Preview Ligy národů - pátek 6.9.

06.09., 08:46
Previews
Gianluigi Donnarumma (© AFP)

Vstup do nového ročníku Ligy národů před sebou má dalších šestnáct reprezentací a dvě utkání servíruje i nejvyšší Liga A. Velkou pozornost bude poutat souboj Francie s Itálii, v neutrálním prostředí poměří síly Belgie a Izrael.

Liga A - skupina 2

Belgie - Izrael

pátek 20:45

Belgičané mají opět vysoké cíle a rádi by se dočkali nějakého většího mezinárodního úspěchu. Ten jim může zprostředkovat Liga národů a pouť v ní svěřenci trenéra Domenica Tedesca zahájí v pátek. Jejich prvním oponentem se stane Izrael.

Utkání se bude hrát v Maďarsku, protože panují obavy o bezpečnost obou zemí. A Rudí ďáblové by určitě moc rádi začali vítězně, protože skupina, do níž se dostali, moc chyb nepřipouští. Upřímně, tohle nebylo zrovna povedené léto v podání belgického národního mužstva, které zažilo hodně nepříjemné Euro. Protože tým jeho kvalit chtěl určitě postoupit do mnohem vyšších pater, nicméně vypadl hned v první vyřazovací fázi. A ještě k tomu z rukou sousední Francie.

Ani ve skupině ale Belgičané neohromili, minimálně ne po herní stránce, takže trenér Tedesco bude chtít otočit list a uspět. K postupu do čtvrtfinále mu díky novým rozšířením soutěže bude stačit i druhé místo. Minulý ročník jim taky moc nevyšel, Belgičané se do finálové části nedostali, skončili totiž na druhém místě za Nizozemskem. Takže jejich historicky nejlepší umístění v Lize národů náleží čtvrtému místu v roce 2021 a tuhle metu budou chtít Tedescovi svěřenci jistě vylepšit.

Duel v Nagyerdei Stadion v Debrecenu pro Belgičany představuje to nejsnazší z celého programu, neboť poté je čeká Francie a svou pouť zakončí proti Itálii. Navíc mají proti Izraeli skvělou bilanci - vyhráli nad ním čtyři z posledních čtyř vzájemných duelů. Dali svému soku deset branek a jejich obrana selhala za tohle období jen jedinkrát.

Přesto se Izrael bude chtít poprat s prognózami, které mu pochopitelně věští poslední místo. Hlavní trenér Ran Ben Shimon má před sebou náročný úkol - jeho země totiž nefigurovala na finálovém partu velkého turnaje už 50 let! Blízko k tomu měla před Eurem, jenže v play-off nestačila na Island. V pondělí pak na Izrael čeká Itálie, která cestuje do Budapešti, neboť stále trvající válka znemožňuje Izraeli hrát zápasy doma.

Belgie - pravděpodobná sestava:
Casteels - Castagne, Faes, De Winter, Theate - Onana, Mangala - Bakayoko, De Bruyne, Doku - Openda

Izrael - pravděpodobná sestava:
Gerafi - Dasa, Shlomo, Nachmias, Gropper - Kanichowsky, Peretz - Solomon, Gloukh, Abada - Baribo

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.26 - 6.17 - 11.10

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Francie - Itálie

pátek 20:45

Francii zasáhla řada zranění, která notně ovlivnila výběr trenéra Didiera Deschampse. Přesto zůstává mužstvo ze země galského kohouta favoritem, neboť Itálie stále hledá svou tvář. Navíc má za sebou enormně neúspěšné Euro, takže se upíná k lepším zítřkům.

Park princů se stane dějištěm očekávaného klání mezi dvěma velmocemi evropského fotbalu. Domácí Francie má za sebou poměrně úspěšnou cestu letním Eurem, na němž dokráčela do semifinále. V něm jí ale vystavil stopku pozdější mistr ze Španělska. Francouzi bojovali hodně dlouho se střeleckou formou, mířidla neměli správně seřízená a jedním z hlavních symbolů byl kapitán Kylian Mbappé. Za celý turnaj vstřelila nová posila Realu Madrid jediný gól.

Trenér Didier Deschamps se opět stal terčem kritiky za to, jakou hru jeho svěřenci produkují, Euro zkrátka nebylo úspěšné. Les Bleus proto doufají, že nová sezona Ligy národů se povede lépe. Deschamps byl u kormidla francouzské reprezentace i v roce 2021, kdy se jeho tým radoval z celkového vítězství. Poslední ročník mu ale hrubě nevyšel, skončil až na třetím místě. A byla to katastrofa, ze šesti zápasů získat jen pouhých pět bodů, to je prostě hluboko podměrečný výkon.

Podobný výsledek si Les Bleus nemohou znovu dovolit. Pokud by skončili do druhého místa včetně, pak je čeká čtvrtfinále.

Pokud se o Francii na Euru dá hovořit jako o zklamání, pak Italové předvedli naprosté dno. Mattia Zaccagni sice Italy na poslední chvíli zachránil a postoupili ze skupiny, ale hned v další fázi jim došly síly i kvalita a museli se s Eurem rozloučit. Tým trenéra Luciana Spallettiho, ještě nedávno vzývaného v Neapoli jako strůjce mistrovského Scudetta, nikdy nenašel svůj rytmus, hlavní opory ani jakékoli nápady.

Spalletti si byl dobře vědom svého selhání a přes léto, které sám označil jako profesně nejhorší v životě, začal dělat změny v kádru. Italové nemůžou počítat se zraněnými Scamaccou a Barellou, z původního kádru, který se zúčastnil Eura, chybí osm hráčů. Nováčky jsou hráči jako Brescianini nebo Okoli, vrací se i Tonali s Keanem.

Francie - pravděpodobná sestava:
Maignan - Koundé, Saliba, Konaté, T. Hernandéz - Kanté, Y. Fofana, Zaïre-Emery - Dembélé, Thuram, Mbappé

Itálie - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Di Lorenzo, Buongiorno, Bastoni - Bellanova, Fagioli, Frattesi, Tonali, Dimarco - Raspadori, Retegui

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.62 - 4.01 - 6.09

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Itálie
0
0
0
0
0 : 0
0
Belgie
0
0
0
0
0 : 0
0
Francie
0
0
0
0
0 : 0
0
Izrael
0
0
0
0
0 : 0
0

Liga B - skupina 3

Kazachstán - Norsko

pátek 16:00

Kazachstán si na páteční večer pozval do Astana Areny prvního soupeře v rámci Ligy B a zrovna hned toho dost možná nejnáročnějšího. Do Kazachstánu dorazí Norsko, které hodlá celou skupinu přirozeně opanovat i přes přítomnost Rakouska.

Kazachstán pod vedením trenéra Stanislava Čerčesova hodlá pokračovat ve zlepšujícím se trendu své fotbalové reprezentace. Ani pro Nory nebude tenhle soupeř jednoduchý, protože jeho výkonnost má v posledních měsících stoupající tendenci. Jasně to bylo vidět v kvalifikaci na nedávno skončené Euro. Kazachstán vyhrál šest zápasů z deseti a jen těsně mu nakonec unikla přímá kvalifikace. O svůj sen musel hrát v play-off proti Řecku a to nakonec nedopadlo dobře - Řekové vyhráli rozdílem třídy a rozdrtili Kazachstán pěti góly k nule.

Domácí se nyní spoléhají na figuru protřelého stratéga Čerčesova, který vedl Rusko na domácím šampionátu v roce 2018. Dovedl ho až k branám semifinále, které mu v nervy drásajícím utkání na poslední chvíli zavřelo Chorvatsko. Jeho cílem teď bude ukončit sérii porážek, která se aktuálně natáhla už na čtyři utkání v řadě.

Čerčesov povolal celkem 26 hráčů a jen pět z nich hraje v jiné než domácí lize. Norsko se naopak hemží talentem a hráči jasných kvalit, včetně tahouna a hlavní hvězdy Haalanda, playmakera Ödegaarda nebo střelce Sörlotha z Atlética Madrid.

Norský kouč Stale Solbakken dobře ví, že to s Kazachy nebude jednoduché, i když se s nimi jeho země nikdy dost neutkala. Tahle severská země má rozhodně na čem pracovat, protože se jen těsně nedostala na minulé mistrovství. V konečném důsledku za to mohl nečekaný kolaps se Skotskem a mimo jiné také překvapivá ztráta bodů s Gruzií.

Kazachstán - pravděpodobná sestava:
Šackyj - Kairov, Bystrov, Marochyn, Alip, Vorogovsky - Chesnokov, Kuat, Zajnutdinov, Orazov - Aimbetov

Norsko - pravděpodobná sestava:
Nyland - Ryerson, Hanche-Olsen, Östigard, Pedersen - Ødegaard, Berge, Thorsby - Sørloth, Haaland, Nusa

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.72 - 5.54 - 1.31

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Slovinsko - Rakousko

pátek 20:45

Stadion Stožice se v pátek večer promění v kulisu prvního soutěžního klání Slovinska v rámci Ligy národů. Jeho soupeř by si chtěl pomocí bodů vylepšit chuť po posledním Euru, v němž byli Rakušané přeci jen vyřazení trochu dřív, než doufali.

Jedno mají Slovinci s Rakušany společné - obě země prošly na posledním Euru ze skupiny dál, ale byli vyřazeni v osmifinále. Domácí Slovinci nestačili v penaltovém rozstřelu na Portugalce, zatímco Rakušané jeli domů po porážce od Turecka. Z pohledu Slovinska se jednalo o jeden z největších úspěchů v historii země. Teprve podruhé za celou dobu samostatné existence se Slovinsko objevilo na závěrečném turnaji a dokráčelo tak daleko.

Výběr trenéra Matjaže Keka teď chce na tento úspěch navázat i ve druhé výkonnostní skupině Ligy národů, kde mu soupeři budou Rakušané, Kazaši a také Norové. V rámci tohoto bloku se Slovinci střetnou s Rakušany a následně s Norskem, zatímco v říjnu je pak čeká odvetný duel s Norskem a také Kazachstán. Doposud se s Rakouskem střetli jen čtyřikrát, z čehož zvítězit se jim povedlo jen v jednom případě. A to už pamatuje málokdo, jednalo se o výhru 2:0 v roce 1997.

Kek se bude opět opírat o služby a schopnosti mladého střelce Benjamina Šeška. Ten sice na Euru nezářil, ale pravdou je, že za 33 zápasů v reprezentaci má na kontě už 11 branek. Rakušané s sebou nevzali stopera Kevina Dansa, jelikož jeho přestup do AS Řím zhatila lékařská prohlídka, jež našla srdeční arytmii.

Tým trenéra Ralfa Rangnicka při poslední edici Ligy národů mělo hodně těžkou skupinu a není divu, že ze šesti zápasů uhrálo jen čtyři body. Poslední tři zápasy v Lize národů ale Rakušané prohráli, takže mají co zlepšovat.

Slovinsko - pravděpodobná sestava:
Oblak - Stojanović, Drkušić, Bijol, Balkovec - Lovrić, Cerin, Elsnik, Mlakar - Šporar, Šeško

Rakousko - pravděpodobná sestava:
Pentz - Posch, Wöber, Lienhart, Mwene - Seiwald, Laimer - Schmid, Baumgartner, Sabitzer - Arnautović

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.04 - 3.43 - 1.98

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Rakousko
0
0
0
0
0 : 0
0
Norsko
0
0
0
0
0 : 0
0
Slovinsko
0
0
0
0
0 : 0
0
Kazachstán
0
0
0
0
0 : 0
0

Liga B - skupina 4

Island - Černá Hora

pátek 20:45

Na stadionu Laugardalsvollur se do sebe pustí domácí Island a Černá Hora. Islanďané skončili v minulém vydání Ligy národů na druhém místě, Černohorci brali jen o jednu příčku horší místo. Takže oba zůstali ve stejné výkonnostní skupině.

Island musel přes jaro léčit jednu velkou bolest, protože měl na dosah účast na nedávném Euru. Dokráčel až do poslední fáze play-off, kde narazil na Ukrajinu. A ta na něj byla příliš silná, takže zůstává v platnosti fakt, že Island se zatím zúčastnil v celé své historii jen dvou velkých mezinárodních akcí. Další šanci tedy budou Islanďané mít v nadcházející kvalifikaci o Euro 2026 a nehodlají ji promarnit.

Trenér Age Hareide by určitě uvítal, kdyby spolu jeho hráči sehráli víc utkání, přeci jen hráli poslední zápas v červnu. Jejich posledním vystoupením bylo přátelské utkání, v němž prohráli s Nizozemskem vysoko 0:4. Předtím ale v jiném přátelském utkání porazili o gól Anglii a přesně na tento výkon by nyní rádi navázali. Před rokem skončili Islanďané v Lize národů na druhém místě a stačilo jim k tomu, že ve čtyřech duelech vždy remizovali.

Proti Černé Hoře se muži trenéra Hareideho postavili doposud jen v jednom případě a ještě k tomu šlo o přípravné utkání, navíc je to už dvanáct let.

Ve své snaze dostat se na mistrovství Evropy Černohorci neuspěli a skončili až na třetím místě své kvalifikační skupiny. Nikdy se nepodívali ani na světový šampionát. Po Islandu čeká na svěřence trenéra Roberta Prosineckiho úterní zápas s Walesem a bude pro ně podobně klíčový jako ten první. V Lize národů se ale Černé Hoře moc nedaří, naposledy se z výhry radovala v roce 2022, když si poradila s Rumunskem.

Island - pravděpodobná sestava:
Valdimarsson - Palsson, Ingason, Hermansson, Finnsson - Traustason, Gudmundsson - Anderson, Hlynsson, Thorsteinsson - A. Gudjohnsen

Černá Hora - pravděpodobná sestava:
Mijatović - Vesović, Vukčević, Marušić, Radunović - Jovović, Camaj, Eraković, Brnović - Jovetić, Mugoša

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.15 - 3.22 - 3.73

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Wales - Turecko

pátek 20:45

Craig Bellamy se proslavil jako hráč, teď ho čeká první oficiální zápas na trenérské lavici Walesu. A upřímně si asi jen těžko mohl vybrat složitějšího soupeře. Do Cardiffu totiž zavítá Turecko, jedno z příjemných překvapení na nedávno skončeném mistrovství Evropy.

Wales po poslední edici Ligy národů sestoupil na úroveň ligy B a navázal tím na dva roky staré zklamání, když v Kataru na mistrovství světa neprošel ze skupiny. Zmiňované účinkování v Lize národů pro něj nedopadlo úspěchem (a to je ještě hodně mírně řečeno), neboť skončil na posledním místě ve skupině, když za šest zápasů získal jediný bod! Na Euro se Wales taky nedostal, protože mu stopku vystavili Poláci, jež zvládli lépe penaltový rozstřel v play-off.

Byl proto čas na změnu a trenér Rob Page odešel. Vedení svazu se chvíli zabývalo otázkou, kdo by ho mohl nahradit, až ukázalo na někdejšího hráče a známého bouřliváka Craiga Bellamyho. Hráč to byl šikovný, jako trenér ale nemá na seniorské úrovni vůbec žádné zkušenosti. Za Wales odehrál coby hráč 78 zápasů, ale na finálový turnaj se někdejší útočník Newcastlu, Manchesteru City nebo Blackburnu nikdy nepodíval.

Jeho první oponent ale patří do ranku těch jednoznačně lepších a kvalitnějších. A to jak trenér (někdejší kanonýr Vincenzo Montella), nebo kádr. Turci zažili velmi dobré Euro, protože se jim povedlo postoupit ze skupiny a pak si podmanili i Rakousko! Na dalšího soka, Nizozemce, už nestačili, ale i tak to pro tuhle zemi je úspěch. Montellův výběr má k dispozici hodně talentované hráče, zejména ofenzivně laděného záložníka Ardu Gülera patřícího Realu Madrid a útočníka Kenana Yıldıze z Juventusu.

Wales - pravděpodobná sestava:
Ward - Mepham, Rodon, Davies - Roberts, James, Ampadu, Williams - Ramsey, Johnson - Moore

Turecko - pravděpodobná sestava:
Günok - Müldür, Ayhan, Bardakci, Elmali - Yokuşlu, Çalhanoğlu - Yıldız, Kökçü, Güler - B. Yilmaz

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.82 - 3.26 - 2.60

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Wales
0
0
0
0
0 : 0
0
Island
0
0
0
0
0 : 0
0
Černá Hora
0
0
0
0
0 : 0
0
Turecko
0
0
0
0
0 : 0
0

Liga C - skupina 2

Litva - Kypr

pátek 18:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.49 - 2.86 - 3.40

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Kosovo - Rumunsko

pátek 20:45

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.31 - 3.15 - 3.40

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Rumunsko
0
0
0
0
0 : 0
0
Kosovo
0
0
0
0
0 : 0
0
Kypr
0
0
0
0
0 : 0
0
Litva
0
0
0
0
0 : 0
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
oli9

Tak Norsko nám předvedli opět jejich klasickou repre sračku

Reagovat
kitas

Taliansko luxusný gól

Reagovat
Ichbin Kobalt

navrat stare dobre Italie

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele