain

Tak nám pan no name datový analytik vysvětlil, že padání a simulování Španělů byla největší zábava a zbytek tam byl úplně k ho*nu, ok

Reagovat
sergi

Ako by miestni povedali, toto je ťažká křeč.

Reagovat
Di Stéfano

Čím viac analytikov a analýz , tým viac stojí ten futbal za ho*no .

Reagovat
mistr129

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
InsaneMate_21

Analýza úplne presná. Lepšie by som to nezhrnul.

Reagovat
Txapeldun

To samý už jsem slyšel od 50ti analytiků před ním. Co třeba článek o olympijským turnaji?

Reagovat
Scofield

Vie mi niekto poslat oficialnu celkovu tabulku všetkych tímov ako dopadlo poradie timov na EURE 2024 od 1 miesta až po posledne ?

Lebo na oficialne stránke EURE som to nenasiel či nekto to nenasiel niekde.

Zaplatim aj nejake drobne ak to niekto nájde. Vdaka

Reagovat
Cafú

skvělý rozhovor, díky

Reagovat
eder

Ále piču. CR7 byl nejlepším hráčem Eura, ostatní v čele s potkanem mu to tam kurwili...

Reagovat
kattos

S názorem na Ronalda bych souhlasil... kdyby minulé MS to Portugalci zkoušeli bez Ronalda a nedopadlo to úplně stejně

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele