Přestupová pravidla FIFA porušují zákony Evropské unie, rozhodl soud

Dnes, 11:15, aktualizováno dnes, 12:56
Aktuality
FIFA (© AFP)

Soudní dvůr EU rozhodl, že některá přestupová pravidla mezinárodní fotbalové federace FIFA porušují zákony Evropské unie o volném pohybu hráčů. Se žalobou se na soud obrátil bývalý fotbalista Lassana Diarra a dnešní rozhodnutí může vést ke změně pravidel. Soudní dvůr o verdiktu informoval v tiskové zprávě.

Někdejší francouzský reprezentant Diarra zpochybnil systém už v roce 2017, kdy u belgického soudu v první instanci uspěl s tvrzením, že mu přestupová pravidla FIFA zabránila najít si nový klub po předčasném ukončení smlouvy v Lokomotivu Moskva v roce 2014.

Regule světové federace stanovují, že pokud klub hráči kvůli porušení podmínek smlouvy kontrakt vypoví, zájemce o jeho služby je společně s fotbalistou odpovědný za zaplacení kompenzace tomuto týmu. Tato situace nastala, když chtěl Diarru po konci v Lokomotivu získat belgický klub Charleroi.

"Některá pravidla FIFA pro mezinárodní přestupy profesionálních fotbalistů jsou v rozporu s právem Evropské unie. Dotyčná pravidla brání volnému pohybu profesionálních fotbalistů, kteří chtějí pracovat v novém klubu," stojí v tiskové zprávě.

Soudní dvůr potvrdil, že pravidla FIFA, která dodržují i jednotlivé národní asociace, porušují zákony EU ve více bodech. V rozporu s legislativou jsou i případné další sankce, pokud nový klub společně s fotbalistou neodškodní po předčasném ukončení smlouvy hráčův bývalý klub.

Podle pravidel FIFA může být nový klub potrestán zákazem přestupů nebo registrace dalších hráčů. V případě sporu musí podle FIFA zastavit transfery mezi sebou i obě národní federace, kterých se přestup týká.

"Za těchto pravidel fotbalista prakticky nemá možnost opustit klub, jemuž původně patřil, dokud neuhradí veškerý svůj plat, který mu kontrakt zaručuje. Jakémukoli zájemci o jeho služby následně může být nařízeno podílet se na splácení dané částky. Vše může vyústit i v sankce a zákaz přestupů," všiml si soud.

Soudní dvůr uvedl, že FIFA může svými přestupovými pravidly omezit volnou soutěž pouze tehdy, pokud může prokázat, že je to nezbytné pro ochranu trhu. To ale podle verdiktu nebyl Diarrův případ.

"Veškerá podobná finanční pravidla vystavují nové kluby riziku krádeže fotbalistů. Všechna podobná finanční omezení, která FIFA zavedla, jsou zcela v rozporu s volnou soutěživostí," uvedl dále soud.

FIFA po zahájení sporu nařídila Diarrovi zaplatit Lokomotivu, s nímž se rozešel ve zlém údajně kvůli snaze klubu snížit mu plat, odškodnění ve výši 10 milionů eur (tehdy 270 milionů korun). Charleroi chtělo od FIFA a belgického svazu garanci, že se nebude muset na této částce podílet, a když ji nedostalo, od podpisu smlouvy s Diarrou odstoupilo.

Bývalý hráč Chelsea, Arsenalu či Realu Madrid se proti rozhodnutí FIFA odvolal ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu (CAS) v Lausanne, u něhož neuspěl. V roce 2016 Diarra zažaloval u belgického soudu světovou federaci a belgický svaz a požadoval náhradu ve výši šest milionů eur (tehdy 162 milionů korun) za ušlý zisk kvůli tomu, že nemohl na sezonu 2014/15 kvůli nutnosti zaplatit kompenzaci Lokomotivu podepsat smlouvu s žádným klubem. Belgický soud později požádal v případu Soudní dvůr EU o radu.

"Všichni profesionální fotbalisté byli (už od roku 2001!) postiženi těmito nezákonnými pravidly, i oni by mohli žádat o odškodnění," uvedl Diarrův právník Jean-Louis Dupont. "Jsme přesvědčeni o tom, že FIFA 'zaplatí' alespoň tím, že bude donucena dodržovat zákony EU a urychlí to modernizaci celé její organizace," přidal.

Podle agentury Reuters FIFA vyjádřila spokojenost s tím, že přestupová pravidla jsou dle zákona v principu nastavená správně. Dnešní verdikt podle ní zpochybnil pouze dva paragrafy, které nyní budou posuzovat soudy. K další analýze přistoupí i FIFA.

Hráčská organizace FIFPRO verdikt uvítala. "Soudní dvůr právě vynesl zásadní rozsudek o regulaci trhu práce, který změní prostředí profesionálního fotbalu," napsala.

S novou situací se budou muset rychle seznámit také české kluby. "Vraceli jsme se ze Stuttgartu (z utkání Ligy mistrů), je to pro mě čerstvá informace a zatím přesně nevím, co rozhodnutí soudního dvora EU obsahuje," řekl ČTK po dnešním pohárovém losu na Strahově Petr Hrdlička, člen představenstva Sparty, který je na Letné garantem uzavírání transferových smluv. "Zúčastníme se videokonference pro evropské kluby, kde se dozvíme, co rozhodnutí pro budoucnost fotbalu znamená. Pak budeme vědět víc," dodal.

Autor: ČTK, Tomáš Pavlík

Komentáře (26)

Přidat komentář
nani92

treba anulovať všetky prestupy od 2017 a nastaviť nový rád futbalu a mužstiev

Reagovat
unk

Ten Hag neni hrac...

Reagovat
pobody's nerfect

To ani Antony

Reagovat
Martin2626

Reagovat
PP

tzv. NFO

Reagovat
vagneris

Rozpustit všechny mužstva a udělat draft po vzoru amerických soutěží.

Reagovat
Seydou Doumbia

všichni hráči automaticky budou patřit chelsea a ostatní týmy si je formou draftu budou pujčovat na hostování

Reagovat
kilobyte

Myslíš, že by nějaké pustili?

Reagovat
Seydou Doumbia

prvních 35 by zůstalo chelsea, zbytek snad už ano

Reagovat
ratusek

Reagovat
Csaplárova past

Odborník na tohle nejsem, ale logicky dává smysl, že Diarra je v jasném právu. Takže proč stížnost arbitrážní soud (CAS) zamítl je buď záhada a nebo jasný důkaz, že nejsou nestranní a kopou za někoho ...

Reagovat
Mastný Chobot

To je strašne zjednodušený pohľad. Skôr to bude tak, že SDEÚ posudzoval konkrétne pravidlá FIFA a ich zlučiteľnosť so základnými slobodami EÚ (slobodný pohyb osôb), zatiaľ čo CAS ich pri posudzovaní tohto konkrétneho prípadu nemusel brať do úvahy (keďže k porušeniu došlo v Rusku a nie na území EÚ).

Reagovat
jv14

Reagovat
kilobyte

Jak víš, že byl v jasném právu? Máš ten případ prostudovaný? Co se tam přesně stalo?

Reagovat
Csaplárova past

Vím to úplně stejně, jako ty, že zítra vyjde Slunce

Reagovat
kilobyte

Napíšeš jsem teda nějaké podrobnosti? Třeba jak proběhlo to ukončení smlouvy.

Reagovat
mupi23

Zrušit fotbal

Reagovat
SunFells

Reagovat
Martin2626

Reagovat
Kixi Syhimour

Jediné správné řešení je přeřadit United do 4. ligy.

Reagovat
Martin2626

Kdo vlastní United??

Reagovat
PP

Fifa pohrozí, že se nebudou její soutěže pořádat v zemích EU..

Reagovat
jv14

Tak klubové soutěže FIFA ať si klidně zůstanou nekde u Arabášů nebo za oceánem. Já osobně o ně nestojím. FIFA se má věnovat jen mezistatnimu fotbalu.

Reagovat
Miguel19

Takže transfer ban pro FIFA.

Reagovat
Langi

bez ohledu na okolnosti je EU v tomhle ohledu naprosto směšná a zbytečná instituce, že nechápu proč se do toho vůbec zapojuje...předpokládám, že se zas udělá bububu a pak to skončí stejně jako třeba v případě té pokuty 1,5 miliardy pro Google.

Reagovat
soukup

Nezapojuje se do toho sama od sebe, zapojili ji do toho právníci Diarry a národní soud v Belgii

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele