Představení účastníků MS - Švýcarsko

08.06.2014, 15:55
Profily, historie
Zaujalo nás
Potřetí za sebou se na vrcholnou fotbalovou reprezentační akci chystají Švýcaři, kteří by se, podobně jako před osmi lety, rádi podívali do vyřazovací fáze. Koneckonců ve skupině s Francií, Ekvádorem a Hondurasem mít ani středoevropský stát jiný cíl nemůže.

Historie

Založení fotbalového svazu se datuje do roku 1895 a Švýcarsko je tak jednou z prvních zemí mimo Britské ostrovy, kde byl svaz založen. Bedlivý pohled do historie nám ale prozradí, že fotbal se v zemi Helvétského kříže hrál mnohem dříve - již v 50. letech 19. století totiž mezi sebou soutěžili švýcarští a angličtí studenti.

První oficiální zápas sehrála reprezentace 12. 12. 1905 a prohrála v něm s Francií těsně 0:1. Švýcarsko patřilo od prvních let k fotbalovým velmocím - na olympijských hrách 1924 získalo stříbro a na světových šampionátech v letech 1934, 1938 a 1954 dokráčelo až do čtvrtfinále. Podobně se mu ale nedařilo na těch evropských a trvalo dlouhých 36 let, než se švýcarská reprezentace konečně na jeden probojovala.

Nedařilo se jí a za malou revoluci mohla nakonec poděkovat Uli Stielikemu a Royi Hodgsonovi, kteří měli velký podíl na tom, že se dostala na MS 1994. V této době úřadovali ve švýcarském dresu hráči jako Ciriaco Sforza, Stephane Chapuisat nebo Alain Sutter a především jejich výkony na hřišti pomohly týmu k postupu ze základní skupiny. Následoval evropský šampionát v Anglii, kde mužstvo nestačilo v první fázi turnaje na domácí ani Nizozemce, aby poté přišla opravdu hluchá léta.

Fotbalisté ze země čokolády, bank a hodinek se na velkou akci podívali až v roce 2004 a nechyběli ani na MS o dva roky později. Na oba turnaje je dovedl trenér Jakob Kuhn. Díru do světa ale mladé, nezkušené výběry neudělaly. Domácí mistrovství Evropy (Švýcaři hostili vrcholnou akci společně s Rakušany) se vnitrozemské zemi nepovedlo a Švýcarsko, podobně jako Česká republika, nepostoupilo ze skupiny. Stejný výsledek byl na programu na světovém mistrovství v roce 2010 a na poslední velký fotbalový reprezentační turnaj se Švýcarsko pro změnu vůbec neprobojovalo.

Kvalifikace

Už při pohledu na kvalifikační skupinu E bylo na první pohled zřejmé, kdo by se měl na závěrečný turnaj do Brazílie s největší pravděpodobností podívat - Švýcarsko. Hornatý stát ze středu Evropy hned od prvního utkání, ve kterém získal tři body na půdě Slovinska, potvrzoval, že rozhodně nechce ponechat nic náhodě a po pěti zápasech měl na kontě slušných jedenáct bodů.

Také odvetné mače začalo Švýcarsko vítězně, když v Ženevě nejtěsnějším možným výsledkem udolalo Kypr. Následovala sice divoká remíza (4:4) s Islandem, kde švýcarští hráči během druhého poločasu promrhali rovnou tříbrankový náskok, avšak devíti body z posledních tří zápasů rozmetali svěřenci Ottmara Hitzfelda všechny pochyby a bez porážky si zajistili letenky na závěrečný turnaj.

Na koho se zaměřit: Ricardo Rodríguez (Wolfsburg)

Ze švýcarského výběru, který byl na mistrovství světa nominován, se nechalo vybrat hned několik adeptů, kteří by se zde mohli objevit, Ricardo Rodríguez může být pro někoho překvapivou volbou, ovšem právě o tomto hráči do budoucna jistojistě hodně uslyšíme. Ricardo se narodil před 21 lety v Curychu, pro nikoho tak nebylo překvapením, když ve svých deseti letech vyměnil Schwamendingen za místní FC Curych.

Zde se přes mládežnické výběry probojoval rovnou do prvního mužstva, to přitom Rodríguezovi nebylo ještě ani 18 let. Premiérové zápisy ve švýcarské nejvyšší soutěži si odbyl během jarní části sezóny 2009/10, výrazněji se však prosadil, také díky zranění, až během následujícího ročníku. Tuhle sezónu zakončil Ricardo s FC Curych na druhé příčce, čímž měl tradiční švýcarský celek možnost poprat se o účast v Lize mistrů. Nad síly Curychu se však stal ve čtvrtém předkole mnichovský Bayern a FC tak muselo vzít zavděk alespoň Evropskou ligou. Tou dobou už patřil Rodríguez neodmyslitelně do základní sestavy a víceméně bylo jen otázkou času, kdy ze Švýcarska odejde za lepším.

To se stalo hned během zimní přestávky, kdy si nadějného levého beka vyhlédl Felix Magath, který tehdy ve Wolfsburgu skládal prakticky úplně nový tým. Kontroverzní manažer neváhal za Rodrígueze vysázet na prkno osm a půl milionu eur, načež musel mladíka logicky podržet, i když se Vlkům rozhodně nevedlo podle představ. Od další sezóny však začal univerzální levák naplno prokazovat své kvality, což jen dokazuje fakt, že bývalý kapitán a dlouholetá ikona Wolfsburgu Marcel Schäfer se musel spokojit pouze s lavičkou náhradníků, na levé straně obranné čtveřice nastoupil jen při Švýcarově absenci.

Naplno však Rodríguez zazářil až během letošní sezóny, kdy nezastavitelně pendloval po levé straně, odkud stihl zatížit soupeřova konta pěti brankami (výhradně skóroval ze standardních situací anebo pokutových kopů), navrch přidal ještě devět asistencí. Tím se ostatně dostáváme k největší Švýcarově přednosti, kterou je skvělá kopací technika, díky které ve VfL zahrává většinu standardek a v kombinaci s výbornou střelou je pro brankáře soupeře prakticky neustále obrovskou hrozbou.

K tomu si však zvládá plnit i defenzivní povinnosti, což u něho, hlavně ze začátku německého angažmá, nebylo úplně pravidlem. Během uplynulého ročníku už se také nahlas začalo mluvit o jeho odchodu z automobilového města, Wolfsburg by však jeho smlouvu, která končí na konci sezóny 2015/16, rád prodloužil. Samotným zástupcům koncernového mužstva je však jasné, že je pouze otázkou času, kdy Rodríguez zamíří za lepším. Během kvalifikace, kterou odehrál vyjma posledního utkání se Slovinskem kompletní, na MS 2014 si technicky zdatný bek získal pevné místo i v reprezentaci, kde společně se Sommerem, Schärem, Xhakou, Shaqirim nebo Drmičem patří mezi velké naděje švýcarského fotbalu.

Trenér: Ottmar Hitzfeld

Mezi nastupující generací trenérů stále vyčnívá několik neotřesitelných stálic, mezi které bezpochyby musíme zařadit Ottmara Hitzfelda. 65letý rutinér chtěl ukončit trenérskou kariéru již po ME 2012, ale po neúspěchu v kvalifikaci si svůj odchod do fotbalového důchodu rozmyslel a následně se Švýcarskem vybojoval postup do Brazílie, kde si připíše účast na dalším vrcholném fotbalovém turnaji.

Hitzfeld se narodil v Bádensku-Württembersku, kousek od švýcarských hranic, takže byl v dětství dennodenně ve styku s tamními dialekty. Proto pak hned několikrát demonstroval švýcarským médiím, jak plynulou švýcarskou němčinou dokáže hovořit. Cizost téhle země pak u Hitzfelda notně potlačuje i skutečnost, že tu dlouhá léta působil nejen jako hráč, ale i coby začínající trenér. Mezi kluby s ním spjaté patří třeba Basilej, Grasshopper nebo Aarau. Celkově pak ve Švýcarsku posbíral osm trofejí - z toho dva tituly coby hráč s Basilejí a stejný úspěch zaznamenal i jako kouč Curychu.

Po návratu do vlasti, kde si následně udělal největší trenérské jméno, se nejprve upsal Borussii Dortmund. Do Vestfálska přicházel po sezoně, v níž slavný klub finišoval až na desáté příčce, a co pak za šest let zvládl s uvadajícím celkem udělat, doopravdy bralo dech. Ihned s Borussií skončil druhý, potom dvakrát dosáhl na samotnou Meisterschale, a aby toho nebylo málo, za ideální rozlučku si roku 1997 zvolil triumf v Lize mistrů.

Na tyto úspěchy a ocenění "světového kouče roku" bez problémů navázal i v Bayernu. S ním neslavil titul jen ve dvou sezonách, přičemž si ze seznamu úkolů mohl klidně odškrtnout (respektive spíš připsat a odškrtnout) i mistrovský hattrick! Ani dobytí nejslavnější klubové soutěže pak bavorský klub neušetřil - tak se stalo roku 2001. K tomu připočtěte dva triumfy v domácím poháru a vychází vám, že lepšího trenéra si Bayern pro přelom tisíciletí opravdu přát nemohl. Přesto i tahle pohádka měla svůj konec. Ročník 2003/04 už se Hitzfeldovi a jeho ovečkám vůbec nevyvedl, a tak s ním tradiční klub předčasně ukončil spolupráci. K ní se ale po letech trenérského pauzírování Hitzfeld rád vrátil v roce 2007, aby klub vytáhl z bryndy a o rok později pro Mnichovany vydřel další double. To mu už ale definitivně stačilo - předem ohlásil, že s ním pro příští sezonu vedení nemá počítat a ještě před Eurem 2008, které odkoučoval Jacob Kühn, se upsal Švýcarské fotbalové asociaci.

Přednosti

Při pohledu na soupisku Švýcarska zjistíme, že vnitrozemský stát přiváží do Brazílie mimořádně perspektivní mužstvo, kde pouze trojice hráčů již oslavila 30 let (Benaglio, Lichsteiner a von Bergen), švýcarské naděje na výraznější úspěch se tak budou upírat spíše do budoucna, ovšem ani na tomhle turnaji není země Helvétského kříže bez šance. Velkou devízou Švýcarska tak logicky bude dravost a houževnatost, ale také vyváženost, sehranost a propojenost jednotlivých řad, kde až na výjimku v podobě Josipa Drmiče tako sestava odehrála prakticky celou kvalifikaci.

Osoba Ottmara Hitzfelda s sebou logicky přináší sázku na pevnou defenzivu, čehož jsme si mohli všimnout již v průběhu kvalifikace, kde až na zmíněný duel s Islandem, kde Švýcaři inkasovali hned čtyřikrát, dostávala švýcarská družina branky jen výjimečně a celkem za deset utkání inkasovala pouhopouhých šest gólů! Při pohledu na složení ofenzivy úplně tak nemůžeme od Švýcarska čekat postupný útok, ale spíš sázku na rychlé kontry, k čemuž se hráči jako Behrami, Shaqiri, Stocker nebo Drmić úplně vybízí.

Slabiny

Mínusem může být již zmíněná menší zkušenost, která chybí zejména na ofenzivních postech, avšak Ottmar Hitzfeld je naopak tolik protřelým koučem, že by si měl s tímto bez problémů vědět rady. Na včasné návraty ke svým primárném povinnostem se musí připravit oba krajní beci, kteří jsou zvyklí opravdu hodně podporovat ofenzivu, ale na reprezentační úrovni to po nich ani tolik nebude potřeba.

Předpokládaná sestava

Diego Benaglio - Stephan Lichsteiner, Steve von Bergen, Fabian Schär, Ricardo Rodríguez - Valon Behrami, Gökhan Inler, Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri, Valentin Stocker - Josip Drmić

Program zápasů - skupina E

15.06.2014
18:00
Švýcarsko
2:1
Ekvádor
Brasília
20.06.2014
21:00
Švýcarsko
2:5
Francie
Salvador
25.06.2014
22:00
Honduras
0:3
Švýcarsko
Manaus

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Diego Benaglio
08.09.1983
VfL Wolfsburg
Roman Bürki
14.11.1990
Grasshopper Curych
Yann Sommer
17.12.1988
FC Basilej
Obránci
Datum nar.
Klub
Johan Djourou
18.01.1987
Hamburger SV
Michael Lang
08.02.1991
Grasshopper Curych
Stephan Lichtsteiner
16.01.1984
Juventus FC
Ricardo Rodríguez
25.08.1992
VfL Wolfsburg
Philippe Senderos
14.02.1985
Valencia CF
Fabian Schär
20.12.1991
FC Basilej
Steve von Bergen
10.06.1983
BSC Young Boys
Reto Ziegler
16.01.1986
US Sassuolo
Záložníci
Datum nar.
Klub
Tranquillo Barnetta
22.05.1985
Eintracht Frankfurt
Valon Behrami
19.04.1985
SSC Neapol
Blerim Džemaili
12.04.1986
SSC Neapol
Gelson Fernandes
02.09.1986
SC Freiburg
Gökhan Inler
27.06.1984
SSC Neapol
Xherdan Shaqiri
10.10.1991
Bayern Mnichov
Valentin Stocker
12.04.1989
FC Basilej
Granit Xhaka
27.09.1992
Mönchengladbach
Útočníci
Datum nar.
Klub
Josip Drmić
08.08.1992
1. FC Norimberk
Mario Gavranović
24.11.1989
FC Curych
Admir Mehmedi
16.03.1991
SC Freiburg
Haris Seferović
22.02.1992
Real Sociedad

Autor: Jiří Vojík

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS - Belgie
11.06.2014, 21:09
Představení účastníků MS - Alžírsko
11.06.2014, 19:46
Představení účastníků MS - Rusko
11.06.2014, 13:13
Představení účastníků MS - Korejská republika
11.06.2014, 09:12
Představení účastníků MS - Německo
10.06.2014, 19:06
Představení účastníků MS - Ghana
10.06.2014, 16:13
Představení účastníků MS - Portugalsko
10.06.2014, 13:23
Představení účastníků MS - USA
10.06.2014, 09:11
Představení účastníků MS - Argentina
09.06.2014, 21:20
Představení účastníků MS - Nigérie
09.06.2014, 17:59
Představení účastníků MS - Bosna a Hercegovina
09.06.2014, 15:15
Představení účastníků MS - Írán
09.06.2014, 12:04
Představení účastníků MS - Francie
08.06.2014, 22:08
Představení účastníků MS - Ekvádor
08.06.2014, 19:00
Představení účastníků MS - Honduras
08.06.2014, 10:38
Představení účastníků MS - Uruguay
07.06.2014, 21:00
Představení účastníků MS - Itálie
07.06.2014, 18:01
Představení účastníků MS - Anglie
07.06.2014, 15:00
Představení účastníků MS - Kostarika
07.06.2014, 12:02
Představení účastníků MS - Kolumbie
06.06.2014, 21:25
Představení účastníků MS - Pobřeží slonoviny
06.06.2014, 18:12
Představení účastníků MS - Řecko
06.06.2014, 15:03
Představení účastníků MS - Japonsko
06.06.2014, 13:00
Představení účastníků MS - Španělsko
05.06.2014, 20:58
Představení účastníků MS - Chile
05.06.2014, 18:06
Představení účastníků MS - Nizozemsko
05.06.2014, 14:59
Představení účastníků MS - Austrálie
05.06.2014, 12:02
Představení účastníků MS - Brazílie
04.06.2014, 21:01
Představení účastníků MS - Mexiko
04.06.2014, 17:56
Představení účastníků MS - Kamerun
04.06.2014, 15:00
Představení účastníků MS - Chorvatsko
04.06.2014, 12:02

Komentáře (140)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

len 7 hráčov má ako tak "klasické švajčiarske mená"

Reagovat
smazaný uživatel

A? Mají Švýcarské občanství, mají.

Reagovat
kalla

Reagovat
arsavin

Trošku víc: Benaglio, Sommer, Lang, Lichtsteiner, Stocker, Barnetta, Senderos, Von Bergen, Schär, Ziegler. A snad maj aspoň jednoho rodče Švýcara Inler a Bürki. Ale i tak, být Švýcarem, asi bych jim nefandil.

Reagovat
smazaný uživatel

Netvrdím, že niesú švajčiari, ale tých imigrantov v repre sú asi 3/4...

Reagovat
Pokahontas

Senderos je španělské příjmení(mimochodem znamená ,,stezky")

Reagovat
arsavin

Myslel jsem vždycky, že je to francouzský jméno. Ale koukám, že má Španělskýho otce a Srbskou matku.

Reagovat
smazaný uživatel

a kokotskýho trenéra

Reagovat
smazaný uživatel

Nesympaťáci.

Reagovat
bayern987

Reagovat
Hector17

Sympatický tým

Reagovat
partaS

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
andkoo

Reagovat
db18

radši bych viděl zálohu bez Behramiho a místo toho v útoku Mehmediho

Reagovat
Posledni Kovboj

radsi bych videl Christinu Hendricks v kalhotkach, ale vis jak

Reagovat
fantomas

Behrami je naprosto zásadní pro ně. Neexistuje.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JeséRodriguez

tady jsem zvědavěj, kdo nakonec postoupí...Francie je jasnej favorit, Ekvádor a Švýcarsko, to bude zajímavá konfrontace...a Honduras by do toho mohl taky promluvit

Reagovat
smazaný uživatel

2Albanci, 1 Turek a 1 Jugos v utoku

Reagovat
smazaný uživatel

3 Albanci*

Reagovat
smazaný uživatel

A?

Reagovat
smazaný uživatel

Nic len je to svojim sposobom zaujimave, taky Rakitic sa narodil tiez v SUI.. Ja len neviem, ci by som dokazal fandit takej repre, asi nie :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Tak, ked zijes v krajine, kde je to prirodzene vo vsetkych oblastiach, nielen vo futbale, tak to vnimas asi uplne inak.

Reagovat
smazaný uživatel

No neviem, vo Svajciarsku boli vyvesene bilboardy "nechceme pristahovalcov"

Reagovat
smazaný uživatel

Preboha Nie je krajina na svete, kde by si taky bilboard nenasiel. Co to je kriste?

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm, len reagujem, ze to az tak prirozdene nemusi pre kazdeho byt.. A s tymi krajinami si to teda trafil, vsetky, ze

Reagovat
smazaný uživatel

A ktora nie hm?

Reagovat
C-M@ster

ČR

Reagovat
smazaný uživatel

Rovnako by tu niekto mohol prist a trolovat, ze asi by nefandil repre za ktoru hra Szili Nemeth, Attila Pinte, Horvath, Varga, Molnar atd...

Reagovat
smazaný uživatel

Horvath je chorvatske meno(Horvat=Chorvat po nasom a to "h" na konci je len pozostatok madarizacie), Varga Slovenske a ostatni su vynimky, kt.maju s velkou pravdepodobnostou minimalne slovenskych predkov..

Reagovat
smazaný uživatel

To meno Horvath samo o sebe je madarske, bodka. Dalej Varga je madarske meno ako Brno. To ze mali slovenskych predkov je asi tak relevantne,ako, ze zvysok muzstva (Hamsik, Skrtel) mali s velkou pravdepodobnostou tatarskych predkov. A ty poznas rodokmen spomenutych svajciarskych hracov?

Reagovat
smazaný uživatel

Ty si blby? Horvath je len pomadarcene, je dokazane, ze vacsina dokonca madarskych slov ani nie su original etymologicky madarske a ty mi tu ides vysvetovat, ze to su madarske mena , ach, ze na teba vobec reagujem

Reagovat
smazaný uživatel

Miesas jablka s hruskami, ale to je dane tvojou obmedzenostou. A ako je to s tym Vargom?

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Ano?

Reagovat
smazaný uživatel

horváth je chorvátske? ako boli tu nejaké kolonizácie v 16. stor, ale nemyslím si, že mali za dôsledok až také rozšírenie mena Horváth

či je pomaďarčené alebo nie každopádne sa jednalo o cudzinca...

a každý 10 obyvateľ slovenska je cudzinec

Reagovat
guzman

to nejsou cizinci ale cerni privandrovalci ;)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
guzman

aaa jeden znich

Reagovat
smazaný uživatel

kto?

Reagovat
smazaný uživatel

ano, a ešte maďar

Reagovat
guzman

to taky ,kdyz to tak vezmu ,tak slovaci budou za chvily mensinou

Reagovat
smazaný uživatel

To sa mylis. Uz sme.

Reagovat
smazaný uživatel

kde?

Reagovat
smazaný uživatel

No co mu na to napises

Reagovat
smazaný uživatel

ale na čo?

sa pýtam kde sme menšina?

Reagovat
smazaný uživatel

Jezis ved som len dotiahol tu jeho paranoidnu picovinu do absurdna.

Reagovat
smazaný uživatel

jaj, dnes som fakt natvrdlý

Reagovat
smazaný uživatel

tak to určite... možno už v tom roku 2030

vlastne od roku 1880 sa v etnickej štruktúre moc vecí neudialo...

Reagovat
Pokahontas

Horváth chorvatské?

Asi tak jako Charvát...Nebo asi tak jako ,,Němec" německé nebo ,,Rakušan" rakouské.

Že to je označení Chorvata neznamená že je chorvatské.Chorvatsky je Chorvat ,,Hrvat"

Reagovat
smazaný uživatel

asi som to zle vysvetlil, ak dezinformujem, tak sa ospravedlňujem... Ale nie je maďarského pôvodu, lebo slovo "Hrvat" je slovanského pôvodu a "Horvát" či "Horváth" sú len jeho synonymá v druhých jazykoch.. Ako napr. aj maďarské slovo "kyrály" nie je maďarského pôvodu, ale je slov. základ tvorí slovo "král"

Reagovat
smazaný uživatel

a kráľ tiež nie je slovanské slovo je to len komolenina, (Karl→kral→király)

to slovo Hrvat/Horváth/Horvát môže byť akéhokoľvek pôvodu, ale vždy ti označuje cudzinca a je jedno, či je to poslovenčená verzia alebo pomaďarčená

a púšťať sa do debát, čo je odkiaľ je debata na úplne inú úroveň keďže nás zas "civilizovali" nemeckí kolonisti a tradičná slovenská kultúra (bryndza, valaška, oštiepok, salaš, ovečky na salaši, fujara) sem prišla až s valašskou kolonizáciou

Reagovat
db18

Neni Horvath náhodou nejčastější příjmení na Slovensku?

Reagovat
smazaný uživatel

Je to mozne, bud to alebo Kovac / Novak

Reagovat
guzman

Vetsinou kdyz slysim ze se nekdo jmenuje Horvath ,tak si hned predstavim cigose :D

Reagovat
smazaný uživatel

nie je. A píše sa to Horvát

Reagovat
smazaný uživatel

su oblasti kde vyskyt priezvist ako horvat, kaleja, olah, cervenak, pumpa, patkan je vcelky povazilivy....

Reagovat
db18

jsou to odchovanci švýcarského fotbalu, takže je to rozhodně lepší, když se nějaký "Kapverdčan" co celý život žije ve Francii rozhodne pro Kavperdy, protože nemá šanci hrát ve Francii

Reagovat
fantomas

Kapverďan

Reagovat
db18

Reagovat
božský John

A fandis vasim ?

Reagovat
smazaný uživatel

Tady by asi bylo jednodušší to vzít nejdřív počítáním Švýcarů.

Reagovat
smazaný uživatel

Takze aj styria/piqti, ked ratam aj Dzemailiho.. mozno aj Mehmedi je svajciarksko-macedonsky Albanec

Reagovat
smazaný uživatel

Benaglio-Rodriguez,Schar,Djourou,Lichtesteiner-Inler,Xhaka-Stocker,Mehmedi,Shaqiri-Drmic

Sypmataci a snad aj ten skutocny cierny kon (s Bosnou)

Reagovat
smazaný uživatel

OT:

World Cup starts here on Thursday... pic.twitter.com/eVX837iij0

Reagovat
smazaný uživatel

A co je akoze na tej fotke? Toto polovanie na senzacie je tak strasne trapne. Ako pise niekto tam dole, asi nikto necakal organizaciu ako v Nemecku.

Reagovat
smazaný uživatel

To národnostní složení je dost brutální.

Reagovat
kiwwi

Haris Seferovič, Josip Drmič ,Admir Mehmedi, Mario Gavranovič, Roman Bürki, Ricardo Rodríguez, Valon Behrami, Blerim Džemaili, Gökhan Inler, Gelson Fernandes, Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka

na koho by ste podla mena povedali ze je Svajciar?

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych se moc nesmál, jak my tak vy můžeme mít v repre pár Nguyenů, Mehmedů, Gokhanů apod.

Reagovat
db18

*Kollerů, Brücknerů, Jankulovských, Ujfaluši(-ové )

Reagovat
smazaný uživatel

the fuck?

Reagovat
db18

všechno krásně česká jména ne?

Není třeba chodit do minulosti, když to chceš provnávat až takhle...

Reagovat
smazaný uživatel

U těch jejich hráčů jde rozhodně jenom o ty jména.

Reagovat
db18

dobře - i tak tu je Ujfaluši, Gebre, Jankulovski, Hušek...

Reagovat
božský John

Tak takovej Rodriguez vypada uplne normalne. Kdybych ho nekde v Zurichu (kde se mimochodem narodil, takze ech Svycar od narozeni, ze ma rodice od jinud nemusi bejt nutne urcujici), tak se ani nepozastavim nad tim, jestli to je Svycar nebo ne.A napr. Shaqiri vypada jako kazdej jinej mladej cutalista dejme tomu v regionu od Zenevy po Ceskej Tesin

Reagovat
fantomas

Nedej bože Schröckingerů! ( )

Reagovat
db18

ti jsou nejhorší no

Reagovat
db18

A jak vypadá Švýcarské jméno?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

reto von arx

Reagovat
smazaný uživatel

Mix frankofonních, německých a italských

Reagovat
smazaný uživatel

A ty bys řekl, že Theo Gebre Sellasie je Čech? Nebo že Němec, Polák, Francouz jsou ve skutečnosti Češi

Reagovat
kiwwi

ne

Reagovat
Billy McClane

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Vyhrajú prvý zápas

Reagovat
smazaný uživatel

V zálohe a útoku vlaste len 2 švajčiarske mená

Reagovat
smazaný uživatel

reakcia

Reagovat
fantomas

Tipuju je nekompromisně na čtvrtfinále. Švýcaři pro mě definujou černýho koně turnaje.

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

na nich ci ma Kolumbiu sa to hodi najviac

Reagovat
božský John

Ohromne silny beci a stred zalohy. To je dost casto klicova vec

Reagovat
fantomas

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Takže podle definice černýho koně by Argentína mohla nekompromisně na Švýcarech skončit ?!?

Reagovat
fantomas

Klidně by mohla, ale je fakt, že sem to moc nedomyslel.

Reagovat
božský John

Ja treba Argentine vubec neverim. Je fakt, ze to nemam nijak racionalne podlozeny, je to jenom pocit, ale proste mi to tak prijde

Francii jsem si v duchu tipoval na finale s Brazilii, ale pote co se zranil Ribery, tak uz jim tolik taky neverim. Svycari pri trose dobry vule muzou tu skupinu i vyhrat

Reagovat
fantomas

Já to mám stejně, akorát u Brazílie.

Reagovat
božský John

Ja si myslim, ze bud je semele tlak a vypadnou v osmifinale a nebo dojdou do finale, nic mezi tim

Reagovat
fantomas

Jo, s tim se dá dost dobře souhlasit.. pro OF to vypadá na papírově těžšího soupeře než pro ČF ostatně.

Reagovat
smazaný uživatel

určitě všemi možnými prostředky budou dotlačeni až do semifinále a zahrají si maximální počet zápasů

Reagovat
smazaný uživatel

může se to vyrýsovat Argentína-Francie, tenhle duel snad za posledních 20 let na MS ještě nebyl na Švýcary by mohli jít Keshiho borci z Nigérie, to by byly duely

Reagovat
feministka

Reagovat
smazaný uživatel

Ekvádor postoupí se Švýcarama....frantíci domú

Reagovat
smazaný uživatel

Pujdou z 1 mista, porazej Francii i Honduras 1:0 a remizka na úvod s Ekvádorem 1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Fandím jim nejvíc spolu s Němci. Tým který trénuje Ottmar bude vždy sympatický. Nevidím tam žádné "české" jméno, tak nechápu proč vám ta jména tak vadí...

Reagovat
božský John

Kdyz uz je tady ta narodnostni debata...neni nekde naka statistika, ktera by rikala, kterej nepostupivsi narod ma na MS nejvic svejch "vyslancu"? Mysleno tak, ze treba ti hraci z te dane zeme pochazi (at uz primo nebo treba rodinou), ale reprezentuji jinou zemi. Za me by bylo vysoko asi Turecko, Albanie a Polsko

Reagovat
smazaný uživatel

Hodně africkejch týmů by taky šlo nahoru žebříčkem....

Reagovat
Counter

Ono to máš leckdy smíchané, jeden rodič z každé země apod.

Reagovat
božský John

Jasne. To je treba pripad Rodrigueze, tam to je myslim Chile-Spanelsko

Reagovat
Neuro

Reagovat
Bayernista18

Shaqiri, Mehmedi, Drmič.

Reagovat
smazaný uživatel

Brankáři Obránci Von Bergen, Lichsteiner, Senderos, Ziegler, Djorou, Klose, Rodriguez, Schär Záložníci Inler, Barnetta, Behrami, Džemaili, Fernandes, Schwegler, Shaqiri, Xhaka Útočníci Derdiok, Gavranovič, Mehmedi, Drmič

Reagovat
smazaný uživatel

Můj tip je, že se dostanou až do čtvrtfinále.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten tým nevypadá vůbec špatně, asi to je adept na dalšího čeného poníka turnaje

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tenhle tým má cestu do vyřazovacích bojů skoro jistou a pak je schopen potrápit i favority

Hitzfeld po turnaji "odchází do důchodu" a prý si do čtvrtfinále přeje bratry Němce

Reagovat
smazaný uživatel

A jak je v rozboru psáno má tenhle tým zajímavou budoucnost před sebou a příští velké turnaje jsou v Evropě a za 2 roky ME skoro doma ve Francii

Reagovat
smazaný uživatel

V jihoamerickém vedru nemají šanci jak proti Ekvádoru, tak proti Hondurasu. Uhrají 1 bod za nudnou remízu 0-0 s Francií a pak šupky hupky domů.

Reagovat
Arne

Hopp Schwiiz !!! Valentýnek a Drmić jedem, předveďte se chlapci...

Reagovat
db18

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Neuro

Ricardo Rodríguez

Reagovat
veikko

Ne že bych jim přál, ale musí porazit Francii, ať postoupí Ekvádor.

Reagovat
smazaný uživatel

Benaglio,Sommer jeden dotáhl vlky do EL,druhej s Basilejí titul a přestup do gladbachu ..příjemná starost do zadu , Rodriguez (s Alabou) nejlepší levej obránce bundesligy , Senderos,Djorou,Von Bergen snad zapojijou Schara, Lichsteiner zvíře , na středu kluci z NeapoIe Inler s Behramim a k ním Xhaka , na krajích Shaqiri,Stocker ja si myslím, že křídla jak víno a do hrotu Josip Drmič 17 golu ve 20ti letech v Bundeslize taky není špatný mít stopery jsou pro mě na úrovni Anglie,Itálie .. jinak perspektivní a zajámavej mančaftek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Já je miluju, parádní tým

Reagovat
smazaný uživatel

FC Multikulti... Švýcarům bych to přál, ale v tomhle týmu je jich tak málo, že to prostě nejde

Bohužel Francie je skoro totéž. V téhle skupině budu fandit Ekvádoru a Hondurasu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jsou to všichni Švýcaři. Kdybys to chtěl takhle rozdělovat, tak za Německo taky nebude hrát Ozil, Khedira, Podolski, Klose atd. ... jen my máme čistě český tým, protože do naší země se stěhují jen cikáni. Raději vyhraj pohár na HT

Reagovat
domingo

To budes dost zklamanej.

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle je Mezinárodní tým :D

Reagovat
smazaný uživatel

Sympatická multikulturní reprezentace, tak to má být a doufám, že to tak bude co nejdříve i u nás.

Reagovat
OVi.77

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele