Představení účastníků ME 2016 - Polsko

05.06.2016, 08:00
Profily, historie
Zaujalo nás
Rok 2016 se pro polský fotbal má nést v duchu velké revanše. Zpětně napravit je zapotřebí domácí Euro 2012, ale i totálně zpackanou kvalifikaci na následné mistrovství světa. Premiérový postup ze skupiny evropského šampionátu tentokrát pro naše severní sousedy znamená naprosté minimum...

Domácí šampionát roku 2012 v Polsku dozníval notně falešně, což jsem ještě začerstva zevrubněji popisoval v tomto článku. Od té doby se však leccos změnilo.

Především tedy po pouhých čtyřech letech skončila trudná éra prezidenta svazu Grzegorze Lata; a chtělo by se říct, že o čtyři roky později, než by správně měla. Latovi se nechtělo zatočit s korupcí ani pořádně investovat do mládeže, jak sliboval, a polský fotbal tak za jeho vlády přinejlepším stagnoval.

V říjnu 2012 potom jednu hráčskou ikonu nahradila druhá, do čela fotbalové asociace se postavil Zbigniew Boniek, a s ním přišel zákon. Veskrze doslova. Představen byl třeba 'zákon' o tom, že do národního týmu už dále nebudou vpouštěni žádní nePoláci jako Boenisch, Polanski či Perquis. Nebo praxe, kdy se na Twitteru běžně pořádají vyostřené seance s novináři.

Zároveň se také obměnili čtyři z pěti viceprezidentů, po šesti letech byl z funkce sportovního ředitele svazu odvolán Jerzy Engels, vypracoval se nový plán na rozvoj mládeže a fanoušky bezesporu potěšily i promptně zlevněné lístky na reprezentační zápasy (v každé cenové kategorii o celých 20 zlotých, tedy zhruba 120 korun, což už vaše peněžka rozhodně pocítí).

Jistě, i v tuhle chvíli by asi bylo unáhlené tvrdit, že polský fotbal konečně zase vzkvétá, nicméně posun vpřed je tam zkrátka znatelný. Na podzim 2014 Varšava přihlížela bezprecedentnímu skalpu odvěkých rivalů z Německa, loni pak polské hlavní město hostilo finále Evropské ligy (v Polsku se takhle vrchol některého z evropských pohárů uskutečnil vůbec poprvé v dějinách) a počet reprezentantů domácí ligy v nominaci na Euro během jednoho cyklu vzrostl rovnou o čtyři jedince.

V Polsku teď všeobecně vládne pozitivní atmosféra, což před čtyřmi roky v žádném případě říci nešlo. Hvězdný střelec Robert Lewandowski už by své ostré kritiky spočítal jen na prstech jedné ruky a ve výsledku se tak zdá, že pokud má Polsko někdy směle útočit na medaile, pak by se tak mělo dít právě nyní.

Piszczek s Błaszczykowským před sebou mají minimálně na Euru svou poslední šanci vůbec, ročník 1988 — zde zastoupený Lewandowskim, Grosickim a Glikem, oporami všech tří řad v poli — dosahuje absolutního vrcholu svých možností, a zároveň se už přidávají i první šikovní borci narození po pádu komunismu (Krychowiak, Milik, Zieliński). Takže opravdu... kdy jindy, pokud ne teď?

Historie


Ačkoliv by to při polské účasti na mistrovství světa 1938 mohlo znít nefér, světová fotbalová obec si biało-czerwoných poprvé všimla teprve roku 1973. Tehdy se Anglie připravovala na klíčové kvalifikační střetnutí právě s Poláky, které nadutě považovala za snadnou překážku v cestě na světový šampionát. A jak nehezky se Ostrované popálili. Ve Wembley — tedy na hřišti, kde jen o sedm let dříve slavili historický titul mistrů světa — a nadále vedeni legendárním koučem Alfem Ramseym tenkrát před 100 tisíci diváků selhali, pouze remizovali 1:1, a do Západního Německa se na mundial senzačně nepodívali.

Zvláštním způsobem se tehdy zdiskreditoval ikonický trenér Brian Clough, jenž polského brankáře Jana Tomaszewského před zápasem drze označil za 'klauna', aby tentýž no-name následně pochytal více než 20 anglických střel. 'Tomek' se pak samozřejmě stal oporou nezapomenutelného polského týmu, který měl na MS 1974 ve vlastních řadách nejlepšího střelce turnaje (Grzegorze Lata s osmi zářezy) a na svém štítě i obhájce z Brazílie, které tajemní sokové vykukující zpoza železné opony udolali v bitvě o bronz.

Poláky tehdy trénoval Kazimirez Gorski, jenž ze svého výběru pod vlivem nizozemské a sovětské taktické revoluce vypiplal nesmírně hbitý mančaft se smrtícími protiútoky, který už dva roky před oním průlomovým šampionátem v Mnichově přebíral své jediné olympijské zlato. Partu kolem Lata, tvořivého záložníka Kazimierze Deyny, střeleckého rekordmana národního týmu Wlodzimierz Lubanského či toho času nejlepšího pravého beka planety Antoniho Szymanowského tenkrát s nadšením sledoval i náctiletý Zbigniew Boniek, kolem něhož se ihned vzápětí utvořila další generace s nefalšovanými ambicemi na nejcennější kov.

Jestliže po mistrovství světa 1974 Paul Breitner slavně prohlásil, že Poláci měli v semifinále Němce porazit (prohráli těsně 0:1) a dokráčet si namísto nich pro zasloužené zlato, rovněž o čtyři roky později se kdekdo neubránil pocitu, že naši severní sousedé měli na víc. Zbygniew Boniek dodnes věří, že mužstvo z roku 1978 nemá napříč polskou historií konkurenci, a že mělo velkou nevýhodu v tom, že ve druhém kole muselo čelit údajně protežované Argentině (prohra 0:2 tehdy de facto zhatila polské vyhlídky na postup do semifinále, zatímco domácí později obligátně slavili celkový triumf).

Boniek si posléze spravil chuť alespoň ve Španělsku, kde se na světovém šampionátu 1982 proslavil parádním hattrickem do sítě Belgie a Poláky coby kapitán dotáhl k dalšímu bronzu. 'Zibi' si tímto vysloužil přesun za hranice, do slovutného Juventusu, ovšem jeho následné adieu na mezinárodní scéně už bylo krajně nedůstojné. Bíločervení se sice kvalifikovali i na čtvrtý sraz světové elity v řadě, avšak v Mexiku byli zdemolováni jak Anglií, tak Brazílií, a jeden dlouhý příběh bavících outsiderů byl u konce.

Poláci se následně na mistrovství světa nepodívali dlouhých 16 let a mezitím také dál selhávali ve snaze rozdat si to s evropskou smetánkou. Tohle je ve skutečnosti teprve třetí Euro s polskou účastí, což je vpravdě bizarní fakt, přihlédneme-li k jejich úspěchům na mundialech a olympiádách (kde se pyšní hned třemi účastmi ve finále). Jako už obvykle, také letos se současný polský výběr občas srovnává se svými věhlasnými předchůdci, a na rozdíl od let 2008 a 2012 by snad na evropské scéně konečně měl přinejmenším postoupit ze skupiny...

Infograficky



autor: Víťa Horák

Cesta na šampionát


Polsko v kvalifikaci párkrát klopýtlo — a především dvě remízy 2:2 se Skotskem ho asi budou mrzet —, nicméně ten hlavní úkol si Nawałkova eskadra splnila hned zkraje, ve druhém vystoupení doma proti Německu. Poláci své západní sousedy neudolali v ani jednom z předešlých 18 pokusů (!) a sami Němci zároveň do té doby živili neskutečnou sérii 33 kvalifikačních duelů bez porážky, která se datovala až do roku 2007 (!!). Toho říjnového večera se však ve Varšavě velkolepě přepisovaly dějiny; góly Milika s Milou zařídily výhru 2:0, Wojciech Szczesny potvrdil status specialisty na Nationalelf (potrápil ji i při remíze v Gdańsku roku 2011), a bíločervení pak z tohoto hrdinského aktu těžili až do konce kvalifikace.

V německém Frankfurtu už sice padli 1:3, to však byla jejich jediná porážka. Alespoň remízu 1:1 si Nawałkovi svěřenci přivezli z Dublinu (ačkoliv tam až do nastavení sahali dokonce po plné náloži bodů) a Irsko potom doma porazili alespoň v závěrečném utkání, aby si s tříbodovým náskokem pojistili druhou příčku.

Skóre 33:10 nakonec vypadá úctyhodně, stejně jako celkem 19 branek zabijáckého dua Milik-Lewandowski, ovšem zde musíte mít na paměti, že se Poláci těšili ze společnosti Gibraltaru, který nešetřili doma ani venku (7:0 a 8:1). Na druhou stranu je pozoruhodné, že biało-czerwoní slabému nováčkovi jako jediný tým spolu se Skotskem dovolili čestně skórovat. Jistý Jake Gosling má o památku do konce života postaráno...

Trenér — Adam Nawałka


Polsko v nedávné době nemělo zrovna šťastnou ruku na trenéry. Mírně řečeno. Francizsek Smuda, který bíločervené vedl na domácím šampionátu před čtyřmi lety, toho sice v polské lize dokázal mraky, ale všechno kolem reprezentace jako by za jeho vlády smrdělo — on sám pořádně neumí polsky a přitom sázel na mnoho borců, kteří to mají podobně. Smudův nástupce Waldemar Fornalik na tom byl ještě hůře; se skromným Chorzowem sice v Ekstraklase dokázal divy, reprezentace mu však od prvního dne přerůstala přes hlavu a po ostudné kvalifikaci na MS, kde Poláci z 10 utkání uhráli jen tři výhry, okamžitě skončil.

Na jeho místo koncem roku 2013 nastoupil Adam Nawałka a leckdo si dovedl představit pokračování nastaveného trendu. U Fornalika byl problém v tom, že ho před vlastním vystrnaděním jmenoval bývalý prezident svazu Grzegorz Lato; u Nawałky byl naopak leckomu trnem v oku ten fakt, že je velký kamarád pro změnu se současným šéfem polské kopané Zbigniewem Boniekem. Většina země před dvěma a půl lety volala po zahraničním kouči s čerstvou perspektivou, místo toho ale jako by přišla stvrzenka dlouholeté praxe nepotismu v nejvyšších patrech polského fotbalu.

Nyní se ti samí kritici sborově chytají za nosy. Osmapadesátiletá hráčská ikona Wisły Kraków Polákům vrátila sebevědomí i soudržnost, na veřejnosti vystupuje spořádaně a na rozdíl od Fornalika se neangažuje v hloupých mediálních přestřelkách. Polský nároďák je opět po uplynutí zdánlivé věčnosti veden pevnou, profesionální rukou. V Górniku Zabrze měl Nawałka po tři roky kontrolu nad úplně vším a vytvořil tam skoro až rodinnou atmosféru. To samé se mu teď obstojně daří promítat i na celonárodní úroveň.

Mnoha fanouškům navíc imponuje i 'etnická čistota' reprezentace; Boniek ihned po svém zvolení prohlásil, že pod jeho dohledem Polsko nebude reprezentovat nikdo, kdo pořádně neumí ani jazyk (jako třeba Eugen Polanski), a Nawałka jeho populistickou rétoriku rád podpírá šancemi pro hvězdy domácí ligy. V polské nominaci je teď tedy zastoupeno hned sedm klubů Ekstraklasy; a nikdo z 'jeho' Górniku. Největším cizincem v kádru je zřejmě Grzegorz Krychowiak, jemuž se jeho krajané smějí pro výrazný francouzský akcent.

Tahoun týmu — Robert Lewandowski (Bayern Mnichov)



zdroj: 101greatgoals.com

U autora 42 soutěžních branek a nejproduktivnějšího střelce kvalifikačního cyklu by jeden patrně automaticky předpokládal, že už nemá nikomu co dokazovat — přitom je však spíše přesný opak pravdou.

Robert Lewandowski je dlouhodobě svými krajany kritizován za nevalné výkony v reprezentačním dresu (ještě před třemi roky byl po přáteláku s Dánskem hlasitě vybučen), a pokud uvážíte ten fakt, že v kvalifikační skupině konto největších rivalů, kteří rovněž míří na Euro, zatížil pouze jednou (zatímco Gibraltar to od něj schytal hned šestkrát), zřejmě není divu, že Lewandowského reputace i přes 13 zásahů zas až tak neposílila.

Přesto je nutno zdůraznit a podtrhnout, že situace je teď bezesporu lepší než kdy dřív - však v neúspěšné kvalifikaci na předešlé MS Lewandowski zavěsil jen třikrát a jeho výkony na domácím Euru byly přinejmenším frustrující. To pod vedením Adama Nawałky se už 'Lewy' postupem času chytil. Vyhovuje mu i skutečnost, že nový kouč nesází na protiútoky jako jeho předchůdce a jeho oblíbeným slovním spojením je 'organizace hry', čímž se daleko víc než Smuda s Fornalikem blíží Lewandowského klubovým návykům.

Hvězda Bayernu se tedy i tentokrát rozjížděla zvolna, čtyřikrát v řadě dokonce vyšla naprázdno, jenže jakmile šlo do tuhého, nový polský kapitán rázem řádil jako černá ruka. Před utkáním s Gruzií Poláci živili jen bodový náskok na Němce i Skoty, takže svého nejlepšího střelce opravdu nutně potřebovali probudit z letargie. A ejhle — Lewandowski vsítil hattrick, aby se pak celkem šestkrát prosadil i ve všech zbývajících čtyřech utkáních.

Po takto pozitivní kvalifikaci se tudíž Lewandowski ocitá tak trochu v pozici vyjádřené heslem "buď teď, anebo nikdy". Brzy mu bude 28 let, má za sebou beze zbytku životní sezonu, a je tak celkem přirozené se domnívat, že v lepší kondici už nikdy nebude. V Bundeslize letos 'Lewy' zlomil rekord o počtu branek nasázených cizincem v jedné sezoně (30) a zároveň se stal prvním hráčem po 39 letech, jemuž se podařilo v nejvyšší německé soutěži oné kulaté třicítky vůbec dosáhnout. Na jeho pět banánů do sítě Wolfsburgu v rozmezí pouhých devíti minut potom jen tak nezapomene nejen fanoušek Bayernu.

Zatímco jeho dřívější kolega z Dortmundu a předchůdce na kapitánském můstku Jakub Błaszczykowski prožil na klubové úrovni mizernou sezonu a v reprezentační hierarchii se propadl dolů, Lewandowski se po všech směrech vytáhl — a teď to zkrátka musí konečně prodat i na velké akci.

Na prahu slávy — Arkadiusz Milik (Ajax)



zdroj: sportowefakty.wp.pl

Jedním z důvodů, proč Lewandowski v reprezentaci v nedávné době procitl, je i objev posledních měsíců, Arkadiusz Milik. Díky němu už nehrozí, že by bundesligová hvězda zůstávala na hrotu podobně osamocená jako na Euru 2012, a zároveň nehrozí, že by se Poláci museli spoléhat na jediný zdroj gólů.

Dvaadvacetiletý forvard má Nawałkovu nezměrnou důvěru — však byl jeho chráněncem už v začátcích v Górniku Zabrze — a tu mu zatím vrací vrchovatou měrou. Na podobně nezkušeného reprezentanta je šest zářezů v devíti kvalifikačních startech jistě slušná výchozí bilance, zvlášť pokud si vezmete, že se trefil i ve třech zápasech, kdy zrovna Lewandowski mlčel (včetně skalpu Německa). Navíc, Milikova přítomnost se projevuje i jinými cestami, například skrze nebezpečné standardky — ať už rohové, nebo přímé kopy.

Na klubové úrovni teď za sebou Arek Milik má druhou a jaksepatří průlomovou sezonu v dresu Ajaxu. Zatímco během debutového ročníku působil hlavně jako poněkud jednoduchý driblér, který disponuje pouze levou nohou a rád pálí z uctivé vzdálenosti, letos už představoval i vážnou vzdušnou hrozbu a především na něho bylo větší spolehnutí v zakončení — od Suárezovy famózní sezony 2010/11 amsterdamský gigant až do letoška neměl v Eredivisie žádného 20gólového střelce.

Jak mi vysvětluje fanynka Ajaxu publikovaná Guardianem, Priya Ramesh, Frank de Boer s Marcem Overmarsem byli před sezonou kritizováni, že vsadili výhradně na Milika a nepřivedli mu žádnou konkurenci. Před zimní pauzou na něho pak De Boer raději šel opatrně a do středu útočné trojice často stavěl Dána Fischera, aby se následně v lednu Overmars dokonce zoufale snažil sehnat nového útočníka. Jak asi tušíte, tak nepochodil... a litovat přece nemusel.

Milik totiž jeho neúspěch obratem využil k vlastnímu nakopnutí. Mezi polovinou února a začátkem dubna coby první hráč Ajaxu v historii pětkrát v řadě otevíral skóre ligového zápasu, a jako v případě Lewandowského, také u jeho podstatně mladšího kolegy tedy platí, že pro něho tento šampionát nemohl přijít v lepší chvíli. Na jaře byl totiž Milik vskutku k nezastavení: od konce ledna se z gólu radoval hned třináctkrát a svými brankami v tomto intervalu zatížil i konta Alkmaaru, PSV Eindhoven, Zwolle (2x) a Utrechtu, tedy rovné poloviny první osmičky.

Předpokládaná sestava




Na domácím evropském šampionátu před čtyřmi lety Poláci disponovali nejvyrovnanější gólmanskou trojicí a letos realita není o nic jinačí. Fornalik měl nejraději Artura Boruce, první polovinu kvalifikace odchytal Wojciech Szczęsny a tu druhou, důležitější potom Łukasz Fabiański. Právě proto by se dal favorizovat on, ovšem pro Szczęsného hovoří silnější jaro i upřednostnění ve vážně braném přátelském utkání s Nizozemskem, kde účinkovala kompletní zadní linie, se kterou se počítá pro Euro.

Ta sestává v první řadě ze stoperské dvojice Kamil Glik (FC Turín) - Michal Pazdan (Legia), přičemž druhý jmenovaný nastupuje na místě kvalifikační stálice Łukasze Szukały, a konkrétně proti Oranjes mu velmi haprovala poziční hra. Kamil Glik, ve 28 letech debutant na velkém turnaji a první neitalský kapitán FC Turín od roku 1960, bude hlavně podstupovat ty nejtvrdší souboje — a bude to nejspíš dělat velmi kvalitně.

Velmi pobožný zadák, který na kapitánské pásce vždy nosí citací bývalého papeže Jana Pavla II., je pro Poláky nenahraditelný, kdežto za Pazdanem čeká na šanci další italský legionář, Bartosz Salamon z Cagliari, který je lepším hlavičkářem a jakožto bývalý záložník rovněž hravě zastane úlohu rozehrávajícího stopera. Pro vyslance varšavského mistra každopádně hovoří souhra s levým bekem Arturem Jędrzejczykem, ačkoliv ten v klubu častěji nastupuje na opačné straně. Sám Jędrzejczyk se pro změnu do ideální sestavy vtlačil na úkor zraněného Macieje Rybuse a konkurovat mu bude nejzkušenější z povolaných zadáků, Jakub Wawrzyniak (Lechia Gdańsk).

Pravá strana bude stejně jako před čtyřmi lety patřit dortmundské dvojici Łukasz Piszczek - Jakub Błaszczykowski (i když druhý jmenovaný letos nepříliš úspěšně hostoval ve Fiorentině), výraznější oporu týmu bychom však měli hledat na levém kraji zálohy, kde operuje vrchní organizátor presinku Kamil Grosicki. Mimo jiné tahounovi Rennes kryje záda jeden z velkých objevů tohoto ročníku Ekstraklasy, teprve 19letý Bartosz Kapustka, který se už v reprezentaci osvědčil coby střídající žolík, a jehož velkou výhodou je schopnost nastoupit v podstatě kdekoliv v záložní linii (a spíše napravo či uprostřed; nalevo totiž číhá veterán Peszko).

V srdci zálohy vše drží pohromadě dvojnásobný vítěz Evropské ligy Grzegorz Krychowiak, mezitímco na roli jeho parťáka by se dal vypsat regulérní konkurz: post si pro sebe uzme buď kreativní objekt trvalého zájmu Liverpoolu Piotr Zieliński, nebo disciplinovanější Krzysztof Mączyński. Druhému jmenovanému nahrává fakt, že si ho kouč roku 2011 přivedl do Górniku, naopak ale leckoho straší jeho letošní série zdravotních problémů. Ještě defenzivnější variantu — a tedy ukázkový protipól k riskujícímu Zielińskému — potom zosobňuje zkušený štítový záložník a další polský šampion Tomasz Jodłowiec, ten ale spíše bude plnit nevděčnou úlohu backupu pro nepostradatelnou hvězdu Sevilly Krychowiaka, jenž před turnajem zlehka marodí. Oba posty pak případně zastane vysoce ceněný mladík Karol Linetty.

Vepředu už věru není co řešit. Nawałka se překvapivě rozhodl dát šanci ještě jednomu středopolaři Filipu Starzyńskému, a tak v útoku Poláci jedou vyloženě all-in na Milika s Lewandowským. Zranění kohokoliv z tohoto hvězdného dua by při rozestavení 4-4-2 znamenalo jednak naprostou pohromu (a pravděpodobný přechod na systém s jediným klasickým forvardem), jednak ale možná také ojedinělou šanci pro 15gólového ligového střelce Mariusze Stępińského z Chorzówa, který trochu překvapivě dostal přednost před hannoverským Arturem Sobiechem.

Tip redakce na umístění: čtvrtfinále


Program zápasů - skupina C

12.06.2016
18:00
Polsko
1:0
Severní Irsko
Nice
16.06.2016
21:00
Německo
0:0
Polsko
Paříž - Saint-Denis
21.06.2016
18:00
Ukrajina
0:1
Polsko
Marseille

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Artur Boruc
20.02.1980
AFC Bournemouth
Łukasz Fabiański
18.04.1985
Swansea City
Wojciech Szczęsny
18.04.1990
AS Řím
Obránci
Datum nar.
Klub
Thiago Cionek
21.04.1986
Palermo FC
Kamil Glik
03.02.1988
Turín FC
Artur Jędrzejczyk
04.11.1987
Legia Varšava
Michał Pazdan
21.09.1987
Legia Varšava
Łukasz Piszczek
03.06.1985
Borussia Dortmund
Bartosz Salamon
01.05.1991
Cagliari Calcio
Jakub Wawrzyniak
07.07.1983
Lechia Gdańsk
Záložníci
Datum nar.
Klub
Jakub Błaszczykowski
14.12.1985
ACF Fiorentina
Kamil Grosicki
08.06.1988
Stade Rennes
Tomasz Jodłowiec
08.09.1985
Legia Varšava
Bartosz Kapustka
23.12.1996
KS Cracovia
Grzegorz Krychowiak
29.01.1990
Sevilla FC
Karol Linetty
02.02.1995
Lech Poznań
Krzysztof Mączyński
23.05.1987
Wisła Kraków
Sławomir Peszko
19.02.1985
Lechia Gdańsk
Filip Starzyński
27.05.1991
Zagłębie Lubin
Piotr Zieliński
20.05.1994
Empoli FC
Útočníci
Datum nar.
Klub
Robert Lewandowski
21.08.1988
Bayern Mnichov
Arkadiusz Milik
28.02.1994
AFC Ajax
Mariusz Stępiński
12.05.1995
Ruch Chorzów

Autor: Tomáš Daníček

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny

Komentáře (132)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2. místo ve skupině a čtvrtfinále.

Reagovat
arsavin

Tak nějak

Reagovat
fabec1222

OT: Kterej týpek je Lukáš Pečeně? Bude komentovat ze studia Euro na ČT

Reagovat
C-M@ster
Reagovat
C-M@ster

Ale kdybys chtěl slyšet, jak mluví

https://www.youtube.com/watch?v=SJyTaeBs-oQ

Reagovat
Sm0ker

Nemá duši a je to vidět.

Reagovat
taws

ten by mohl být dobrej...když komentuje různý sestřihy tak mluví rozumně..mohl by úplně nahradit Štěpána

Reagovat
db18
Reagovat
smazaný uživatel

Ja budu fandit holandanum,ve fife sou nej

Reagovat
smazaný uživatel

Polska

Reagovat
smazaný uživatel

ľavá strana zálohy a obrany bude horieť

Reagovat
stas87

Ty mas ale prehlad... Proti Oranjes horela skor prava strana a hlavne Piszczek rychlostne nestihal. Jasne ze strata Rybusa bude citit, on zacinal na kridle a rozumel si s Grosickim dost dobre, Jedrzejczyk v tomto predstavuje iste riziko, aspon ale pravidelne hraval v klube a do ofenzivy je o nieco lepsi ako Wawrzyniak.

Reagovat
smazaný uživatel

Sympatický tým

Reagovat
smazaný uživatel

Supr, akorat Piszcek je v Dortmundu furt

Reagovat
smazaný uživatel

A Kuba svym zpusobem taky byl na hostovani ve Viole, ale ta neuplatni opci, takze se budto vrati do BVB, nebo odejde nekam. Ale Lukasz je tam celou dobu.

Reagovat
fantomas

Tak tim je myšleno, že tam nejsou oba společně, že jo. Stejně ho v létě střelí.

Reagovat
smazaný uživatel

Těžko říct, jestli odejde Mchitarjan (spekuluje se o Arsenalu), tak by si ho mohli nechat.

Reagovat
fantomas

Jj, už sem to přepsal (popravdě sem si náko vsugeroval, že odešel nastálo).

Reagovat
Jeňa

Černý kůň turnaje. Semifinále.

Reagovat
pistacik11

Každé druhé mužstvo je čierny kôň

Reagovat
Riviera Kid

Tak tak

Ja nejvíc věřím Rakousku.

Reagovat
Jeňa

Pro mě je jen černý kůň a to právě polsko. Těm ostatním černým koňum jako Belgie a Rakousko nevěřim

Reagovat
juveforever

Belgie čierny koň ? podla súpisky skorej favorit

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

však to je pozitivní.. i naši, Slováci, Rumuni můžou zahrát dobrej bojovnej fotbal a dostat se daleko..

Reagovat
smazaný uživatel

Semifinále buď Chorvatsko a nebo Polsko, společně s nimi tam bude Anglie, Německo, Francie.

Reagovat
kylo ren

Reagovat
smazaný uživatel

Anglie

Reagovat
smazaný uživatel

Polsko dobre teda

Reagovat
pedro-pedro

Pro mě jsou Poláci černým koněm turnaje. Myslím, že Mohou hrát klidně o první místo ve skupině a v play-off i v případě druhédo místa narazí na přijatelného soupeře. Ve 1/4 finále by je ovšem čekalo asi Španělsko

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že Španělé skončí ve skupině druzí, to by je pak mohlo čekat i to Chorvatsko.

Reagovat
smazaný uživatel

budou poslední ve skupině

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímavý tip. Je asi stejně pravděpodobný se situací, kdy Wales postoupí do finále a porazí v něm Severní Irsko.

Reagovat
smazaný uživatel

to ani ne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

Polsko je vas severny sused, nie? Vychodny sused sme my. Aspon tak ma to v skole ucili.

Reagovat
fantomas

Severní i východní

Reagovat
Zark

Milik už v čase u-21 se mi hrozně líbil, věděl jsem že bude jednou topka

Reagovat
smazaný uživatel

Bude někdo zakládat Fantu na Euro pro Eurofotbal?

Reagovat
smazaný uživatel

Psonci neuhrajou nic...

Reagovat
smazaný uživatel

Černý kůn turnaje a mě osobně by ani nevadilo kdyby Poláci vyhráli celej turnaj jsou jeden z nejsympatičtějších týmu na turnaji a ten zákon o tom, že nebudiu hrát hráči co nejsou opravdový poláci

Reagovat
smazaný uživatel

, ,

Reagovat
ronaldik

Reagovat
DelPiero137

Reagovat
Rarášek

Rybus je velká ztráta, ale i tak z toho týmu jde cítit síla. Postup ze skupiny a pak bude záležet na štěstí. Ale můžou udělat zajímavej zápis.

Reagovat
smazaný uživatel

Budu jim fandit

Reagovat
Euphael

Slovensko > Polsko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Kvalitou kádru? To snad ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Možná tak v nějakým paralelním vesmíru.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

no doubts ..

Reagovat
DelPiero137

V hokeji?

Reagovat
smazaný uživatel

Neskutečně přeceňovaný tým, který sice pravděpodobně postoupí ze skupiny díky společnosti Severního Irska, ale i tak to nebude mít vůbec snadné. Tým, který ještě nikdy nevyhrál zápas na ME hned všichni vychvalují kvůli Robertovi---můj tip je postup ze 3.místa a konec v osmifinále

Reagovat
smazaný uživatel

přinejlepším

Reagovat
Rarášek

Jakoby to vše stálo jen na Lewandowskim

Reagovat
smazaný uživatel

Asi tak, těch tahounů je tam více.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
lampas

Reagovat
icka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Polsko > ČR

Reagovat
smazaný uživatel

asi 5x

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to bez debaty. To si ani nemusel psát.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Miguel19

Nemají pořádného golmana..

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně ta obrana je vtip.

Reagovat
smazaný uživatel

Mají.

Reagovat
smazaný uživatel

Mají rovnou 3

Reagovat
fantomas

Mají tři, ale všichni by v takovym Slovinsku dělali trojku.

Reagovat
smazaný uživatel

Tam zrovna jo no

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Řikáš že ne?

Reagovat
smazaný uživatel

tak si vybereš takovou zemi

Reagovat
fantomas

No i tak, u Poláků je to hlavně o kvantitě, ne kvalitě.

Reagovat
db18

Ale jede z nich jen jeden.

Reagovat
fantomas

Kdo nejede, Tytoń a...?

Reagovat
smazaný uživatel

Łukasz Załuska

Reagovat
smazaný uživatel

Tytoň tam nemá co dělat, spolu s Wiedwaldem nejtragičtější gólmani Bundesligy

Reagovat
db18

To nevím, ale v nominaci vidím akorát jednoho top gólmana...

Reagovat
taws

tak snad se potkáme s Poláky ve finále

Reagovat
smazaný uživatel

Poláci mají výborný vyvážený tým, už to není jen o Lewandowskim. ale golmáni, to je katastrofa, zvlášť pokud bude chytat ta děravej Sczesny. nechápu, že tam není Tyton, ten by ty 3 přeceňované lamy strčil do kapsy

Reagovat
Darren Fletcher
Reagovat
stas87

http://www.eurofotbal.cz/euro-2012/polsko/soupiska/

Z obrany ide akurat tak Wawrzyniak a Piszczek, zo talohy Grosicki, Blaszczykowski a siel by aj Rybus, v utoku potom len Lewa a v branke len Szczcesny. Taky Wolski od toho eura z roku 2012 az tuto sezonu prekonal hranicu 1000 minut za sezonu druhy mladik Kaminski aspon pravidelne hra v Lechu ale v repre vobec nie je. Zvysok toho timu bol stary a nikto sa tak nemohol objavit na tomto turnaji.

Takze cistka velka, vyhazdali sa hraci co neznali jazyk a v repre boli kvoli tomu, ze babka bola polka. V sucasnom kadri je len Cionek a to je pre polsku verejnost akceptovatelne, pred rokmi tiez mali len Olisadebeho a ludom to nevadilo tolko.

V kvalifikacii za Fornalika zacali pravidelne hravat Lewa, Kuba, Glik a Wawrzyniak. Taky Rybus odohral len 107 minut, Grosicki 216, lepsie na tom bol Wawrzyniak, ten stihol 476 minut, jeho konkurent Jedrzejczyk aspon 450 minut, zasa ale v tejto kvalifikacii hral dva zapasy. Skratka ta fluktuacia hracov trapi Polsko dlhodobo, tak snad to uz bude lepsie.

Po ostude na domacom sampionate a aj neuspesnej kvalifikacii na Mundial ocakavania poliakov a verejnosti nebola taka velka ako v minulosti. Ta skupina tiez neslubovala jasny postup ale poriadny boj. Hralo sa hlavne o druhe miesto za Nemeckom a vyhnutie sa barazi. To sa podarilo, k tomu historicka vyhra a hlavne poriadne dvihnute sebavedomie nie len hracov ale aj novinarov a fanusikov. Ludia zasa zacali verit, ze repre moze porazat silnejsich, v time nebudu hadky a minulost sa zakope poriadne hlboko. Ta atmosfera okolo repre je uplne ina, taku snad Polsko ani nikdy nemalo.

Zostava bude dost mozno presne taka, aka je v clanku. No mna Pazdan nepresvedcil vobec, chyboval proti Holandsku a ak by neslo o priatelak, tak ho po jeho strasnej chybe rozhdoca vysype. U druheho golu holandanov nechal Glika vo vlastnom vapne na holickach, ten mal proti sebe dvoch hracov a bol naprosto bezmocny(!!!). Co sa ale obom stoperom neda upriet, to je slusna rozohravka. Ziadne nakopy pod tlakom, pekne po zemi na strednych zaloznikov, pripadne na Grosickiho a Kubu alebo na kraj obrany. To je dneska uz samozrejmost a nutnost, v podani Polska ale celkom novinka. Ale spät k obrane.. radsej by som vedla Glika videl Salamona, to sa ale asi nestane. V kvalifikacii vedla seba spolu hravali Szukala a Glik, no Szukala hral na jar hrozne a z repre vypadol, tak snad sa stavka na Pazdana nevypomsti..

Stred zalohy bude Krychowiak-Maczynski, o prvom z tej dvojice nemusime pochybovat, aj ked proti Holandsku nehral. Tam bol stred Maczynski-Zielinski a prilis to nefungovalo. Nie ze by to bolo tak strasne ale strata lopt a obcas aj dost nepresna pozicna hra dostavala tim zbytocne pod tlak. Maczynski sa bohuzial koncom januara zranil a fit bol az na konci aprila, takze toho prilis neodohral. Zielinski mal slusnu sezonu v Empoli, pod Nawalkou ale odohral len 25(!) minut v kvalifikacii a 196 minut v priatelakoch. Takze ja dufam v zohraty stred z kvalfiikacie v zlozeni Macznski-Krychowiak. Nasvedcuje tomu aj to, ze pri zraneni Maczynskiho v marcovych zapasoch hral Krychowiak so Zielinskim a Kapustkou, takze Zielinski si jednoznacnu doveru Nawalku neziskal. Proti Litve v pondelok cakam osvedcenu dvojicu z kvalifikacie.

Na lavom kridle ma jasne miesto Grosicki, o nom netreba pochybovat. Na pravej strane sa Nawalka boji dat sancu Kapustkovi a nechava tam Kubu. Teraz s Holandskom ale Kubu stiahol po polcase, dal tam prave Kapustku a ta hra sa podla mna dvihla a bola lepia ako v prvom polcase. Kapustka zahra vsetky posty, pod utocnikom, zprava ci zlava. V Craxe najcastejsie nastupoval nalavo, nieco odohral aj napravo, ja si aj tak myslim ze Nawalka nebude mat gule na to, ho dat do zakladu na ukor Kuby. Grosicki prvu cast kvalifikacie odohral napravo, zvysok ale uz nalavo. Teoreticky by tak Grosickiho mohol vratit napravo, Kapustka nalavo a v utoku Milik a Lewa. Lenze to tak zrejme nebude, hrat bude Kuba a cakam ze sa to vysvetli davnou spolupracou z BVB. Lenze obaja su statrsi, pomalsi a chybujuci hraci.

Silne stranky tohto timu su teda kombinacna hra a organizovany presink. To bolo krasne vidiet proti Oranjes, ked mali oni loptu na nohe, väcsinou Lewa pokynom spustil to napadanie a holandania s tym mali problemy, stracali lopty. V tomto ma podla mna este celkom jasne rezervy Milik, pride mi ze mu to az tak nevoni a nechce sa mu do toho. Nawalka ich aj naucil trpezlivo kombinovat, skratka si tu situaciu pripravit a nehrat to hekticky a na nahodu. Takze ked ma loptu stoper, ponukne sa mu pohybom najcastejsie Grosicki ci jeden z dvojice stredakov. Ziadne nakopy na utocnika, vsetko pekne po zemi. Silni budu aj po centroch ci standartkach. Ten jeden gol Holandsku dali prave po rohu Milika, tam si naskocil Jedrzejcyk a Cillesen sa len otocil, bol bez sance. V time je niekolko slusnych hlavickarov- Glik, Lewa, Jedrzejczyk, dali tak niekolko golov v kvalifikacii. Tajny trumf moze byt Stepinski, to je pomerne rychly hrac a velmi rad kombinuje, nie je to ziadny sebec a ked vidi lepsie postaveneho spoluhraca, tak mu prihra.

Slabiny vidim v tom, ze pokial si superi postrazi Grosickiho a budu dosledne napadat Maczyynskiho s Krychowiakom, tak Polsko nema plan B ako zalozit akciu. Riesit to nakopom na Lewu je fajn, mne ale pride ze Milik hra od neho dost daleko a nema tak moznost tie lopty udrzat na nohe a pockat na doplnenie ci druhu vlnu. Slabsim clankom je urcite Pazdan, ten na tom nie je rychlostne dobre, Lukasz viditelne nestihal v Gdansku a tak sa mi javi ako take opory z tej obrany len Jedrzejczyk a Glik.

Myslim si ze postupi z tejto skupiny, ale kde sa zastavi, to netusim. Oproti Ukrajine nemaju tak stare kraje obrany, srovnatelnu stredovu dvojicu, bohuzial nemaju hraca kvalit Konopljanku a Jarmolenka, mozno ten Grosicki... ale aj ten je o nieco slabsi ako oni dvaja. Kde maju navrch je utok, tam skratka Zozulja, Seleznov ani Budkivskij nemaju na Lewu s Milikom.

Reagovat
Elliasson

Reagovat
fantomas

Na Guardianu v preview píšou "Nawalka had successfully turned Maciej Rybus, initially a winger, into a left-back but the Terek Grozny player injured himself before the Euros. His replacement, Artur Jedrzejczyk, had a terrible time against Holland in a pre-Euro friendly and that means that Jakub Wawrzyniak may well replace him for the Euro 2016 opener."

Mi přijde jak kdyby si Jedrzeje spletli s Pazdanem, terrible podle mě určitě nebyl. Taky tam ten novinář do základu tipuje Zielińskiho, což vnímám spíš jako variantu na dohánění gólovýho manka, určitě ne na výkop turnaje.

Reagovat
stas87

Ja teda primarne cerpam z polskych zdrojov, skratka im doverujem viac ako anglicky pisanym, tie zasa mozu ponuknut uplne iny pohlad ako poliaci.

Jedrzejczyk urcite nebol terrible, sak na zaciatku zapasu s Grosickim pozlobili holandsku obranu a boli vidiet aj smerom dopredu. Druhy polcas mal pravda slabsi, tam bol viac vidiet Cionek na druhej strane.

Zachytil si, ze si teraz ludi v Polsku mysli, ze by mal Bartek hrat v zakladenj zostave v prvom zapase proti Severnemu Irsku? Posadil by sa samozrejme Kuba.

Reagovat
fantomas

No počkej, tohle psal redaktor ze Sportoweho przekladu - na Guardianu maj výhradně lokální novináře.

Nezachytil sem jmenovitě Barteka asi, ale zachytil sem, že by Kubu celý Polsko nejradši překvapilo no. Podle mě k tomu dojde pozdějc v turnaji, ale ne hned zkraje.

Reagovat
fantomas

*posadilo

Reagovat
stas87

Fuuu, terz citam akurat, ze byvaly reprezentanti preferuju vedla Glika Salomona, nie je vylucene, ze nastupi zajtra proti Litve vedla Glika. Hlavny argument je ten, ze Glik aj Pazdan su az prilisi podobne typy a Salomon posobi viac elegantne, stara sa o rozohravku a je tak vhodnejsi volba. To by bolo dost dobre. A aj taka mala anketka s otazkou, ci by mal hrat Salomon v zaklade je jasna- 94% vravi ano, len 6 % nie.

Salomon zanechal dobry dojem v marcovych zapasoch proti Srbsku aj Finsku, hlavne teda proti Srbsku. Mal aj dobru sezonu v Cagliari, no ani Pazdan nehral zle za Legiu. S Cionkom sa rata na lavicku, tak snad sa Lukasz preberie.

Reagovat
fantomas

Jojo, o Salamonovi sem taky čet.

Btw ten Kulenović do Legii je pořádná bomba, prej vypadá na novýho Mandžukiće. Málokterej talent Dinama zklame.

Reagovat
stas87

Salamon, nie Salomon Ja sa este spytam v talianskej sekcii, aku mal sezonu ale podla vseho dobru, hraval dost. Cagliari uplne s prehladom postupilo do Serie A.

No ma 16 rokov a uz poriadne narastol do vysky, ma 187 cm. A to je asi posledny udaj, co o nom viem. Na YT je aj viedo ze je novy Mandzukic. Tipujem, ze ho Legia poriadne zaplati, tak snad sa chyti a casom urobi karieru na zapade.

Reagovat
smazaný uživatel

Za Pazdana, absolutně nechápu, jak může hrát v repre základu. Ten hráč mě ničím nepřesvědčil, tebou zmíněná rozehrávka - do doby, než je zápas v klíčové fázi se snaží o konstruktivní přihrávky, ale jak o něco, strašně panikaří.

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že dneska bude Severní Irsko.

Reagovat
fantomas

Musí bejt, když dokončujeme céčko.

Reagovat
smazaný uživatel

Paráda

Reagovat
Counter

wow, někdo o ně má i zájem, no paráda

Reagovat
smazaný uživatel

Čekám na to už od rána.

Reagovat
smazaný uživatel

Pozeral som sa práve na zostrih zápasu Taliansko-Škótsko a musím povedať, že Taliani hrali veľmi pekný útočný futbal. Naposledy si ich takých pamätám z posledného Eura. Vôbec by ma neprekvapilo, ak by na turnaji merali s najlepšími.

Reagovat
juveforever

Nemci favorit. zo zvyšných troch može postúpiť hocikto. Polsko má super útok. to druhé miesto tipujem

Reagovat
HullCity

Pamatuji si,jak bylo Polsko na nás natěšeno v roce 2013,jak nemáme šanci atd. no výsledky 1:0 a především 1:3 hovořily za vše,takže zas takovými favority na 2.místo nejsou...

Reagovat
db18

...postup z prvního místa.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Rarášek

Reagovat
Arne

Reagovat
CubONE

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
mr.Silver

Vubec se mi to rozestaveni nelibi, co jsem koukal na zapasy, tak si Milik s Lewou spise prekazeli, nez aby to nejak konstruktivne rozehravali. Chtel bych Zelinskiho na AM a Milika na lavku, mohl by byt super zolikem a taky by Polaci mohli menit rozestaveni v prubehu zapasu.

Kazdopadne ta obrana je tragicka, Pazdan je hrozne slaby a pravidelne v repre chybuje skoro v kazdem zapase. Ke Glikovi by se hodil Szukala, ale ten tu karieru slusne zazdil, no ale muze si za to sam.

Ten cirkus kolem golmanu tady je fakt smesny, az skoncu Peta, tak budem radi, kdyz alespon jeden nas golman bude na jejich urovni.

Moc jim fandim, snad pri trose stesti postoupi do semifinale, ale s tou obranou to bude hodne tezke.

Reagovat
stas87

Smuda a Fornalik hrali na jedneho hrota, prilis uspesni s tym neboli a pozerat sa na to tiez nedalo.. teraz mas v zostave dvoch utocnikov, herny prejav sa zlepsil a ty si aj tak nespokojny.. nerozumiem tomu. Aj sam Lewa si pochvaloval, ze ma k sebe konecne partaka a nehra tak odrezany od zalohy.

Boruc, Tyton, Fabianski a aj Szczesny su brankari, co ta nepodrzi v klucovych chvilach, neudrzi dlhodobo vykonnost a maju tendenciu robit chyby. Vaclik moze byt na ich urovni.

Reagovat
fantomas

Na Euru 2012 to vypadalo příšerně, Lewa vypadal příšerně, ale ne, poďme se k tomu vrátit.

Reagovat
mr.Silver

Ja chapu, ale ten stred je nekreativni, ze z toho boli oci, proste tam ten jeden hrac chybi, Grosicki ani Kuba taky nejsou hraci na ten kraj zalohy v 4-4-2, spise ostre kridla podle me. No uvidime, mozna to mam zkreslene temi pratelaky, kdy se na to nedalo koukat.

Szczesny ma porad celou karieru pred sebou, a uz byl jednickou v Arsenalu a ted v Rime, podle me kd nej muzeme cekat nejkonzistnejsi vykony z te trojice.

Reagovat
stas87

Pretoze poliaci nemaju hraca typu Kroos ci Gündogan, to je skratka nedostatkovy tovar a preto hraju Krycho a Maczynski. Postom sa k tomu AM blizi Kapustka a Starzynski, zahral by tam aj Zielinski. Mne prave pride, ze ak na Lewu spolieha trener, spoluhraci aj verejnost, tak on zlyha. Ze to sam svojim vykonom nezlomi a nevyhra ten zapas. V Bayerne ma o dva levely lepsich spoluhracov, nelezi na nom tlak a nema taku zodpovednost za vysledkov a pozri ako mu to striela.

Polsko produkuje vybornych defenzivnych hracov, ci uz to je Glik, Krycho alebo v mniulosti Murawski, aj ten Jodlowiec ma kvalitu a svoje si odohra. Co ale smerom dopredu? Zyro, Wolski a Kucharczyk mali podla mnohych poliakov dneska hrat na zapade a byt tahunmi repre. A vysledok je dost tristni.. Wolskiho chcel myslim Hannover, ponukol 2-2,5 mega euro, Legia obla neoblomna a chcela tri miliony. To nemci nezaplatili a tak siel za styri miliony do Fiorentiny. Legia tak dostala o milion viac ale on sa v Taliansku uplne zasekol, nakoniec ho predali do Belgicka a dneska je spät v Polsku vo Wisle.. trosku sa ukazal a hned musel ist von a zacal stagnovat. Tych talentov je viac a v konecnom dosledku sa casom vrati do Ekstraklasy ale vypadnu z repre.

Reagovat
mr.Silver

No to mas jako u nas, hrac zazari jde do zahranici, kde je ta kvalita ligy na jine urovni nez unas nebo v Polsku a hned se ten hrac zasekne, dva roku stagnuje, vrati se zpatku domu, ale uz proste nenaplni ten potencial, co v nem je. Kdyby se polske kluby kvalifikovaly do LM, tak ti hraci nemaji proc odchazet.

K tomh Lewovi - je fakt, ze kdyz hral sam na hrotu, tak pravidelne selhaval, ale byl na neskutecny tlak, lide mu vycitali, ze na repre kasle. Vsem dokazal, ze je to super kapitan, ktery odmaka kazdy zapas na 100%, a ten tlak na nej je ted o hodne mensi a urcite hraje ve vetsi pohode.

Ja bych to skusil s nim na hrote a s Zelinskim na AM, no ale uz je asi pozde na takove experimenty. Proste se mi to s Milikem v utoku nelibi, bez toho, aby tam silou neco nevybojovali, se do tech sanci moc nedostavaji a pozicni utok je uplna utopie.

No uvidime.

Jinak, ty bydlis v Polsku?

Reagovat
smazaný uživatel

Stas polakem... Kdyz si vzpomenu na spolecny vylet....

Reagovat
stas87

No co, snazil som sa v tom Polsku nieco povedat po polsky, co na tom ze mi nikto nerozumel.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ja mam co mluvit (preszo, preszo bardzo ), spise ta tva obcanka ci porvavani cosi o Lechu na stadionu Wisly ci tvuj utek do senku, kde jsi se zdunil s kibicami Craxy Jo, je stale na co vzpominat...

Reagovat
stas87

Agniezska, skratka do Krakova cez Varsavu, vystup v Konine, Jacek... ako keby to bolo vcera. To boli fans Wisly, nie Craxy.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty kravo a jo, na to sem zapomnel, jak si ji daval ty grose a my na chodbicce mrtvy smichy neb to vypadalo, jako bys sis ji chtel kouoit jako kurwu a chudak holka nechapala

Zkratka byla famozni, pak vracecka a depresivni jizda po Slonsku. Celkove snad 10 hodin ve vlaku.

Pak tam sel ten nejaky divny typek a baba v kupecku se nas zastala, kdyz sme byli ticho a tupe koukali (a krecovite schovavali klubove naramky )

Reagovat
stas87

Som jej dal len ceske koruny, nech vie cim sa v Cesku plati. Jj, Slonsk strsne skaredy, jedine cim sa to trosku vylepsilo, tak to boli grafiti. Ten vystup v Konine bol tiez fajn, nadrazka prazdna, v budove snad len zenska co predavala listkov na vlak a inak mrtvo. Len panelaky za nadrazkou..

No to nam do smiechu nebolo, tam sme boli vsetci posrany az za usami.

Reagovat
stas87

Nie, ako ta to napadlo?

Reagovat
mr.Silver

Tak znamost ligy, repre a taky nick, jsem myslel, ze tam bydlis

Reagovat
stas87

Nick ti pride polsky? S tou ligu opatrne, posledne dva roky len zostrihy, nazivo som videl len raz Lech. Repre ma zaujima, po nasich a Nemecku asi najviac. Nesledujem uplne kazdy zapas Polska, ked je moznost a cas, tak si ich zapnem. Problemom u mna je, ze mam radsej klubovy futbal, repre ma az tak nebavi a repre pauzy su pre mna ciste zlo. Bol som v Polsku len raz na tripe, celkom pät dni, pozrel som dva zapasy Ekstraklasy, presiel si Osviencim a bol som na zapase Sparta-Lech, to su vsetky moje skusenosti s Polskom. Vdaka tomu tripu som spoznal ludi tu z EF a kludne by som vyrazil zasa.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja byl po delsi dobe minule leto v Katowich na derby se Zaglebie Sosnowiec a za mesic se jede znova, na to se fest tesim

Celkove by mela byt prvni liga zajimava z pohledu fanouska v Polsku.

Reagovat
CubONE

Mne teda kombinacia Lewyho s Arekom pride idealna, Arek hra o nieco nizsie a dobre prepaja tu medzeru medzi utokom a zalohou. Grosicki je lepsi ako ostre kridlo, ale Kuba bol cely zivot typicke prave kridlo, co len brusilo lajnu a netlacilo sa az tak do vnutra.

Reagovat
CubONE

A co sa tyka AM, Piotrek hrava nizsie a skor z pravej strany v Empoli, neviem si ho uplne predstavit na AM, nema na to kvality rozohravaca. Pre mna osobne skoda, ze Nawalka uplne odpisal Mierzejewskiego, ten ma slusne sezony, skoda len, ze v ropnej lige.

Reagovat
Free_player

hmm dobrý tým

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
didosh

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
didosh

Polska!

Reagovat
Godwinson

Pšonci doufám pojedou domů už po skupině

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele