Před rokem slavila česká dvacítka historické stříbro

19.07.2008, 09:51, aktualizováno 22.07.2008, 08:20
Komentáře a souhrny
Dnes je tomu přesně rok, kdy český výběr dosáhla senzačního stříbra na MS hráčů do dvaceti let v Kanadě. Pojďme si tedy připomenout cestu mladíků do velkého finále, kde po boji podlehli Argentině.

Základním cílem české reprezentace na fotbalovém bylo postoupit ze základní skupiny. Přípravné zápasy před startem samotného šampionátu nedopadly pro mladíky příliš dobře. Kádr, který poskládal kouč Miroslav Soukup, představoval pro fanoušky mnoho neznámých jmen. Od jeho výběru se tedy před turnajem nečekaly žádné zázraky.

Český tým se utkal v základní skupině s Argentinci, KLDR a Panamou. Celkem bylo šest skupin po 4 mužstvech. Hned na úvod nás čekali pětinásobní mistři světa a obhájci titulu z loňského MS Argentinci. Čeští hráči chtěli zaskočit jednoznačně favorizované Jihoameričany a to se jim podařilo, dokázali s nimi uhrát bezbrankovou remízu a získat cenný bod do tabulky.

Ve druhém vystoupení jsme se utkali s Korejskou lidově demokratickou republikou a málem jsme nad Asiaty zvítězili, jenže v posledních minutách utkání Severokorejec Jon vyrovnal stav na 2:2. Případné vítězství by už znamenalo jistý postup do dalších bojů, protože do osmifinále postupují kromě prvních dvou nejlepších celků z každé skupiny i čtyři nejlepší týmy ze třetích míst.

Na závěr skupiny jsme se střetli s Panamou. Abychom se neohlíželi na souběžně hraný zápas Argentina versus KLDR, tak jsme museli zdolat středoamerické mužstvo. Případná remíza by byla možná jen za určitých předpokladů. Nakonec se čeští fotbalisté dočkali první výhry na MS. Do vyřazovací části jsme se tak kvalifikovali z druhého místa s pěti body. Postup do osmifinále bral český tým už jako úspěch.

V osmifinálovém utkání jsme narazili na nevyzpytatelné Japonce. Češi věřili, že do třetice asijský tým porazí. Do 73. minuty jsme prohrávali 0:2 a zdálo se být vše ztracené, jenže v příštích třech minutách kolumbijský rozhodčí, který podával nevyrovnaný výkon po celý zápas, nám daroval dvě penalty! Díky proměněným pokutovým kopům jsme se dostali zpět do zápasu. Do konce normální hrací doby se už nic podstatného neudálo, a tak diváci v kanadské Victorii byli svědky prodloužení. V závěru třicetiminutového nastavení Japonci měli největší gólovou příležitost, jak rozhodnout tento osmifinálový duel. Naštěstí vše dobře dopadlo a přišla na řadu penaltová loterie. Pokutové kopy jsme zvládli lépe a postoupili jsme do čtvrtfinále, kde na nás čekali Španělé.

Český výběr mohl v následujícím utkání jen překvapit, jasným favoritem byli totiž úřadující mistři Evropy do 19 let. Jenže loučení s Kanadou se muselo odložit! Z boje o semifinále se Španěly, kteří byli lepší po celou dobu zápasu, Češi opět vyšli vítězně po penaltovém rozstřelu. Góly sice padaly v prodloužení, ale po jednom na obou stranách. Na tomto mládežnickém MS totiž neexistoval stříbrný nebo zlatý gól. Českým mladíkům se opět poštěstilo v penaltách, a tak se radovali z historického postupu do semifinále. Žádné české a ani československé dvacítce se ještě nepodařilo probojovat až daleko jako té současné.

Semifinálovým protivníkem byli Rakušané, naši jižní sousedé. Na první pohled to byl velmi přijatelný soupeř, ale na druhou stranu prošel vyřazovacími boji do semifinále lépe než svěřenci kouče Miroslava Soukupa. Touha Fenina a spol. zahrát si finále byla obrovská. Do utkání jsme vstoupili bravurně, když po gólech Míčoly a Fenina jsme po čtvrthodině hry vedli 2:0. Do konce normální hrací doby se nic podstatného nestalo a Češi mohli slavit nečekanou účast ve finále.

Zahrát si ve finále světového šampionátu bylo pro celý český tým velkým snem, který se stal skutečností. Reprezentace se do finále probojovala díky výborné defenzivě, týmovému duchu a v neposlední řadě i s obrovským štěstím.

V neděli 22. července 2007 jsme se mohli stát na třetí pokus poprvé mistry světa. V roce 1934 ani 1962 Československo totiž nedokázalo zvítězit ve finále seniorského mistrovství světa. Češi zahájili turnaj s Argentinou, se stejným soupeřem také šampionát zakončili.
V první půli finálového utkání, která skončila bez branek, jsme hráli velmi vyrovnanou partii s Jihoameričany. V 60. minutě se Fenin na hranici vápna obtočil okolo Fazia a prudkou střelou otevřel skóre! Jenže vedení jsme si dlouho neužili, když o dvě minuty později Aguero využil nepozorné české obrany a vyrovnal na 1:1. Argentinci pořádně ožili po vyrovnávacím gólu a vytvářeli si několik slibných šancí ke skórování. Smrtící úder pro český tým nadešel od Zarateho, který čtyři minuty před koncem normální hrací doby vsítil zlatý gól. Češi se nezmohli na žádný drtivý tlak, který by vedl k vyrovnávací brance. Argentinci se pošesté stali mistry světa a Česká republika brala stříbrné medaile, což je bezesporu historickým úspěchem pro český fotbal.

Soupiska stříbrného mužstva:
Brankáři: Radek Petr, Luděk Frydrych, Tomáš Fryšták.
Obránci: Jakub Dohnálek, Lukáš Kubáň, Ondřej Mazuch, Jan Šimůnek, Michal Held, Marek Suchý, Tomáš Cihlář.
Záložníci: Ondřej Kúdela, Jiří Valenta, Jakub Mareš, Tomáš Okleštěk, Petr Janda, Tomáš Míčola, Marcel Gecov, Luboš Kalouda.
Útočníci: Martin Fenin, Marek Střeštík, Tomáš Pekhart.

Autor: David Křížka

Komentáře (26)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Byl to úspěch jako hrom. Se "štístkem" Dovalilem bysme mohli něco uhrát v semi s Německem, ale bude to těžké. Kluci GO GO GO

Reagovat
božský John

Jiří Valenta ..jinak to byly krasný zápasy...

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrej článej.Jinak nevíte jestli nekde davaj zapas liverpool -herta ?

Reagovat
smazaný uživatel

Ano dávají na DSF...

Reagovat
Arne

Hertha - Liverpool

Reagovat
fantomas

Jedeš tam?

Reagovat
Arne

Bohužel mi to nevyšlo.

Reagovat
fantomas

To je škoda.

Reagovat
smazaný uživatel

ale tam to v programu napsany neni

Reagovat
Arne

Na seznamu ne, ale dej si dsf.de a máš to tam...

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Kluci na to maj aby je porazili ale budou to mít hodně těžký Je dobře že konečně to bude vysilat ČESKÁ TELEVIZE NA ČT4 Postoupíme a pak vyhrat ještě ve finale a budem mistři

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle byl ohromný úspěch!!! Celá republika tím žila , jen pár blbců do nedocenilo !

Reagovat
smazaný uživatel

Třeba ubrečený Csaplár. Já to docenil, ale byla to trošku haluz no .

Reagovat
smazaný uživatel

Štěstí přeje připraveným jak se říka a myslím, že to byla pravda! Super tým, ale musím podotknout, že velký kus práce odvedl v předchozích letech před šampionátem kouč JAROSLAV HORÁK, který po kvalifikaci na Ukrajině odstoupil z místa hlavního trenéra! Na to dost lidí zapomnělo a chválu vyslyšeli jenom Soukup s Dovalilem....neříkám, že to trénovali špatně, ale Jarda jim to celé poskladál

Reagovat
smazaný uživatel

Ted kdyz koukam na tu sestavu hral vubec Pekhrat??

Reagovat
božský John

jo byl kápo dokonce....aspon myslim

Reagovat
smazaný uživatel

lol ,utočná dvojka byla střeštík-fenin a střeštík většinou v 60.minutě odcházel fyzicky a tak za něj nastoupil pekhart , pekhart byl v základu snad jednou a kapitánem byl šimunek...

Reagovat
božský John

aha tak simunek

Reagovat
božský John

aha tak simunek

Reagovat
smazaný uživatel

mno jo vlastne Simunek byl kapitanem sem si rikal ze vo Pekhartovi nebylo moc slyset

Reagovat
smazaný uživatel

jo,to byla paráda.Si pamatuju,jak sem kvuli nim byl vzhuru celou noc

Reagovat
havrys99

pokud je nemýlim, tak jedinej z pole, co nehrál, byl Valenta

Reagovat
božský John

ale hraje za Jablonec takze je dobrej

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele