Preview Ligy národů - čtvrtek 5.9.

05.09., 08:57
Previews
Bruno Fernandes (© AFP)

Ve čtvrtek startuje další ročník Ligy národů a hned na úvod půjdou do akce obhájci prvenství ze Španělska, kteří se představí v Srbsku. Dánsko změří síly se Švýcarskem, Portugalsko hostí Chorvatsko.

Liga A - skupina 1

Portugalsko - Chorvatsko

čtvrtek 20:45

Dva největší favorité na první místo skupiny 1 Ligy A, Portugalsko a Chorvatsko, se proti sobě postaví ve středu večer. Estádio da Luz se stane dějištěm napínavého souboje dvou elitních týmů, v jejichž vzájemných bitvách padá tradičně velký počet branek.

Když se oba týmy utkaly v Lize národů naposledy, tak v rámci jejich dvou střetů padlo dohromady deset branek! Je pravda, že tentokrát budou výběry obou trenérů trochu jiné, protože se jedná o záležitost čtyři roky starou, nicméně i tak můžeme očekávat hodně atraktivní duel. Portugalci mají co zlepšovat, protože poslední Euro jim nevyšlo. Museli naopak opět polykat hodně nepříjemné čtvrtfinálové zklamání. A stejně se jim vedlo i v Kataru, kde před dvěma lety zažili vyřazení ze společnosti nejlepších osmi týmů.

Portugalský výběr o několik zajímavých hráčů přišel, v reprezentaci skončil třeba veterán Pepe, nicméně Cristiano Ronaldo pověsit kopačky na hřebík neplánuje a naopak je přichystán dál vést svou zemi. Portugalci by moc rádi zopakovali svůj úspěch v Lize národů, kterou v roce 2019 celou vyhráli. Ještě předtím, než se do Lisabonu v neděli dostaví Skotové, se Portugalci musí porvat s Chorvaty a trenér Roberto Martinez dobře ví, že je na něj vyvíjen velký tlak s ohledem na kvalitu, kterou má k dispozici.

I druhé místo, které by případně na Portugalce zbylo, by stačilo na postup. Skotsko s Polskem bojují spíš z pozice outsiderů. Chorvatsko má s Ligou národů nedávnou a velmi úspěšnou zkušenost, protože v minulém ročníku dosáhlo finále. V něm ale nestačilo na vítězné Španělsko a teď by moc rádo šlo o ten poslední kousek dál.

Chorvati mají co napravovat, neboť Euro jim vůbec nevyšlo. Ve skupině smrti nedokázali vyhrát ani jednou a domů se balili už po základních skupinách. Svazu se muselo aspoň trochu ulevit, když u kormidla zůstal trenéra Zlatko Dalić a v reprezentační kariéře se nakonec rozhodl dál pokračovat i hvězdný playmaker z Realu Madrid Luka Modrić.

Portugalsko - pravděpodobná sestava:
Costa - Dalot, Dias, A. Silva, Mendes - Palhinha, Vitinha - B. Silva, Fernandes, Leao - Ronaldo

Chorvatsko - pravděpodobná sestava:
Livaković - Pongračić, Šutalo, Gvardiol, Sosa - Modrić, L. Sučić, Kovačić - Pašalić, Kramarić, Ivanušec

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.53 - 4.21 - 6.41

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Skotsko - Polsko

čtvrtek 20:45

Skotsko pojí s Poláky jedna společná věc - obě země zažily ne zcela přesvědčivé Euro, na němž ukořistily shodně jediný bod. Náladu si tedy budou chtít spravit ve vzájemném duelu, který se uskuteční ve středu v Hampden Parku.

Skotsko a Polsko se střetnou v prvním zátěžovém testu předtím, než budou mít plné ruce práce s jasnými favority. Čekají je totiž Portugalci s Chorvaty a to jsou zápasy, v nichž se plný počet bodů tak úplně neočekává ani u jednoho z nich. Skotsko se v minulé edici hodně snažilo a vedlo si skvěle, porazili Irsko nebo Ukrajinu a zajistilo si postup o level výš. Takže tuhle novou sezonu stráví v elitní společnosti evropských zemí.

Podle nových pravidel UEFA by Skotům stačilo druhé místo k tomu, aby se podívali do čtvrtfinále. Pokud by skončili na místě třetím, tak by je čekalo play-off o udržení, zatímco čtvrté místo by je odsoudilo k pádu do nižší ligy, zpátky do ligy B. Hlavním cílem v následujících měsících bude zcela jistě kvalifikace na Euro 2026 (což by byla jejich první účast na takto velkém turnaji od roku 1998).

Polsko skončilo v základních skupinách na letošním Euru na posledním místě, pod což se podepsaly hlavní měrou úvodní dvě porážky. Na Nizozemsko a Rakousko prostě Poláci neměli, alespoň bod dokázali vybojovat v závěrečné remíze s Francií. Přesto je současnost pro Poláky poměrně světlá, neboť trenér Michal Probierz, který se ujal národního týmu v září 2023, šest z prvních deseti utkání dokázal vyhrát.

Trenér Probierz plánuje udržet svůj tým v té nejvyšší společnosti, i když to bude mít v téhle nabité sestavě hodně těžké. K dispozici mu bude i hlavní lídr Robert Lewandowski, nicméně Polsko se musí obejít bez dvojice Kamil Grosicki a Wojciech Szczesny, kteří se rozhodli ukončit reprezentační kariéry. Kromě nich se na tento sraz nepodíval ani střelec Juventusu Arkadisuz Milik, jenž se zranil a musel tyhle dva duely vynechat.

Skotsko - pravděpodobná sestava:
Gunn - Porteous, Hanley, McKenna - Ralston, McGregor, Gilmour, Robertson - McTominay, McGinn - Dykes

Polsko - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Bednarek, Dawidowicz, Kiwior - Frankowski, Zieliński, Slisz, Moder, Zalewski - Swiderski, Lewandowski

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.51 - 2.99 - 3.20

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Chorvatsko
0
0
0
0
0 : 0
0
Portugalsko
0
0
0
0
0 : 0
0
Polsko
0
0
0
0
0 : 0
0
Skotsko
0
0
0
0
0 : 0
0

Liga A - skupina 4

Dánsko - Švýcarsko

čtvrtek 20:45

Po necelých šesti měsících se proti sobě znovu postaví reprezentace Dánska a Švýcarska. Jejich vzájemné měření sil z letošního března v rámci přátelského utkání přineslo bezbrankovou remízu, nyní začnou cestu dalším ročníkem Ligy národů.

Seveřané v osmifinále letošního evropského šampionátu nestačili na Německo a po prohře 0:2 došlo k jedné zásadní změně. U národního týmu skončil trenér Kasper Hjulmand, který měl kontrakt ještě na dva roky.

"Jako trenér reprezentace jsem pracoval čtyři roky a byla to obrovská čest. Udělal jsem maximum pro to, abychom dosáhli na úspěch a fanoušci mohli být na tým hrdí. Reprezentovat vlast je tou vůbec největší věcí, jakou si dovedu představit a vždycky se rád ohlédnu za neuvěřitelným obdobím plným podpory," prohlásil Hjulmand.

"Když se dívám dopředu a vím, že nás čeká dvouletá cesta na mistrovství světa, tak si uvědomuji, že aby mohl tým napsat další velkou kapitolu, potřebuje k tomu nové tváře a nové myšlenky. Není to o mně, je to o tom, co bude nejlepší pro tým," dodal.

Dánský svaz rychle začal situaci řešit a dočasným vedením reprezentace do konce letošního roku byl pověřen dosavadní asistent Morten Wieghorst. Ten si na debut v nové funkci musí počkat, kvůli nemoci se ho zářijový sraz netýká a povinnosti převezme Lars Knudsen, který byl povolán z Augsburgu, kde pracuje jako asistent.

Otázku reprezentačního trenéra řešili i Švýcaři, ti na šampionátu v Německu dokráčeli do čtvrtfinále a sahali po postupu mezi nejlepší čtyřku. V souboji s Anglií nebyli horším týmem, jenomže přišli o vedení a nezvládli penaltový rozstřel.

Do centra pozornosti se následně dostal Murat Yakin. O kouče mělo zájem několik klubů, trenér ovšem nabídky odmítal a nakonec se se svazem dohodl na prodloužení spolupráce, v roli asistenta bude pokračovat Giorgio Contini.

Z dánské nominace vypadl zraněný Matt O'Riley a nejnověji je mimo hru také Maurits Kjaergaard, vinou zranění se k týmu nepřipojili ani Andreas Christensen a Rasmus Hojlund.

Na hostující straně se s reprezentačním dresem rozloučil Xherdan Shaqiri, výhradně na klubové povinnosti se nově bude koncentrovat rovněž obránce Fabian Schär.

Dánsko - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Vestergaard, Nelsson, Andersen - Bah, Hjulmand, Hojbjerg, Dorgu - Eriksen, Skov Olsen - Wind.

Švýcarsko - pravděpodobná sestava:
Kobel - Akanji, Elvedi, Rodriguez - Ndoye, Xhaka, Freuler, Aebischer - Vargas, Okafor - Embolo.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.45 - 3.07 - 3.21

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Srbsko - Španělsko

čtvrtek 20:45

Roky plné zlatých obhajob před sebou má španělský fotbal. Národní týmy z Pyrenejského poloostrova opanovaly seniorské mistrovství Evropy, olympijský turnaj a také poslední ročník Ligy národů. Tažení za případným dalším triumfem v posledně jmenované soutěži začnou Španělé ve čtvrtek v Srbsku.

Na lavičce národního týmu šéfuje Luis de la Fuente a někdejší kouč tamní jednadvacítky se může pochlubit skvělou bilancí. Tým pod jeho vedením vyhrál sedmnáct z 21 zápasů a suverénní nejenom po výsledkové, ale také herní stránce byl i na nedávném ME v Německu. Španělé jako jediní vyhráli všechna utkání v základní skupině, ve vyřazovací fázi snadno otočili souboj s Gruzií, v nádherném duelu našli recept na pořadatelskou zemi a poradili si i s Francií a Anglií.

"Nemyslím si, že jsme byli favority. Chtěl jsem, aby se můj tým dostal do konkurenceschopné pozice a to se nám povedlo. Chci, aby se mí hráči stále zlepšovali. Je to úžasná skupina a všichni se můžou cítit hrdí. Strašně moc mi usnadňují práci," řekl De la Fuente po turnaji.

"Máme radost, cítím hrdost na tuhle skvělou partu hráčů. Je načase si to užít. Povedlo se nám dosáhnout něčeho, co bylo velmi těžké. Je to den ryzího štěstí a nechceme nic jiného než si to pořádně užít. Brzy začneme myslet na budoucnost, protože tohle mužstvo je ambiciózní a chce vyhrát mnohem více turnajů," varoval holohlavý kouč konkurenci.

Španělsko v zatím posledním ročníku Ligy národů vyhrálo základní skupinu před Portugalskem, Švýcarskem a Českem, na závěrečném turnaji přehrálo Itálii a ve finále také Chorvatsko.

Nyní mu bude chybět několik stabilních hráčů kádru. Reprezentační kariéru ukončil Jesús Navas, po operaci zápěstí je brankář Unai Simón a zranění jsou rovněž Mikel Merino s Álvarem Moratou. Jenom krátce s národním týmem tento týden navíc pobyl Fermín López, mladý záložník Barcelony si přivodil svalové zranění a už odcestoval zpět do Katalánska.

Srbové se se Španěly často nepotkávají a obě země poměřily síly jenom jednou v historii. Stalo se tak v roce 2012 v rámci přátelského utkání a úspěšnější byli Španělé (2:0).

Srbsko v tuto chvíli má co napravovat, letošní mistrovství Evropy se mu nepovedlo a bylo jedním z osmi celků, pro které šampionát skončil už po základní skupině. Do Německa přitom tým cestoval s tradičně vyššími ambicemi a v konkurenci Anglie, Slovinska a Dánska se čekalo více, než jen dvě utrápené remízy.

Trenér Dragan Stojković se bude muset obejít bez několika tradičních opor. Za národní tým už nebude hrát Dušan Tadić, vinou zdravotních potíží scházejí Aleksandar Mitrović a Sergej Milinković-Savić a v nominaci se neobjevili ani Dušan Vlahović s Filipem Kostićem. Šanci naopak dostalo hned pět nováčků.

Srbsko - pravděpodobná sestava:
Rajković - Veljković, Milenković, Pavlović - Nedeljković, Lukić, Ilić, Živković - Samardžić, S. Mitrović - Jović.

Španělsko - pravděpodobná sestava:
Raya - Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella - Rodri, Fabian - Yamal, Olmo, Williams - Oyarzabal.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.57 - 4.24 - 1.52

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Španělsko
0
0
0
0
0 : 0
0
Dánsko
0
0
0
0
0 : 0
0
Švýcarsko
0
0
0
0
0 : 0
0
Srbsko
0
0
0
0
0 : 0
0

Liga C - skupina 1

Ázerbájdžán - Švédsko

čtvrtek 18:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.27 - 4.31 - 1.53

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Estonsko - Slovensko

čtvrtek 20:45

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.03 - 4.15 - 1.54

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Švédsko
0
0
0
0
0 : 0
0
Ázerbájdžán
0
0
0
0
0 : 0
0
Slovensko
0
0
0
0
0 : 0
0
Estonsko
0
0
0
0
0 : 0
0

Liga C - skupina 3

Bělorusko - Bulharsko

čtvrtek 20:45

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.35 - 3.15 - 2.02

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Severní Irsko - Lucembursko

čtvrtek 20:45

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.96 - 3.02 - 4.95

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Lucembursko
0
0
0
0
0 : 0
0
Bulharsko
0
0
0
0
0 : 0
0
Severní Irsko
0
0
0
0
0 : 0
0
Bělorusko
0
0
0
0
0 : 0
0

Liga D - skupina 1

San Marino - Lichtenštejnsko

čtvrtek 20:45

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.10 - 2.86 - 2.22

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Gibraltar
0
0
0
0
0 : 0
0
San Marino
0
0
0
0
0 : 0
0
Lichtenštejnsko
0
0
0
0
0 : 0
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (29)

Přidat komentář
habuu_14

Dnes je 5.9 mládenci

Reagovat
Mato178178

co je ?

Reagovat
Benfica
Reagovat
JavierZanetti4

To už fakt nedává Ligu Marodů ani ten přiblblej Sport 2? Fakt demence s přenosama letos.

Reagovat
Benfica

miesto toho tam majú kopec nejakého zbytočného hokeja..

Reagovat
fabec1222

Jen dnes. Zítra dávaj normálně Belgii i Franci.

Reagovat
Coutinho10

u nich bohužel nic neobvyklého

Reagovat
kitas

Škoda že Vás nemáme v skupine. Jedno z mála období, kedy by sme mali slušnú šancu poraziť vás...

Reagovat
Benfica

Tak tu, taka moznost, aby Slovensko a Česko bolo v jednej skupine ani nebola

Reagovat
kitas

Veď ja viem, preto píšem že škoda

Reagovat
Cotton

To byste se nesměli plácat někde v pralesní skupině s Estonskem

Reagovat
kitas

Čo sa hneď urážaš? Si pozri záznam vašich zápasov z Eura ty majster sveta

Reagovat
Cotton

Neurážím, jen podotýkám fakta

Reagovat
eder

Proč si na úvodní foto článku vybrali zrovna potkana?! Já myslel,že chtějí potenciální diváky a fanoušky spíše nalákat než znechutit...

Reagovat
Ranger65

Reagovat
Antijazvec

Nedokazu dat gol takej bande šašov.

Reagovat
Kixi Syhimour

GGGGGGGGGGGGGGGGGOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL

Reagovat
JackBlack

21:2 na střely pro Slováky

Reagovat
Antijazvec

Chyba tam Schranz, ten by tom tam nejako dotlačil

Reagovat
Jesfey

Kdyby trenér Srbska měl aspoň trošku odvahy, že by posadil stárnoucí a nevýrazné hvězdy, tak se Srbové mohli na Euru dostat daleko. Mladí ale kvalitní borci hrají dobře, Birmančeviče chválí za první poločas asi nejvíc.

Reagovat
Antijazvec

Vavro v jednom súboji jedného zvalí a dalšiemu nasadí od zadu kravatu a chvat dole.

Reagovat
Antijazvec

MMA zákrok na Haraslína, letel ako lopta

Reagovat
Kixi Syhimour

PŘEPIŠTE DĚJINY

San Marino bere poprvé v historii 3 body

Reagovat
Spikous

Reagovat
Elmas

Jednou to přijít muselo.

Reagovat
Antijazvec

Ty vole, čo tam robí hrač z Ostravy?

Reagovat
Antijazvec

Skoti na mrtvicu.

Reagovat
JarousFCB

Skoti taková penalta

Reagovat
Pharrell

La Roja España

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele