Potter, Guardiola, nebo Klopp? Pět trenérských variant pro anglickou reprezentaci

17.07., 10:24
Aktuality
Graham Potter (© AFP)

Gareth Southgate (53) rezignoval v úterý na post trenéra anglické reprezentace. Během osmi let dostal tým do dvou finále ME, obě ale skončila stříbrem. Rychle se začalo spekulovat o tom, kdo by mohl bývalého šéfa Middlesbrough na prestižní pozici nahradit. Anglická fotbalová asociace bude doufat v urychlené, i když zpočátku třeba jen krátkodobé řešení. Proč? Protože 7. září mužstvo čeká úvodní zápas Ligy národů proti Irsku. Livesport Zprávy přináší 5 tipů na nového lídra střídačky.

Graham Potter

Potter bude pravděpodobně favoritem sázkových kanceláří. Pokud by Anglie chtěli držet podobný stylu fotbalu, bývalý šéf Brightonu a Chelsea by mohl být ideální náhradou. Na Stamford Bridge sice zrovna nejlepší časy nezažil, ofenzivní fotbal postavený na mladých hráčích z Brightonu mu ale stále udržuje solidní pověst.

S Potterem by Anglie mohla prakticky pokračovat tam, kde pod Southgatem skončila a znovu se pustit do boje o trofeje. S blížící se Ligou národů by to byla pro tým asi nejbezpečnější sázka. I když to není světový šampionát nebo titul z Eura, je to příležitost, jak napravit nedostatky na mezinárodním poli.

Potter je bez angažmá od dubna 2023, kdy byl propuštěn z Chelsea. Nedávno odmítl nabídku nizozemského Ajaxu. Spekuluje se ale, jak by zvládl u takového postu na mezinárodní scéně tlak veřejnosti.

Eddie Howe

Howe má ještě větší zkušenosti z Premier League, šéf Newcastlu je ale v současnosti spíš nedostupný. Práce trenéra na mezinárodní i ligové úrovni zároveň není běžná praxe a bylo by zvláštní, kdyby se taková situace vyskytla u klubu z Premier League vlastněného konkurenční zemí (Saúdská Arábie).

Newcastlu se ale v minulé sezoně nedařilo a Howe v St James' Parku není v komfortní pozici. Bývalý šéf Bournemouthu je už se službou vlasti spojován dlouho a nabídka od asociace by mohla být až příliš lákává na to, ji odmítnout. I když kolem Howea panuje spousta otazníků, jeho jméno určitě bude na jednacím stole.

Pep Guardiola

O šéfovi Manchesteru City Pepu Guardiolovi se mezi anglickými fanoušky jako o potenciálním Southgateově nástupci už nějakou dobu mluví. Jeho úspěchy v Premier League naznačují, že by taková změna Anglii prospět mohla, jelikož Southgateova "bezpečná" taktika fotbalu zřejmě tým posunula jen do finále, ne k vítězství.

Guardiola má se City smlouvu ještě na rok a příští léto by mohl toužit po nové výzvě. Nicméně je otázkou, zda bude mít Katalánec po skončení svého působení na Etihad Stadium chuť takovou roli přijmout. Pokud by se tak stalo, Anglie by byla nucena počkat a pro nadcházející ročník Ligy národů se spolehnout na dočasného manažera. Mezi adepty může figurovat Lee Carsley, který jako trenér reprezentace do 21 let v loňském roce vyhrál mistrovství Evropy.

Jürgen Klopp

Klopp je dalším velkým jménem, o němž fanoušci Anglie sní. Kloppův "heavymetalový" styl fotbalu by byl pro fanoušky naprostým opakem bývalého kouče. Stejně jako Guardiola ve své kariéře získal mnoho významných ocenění a FA by v něm mohla vidět muže, který Anglii konečně přiblíží k vidině zlata.

Nicméně se předpokládá, že má zájem v budoucnu převzít post trenéra Německa po Julianovi Nagelsmannovi a chce si tak udržet volný prostor. Navíc Klopp mimo horké křeslo v Liverpoolu není dlouho a dříve prohlásil, že mu dochází energie.

Sarina Wiegmanová

Nelze vytvořit seznam kandidátů na nahrazení Southgatea a nezahrnout osobu, která dosáhla s ženským týmem toho, o čem ten mužský zatím jen sní. Wiegmanová dovedla Anglii do dvou velkých finále, na mistrovství světa žen a na Euru žen, z nichž to druhé vyhrály právě lvice.

Zatím není jasné, zda by si takový krok přála, ale stala by se první ženou v historii, která by vedla mužský národní tým. Anglický ženský tým se však nachází uprostřed kvalifikace na Euro 2025 a jeho nadcházející zápas se Švédskem by mohl být klíčový.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Ste Carson

Komentáře (34)

Přidat komentář
Beči

"Potter bude pravděpodobně favoritem sázkových kanceláří. Pokud by Anglie chtěli držet podobný stylu fotbalu, bývalý šéf Brightonu a Chelsea by mohl být ideální náhradou. Na Stamford Bridge sice zrovna nejlepší časy nezažil, ofenzivní fotbal postavený na mladých hráčích z Brightonu mu ale stále udržuje solidní pověst. S Potterem by Anglie mohla prakticky pokračovat tam, kde pod Southgatem skončila a znovu se pustit do boje o trofeje"

To jako, že Southgate hrál s Anglií ofenzivní fotbal? To snad ani nemůžete myslet vážně, ne?

Reagovat
Jesfey

Taky jsem z toho byl dost zmatený.

Reagovat
Csaplárova past

Sarina Wiegmanová ?

Reagovat
Modřín2

A co taková trenérská esa jako Gerrard, Lampard nebo Rooney?

Reagovat
Wazza228

Rooney je nově v Plymouth, takže jen Lamps s Gerrardem. Klidně oba, ať navážou na svou spolupráci z dob svých reprezentačních kariér.

Reagovat
fenixLFC

rooney bude volny uz pred prvou repre prestavkou

Reagovat
Wazza228

To je možný

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Sigma Olomouc

*

Reagovat
RickNash

tyjo jako člověka, co Rooneyho měl hodně rád jako hráče, a sleduju ho trochu i jako trenéra, je mi děsně líto, jakej meme se z jeho manažerský kariéry stal.

V Derby odvedl úžasnou práci, vytáhl tým z 24. místa do bezpečí, bojoval o udržení s lavičkou plnou juniorů, každý kolo nějaký z nich nastoupili, sbírali pod ním první minuty. Zejména začátek (po té bizarní fázi "budu koučovat a hrát zároveň, do který šel taky třeba Kompany a kterou vůbec nechápu) měl u týmu na hraně konkurzu v extrémně silným Champu 31/54 bodů, to bylo šílený období, hezkej fotbal a úžasný atmosféra na stadionu. Přišly zranění, 18- a 19- letý kluci hráli slabý zápasy, Rooney je točil po různých pozicích a vyšlo to jen občas, na konci ligy byl celej dostupnej kádr už šíleně mladej a nervní, zachránili se v posledním kole. To byla fakt skvělá sezóna, posledním dvěma měsícům navzdory.

Druhá sezona byla ještě horší co do kádru, Rooney zůstal zase s mladým kádrem (někteří ty hráči, co zapracoval do dospělýho fotbalu, stále za Rams hrajou, nebo hrajou v Champu, očividně to s mladejma hráčema umí a v tý situaci, kdy na nich musel stavět, obstál). Nebýt 21 bodů odečtu, tak skončil s nejmladším kádrem, kterej byl v obou přestupácích vybrakovanej a doplněnej o odpadlíky všeho druhu, na 17. místě před Bristolem City.

Obecně hodně dobrý angažmá, hlavně teda na první štaci a v extrémně náročný lize a podmínkách.

Dost mě mrzí, že Wayne nezůstal se "svojí" mládeží, s pozicí skorohrdiny města a v jednodušší lize, kde si mohl trochu víc vyhrát ten svůj "staroanglickej" styl. Ale dohoda tam byla prej jasná, pokud si nevyřeší do konce sezony finance, aby měl jasnej kádr, možnost někoho podepsat a aby tým nedostal zase odečet bodů, tak jde pryč.

Přijít do MLS, do hodně jinýho fotbalu a do půlky nedobře rozjetý sezony byl divnej nápad, MLS nezvládám sledovat, podle výsledků blbý.

U Blues to taky nebylo povedený, ale smrsknout to na "z šestýho na dvacátý místo protože Rooney" je šíleně zkratkovitá matematika a za mě ukázka toho for the memes uvažování, který dělá třeba z Maguiera největší poleno na světě.

To jmenování u Blues bylo nepochopitelný i ze strany majitelů, který jsou, jako hodně US lidí v anglickym fotbale, divný a impulzivní. Ještě víc to bylo nepochopitelný pro Rooneyho, skočil do kolotoče Champu a bez přípravy a času chtěl hrát jinej fotbal, přičemž za těch svých 80 dnů jako manažel hráli 18 zápasů jen v lize. A fans ho tam od prvních výsledků neviděli rádi. To nic nemění na to, že 13% bodů je bída. Ale dlužno podotknout, že slušná část zápasů se nepovedla hlavně co do bodů, a že ten "tým, co jel na postup," jak se v memech prezentuje, byl od toho 20 místa osm bodů, Champ je v tomhle divokej.

Plymouth by měla bejt dobrá štace pro to navázat na úspěch v Derby - bude mít čas přes léto, tým je stabilní a s rekonstuovaným stadionem, super fandama a přiměřenejma ambicema. Těším se na to, v Derby hrál jednoduchej anglickej fotbal, kterej fungoval proti silnějším, zkušenějším týmům, co chtěly hrát heavy-possession, a uměl tam velmi dobře reagovat na vývoj zápasů a měnit taktiku.

dlouhý jak pes, sorry

a ještě přidám článek o Rooneym a víře, která se docela výrazně promítá i do jeho uvažování během kariéry:

https://www.theguardian.com/football/blog/2022/feb/08/wayne-rooney-desperately-searches-for-redemption-amid-the-wreckage-at-derby

Reagovat
Hurrikane

Pojď mi hop, Sari..

Reagovat
Kucka

Reagovat
Neutron

Tak snad hru chcu zlepsit, nie pokracovat v tom co hrali posledne Euro.

Reagovat
Seydou Doumbia

Počítám že tam půjde Potter, ale to si nepomůžou. Ten se tam nehodí.

Reagovat
LyEX

Ako krajina hlásiaca sa k pokroku v nediskriminácii by mali ísť do tej ženskej

Reagovat
Kixi Syhimour

Klopp už stihl odmítnou a Guardiola je v tenhle moment utopie

Reagovat
Greaber

Reagovat
Me2win

Klopp odmítl jen Americkou repre pokud vim.

Reagovat
Greaber

Klopp odmítl vše co mu nabídli, přesně jak to dopředu avizoval

Reagovat
Me2win

On má vlastně tu roční pauzu, tak to dává smysl.

Reagovat
celeb

Upozornenie pre vsetkych futbalovo gramotnych!

Kto ešte nebol spomenutý ako kandidát na uvoľnené miesto trénera ENG repre, nech sa hlási u súdruha Žinčicu!

Reagovat
Pony Slaystation

Otřesná kvalita článku

Reagovat
Seydou Doumbia

to by tě netrápilo, kdyby si četl jen nadpisy

Reagovat
SunFells

Nelze nezahrnout Sarinu, opravdu?

Reagovat
Chittak_LFC

Ro uz mohli rovnou pripsat i Bobosikovou

Reagovat
Jesfey

Víc nesmyslný seznam jsem už dlouho neviděl.

Guardiola a Klopp bez šance, Howea nepustí a jen tak neodejde, nejkonzervativnější fotbalová země v Evropě nevezme na lavičku ženu (i když ženský fotbal na ostrovech má větší popularitu).

Jediný Potter je z nich reálná varianta.

Reagovat
sensei25

A co tak Ragnick?Jemu ked nechaju cas,tak dokaze hrat kvalitny a atraktivny futbal.

Reagovat
Coniglio

Kluci hodte po mne nekdo link na prihlaseni do Fanty prosim

Reagovat
janinho

na ich mieste idem po Pepovi a kludne tu LN pretrpim s trenerom 21tky. podla mna by Pep do toho siel, akurat na rok pre divacky atraktivne MS v USA. velmi by tam nemal co stratit kedze latka za posledne 2 dekady je nasadena pomerne nizko

Reagovat
fenixLFC

co je toto za clanok nielenze sa tam zahrnu klopp s guardiolom, ale este aj nejaka zenska uplne bez sance sa tam dostat a najma teda aky ma zmysel predstavovat 5 variant ked u troch su uvedene zasadne dovody preco by to nezobrali to uz sa mohol spravit zoznam top 10 kandidatov a dat tam messiho, ronalda, postara Janka, random uzivatela EF a babu pod drnem

Reagovat
ACSeRw!n

kez by to byla ta zenska

Reagovat
Neutron

Tony Pulis

Reagovat
Seydou Doumbia

Ted Lassou

Reagovat
Neutron

Lambeau Fields

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele