Preview Ligy národů - čtvrtek 10.10.

Dnes, 09:29
Previews
Wembley (© AFP)

Ve čtvrtek začne další část Ligy národů a na první pohled nejatraktivnější zápas bude k vidění v Římě, kde Itálie přivítá Belgii. Izrael se pokusí zaskočit Francii, Anglie hraje doma s Řeckem.

Liga A - skupina 2

Izrael - Francie

čtvrtek 20:45

Francie si musí pomalu zvykat na život bez dlouholeté opory a ofenzivního tahouna Antoina Griezmanna, jenž se rozhodl skončit s reprezentací země galského kohouta. I bez něj ale budou Francouzi proti domácímu Izraeli jasným favoritem.

Ten pojem domácí je samozřejmě čistě teoretický, protože Izrael z pochopitelných důvodů nehraje doma. Tohle prestižní utkání, v němž je formálně veden jako domácí, odehraje v azylu budapešťské Bozsik Areny. Francouzi mají rozhodně co napravovat, protože ze dvou odehraných duelů v září získali jen tři body. Zvlášť se jim nepovedlo utkání s Itálií, i když do něj z mnoha různých důvodů šli jako favorité.

Jenže prohráli 3:1. To možná ještě nezní tak dramaticky, ale faktem je, že Francouzi rozhodně nejsou zvyklí inkasovat tolik branek v jednom utkání. Za 74 minut tohoto zápasu totiž dostali stejný počet branek jako za celé nedávné Euro! Navíc hráli doma v Paříži, což byl další faktor v jejich prospěch. Nic jim to ale platné nebylo, Italové předvedli dokonalou lekci z produktivity a těžili z toho, že v ofenzivě působil domácí celek značně bezradně.

Nicméně víc než dvě porážky v řadě ve všech soutěžních duelech Francie nepřipustila a v dalším kole si snadno poradila s Belgií. O to se svými zásahy postarali spoluhráči s Paris Saint-Germain Randal Kolo Muani a Ousmane Dembélé. Na jejich bedrech bude útočné snažení Les Bleus ležet čím dál víc, protože Antonie Griezmann, dlouholetá opora reprezentace, se poměrně nečekaně rozhodl ukončit svou reprezentační kariéru. Francouzům navíc v tuhle chvíli chybí i největší ofenzivní hvězda, útočník Realu Madrid Kylian Mbappé.

Izrael hrající kvůli válečnému konfliktu dlouhodobě v Maďarsku se do nejvyšších pater Ligy národů propracoval až ze třetí výkonnostní skupiny. Trvalo mu to šest let. Jeho působení mezi absolutní elitou ale asi nebude mít dlouhého trvání, neboť tým trenéra Rana Bena Shimona se momentálně nachází až na posledním místě v tabulce a prohrál oba zářijové duely. Tři branky dostal od Belgičanů a dvě mu vsítili borci z Itálie.

Izrael - pravděpodobná sestava:
Gerafi - Feingold, Nachimas, Shlomo, Leidner - Abu Fani, Kanichowsky - Abada, Peretz, Gloukh - Baribo

Francie - pravděpodobná sestava:
Maignan - Koundé, Saliba, Konaté, Hernandez - Zaïre-Emery, Tchouameni, Camavinga - Dembélé, Thuram, Barcola

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 13.80 - 7.50 - 1.19

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Itálie - Belgie

čtvrtek 20:45

V Belgii dochází ke změně stráží a noví talenti se hlásí do služby na místo staré "zlaté generace". Zatím se ale tahle proměna nedaří v takové kvalitě, v jaké by si to vedení svazu nebo belgická veřejnost představovala. Ve čtvrtek navíc Belgičané narazí na nepříjemného soupeře, Itálii.

Italové naopak začali svou pouť za prvenstvím v těžké skupině nejlépe, jak mohli. V září se jim povedlo vyhrát postupně oba zápasy, takže se radují ze šesti bodů a prvního místa. Tým trenéra Luciana Spallettiho zaujal zejména hned v tom prvním utkání, když se postavil domácí Francii. V Paříži se Italům povedlo skvěle takticky zvládnout utkání s nepříjemným soupeřem a díky pevné obraně inkasovali jen jednou. Především se jim ale povedlo nasadit takovou taktiku, kterou Francouzi nečekali - rychlé brejky, které smrtonosně zakončili.

Celkově se Italům povedlo utkání dotáhnout do vítězného konce a domácím vsítili tři branky. Pak je čekal Izrael, jenž teď není v dobré formě ani psychickém rozpoložení. I tenhle faktor se projevil, když se squadra Azzurra v maďarské Bozsik Areně. Díky trefám dvou mladíků, Moiseho Keana s Davidem Frattesim, si Spallettiho jednotky zajistily další nakonec hladké vítězství a doufají, že proti Belgii zkompletují vítězný hattrick.

Navíc několik faktorů bude hrát v jejich prospěch, až se Italové na Stadio Olimpico do Belgičanů pustí. Předně historické bilance, které hovoří jasně ve prospěch Italů. Pět z posledních šesti vzájemných střetů Italové ovládli a nyní doufají v další úspěch. Trenér Spalletti musel z nominace vynechat dlouhodobé marody Scalviniho se Scamaccou, nefiguruje zde ani Chiesa nebo čerstvě zraněný Kean. Jeho místo zaujal zajímavý mladík, dva metry vysoký Lorenzo Lucca.

Belgičané mají výhodu, že několik jejich hráčů si vydělává na živobytí právě v Itálii. Mimo jiné Charles De Ketelaere z Atalanty nebo mladík Samuel Mbangula z Juventusu. Trenér Domenico Tedesco, rodák z Kalábrie, nemůže počítat s Lukakuem nebo De Bruynem. A moc ho nemůže těšit ani současná forma jeho hráčů, protože po jasné výhře nad Izraelem naposledy Belgičané padli s Francií a v tabulce jim patří až druhé místo.

Itálie - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori - Bellanova, Barella, Ricci, Tonali, Dimarco - Raspadori, Retegui

Belgie - pravděpodobná sestava:
Casteels - Castagne, Faes, Debast, Theate - Onana, Tielemans - Lukebakio, Trossard, Doku - Openda

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.01 - 3.41 - 4.19

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Itálie
2
2
0
0
5 : 2
6
2
Belgie
2
1
0
1
3 : 3
3
Francie
2
1
0
1
3 : 3
3
4
Izrael
2
0
0
2
2 : 5
0

Liga B - skupina 2

Anglie - Řecko

čtvrtek 20:45

Řekové cestují do Anglie, aby se pokusili trochu vylepšit svou bídnou bilanci s ostrovním mužstvem. Někdejší mistr Evropy z roku 2004 by rád vzpomenul na historický moment, jenže domácí mužstvo má až příliš velkou kvalitu, o formě ani nemluvě.

Angličané se zas tak moc Řeků obávat nemusí. Zejména domácí obrana by si mohla trochu oddechnout, minimálně pokud bychom se dívali čistě jen na statistiky. Faktem je, že Anglie představuje pro Řeky tuze neoblíbeného soupeře, proti němuž jejich útok často zarytě mlčí. Už v sedmi z posledních devíti vzájemných duelů se řecká ofenziva nedokázala propracovat ke vstřelení branky a jen máloco ukazuje, že by se tentokrát měla výrazněji prosadit.

Pravdou ale taky je, že čtvrteční duel bude utkáním o první místo. V případě domácí Anglie nic neobvyklého, ta si na roli favorita v prakticky jakékoli konkurenci už dávno zvykla. Současný řecký tým ale dává vzpomenout na ten vítězného Eura v roce 2004, které tak moc a na tak dlouho poškodilo česká srdce. Řekové slavili svůj historicky první triumf především díky srdnaté a velmi pevné obraně. O něco podobného se snaží i ten současný výběr pod vedením zkušeného kouče Ivana Jovanoviće.

V září se totiž Řekům povedlo vyhrát oba dva duely a při tom si zajistili impresivní skóre 5:0. Opět, skvělá obrana byla základem jejich výher nad Finskem a Řeckem. Pravdou ale je, že velký podíl na těchto výhrách měl útočník Fotis Ioannidis, který zaznamenal tři branky z těch pěti. A ten se teď zranil, nefiguruje ani v nominaci, což by pro Řeky mohl být velký problém. Angličané se doma představí bez Konsy, Gibbse-Whitea a Mainooa. Dost možná bude šetřen i nedávno uzdravený Harry Kane.

Ve výběru trenéra Lee Carsleyho by mohl dostat šanci Dominic Solanke, který se do áčka podívá vůbec poprvé za posledních sedm let. Angličané svou porci zápasů také zvládli na jedničku, oba duely dopadly v jejich prospěch a jen gólový rozdíl určil, že první jsou Řekové. Domácí Albion si ale pochopitelně bude chtít první pozici vzít zpátky.

Anglie - pravděpodobná sestava:
Pickford - Alexander-Arnold, Guehi, Colwill, Lewis - Rice, Bellingham - Saka, Palmer, Grealish - Watkins

Řecko - pravděpodobná sestava:
Vlachodimos - Rota, Mavropanos, Koulierakis, Tsimikas - Siopis, Kourbelis - Masouras, Bakasetas, Tzolis - Pavlidis

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.31 - 5.19 - 11.10

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Finsko - Irsko

čtvrtek 20:45

Oba čtvrteční protivníci nevstoupili úplně nejlépe do nového ročníku Ligy národů a teď se konečně chtějí odpíchnout ode dna tabulky. Irové nemají na kontě ani bod a dokonce nevstřelili jediný gól, i přesto jim patří třetí místo tabulky a jsou tedy na tom lépe než Finsko. Domácí výběr je totiž také bez bodů, ve dvou zápasech rovněž neskóroval a se skóre 0:5 výrazně zaostává za druhým Řeckem i vedoucí Anglií.

Finové se v své historii probojovali na vrcholný turnaj pouze jednou a to před třemi lety, kdy na odloženém evropském šampionátu skončili v základní skupině. V následujícím cyklu neuspěli a teď to vypadá, že budou mít co dělat, aby se udrželi v Lize B. Ve svém prvním klání zavítali do Řecka a utrpěli jasnou porážku 0:3, následně neměli šanci ani ve Wembley v Londýně a největšímu favoritovi skupiny Anglii podlehli 0:2.

Irsko je na tom velice obdobně, až na to, že oba zápasy odehrálo na domácí půdě. Nejprve přivítalo Angličany a prohrálo 0:2, o pár dní později nestačilo stejným poměrem na Řeky. "Všichni se cítíme frustrování a dobře víme, že tento zápas může být klíčový v boji o konečné umístění. Bude to z obou stran nesmírně opatrné a rozhodnout by mohl jediný okamžik. Jsme na to však připraveni a odvedeme maximum," uvedl obránce ostrovní reprezentace Nathan Collins.

Jeden z pilířů defenzívy anglického Brentfordu teď bude vykonávat roli kapitána místo zraněného Seamuse Colemana, islandský trenér Heimir Hallgrímsson nebude mít k dispozici ani Willa Smallbonea. Jeho protějšek Markku Kanerva doufá hlavně v oživení útočné fázi a probuzení kanonýra Teemua Pukkiho.

Oba rivalové se spolu naposledy utkali před čtyřmi lety taktéž ve skupině druhé výkonnostní kategorie Ligy národů a úspěšnější byl severský národní tým, jenž ovládl oba duely po výsledku 1:0.

Finsko - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Stahl, Hoskonen, Ivanov, Galvez - Peltola, Schuller - Jensen, Kamara, Antman - Pukki

Irsko - pravděpodobná sestava:
Kelleher - Ebosele, Collins, O'Shea, Brady - Molumby, Cullen, Knight - Ogbene, Idah, Szmodics

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.11 - 2.78 - 2.74

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Řecko
2
2
0
0
5 : 0
6
2
Anglie
2
2
0
0
4 : 0
6
3
Irsko
2
0
0
2
0 : 4
0
4
Finsko
2
0
0
2
0 : 5
0

Liga B - skupina 3

Rakousko - Kazachstán

čtvrtek 20:45

Rakousko bylo před začátkem skupiny Ligy národů považováno za jednoho z největších favoritů na postup do nejvyšší výkonnostní kategorie, jenomže vstup mu příliš nevyšel a v úvodních dvou duelech ani jednou nevyhrálo. Teď bude plnit úlohu jasného favorita proti Kazachstánu a tříbodový zisk potřebuje jako sůl, nicméně houževnatý protivník s precizní defenzívou už jednoho favorita překvapil a bez šance tak rozhodně není.

Svěřenci trenéra Ralfa Rangnicka nejprve zahájili nový ročník LN ve Slovinsku a domů si odvezli bod za nerozhodný výsledek 1:1, následně však neuspěli na severské půdě a Norsku nakonec podlehli nejtěsnějším poměrem 1:2. "Ani v jednom utkání jsme nepředvedli úplně optimální výkon, na druhou stranu jsme herně nepropadli. Nyní nás čeká houževnatý soupeř, který si zakládá na pozorné obranné činnosti a pokořit ji nebude snadné," prohlásil Rangnick s opatrností v hlase.

Rakušané se tedy nacházejí na třetím místě tabulky s jediným bodem a spokojeni určitě nejsou. V tomto duelu opět nemohou počítat s dlouhodobě zraněným kapitánem Davidem Alabou, jenž se stále zotavuje po komplikovaném zranění kolene, k dispozici dále nejsou Maximilian Wöber ani Kevin Danso - ten totiž po zjištění srdečního problému zůstal u svého současného francouzského zaměstnavatele RC Lens.

Kazachstán začátkem října přivítal Norsko a dokázal ho překvapit, jelikož se s ním rozešel smírně v bezbrankovém poměru. O pár dní později už ale vyšel bodově naprázdno, protože neměl šanci ve Slovinsku (0:3). Oba soupeři se spolu naposledy utkali před dvanácti lety v kvalifikaci o MS 2014 v Brazílii a Rakousko po úvodní remíze 0:0 na půdě protivníka zvítězilo ve Vídni hladce po výsledku 4:0.

Rakousko - pravděpodobná sestava:
Pentz - Posch, Querfeld, Lienhart, Prass - Seiwald, Laimer, Sabitzer - Schmid, Arnautovič, Baumgartner

Kazachstán - pravděpodobná sestava:
Šackij - Bistrov, Maročkin, Alip, Kasim, Vorogovskij - Orazov, Tagjbergen, Zajnutdinov, Samorodov - Ajmbetov

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.12 - 9.36 - 22.80

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Norsko - Slovinsko

čtvrtek 20:45

Norsko bylo společně s Rakouskem považováno za jednoho z hlavních adeptů na postup do nejvyšší Ligy A a po dvou duelech může být celkem spokojeno, i když úvodní zápas mu úplně nevyšel podle představ. Nyní sehraje velmi důležité střetnutí s konkurenčním Slovinskem, které taktéž neprohrálo ani jednou ze dvou případů a díky lepšímu skóre se dokonce vyhřívá na samotném čele skupiny 3 Ligy B.

Severský reprezentační tým nejprve zavítal do Kazachstánu a i přes jasnou převahu neskóroval, s výsledkem 0:0 tak v žádném případě nemohl být spokojen. Poté sehrál dramatickou bitvu s Rakouskem a díky vítězné trefě hvězdného forvarda anglického Manchesteru City Erlinga Haalanda v 80. minutě zvítězil 2:1, na kvality stále teprve čtyřiadvacetiletého útočníka se bude spoléhat trenér Ståle Solbakken i tentokráte.

"Je to samozřejmě velmi důležitý zápas a druhá ztráta by mohla být komplikací, na druhou stranu víme, že Slovinsko má kvalitní tým s mnoha individualitami. Erling je samozřejmě náš klíčový hráč, nicméně bude velmi dobře hlídán a k vítězství tak musíme předvést týmový výkon," myslí si šestapadesátiletý Solbakken. Ten se bude muset obejít bez svého kapitána Martina Odegaarda kvůli poraněnému kotníku.

Slovinci nejprve přivítali Rakušany a vzešla z toho remíza 1:1, pak po konstantním výkonu od začátku až do konce porazili Kazachstán (3:0). Kouč Matjaž Kek nejvíce spoléhá na útočníka bundesligového RB Lipsko Benjamina Šeška, jenž v tomto ročníku vstřelil již deset branek. "Na utkání se těšíme a bude to náročné ze všech ohledů. Vymazat Erlinga Haalanda z trávníku je téměř nemožné, my se o to pokusíme a prohrát nehodláme," vyjádřil se Kek s jasným cílem.

Oba soupeři na sebe naposledy narazili před dvěma lety taktéž ve skupině Ligy B a překvapivě úspěšnější bylo Slovinsko, neboť po úvodní bezbrankové remíze zvítězilo v odvetě v Lublani 2:1 a rozdílovou trefu zařídil právě Šeško, gólový účet otevřel zkraje druhého poločasu Haaland.

Norsko - pravděpodobná sestava:
Nyland - Ryerson, Ostigard, Hanche-Olsen, Wolfe - Myhre, Berg, Berge - Sorloth, Nusa, Haaland

Slovinsko - pravděpodobná sestava:
Oblak - Stojanovič, Drkušič, Bijol, Janza - Iličič, Gnezda Cerin, Elsnik, Mlakar - Šeško, Šporar

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.64 - 3.78 - 5.84

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Slovinsko
2
1
1
0
4 : 1
4
2
Norsko
2
1
1
0
2 : 1
4
3
Rakousko
2
0
1
1
2 : 3
1
4
Kazachstán
2
0
1
1
0 : 3
1

Liga C - skupina 4

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Severní Makedonie
2
1
1
0
3 : 1
4
2
Arménie
2
1
0
1
4 : 3
3
3
Lotyšsko
2
1
0
1
2 : 4
3
4
Faerské ostrovy
2
0
1
1
1 : 2
1

Zbývající zápasy

10.10. 18:00
Lotyšsko - Severní Makedonie
10.10. 20:45
Faerské ostrovy - Arménie

Liga D - skupina 1

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
San Marino
1
1
0
0
1 : 0
3
2
Gibraltar
1
0
1
0
2 : 2
1
3
Lichtenštejnsko
2
0
1
1
2 : 3
1

Zbývající zápasy

10.10. 20:45
Gibraltar - San Marino

Liga D - skupina 2

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Moldavsko
1
1
0
0
2 : 0
3
2
Malta
2
1
0
1
1 : 2
3
3
Andorra
1
0
0
1
0 : 1
0

Zbývající zápasy

10.10. 18:00
Moldavsko - Andorra

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele