Představujeme města Eura 2008: Klagenfurt, Rakousko

03.06.2008, 07:59
Aktuality
Klagenfurt leží na jihu Rakouska. Nadmořská výška? Nic moc, jen 446 metrů nad mořem. Ale Alpy jsou nedaleko! Blíž je ovšem hranice se Slovinskem.

Zeměpis

Město se rozkládá na východ od jezera Wörthersee a celému okolí se říká Klagenfurter Becken. Jediná řeka, která z jezera vytéká, se jmenuje Glanfurt a protéká jižním okrajem Klagenfurtu. Vlévá se do řeky Glan. Ta zase pro změnu teče ze severu na jihovýchod. Takže hezky špacírovat po břehu a neztratíte se!

Jako prstenec krouží okolo města hory, které dosahují maximální výšky 1 000 metrů. Vrcholky nevidíte, jsou kompletně zalesněné. Jo kde jsou ty časy, když Krkonoše, Orlické, Jizerské a Krušné hory také byly... Nejvyšší hora se jmenuje Ulrichsberg a má ten vzpomínaný kilometr do výšky. Na severu je Kreuzbergl (517 m n/m) a jeho svahy vlastně vyrůstají přímo z města. Stromy a zase stromy, s výjimkou kousku holé pláně, které se říká Schloss Falkenberg. Pár kilometrů na jih se rozkládá pohoří Karavanke a to jsme již na hranicích mezi Korutany a Slovinskem. Já Vám to říkal, s Eurofotbalem se neztratíte!

Podnebí

Prý se tomu říká tepelná inverze, ale nevím, nevím, opravdu nejsem ten pán co předpovídá počasí. A tak vám to raději napíšu tak, jak mi "zobák" narost. Jsou tam hrozné mlhy! Na začátku podzimu takové ty přízemní a když podzim končí a vládu přebírá zima, mlha stoupá a říká se jí mlha vysoká. Smějte se, nemám se pouštět do něčeho, čemu nerozumím, že? Rozdíly v teplotách mezi jarem, létem, podzimem a zimou jsou poměrně velké, ale v zimě není zase až taková zima, protože fouká teplý vítr od Karavanke a říká se tomu efekt Foehn. To je asi něco jako fén...

Náš pan prezident říká, že nemáme s tím oteplováním bláznit, že se jedná o strašení lidí, ale statistika je statistika a tak si "Véno" za uši piš: zatímco podle měření v letech 1961 - 1990 byla průměrná roční teplota 7,1 ºC, tak o 15 let později je to o krapánek víc: 9,3 ºC! Ale třeba na Hradčanech to zase neni až tak cítit!

Obyvatelstvo

Normálně se jedná o 92 tisíc a něco víc. Ale do města dojíždí den co den tisíce školáků, studentů, dělníků, úředníků a dalších a dalších a dalších...

V roce 2001 to moudří pánové spočítali a vyšlo jim, že 89,4% obyvatelstva mluví německy. Druhou nejpoužívanější řečí je chorvatština a těsně za ní následuje slovinština. Zajímavostí je zcela jistě skutečnost, že 10% Slovinců má trvalé bydliště právě v Klagenfurtu.

A jak je to s tou tolikrát diskutovanou vírou v Boha? Buďme tolerantní, to nás jen a jen ctí! Katolíků je 68,8 %,evangelíků 7,5%, musulmanů 3 %, ortodoxních 1,5%, Svědků Jehová 0,6%. Těch ostatních, nechci říci "bezvěrců" je asi tak 16%.

Historie

Začalo to nějakou potvůrkou, drakem, kterému říkali Lindwurm. No a tenhle drak měl velice vybrané gusto: chutnaly mu mladé dívky neposkvrněné! Dnes by asi zemřel hlady, ale tenkrát byly jiné mravy! Jak toho draka přemohli? Podvodem, lstí, jak jinak! Odvážní chlapíci, zcela jistě zamilovaní do oněch dívenek, postavili věž, na její vrchol přivázali vola (ne jednoho z nich, ale zvíře!), nacpali ho vším možným, ale hlavně voňavým, drak jim to "sežral" a byl pokoj! Dnes je z toho všeho městský znak, věž a drak! Vola nenajdete, toho drak přeci sežral!

A teď to vezmeme pěkně z jedné vody, jinak ta historie bude opravdu mít tisíc let. Okolo řeky Glan začal život a bylo to zásluhou velkopána jménem Hermann von Spanheim. "Forum Chlagenvurth" je dokument, kde se poprvé mluví o Klagenfurtu (1193 - 1199). Ale jelikož osada ležela na břehu řeky, přišly záplavy a město pomalu ale jistě skončilo pod vodou. A tak se objevil jiný von Spanheim, tentokráte Bernhard, a v roce 1246 postavil nové město, o kousek dál a hlavně výš než bylo to zaplavené. Nutno dodat, že nejen povodně, ale také požáry, zemětřesení, kobylky žravé a další a další přírodní katastrofy postihly v průběhu staletí Klagenfurt. Nemělo to toto město lehké...

Nejvíc asi hořelo v roce 1514, téměř celé město lehlo popelem. Císař Maxmilián I údajně neměl peníze, ale věřte císařům!, a tak odevzdal město do rukou radních. A dobře udělal! Město vzkvétalo, řada paláců pochází právě z této doby rozkvětu. Od roku 1592, zejména zásluhou architekta Domenico dell'Allio, se objevuje nové řešení středu města, které přetrvalo do dnešních dnů.

Rok 1797 a příchod malého velkého císaře Napoleona. Celé roky trvala jednání o příměří. Francouzi nakonec přistoupili na mírové řešení, ale ještě před odchodem poslali na věčnost všechna opevnění. To se psal rok 1809. Dnes můžete vidět jen pár kamenů, kousek zdi a jednu bránu, Völkermarkter Tor. Roku 1849 mělo město 13.712 obyvatel. Taková pěkná, malá vesnička středisková...

Südbahn, železnice, spojila město se světem v roce 1863 a tím začala doba průmyslová. Ale vždycky se najde nějaký ten "chlup v polévce" a tím byl "národní výbor" v čele s panem předsedou. V roce 1896 odmítl zavést elektřinu a vyhnal ředitelství drah! Elektřina zavítala o šest let později a předchůdce mašinfíry Standy "myslím to upřímně" ředitelství drah otevřel ve Vilachu!

2. světová válka? Celkem 48 náletů, 6 tisíc lidí namačkaných v jediném krytu, 443 budov lehlo popelem, dalších 1 132 bylo částečně zničených, počet mrtvých dosáhl čísla 612... Smutné, ale kdo chce kam, pomozme mu tam...

V době poválečné město dosáhlo celé řady úspěchů, dokonce i prvenství. V roce 1961 slavnostně otevřelo první rakouskou pěší zónu! O 12 let později se připojily 4 další obce, v roce 2006 chtěl Klagenfurt, společně s Friuli a sousedním Slovinskem pořádat ZOH, ale přednost dostal Turín.

Ekonomie

Stručně a krátce: Celkem 20% průmyslových objektů Korutan sídlí v Klagenfurtu. V květnu 2001 pracovalo v těchto podnicích, jejich počet dosáhl čísla 6 184, 63.618 zaměstnanců! Siemens AG, Philips, obchodní centra, turistika... Blízko univerzity Alpen-Adria-Universität stojí velice důležité technologické středisko Lakeside Science & Technology Park.

Doprava je součástí ekonomického růstu a tak je nutno vyzdvihnout tramvajové a trolejbusové linky, dálnici A 2, která spojuje Vídeň a Hradec na severu s Vilachem na východě. Tunel je spojkou do Slovinska, je zde mezinárodní letiště, staví se nová železniční trať Koralmbahn.

Kultura a turistika

Vy, kteří toto město navštívíte, si nesmíte nechat ujít zejména následující pozoruhodnosti:

Stadttheater Klagenfurt, toto divadlo bylo slavnostně otevřeno na počest 60 výročí pánování císaře Františka Josefa I. Pozor! Podle stejných plánů byla postavena 2 další divadla: Gießen v Německu a Jablonec nad Nisou...

Ringstraßen a parky, celá řada zámků, paláců, je zde stará radniční budova postavená okolo roku 1600, Katedrála, která byla protestantskou do roku 1604 aby se pak přeměnila na katolickou. Vidíte, že nejen v politice je normální "převlékání kabátů"! Landhaus Klagenfurt, neboli Zemský parlament, byl postaven v letech 1574 - 1594, Stadtpfarrkirche nejstarší místní kostel pochází z roku 1659.

Botanická zahrada, Vánoční trh, desítky museí... Klagenfurt je opravdu nádherné město!

Sport

Kärnten Ironman Austria, druhá nejdůležitější soutěž v triatlonu na evropské úrovni, Grand slam v plážovém volejbalu, EC KAC vyhrál 28x titul mistra Rakouska v ledním hokeji, veslování, fotbal... Klagenfurt je městem sportu zaslíbeném.

Osobnosti

Ingeborg Bachmann, spisovatelka, Günther Domenig, architekt, Thomas Koschat, skladatel, Gert Jonke, spisovatel, Udo Jürgens, zpěvák a hudebník, Karlheinz Miklin, saxofonista a univerzitní profesor, Robert Musil, spisovatel a divadelní kritik, Ursula Plassnik, politička, Josef Stefan, matematik a fyzik...

Klagenfurt a EURO 2008

Stadión

Hypo Group Arena je nástupkyní Wörtherseestadionu, který stál v Klagenfurtu od roku 1960 a měl kapacitu 11 tisíc míst. Na konci roku 2005 byl tento stadión s atletickou dráhou zbourán, aby uvolnil místo nové stavbě určené pro Euro. Hned v lednu příštího roku začala stavba nového stadiónu pro 30 tisíc diváků a v září 2007 byla úspěšně dokončena. Už v jejím průběhu byl stadión přejmenován podle sponzora na Hypo Group Arenu. Kromě ní vyrostl celý sportovní komplex, celkem za 66,5 milionů eur, samotná aréna stála milionů 40. Po skončení Eura bude kapacita stadiónu zredukována na 12 tisíc míst. Zajímavostí je, že celé horní patro bude sneseno a bude použito jako samostatný stadión na jiném místě. Inspirací pro Hypo Group Arénu byl basilejský St. Jakob Park. Klagenfurtská aréna se nachází nedaleko jezera, podle kterého se dřív jmenovala. Slavnostně ji otevřel mezistátní duel Rakouska s Japonskem. Své zápasy tu hraje tým Austria Kärnten, který se však potýká s finančními problémy.

Program

Němci zde přivítají 8. června Poláky, o 4 dny později se zase utkají s Chorvaty. A pak si to Chorvaté rozdají s Poláky. To se bude psát datum 16. června 2008. Z povzdálí se na tento rumraj bude dívat domácí Rakousko. Ale nudit se nebude. Bude mu moc a moc horko!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (5)

Přidat komentář
božský John

Alegre,dneska to bylo zatim nejlepsi,fakt uplne supr,ty bys mel psat knizky cece..jinak nase jablonecky divadlo je moc hezky...teda driv bylo hezci ale ted je skoro stejny...

Reagovat
smazaný uživatel

Zatim nejlepsi clanek o predstavovani mesta.U historie sem se hodne pobavil jen tak dele a este lepe

Reagovat
smazaný uživatel

joo Klagenfurt tam se si koupil bundu velice pekny clanek

Reagovat
smazaný uživatel

Vašku ty si príma chlap,ty si tu náš generál.....

Reagovat
Zajda

Pěkné..vcelku dooost povedené

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele